Skocz do zawartości
IGNORED

8K , 4K - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, Bobcat napisał:

Nie kontrast? U8 ma ocenę o 0.1 punktu wyższą.

Kontrast zmierzony na planszy testowej i do oceny pod uwagę brany także natywny. Dyskutowaliśmy kiedyś o tym. Jeśli U8 wyciąga 165 tys do jednego, a UX 400 tys do jednego, to różnica jest spora. Jeśli blooming przy U8 to 8.0 pkt a dla UX 8.5 pkt to oznacza, że jednak natywny kontrast nie ma aż takiego znaczenia.

Na dodatek zwróć uwagę, że UX jest jaśniejszym telewizorem od U8. W niektórych przypadkach pomiaru sporo jaśniejszym. Czyli mocniej/jaśniej wyświetla choćby napisy i trudniej jest zlikwidować poświaty. Wyższa ocena UX za blooming tym bardziej budzi mój respekt.

43 minuty temu, konradskala napisał:

Jeśli U8 wyciąga 165 tys do jednego, a UX 400 tys do jednego, to różnica jest spora.

Rozróżnisz to gołym okiem. Szczerze wątpię.

56 minut temu, konradskala napisał:

tym bardziej budzi mój respekt.

Reasumując: gdybyśmy teraz stali wobec kupna telewizora i  zdecydowali, że miałby to być MiniLED - ty optowałbyś za UX, z przyczyn które podałeś i którego masz w rozmiarach 65" i większych. 

Ja wyboru nie mam, gdyż UX w moim rozmiarze 55" nie istnieje, więc dla mnie byłby U8.

Zastanawia mnie jedno: @bubusiawkleił niedawno bardzo ciekawy materiał YouTube, na którym różni znani światowi testerzy sprzętu mówili jaki jest najlepszy wg nich telewizor z oferty 2023. Oczywiście rozrzut odpowiedzi był duży, niektórzy wskazywali OLED-y w różnych wersjach. Ponad połowa wskazała MiniLED, co samo z sobie jest zaskoczeniem. W tej liczbie trzech (albo czterech, nie pamiętam) powiedziało, że jest to Hisense U8. Żaden nie wskazał UX. Jak myślisz: dlaczego?

34 minuty temu, Bobcat napisał:

Reasumując: gdybyśmy teraz stali wobec kupna telewizora i  zdecydowali, że miałby to być MiniLED - ty optowałbyś za UX, z przyczyn które podałeś i którego masz w rozmiarach 65" i większych. 

Bardzo prawdopodobne. Ale... w 85 calach ceny topowych MiniLED są takie same jak OLED. Moim faworytem jest LG G3.

39 minut temu, Bobcat napisał:

Zastanawia mnie jedno: @bubusiawkleił niedawno bardzo ciekawy materiał YouTube, na którym różni znani światowi testerzy sprzętu mówili jaki jest najlepszy wg nich telewizor z oferty 2023. Oczywiście rozrzut odpowiedzi był duży, niektórzy wskazywali OLED-y w różnych wersjach. Ponad połowa wskazała MiniLED, co samo z sobie jest zaskoczeniem. W tej liczbie trzech (albo czterech, nie pamiętam) powiedziało, że jest to Hisense U8. Żaden nie wskazał UX. Jak myślisz: dlaczego?

Nie mam pojęcia. Jedyne co mogę powtórzyć, to fakt, że wybory innych mało mnie interesują. Telewizor kupuję dla siebie.

• Moderatorzy
22 godziny temu, Bobcat napisał:

Pytanie czy warto (dla 65") dopłacać 1000 zł za UX?

W wypadku U8 to moim zdaniem lepiej dopłacić do większej przekątnej. Czerń ma fajną i kąty jak najbardziej wystarczające.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

17 godzin temu, konradskala napisał:

Moim faworytem jest LG G3.

Dlaczego nie G4?

17 godzin temu, konradskala napisał:

wybory innych mało mnie interesują. Telewizor kupuję dla siebie.

Dostrzegam w Twoich wpisach brak konsekwencji. Jak Ci pasuje to powtarzasz wyniki testów i YouTube'owe opinie różnych osób niczym prawdy objawione i niepodważalne, jak nie pasuje - piszesz to co teraz. 

15 minut temu, stench napisał:

kąty jak najbardziej wystarczające.

Kąty oglądania zostały dla U8 ocenione przez RTINGS.com niżej niż w przypadku UX, dlatego niektórzy gotowi są dopłacić 1000 zł aby kupić ten ostatni (mówimy i porównujemy ceny dla 65"). Ty z kolei przeznaczyłbyś dodatkową kasę na U8 większy rozmiar. Telewizor oglądałeś i do kątów nie masz zastrzeżeń. Muszę gdzieś sam go zobaczyć aby wyrobić sobie zdanie jak jest z tymi kątami. Na chwilę obecną są dwie całkowicie przeciwstawne opinie.

• Moderatorzy
7 godzin temu, Bobcat napisał:

Kąty oglądania zostały dla U8 ocenione przez RTINGS.com niżej niż w przypadku UX,

Do poprawy kątów w u8 to nie dopłaciłbym nawet 100 pln. Bo są jak najbardziej ok.

Jak nie masz alergii na LCD to U8 jest wszystkim co potrzebujesz, jedynie zwiększ rozmiar vs to co wydawało Ci się za optymalne. Zamiast tv lepiej mieć kino.

Edytowane przez stench

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

1 godzinę temu, stench napisał:

Jak nie masz alergii na LCD

No przecież od dawna i w wielu miejscach deklaruję swoją przynależność do drużyny LCD w kontrze do drużyny OLED. Za co bez przerwy obrywam od tych ostatnich.

jedynie zwiększ rozmiar vs to co wydawało Ci się za optymalne. Zamiast tv lepiej mieć kino.

To jest kwestia mocno dyskusyjna, jako że 55" wystarcza mi z nawiązką i uważam za optimum. 

Aby mówić o kinie potrzebne jest co najmniej 85", a jeszcze lepiej rzutnik i ekran 110". Natomiast zwiększenie do 65" oznacza wydatek o 1500 zł większy (55": 5500 zł, 65": 7000 zł). Moim zdaniem nie ma najmniejszego sensu. Wiem, zaraz odezwie się chór zwolenników rozmiaru XXL twierdzącego, że ma sens. Jestem innego zdania i przy nim pozostanę

Do poprawy kątów w u8 to nie dopłaciłbym nawet 100 pln. Bo są jak najbardziej ok.

I to jest niezwykle cenna informacja od kogoś, kto miał okazję ten telewizor widzieć w akcji. Dzięki serdeczne.

4 minuty temu, Ajothe napisał:

Panowie może pomożecie w wyborze tv 65" do 10k...dla koleżanki pytam 😄

Mini led, lub oled 🙂 

W tym budżecie mieści się nawet LG G3 (9200 zł). Spuszczając z tonu jest C3 (7500 zł), B3 (6700 zł). To wszystko są OLED-y, przy czym G3 jest w najnowszej technologii MLA.

Jeśli MiniLED to bardzo godny polecenia jest dyskutowany tu powyżej Hisense U8K (7000 zł). Przez wielu światowych testerów sprzętu uznany za najlepszy telewizor 2023 roku.

Polecam Smasunga 77 cali, najlepszy zakup. Tak wiem, że to nie 65, ale 77 ma panel 2 generacji. Najlepszy wybór w odniesieniu do ceny i rozmiaru. Satysfakcja gwarantowana:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak jakbyśmy kupili najwyższy model w niższej cenie.

Albo tego Soniaka.

Ukryta Zawartość

Najlepszy miniled na rynku. Brałbym jednak Samsunga. Po tygodniowej adaptacji koleżanka będzie super szczęśliwa z większego.

28 minut temu, Bobcat napisał:

W tym budżecie mieści się nawet LG G3 (9200 zł). Spuszczając z tonu jest C3 (7500 zł), B3 (6700 zł). To wszystko są OLED-y, przy czym G3 jest w najnowszej technologii MLA.

Jeśli MiniLED to bardzo godny polecenia jest dyskutowany tu powyżej Hisense U8K (7000 zł). Przez wielu światowych testerów sprzętu uznany za najlepszy telewizor 2023 roku.

Tutaj Bobcat przesadziłeś z tymi wieloma. Jeśli już, to wybrałby go tylko Stopthefomo i tylko ze względu na cenę, a nie obraz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

2 hours ago, Bobcat said:

eśli MiniLED to bardzo godny polecenia jest dyskutowany tu powyżej Hisense U8K (7000 zł). Przez wielu światowych testerów sprzętu uznany za najlepszy telewizor 2023 roku.

Tylko nie to chinskie badziewie Hisense... Jest najtansze i to jest jedyna zaleta.

Ojcu pare lat temu kupiłem Hisensa 65'' jakiś model U7 i jest bardzo zadowolona, a sam nawet czasami jak przyjeżdżam to obraz jest całkiem przyjemny. Skąd taka negatywna opinia ?

2 godziny temu, bubusia napisał:

Tak wiem, że to nie 65,

Potrafisz uszanować wybory innych? Czy też wszystkim próbujesz narzucać swoje preferencje?

27 minut temu, Ajothe napisał:

Skąd taka negatywna opinia

Stereotypy myślenia. Dla niektórych świat zatrzymał się w miejscu. Chiński sprzęt audio hi-end zaliczany jest do najwyżej półki jakościowej.

8 minutes ago, Bobcat said:

Stereotypy myślenia. Dla niektórych świat zatrzymał się w miejscu. Chiński sprzęt audio hi-end zaliczany jest do najwyżej półki jakościowej.

Nieprawda. Chyba w twoim świecie Bobcat. 

36 minutes ago, Ajothe said:

Ojcu pare lat temu kupiłem Hisensa 65'' jakiś model U7 i jest bardzo zadowolona, a sam nawet czasami jak przyjeżdżam to obraz jest całkiem przyjemny. Skąd taka negatywna opinia ?

OK jeśli obraz jest całkiem przyjemny to w porządku. Tylko w tym budżecie obraz bardzo przyjemny to trochę mali wg mnie. U mnie te TV maja taka sobie opinie i cenowo jest to odzwierciedlone. Jeśli mówimy o takim budżecie to dlaczego nie kupić od producenta który pracuje nad technologia OLED od wielu lat? Sam musisz zadecydować i zobaczyć na własne oczy.

2 godziny temu, jackk napisał:

Nieprawda. Chyba w twoim świecie Bobcat. 

Na hi-endzie totalnie się nie znam. Przytoczyłem zasłyszaną opinię. Chodziło chyba o wzmacniacze Xindak.

obraz bardzo przyjemny to trochę mali wg mnie

A jakie powinno być inne kryterium, jak nie obraz cieszący oko właściciela? Czego jeszcze oczekujesz od telewizora? Żeby Ci jeść przez ekran podali? 

U mnie te TV maja taka sobie opinie

To wyłącznie Twoja opinia. Konkretnie: co masz im do zarzucenia?

dlaczego nie kupić od producenta który pracuje nad technologia OLED od wielu lat?

Kolejny przedstawiciel sekty OLED. Tylko ta technologia, nic innego.

Sam musisz zadecydować i zobaczyć na własne oczy.

No właśnie. A on (o zgrozo) dopuszcza do rozważań również MiniLED, co samo w sobie w oczach zwolenników OLED jest rzeczą w najwyższym stopniu naganną.

19 godzin temu, Bobcat napisał:
W dniu 6.01.2024 o 18:33, konradskala napisał:

Moim faworytem jest LG G3.

Dlaczego nie G4?

Szczerze powiem, że nie czytałem specyfikacji. W czym jest lepszy od G3?

19 godzin temu, Bobcat napisał:
W dniu 6.01.2024 o 18:33, konradskala napisał:

wybory innych mało mnie interesują. Telewizor kupuję dla siebie.

Dostrzegam w Twoich wpisach brak konsekwencji. Jak Ci pasuje to powtarzasz wyniki testów i YouTube'owe opinie różnych osób niczym prawdy objawione i niepodważalne, jak nie pasuje - piszesz to co teraz. 

Nic podobnego. Na Twoje (jak najbardziej zgodne z prawdą) spostrzeżenia o ilościowej/rynkowej przewadze w sprzedaży telewizorów LCD nad OLED odpowiedziałem, że mnie to nie interesuje i podtrzymuję swoje zdanie. Zajmuję także podobne stanowisko w sprawie wyboru przez większość danego modelu TV.

7 godzin temu, Bobcat napisał:

dopuszcza do rozważań również MiniLED, co samo w sobie w oczach zwolenników OLED jest rzeczą w najwyższym stopniu naganną.

Ja także dopuszczam GDYBYM potrzebował telewizora LCD. A do swoich celów potrzebuję OLED.

8 godzin temu, Bobcat napisał:

Kolejny przedstawiciel sekty OLED. Tylko ta technologia, nic innego.

I znowu to samo...

Ja "skosztowałem" zachwalaną przez Ciebie technologię LCD, bo przecież kupiłem telewizor MiniLED do prezentacji zdjęć.

Miał być pozbawiony wad OLED, a po roku wylądował na złomie...

1 minutę temu, konradskala napisał:

znowu to samo...

W sekcie OLED? Tak.

2 minuty temu, konradskala napisał:

Felerny egzemplarz może się zdarzyć w każdej technologii. Przypadek z gatunku "miałem niefarta".

9 minut temu, Bobcat napisał:
11 minut temu, konradskala napisał:

znowu to samo...

W sekcie OLED? Tak.

Najwyraźniej nie odróżniasz do czego dana technologia najbardziej się nadaje.

10 minut temu, Bobcat napisał:
11 minut temu, konradskala napisał:

Felerny egzemplarz może się zdarzyć w każdej technologii. Przypadek z gatunku "miałem niefarta".

Także wypadało by odróżnić feler czy usterkę od zużycia podświetlenia LED...

1 godzinę temu, konradskala napisał:

Także wypadało by odróżnić feler czy usterkę od zużycia podświetlenia LED...

Zużycie podświetlenia LED po roku jest właśnie indywidualnym felerem danego egzemplarza, a nie immanentną cechą danej technologii. Bo gdyby taką cechą było - wszystkie media poświęcone tej tematce, wszyscy testerzy, wszystkie portale typu RTINGS.com czy hdtvpolska.pl nieustannie by o tym trąbiły.

31 minut temu, Bobcat napisał:

Zużycie podświetlenia LED po roku jest właśnie indywidualnym felerem danego egzemplarza, a nie immanentną cechą danej technologii. Bo gdyby taką cechą było - wszystkie media poświęcone tej tematce, wszyscy testerzy, wszystkie portale typu RTINGS.com czy hdtvpolska.pl nieustannie by o tym trąbiły.

A nie trąbią? Przecież test np. na wypalenia rtings.com nie dotyczy jedynie OLED - testowane są także telewizory LCD.

Opis z rtings.com jest nastepujacy:

Większość telewizorów biorących udział w tym teście ma obecnie na koncie 7200 godzin działania. Od naszej ostatniej aktualizacji niewiele się zmieniło. Te same telewizory LCD ulegają ciągłej degradacji, a niektóre są tak złe, że nie da się ich oglądać. Hisense U8H, który po naszej ostatniej aktualizacji zaczął wykazywać pewne problemy z jednolitością, jest teraz całkowicie niebieski na środku ekranu, a Samsung TU8000 wygląda okropnie. Na kilkunastu telewizorach LCD widać obecnie oznaki utrwalenia obrazu, ale tylko na 5% szarym slajdzie (TCL 6 Series/R646 2021 QLED, LG NANO75 2022, Samsung Q60B QLED).

A oto kilka przykładów od rożnych producentów LCD:

- pierwszy z brzegu TCL - na wykresie widać jak zużywają się i spada jasność diod

Ukryta Zawartość

- kolejnym jest Samsung - to samo:

Samsung.jpg

- Nano90 - komentarz pod zdjęciem chyba mówi wszystko:

Nanomały.jpg

- oraz zbierający dobre recenzje Hisense U8 - ewidentna plama na środku. Diody padają jak muchy i jasność spada na pysk:

U8b.jpg

U8a.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez konradskala
16 godzin temu, Ajothe napisał:

65" to max, bo blisko siedzą i mają poza tym takiej szerokości ściankę na tv 🙂

Jeśli tak, to też Samsung s90c(65 cali), jest poza wszelką konkurencją ze względu na cenę. I jest to qd oled.

100 procentowe zadowolenie gwarantowane. Jak nie, to odkupię:)

To naprawdę rewelacja w tych pieniądzach( i nie tylko tych). Samsung celowo zaniżył cenę. Jeden z 3 najlepszych na rynku( i najtańszy z nich). Nie ma nawet o czym dyskutować.

Ukryta Zawartość

To jest to samo co s92c( i s95c), czyli poza konkurencją. Dla tego pana również. Większość recenzentów powie to samo. Wszyscy zastanawiali się dlaczego jest taki tani.

Za 7000 kupujemy the latest technology w 65 calach.

Jakby co to podrzucę ustawienia od

QUANTUM TV

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

5 godzin temu, konradskala napisał:

A nie trąbią?

Zazdroszczę Ci. Ja nie mam tyle czasu aby godzinami szperać po Internecie z poszukiwaniu ułomności technologii OLED, bo materiału znalazłbym równie dużo, jeśli nie więcej. Ale obiecuję się poprawić. Jak tylko złapię jakąś większą ilość czasu to poszukam.

4 godziny temu, bubusia napisał:

100 procentowe zadowolenie gwarantowane.

Niekoniecznie. Jeśli ktoś ogląda dużo materiałów filmowych ze streamingu - to (programowy u Samsunga) brak Dolby Vision jest istotnym mankamentem, gdyż tam jest to standard.

36 minut temu, Bobcat napisał:
6 godzin temu, konradskala napisał:

A nie trąbią?

Zazdroszczę Ci. Ja nie mam tyle czasu aby godzinami szperać po Internecie z poszukiwaniu ułomności technologii OLED, bo materiału znalazłbym równie dużo, jeśli nie więcej. Ale obiecuję się poprawić. Jak tylko złapię jakąś większą ilość czasu to poszukam.

Wszystko jest na rtings.com. Mi to zajęło 5 minut.

Ponadto "ułomności" danej technologii wynikają niestety z "ułomności" użytkownika. Jak widać można zajechać dowolny OLED i dowolny LCD.

Nadmienię tylko, że Dolby Vision to nic szczególnego. Przy jasności Samsunga HDR jest bardzo dobry, a HDR plus nawet lepszy. Mankamenty DB z kolorystyką i nie tylko są dobrze znane. Dynamiczne mapowanie to jeden wielki shit, najchętniej bym to wyłączył.

Mam wrażenie że grading DV jest często tak skopany, że czasami lepiej oglądać w SDR. 
A skalibrowanie DV to dopiero tragedia.

Jest taki marny film na Netflixie pt Sexify, znakomita jakość(kolory, naturalność), HDR wg mnie dużo lepszy niż DB.

Edytowane przez bubusia

Godzinę temu, bubusia napisał:

Nadmienię tylko, że Dolby Vision to nic szczególnego.

Tak mówią ci, którzy tego nie mają i próbują nadrabiać miną.

Przy jasności Samsunga HDR jest bardzo dobry, a HDR plus nawet lepszy. Mankamenty DB z kolorystyką i nie tylko są dobrze znane. Dynamiczne mapowanie to jeden wielki shit,

Dlaczego zatem DV stał się światowym standardem? 

Dynamiczne mapowanie to jeden wielki shit,

HDR 10+ również to ma.

25 minut temu, Bobcat napisał:
1 godzinę temu, bubusia napisał:

Nadmienię tylko, że Dolby Vision to nic szczególnego.

Tak mówią ci, którzy tego nie mają i próbują nadrabiać miną.

Technicznie Dolby Vision ma przewagę nad HDR10. Ale jakbyś pooglądał dwa współczesne, dobre telewizory - jeden z Dolby Vision a drugi bez, próbując wyłapać różnice na korzyść tego pierwszego - polegniesz.

29 minut temu, Bobcat napisał:

Dlaczego zatem DV stał się światowym standardem?

Bo za tym formatem optowały wytwórnie. Podobnie było z VHS-em kilka dekad temu.

2 godziny temu, bubusia napisał:

Dynamiczne mapowanie to jeden wielki shit, najchętniej bym to wyłączył.

W większości przypadków mapowanie tonów mnie także denerwuje, jedynie w niektórych filmach się przydaje. U mnie np. LG C1 można to wyłączyć w menu.

Godzinę temu, konradskala napisał:

U mnie np. LG C1 można to wyłączyć w menu.

W moim NanoCell również. Ale nie wyłączam.

1 godzinę temu, konradskala napisał:

Technicznie Dolby Vision ma przewagę nad HDR10. Ale jakbyś pooglądał dwa współczesne, dobre telewizory - jeden z Dolby Vision a drugi bez, próbując wyłapać różnice na korzyść tego pierwszego - polegniesz.

Jakiż Ty jesteś niekonsekwentny. Wielokrotnie Ci pisałem że te wszystkie "wady" LCD to problem sztucznie nadmuchiwany przez sektę OLED, gdyż są niezauważalne. Wtedy oczywiście się nie zgadzałeś i wyszukiwałeś pracowicie materiały na poparcie swoich też.

A tu raptem argument, że różnice są niezauważalne.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.