Skocz do zawartości
IGNORED

8K , 4K - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, Bobcat napisał:

Jeśli nam do wyboru sztuczny problem bloomingu LCD vs rzeczywiste ryzyko wypaleń lub powidoków OLED - zdecydowanie wybieram to pierwsze. 

Tak jest. Ja wybrałem "nierzeczywiste" ryzyko wypaleń diod LCD. Po roku telewizor na śmietniku. Dzięku za radę.

8 minut temu, konradskala napisał:

Czy jazda autem bez klimatyzacji jest jakimś problemem?

Dla Ciebie? Stawiam dolary przeciw orzeszkom, że tak. Wręcz uniemożliwia.

7 minut temu, konradskala napisał:

diod LCD. Po roku telewizor na śmietniku.

Felerny egzemplarz. Każdemu może przydarzyć się niefart.

12 minut temu, konradskala napisał:

czy telewizor mający tylko 80% pokrycia palety barwnej DCI P3 zamiast 100% nie pozwala go oglądać?

Ja arcydzieło kinematografii światowej, film o głębokiej treści do przekazania - mogę obejrzeć na byle czym. 

Ty nie. Parametry obrazu nieodpowiednie. 

Zależy co stawia się wyżej: treść czy formę?

16 minut temu, Bobcat napisał:
25 minut temu, konradskala napisał:

Czy jazda autem bez klimatyzacji jest jakimś problemem?

Dla Ciebie? Stawiam dolary przeciw orzeszkom, że tak. Wręcz uniemożliwia.

A to niby dlaczego? 20 lat jeździłem samochodami bez klimy. Gdzie chciałem dojechałem i wróciłem.

22 minuty temu, konradskala napisał:

diod LCD. Po roku telewizor na śmietniku.

Felerny egzemplarz. Każdemu może przydarzyć się niefart.

W OLED także. Jakoś mój C1 dwa lata hula i nic się nie wypaliło. Drugi QD-OLED także bez wad.

25 minut temu, konradskala napisał:

czy telewizor mający tylko 80% pokrycia palety barwnej DCI P3 zamiast 100% nie pozwala go oglądać?

Ja arcydzieło kinematografii światowej, film o głębokiej treści do przekazania - mogę obejrzeć na byle czym. 

Ty nie. Parametry obrazu nieodpowiednie. 

Ja także - na tablecie albo przenośnym telewizorku, gdzieś na kampingu, gdzieś gdzie dojadę samochodem bez klimy.  

Edytowane przez konradskala
Godzinę temu, Bobcat napisał:

Typowe obracanie kota ogonem nie mające nic wspólnego z jakością obrazu

Może ja zapytam: do czego Ci wobec tego potrzebne 8K, którego - jak sam się przyznałeś - jesteś fanatykiem? Że to 8K to takie super-hiper, najlepsze na świecie itd.

A w całym tym 8K nie oglądasz "wybitnych dzieł" tylko tureckie bzdety z jedynego dostępnego kanału satelitarnego albo filmiki z Youtube nagrane np. dronem.

To jak jest u Ciebie z tymi "wybitnymi światowymi arcydziełami"?

Edytowane przez konradskala
1 godzinę temu, Bobcat napisał:

Tych zamieszczonych tutaj przez Ciebie - w ogóle tego nie widać.

Matko bosko, nie "wytrzymie". Sorry, ale nie da się nie zareagować. Naprawdę tego nie widzisz? Wady mojego OLEDA to jest góra 5% wady tego co widać na tym zdjęciu, a i tak je widzę. Gdyby mój tv działał tak, jak ten na dole, to chyba nie dał bym rady normalnie skupić się na filmie, tylko bym cały czas pluł sobie w brodę, że kupiłem taki badziew. Dopłacił bym pewnie i 200% do ceny tv, żeby tego nie było...

• Moderatorzy
2 godziny temu, Bobcat napisał:

Parametry obrazu nieodpowiednie. 

Bobcat podpowiem: zobacz co się dzieje wokół liter na 3 poglądowych zdjęciach. LCD z foto generuje dużą szarą plamę. Oled ma precyzyjnie wycięte litery. Podobne wady będą przy wszystkich jasnych elementach i jeśli podświetlenie boczne to jest realna szansa na wygenerowanie jasnego słupa.

Tylne podświetlenie i dużo stref wygaszania (H U8) powodują, że zjawisko się marginalizuje do akceptowalnych/sporadycznych zjawisk.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

20 minut temu, stench napisał:

Tylne podświetlenie i dużo stref wygaszania (H U8) powodują, że zjawisko się marginalizuje do akceptowalnych/sporadycznych zjawisk

Tak jak napisałeś, jedynie kilka najwyższych modeli MiniLED w miarę sobie z tym radzi. Nie jest tak jak twierdzi Bobcat, że znamienita większość LCD jest pozbawiona tego efektu. Jest dokładnie jak na w/w zdjęciach albo jeszcze gorzej. 

1 godzinę temu, stench napisał:

Oled ma precyzyjnie wycięte litery.

Czy przez to, że LCD ma nieco mniej precyzyjnie wycięte litery nie jesteś w stanie ich odczytać?

2 godziny temu, S_Mac napisał:

nie dał bym rady normalnie skupić się na filmie

A ja tak.

10 minut temu, Bobcat napisał:

Czy przez to, że LCD ma nieco mniej precyzyjnie wycięte litery nie jesteś w stanie ich odczytać?

Odczytać te litery można nawet na najpodlejszym wyświetlaczu. W ten sposób myśląc, to można zamknąć to forum, bo na każdym tv coś widać i nie ma co się zastanawiać co kupić. Jeśli taka wada jest dla Ciebie nieistotna, to jestem przekonany, że wad obrazu mojego tv nie zobaczył byś wcale, nawet bardzo się przyglądając. Nie zmienia to faktu, że te wady są i ja je widzę, a te z przykładowego zdjęcia są dla mnie już praktycznie nieakceptowalne bez względu na budżet. W sumie, to można Ci trochę zazdrościć - możesz kupować najtańsze rzeczy i być z nich zadowolony. Ja tak nie potrafię. Tzn potrafię w stosunku do rzeczy, które są dla mnie zupełnie nieistotne. Telewizory, sprzęt audio i samochody się w to podejście nie łapią, ale np "ciuchu", mi już zwisają. Tylko nie siedzę na forach modowych i nie piszę tam bzdur, że mi to wystarczą dżinsy i t-shirt.

15 minut temu, S_Mac napisał:

możesz kupować najtańsze rzeczy i być z nich zadowolony.

Nieprawda. Dla mnie optimum to klasa średnia lub średnio-wyższa.

17 minut temu, S_Mac napisał:

wad obrazu mojego tv nie zobaczył byś wcale, nawet bardzo się przyglądając.

Ja nie podchodzę do sprzętu wg zasady "do czego by się tu przyp.....lić?".

Bobcat, kup sobie tego sama s90c, porównaj do swojego nano, tak z tydzień, i zobaczysz co się stanie. Nawet 55 cali. Ja chyba sobie kupię do swojego pokoju.

Szukam dobrej oferty.

Newsy będziesz leciał na nano, resztę na qd oledzie. No i doświadczenie bezpośrednie bezcenne.

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

2 minuty temu, Bobcat napisał:

Te rozświetlenie dookoła napisów, to nie klasa średnio-wyższa, czy nawet średnia - to "dramat".

5 minut temu, Bobcat napisał:

Ja nie podchodzę do sprzętu wg zasady "do czego by się tu przyp.....lić?".

Tu nie jest "do czego by się tu przyp.....lić", tylko wada, która przyciąga wzrok, rozprasza i odciąga od treści oglądanych w danej chwili.

Miałem dla kontrastu kupić tego soniaka mini x95L, ale strasznie drogi, nawet w 55 calach.

Stad wybór qd samsunga. Porównamy do starego a90j.

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Teraz, bubusia napisał:

Bobcat, kup sobie tego sama s90c, porównaj do swojego nano, tak z tydzień, i zobaczysz co się stanie. Nawet 55 cali. Ja chyba sobie kupię do swojego pokoju.

Szukam dobrej oferty.

Mógłbyś mi powiedzieć: po co? Z mojego Nano jestem bardzo zadowolony, sprawuje się bez zarzutu.

A gdybym dziś kupował to najprawdopodobniej byłby to Hisense U8K. Może TCL C845. Samsung nie, a to mianowicie z braku Dolby Vision.

7 minut temu, S_Mac napisał:

wada, która przyciąga wzrok

Być może Twój.

8 minut temu, S_Mac napisał:

to "dramat

Dla jednych tak, dla innych zupełnie nieistotny du..rel.

5 minut temu, bubusia napisał:

Stad wybór qd samsunga

Powiedz mi dlaczego tak wiele osób na firmę tę używa nazwy "Szajsung"?

14 minut temu, bubusia napisał:

s90c

Dlaczego nie S91, 92 lub 95?

4 minuty temu, Bobcat napisał:

Dla jednych tak, dla innych zupełnie nieistotny du..rel.

Tak jak pisałem wcześniej - przy takim podejściu to by mi się tu nawet nie chciało zaglądać, a już z pewnością tracić czas na pisanie. Jeśli to jest "zupełnie nieistotny du..rel", to sprawy typu HDR, Dolby Vision, przetwarzanie kolorów, kontrasty itd. można uznać za już zupełnie bezsensowne i pomijalne.

1 godzinę temu, S_Mac napisał:

sprawy typu HDR, Dolby Vision, przetwarzanie kolorów, kontrasty itd. można uznać za już zupełnie bezsensowne i pomijalne.

Tu się bardzo mylisz. Ale jak widzę sprawy istotne i miałkie wrzucasz do jednego worka.

5 godzin temu, S_Mac napisał:
5 godzin temu, Bobcat napisał:

Te rozświetlenie dookoła napisów, to nie klasa średnio-wyższa, czy nawet średnia - to "dramat".

Musisz zrozumieć "hierarchę" klas. LG produkuje zwykłe low-endowe "golasy" serii np. UQ8000, później serię NANO w domyśle jako "średnia półka" i na końcu  "flagowce" czyli QNED85.

Szkopuł w tym, że te "klasy" są brane z... linii ofertowej z katalogu LG :)))))  I dlatego biorąc pod uwagę oceny końcowe to "flagowy" QNED zajmuje obecnie 50-tą pozycję w rankingu rtings.com, a najlepszy ze "średniej półki" Nano - 75-tą :)))))

4 godziny temu, Bobcat napisał:

Powiedz mi dlaczego tak wiele osób na firmę tę używa nazwy "Szajsung"?

Bo kupili "wspaniały" LCD i tak jak mi też się im zepsuł???

5 godzin temu, S_Mac napisał:

Tu nie jest "do czego by się tu przyp.....lić", tylko wada, która przyciąga wzrok, rozprasza i odciąga od treści oglądanych w danej chwili.

Oczywiście, że tak. Te łuny z napisami walą z ekranu na pół pokoju jak nocna lampka. Kolega Bobcat tego nie widzi, bo na jego telewizorze (o ile dobrze pamiętam) Nano85 (zdjęcie z testu tego modelu rtings.com) wygląda to tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez konradskala
8 godzin temu, konradskala napisał:

Te łuny z napisami walą z ekranu na pół pokoju jak nocna lampka.

Naprawdę to taka fundamentalna kwestia czy napisy są wyświetlane na tle absolutnie czarnym, czy też bardzo ciemno szarym? W tym drugim przypadku nie jesteś w stanie ich odczytać?

Klasyczny przykład jak z byle nieistotnego bzdetu zrobić kosmiczny problem. Typowe dla sekty OLED. Ale prawdziwych problemów (wypalenia, powidoki, zafarby, przyciemnianie ekranu przy dużych białych scenach, zlewanie się ciemnych szarości do jednolitej czerni) udają, że'nie widzą.

19 minut temu, Bobcat napisał:
9 godzin temu, konradskala napisał:

Te łuny z napisami walą z ekranu na pół pokoju jak nocna lampka.

Naprawdę to taka fundamentalna kwestia czy napisy są wyświetlane na tle absolutnie czarnym, czy też bardzo ciemno szarym? W tym drugim przypadku nie jesteś w stanie ich odczytać?

A gdzie mają być te napisy wyświetlane? Na białym tle?

I po co mam mieć szare, paskudne łuny np. wokół napisów na telewizorze LCD jeśli mogę ich nie mieć na OLED?

Ale prawdziwych problemów (wypalenia, powidoki, zafarby, przyciemnianie ekranu przy dużych białych scenach, zlewanie się ciemnych szarości do jednolitej czerni) udają, że'nie widzą.

Nie mam żadnych wypaleń ani powidoków ani w OLED ani w QD-OLED.

Przyciemnianie ekranu w OLED? Tak - nazywa się to ABL. Ale zaraz, zaraz....co wobec tego robi LCD, na ten przykład Nano? Ano to samo! OLED krytykujesz, a w LCD dokładnie to samo zachowanie już Ci nie przeszkadza. Podwójne standardy???

Ukryta Zawartość

Zaraz będzie, że to jednostkowy przypadek, wada danego egzemplarza itd. Proszę - oto kolejny:

hadr.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez konradskala

Zlewanie ciemnych szarości do jednolitej czerni? O czym mowa?

Ocena telewizora OLED - 9.5 pkt właśnie za kontrast i detale w ciemnych scenach - z odpowiednią adnotacją, że w trybie skalibrowanym jest identycznie wysoki poziom jak trybie gra. Masz coś lepszego w jakimkolwiek LCD???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, konradskala napisał:

Jeżeli są czarne to czemu nie. A jeśli białe to jaka różnica czy na czarnym czy na bardzo ciemno szarym.

Być może Ty nie masz. Ale bardzo wiele osób ma. Bardzo lubisz powoływać się na punktację RTINGS.com. No więc tam, w tej kategorii jest 2.0. Który LCD ma tyle?

Przyciemnianie ekranu w OLED? Tak - nazywa się to ABL. Ale zaraz, zaraz....co wobec tego robi LCD, na ten przykład Nano? Ano to samo! OLED krytykujesz, a w LCD dokładnie to samo zachowanie już Ci nie przeszkadza. Podwójne standardy???

G..no prawda. Czym innym jest ABL a czym innym chwilowe przesterowanie diod dla spotęgowania efektu HDR.

Edytowane przez Bobcat
9 minut temu, Bobcat napisał:

Jeżeli są czarne to czemu nie. A jeśli białe to jaka różnica czy na czarnym czy na bardzo ciemno szarym.

Z taką, że na OLED nie ma łuny dookoła białych napisów i wszelkich innych jasnych obiektów na ciemnym tle.

11 minut temu, Bobcat napisał:

Być może Ty nie masz. Ale bardzo wiele osób ma. Bardzo lubisz powoływać się na punktację RTINGS.com. No więc tam, w tej kategorii jest 2.0. Który LCD ma tyle?

W którym nowy teście OLED ma tyle? Sony, LG, Samsung? Nie ma wcale. Żyjesz przeszłością.

G..no prawda. Czym innym jest ABL a czym innym chwilowe przesterowanie diod dla spotęgowania efektu HDR.

Czyli 30 sekund filmu oglądam z jasnością 500lx, kolejne 3 minuty czekam aż diody ostygną i oglądam z jasnością 300lx, po czym znowu 30 sekund oglądam z jasnością 500lx, diody znowu się gotują, więc znowu kolejne 3 minuty oglądam z jasnością 300lx i tak w kółko.

3 minuty temu, konradskala napisał:

W którym nowy teście OLED ma tyle? Sony, LG, Samsung? Nie ma wcale. Żyjesz przeszłością.

Miał gdy to oceniano. Piękny przykład manipulacji. Wyniki oceny są kompromitujące? To tego nie będziemy w ogóle oceniać. I od razu końcowy wynik podskoczy nam do góry. 

Lobby OLED nie śpi.

Aha, i te zafarby  - możesz pokazać w który są miejscu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Bobcat napisał:

Przeczytaj na czym to polega, to nie będziesz pisał takich humorystycznych bzdur.

Przeczytałem, dla mnie jest wszystko jasne:

Widoczne na wykresie „wzloty” do poziomu ok. 500 cd/m^2 są wynikiem krótkotrwałego przesterowania diod LED w celu „nabrania” tych recenzentów, którzy mierzą tylko i wyłącznie chwilową/szczytową wartość, a nie badają stabilności podświetlenia przy maksymalnym obciążeniu w trybie HDR przez okres 3, a nawet 5 minut. Jak widać z wykresu, efekt przesterowania utrzymał się tylko przez ok. 30 sekund, po czym telewizor musiał „odpocząć” (czytaj: schłodzić LED-y po przesterowaniu) i to przez dość długi czas bo niemal 3 minuty zanim był znowu w stanie się „podnieść” (czytaj: przesterować LED-y kolejny raz).

Stabilne 337 cd/m^2, które telewizor jest w stanie utrzymać przez większość czasu to oczywiście zbyt mało do poprawnego wyświetlania wymagających treści HDR (np. filmy Aquaman, Mad Max Fury Road, Spiderman Into The Spiderverse itp.).

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.