Skocz do zawartości
IGNORED

Krok dalej po Tannoy Revolution R3 na co zmienić?

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, marcinmatlak napisał:

No to ma około 96 mm, nie mierzyłem dokładnie, muszę poszukać suwmiarkę. Czyli nie jest standard?

Tweeter od SB nie podejrzenie, trzeba by było robić nowe podfryzowanie np. na 100mm

Raczej nie jest, ale szukać można ... ale tylko w razie silnego wzrostu apetytu 😉 

Wspomniany wcześniej SB29RDC ma 104 mm więc Vifa użyta w jego kolumnach

chyba też miała front o tej średnicy, skoro ją zamienił na pierścieniówkę SBA.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 minuty temu, audioburak napisał:

Wspomniany wcześniej SB29RDC ma 104 mm więc Vifa użyta w jego kolumnach

chyba też miała front o tej średnicy, skoro ją zamienił na pierścieniówkę SBA.

Tak, u mnie było 104mm fabrycznie, więc obyło się bez rzeźbienia😉

Jeszcze tylko dopytam - czy wątek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jest Ci znany i zaleceń tam podanych próbowałeś, czy nie ?

Dość rzadko stosowane rozwiązanie - cewka w szeregu z tweeterem 😉 

PS. A tak na szybko - co prawda 92 mm:

Ukryta Zawartość

Ale za to do 30 kHz i spokojnie w II rzędzie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Właśnie jestem w trakcie lutowania nowych kondensatorów w płytce średnich i wysokich. Pozwolę im się wygrzać i poczekam tydzień dwa aby się osłuchać. Co do wymiarów to mam drukarkę 3D i zawsze mogę sobie dodrukować pierścień maskujący do głośnika jakby był troszkę mniejszy 🙂 Dzięki za linki. Tak znam ten wątek 😉

Z drukarką mógłbyś startować chyba już od 65 mm 😉 np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak jeśli te głośniki będą wyczuwalnie lepsze od obecnego to warto wydać te 3-4 stówki. Ale nie trzeba będzie przerabiać zwrotnicy?

To trudno powiedzieć, dlatego, że zamieszczony schemat we wspomnianym wątku 

jest trochę niewiarygodny i powinieneś go w jakiś sposób zweryfikować.

Prawdziwy zysk polegał by jednak w tym przypadku na zmianie z III rzędu

zwrotnicy na drugi, co umożliwiają nowe tweetery, ale również firmowy.

Sądząc oczywiście po tym, co jest w wątku.

W każdym razie byłby: rezystor dopasowujący na wejściu, a po nim tylko C i L.

Zakładając, że upgrade z wątku się udało, to były by: C = 5,6 uF i L = 0,22 mH  

A dopasowanie poziomu spl do woofera rezystorem PRZED kondensatorem.

A wątek można doczytać do końca - łącznie z uproszczeniem gałęzi woofera.

Edytowane przez audioburak

Byłem sceptyczny do efektów wymiany kondensatorów ale cholercia słychać różnicę. Nie jest to jeszcze wygrzane bo godzinę temu skończyłem wymianę ale scena polepszyła się od razu i stopniowo klarowność dzwięku. Gra lepiej odczuwalnie 🙂 Tannoy wsadził te elektrolity z 10% toerancją a mógł sama zwrotnicą zrobić o klasę lepsze kolumny. Hehe. Wymieniłem na Dayton Audio DMPC. Odsłuch trwa 😉

Oby jak najdłużej z pełnym zadowoleniem ... bo muzyka jest najważniejsza 😉 

5 godzin temu, marcinmatlak napisał:

Byłem sceptyczny do efektów wymiany kondensatorów ale cholercia słychać różnicę. Nie jest to jeszcze wygrzane bo godzinę temu skończyłem wymianę ale scena polepszyła się od razu i stopniowo klarowność dzwięku. Gra lepiej odczuwalnie 🙂 Tannoy wsadził te elektrolity z 10% toerancją a mógł sama zwrotnicą zrobić o klasę lepsze kolumny. Hehe. Wymieniłem na Dayton Audio DMPC. Odsłuch trwa 😉

Marcinie, ja mam swoje R3 od nowości tj. od 2002 roku. Na przestrzeni tych lat miałem okazję słuchać u siebie kilku innych głośników, m. in. B&W, ale po pierwszym entuzjazmie ich czar jakoś mijał. Głośnik im bardziej efektowny/efekciarski, tym szybciej mi się nudził. W efekcie R3 są cały czas ze mną.

Troszkę mnie zachęciłeś tym upgrad'em, bo moje są jeszcze dziewicze 🙂

Powiedz mi proszę, czy musiałeś demontować głośniki, aby dostać się do zwrotnic?

Edytowane przez StachMuszel
12 minut temu, StachMuszel napisał:

Marcinie, ja mam swoje R3 od nowości tj. od 2002 roku. Na przestrzeni tych lat miałem okazję słuchać u siebie kilku innych głośników, m. in. B&W, ale po pierwszym entuzjazmie ich czar jakoś mijał. Głośnik im bardziej efektowny/efekciarski, tym szybciej mi się nudził. W efekcie R3 są cały czas ze mną.

Troszkę mnie zachęciłeś tym upgrad'em, bo moje są jeszcze dziewicze 🙂

Powiedz mi proszę, czy musiałeś demontować głośniki, aby dostać się do zwrotnic?

Podobno te kolumny są bardzo podatne na tuning, i wtedy grają rewelacyjnie.

De gustibus non est disputandum

28 minut temu, Yankes napisał:

Podobno te kolumny są bardzo podatne na tuning, i wtedy grają rewelacyjnie.

Ale ja je akceptuję takimi, jakimi są. Gdybym nie akceptował tej sygnatury dźwiękowej, po prostu nie kupiłbym ich. 

17 minut temu, StachMuszel napisał:

Ale ja je akceptuję takimi, jakimi są. Gdybym nie akceptował tej sygnatury dźwiękowej, po prostu nie kupiłbym ich. 

Czyli nie ma po co szukać innych.

De gustibus non est disputandum

47 minut temu, Yankes napisał:

Czyli nie ma po co szukać innych.

Innych szukać nie, ale wymienić niektóre krytyczne elementy w zwrotnicy można. Dlatego pytałem, jak się do tej zwrotnicy dobrać 😉

Część odpowiedzialna za górę i środek chyba jest dokręcona do terminali,

a część od woofera oddzielnie. Wnoszę to choćby z tych zdjęć:

Ukryta Zawartość

Nawet płytki są tak opisane - W i MT ...

Ukryta Zawartość

Ja wymieniłem tylko w torze średnio tonowym i wysokotonowym. Wystarczy odkręcić panel terminal z tyłu. Na nim jest część zwrotnicy akurat ta co trzeba. Wymiana jest prosta. 3 kondensatory. Lutownica i odsysacz wystarczy. Przykleiłem jeszcze nowe elementy klejem ha gorąco by się nie ruszały. Tyle. I do tej pory słucham od kilku godzin i nie mogę się nasłuchać tak fajnie grają.

Inwestycja 100 złotych. Więcej mi nie trzeba w nich zmieniać. To nie są hi-endy ale jak ktoś je zna to za tą cenę za jaką je można wyrwać to jest rewelacja. Dokupiłem im subwoofer aktywny gdyż przeprowadziłem się do pokoju 40m2 i z tego faktu troszkę basu brakowało. W sypialni 20m2 wcześniej było go wystarczająco.

13 godzin temu, audioburak napisał:

PS. A tak na szybko - co prawda 92 mm:

Ukryta Zawartość

Bardzo zbliżone parametry i charakterystyka do SB29RDC, z tym że skuteczność niższa o 2dB, więc możliwe że i bez zmiany rezystorów by zagrało dobrze. Tym bardziej jakby góry było za dużo lub za mało, to jak napisałeś że w zwrotce jest tylko rezystor na wejściu, więc jak coś łatwa regulacja na uchu, wtedy kupić parę tanich rezystorów i można posprawdzać.

Ukryta Zawartość

Intryguje mnie też schemat z pierwszej strony wątku, ale nie wiem, czy by mi się

chciało całkowicie przebudowywać; nawet tak mocno uproszczoną zwrotnicę.

Ale z drugiej strony ... 😉 

Pojawiła się większa detaliczność i delikatne dźwięki, których nie słyszałem na "granicy" delikatne tknięcia blach. Aż mnie korci pójść dalej w kierunku zmiany kopułek. Są pasujące wymiarem np. te. 

Ukryta Zawartość

Tylko nie wiem czy impedancja 4 ohmy zgra sie i czy jakość poprawi?

Ukryta Zawartość

Tu już trzeba raczej wersję  "hardcore" bo nowy tweeter umożliwia zwrotnicę

nie III rzędu, ale drugiego. Czyli zachowując tylko pojemność szeregową i cewkę.

Jeśli oryginalny głośnik był 4 Ohm, jak SBA, to pewnie 5,6 uF plus 0,22 mH i oczywiście

przed nimi rezystor dopasowujący spl nowego tweetera do pozostałych głośników.

Schemat zapodaję z wątku - na pierwszej stronie.

Tylko nie wiem czy impedancja 4 ohmy zgra sie i czy jakość poprawi?

U mnie Vifa w AP miała 4 Ohm, tak samo Vifa BC25, ale tutaj trzeba zwrócić uwagę na skuteczność, o czym wcześniej pisałem. Zmiana u mnie dała większą czystość w wysokich partiach wokali, tak samo przy graniu instrumentów, przestrzenność grania też na plus i jej precyzja.

Aż mnie korci pójść dalej w kierunku zmiany kopułek.

Jak nie spróbujesz to nie się dowiesz😉

4 godziny temu, audioburak napisał:

Tu już trzeba raczej wersję  "hardcore" bo nowy tweeter umożliwia zwrotnicę

nie III rzędu, ale drugiego. Czyli zachowując tylko pojemność szeregową i cewkę.

Kolega napisał, chce prostej modyfikacji, więc na początek proponuję wymianę tweetera i ewentualne dopasowanie rezystora. Jak będzie zadowolony z efektów to przetestować rozwiązanie proponowane przez Ciebie ze zwrotką II rzędu.

To mam jeszcze jedno pytanie 🙂 czysto hipotetycznie:) chce dać głośnik o większej średnicy. Powiedzmy 104mm. Drukuje sobie tulejkę z odpowiednim kształcie aby pasowała do pudła i nowego głośnika ale musi mieć pewna wysokość aby ukryć magnes itd. Czy wysunięcie w ten sposób ma wpływ na dźwięk bo pewnie zmienia się faza. Np te 4-6 cm to już coś. Czysto teoretycznie pytam. Może komuś się przyda;)

Teoretycznie to błąd. W zamierzchłych czasach budowano kolumny nawet

z wystającym cokołem woofera, właśnie żeby zachować zgodność fazy.

Dziś to rzadko spotykane i raczej pochyla się cały front uzyskując ten sam

efekt akustyczny - czyli zgodność płaszczyzny membran obu głośników.

Byłbym raczej za kupieniem dłutka o łukowatym kształcie i wycięciu powoli

nowego zagłębienia. Wraz z nowym otworem na zapewne większy magnes.

W dniu 24.05.2024 o 17:38, marcinmatlak napisał:

To mam jeszcze jedno pytanie 🙂 czysto hipotetycznie:) chce dać głośnik o większej średnicy. Powiedzmy 104mm. Drukuje sobie tulejkę z odpowiednim kształcie aby pasowała do pudła i nowego głośnika ale musi mieć pewna wysokość aby ukryć magnes itd. Czy wysunięcie w ten sposób ma wpływ na dźwięk bo pewnie zmienia się faza. Np te 4-6 cm to już coś. Czysto teoretycznie pytam. Może komuś się przyda;)

Nie rób tego. Nie poprawisz brzmienia kolumn a i nikt ich od ciebie później nie odkupi. 

Pozostawiam bez zmian, po kilku dniach wygrzania grają naprawdę lepiej. Te kondensatory poprawiły wiele, zwłaszcza blachy instrumentów perkusyjnych zyskały na detalu!

• Pokaż nowe odpowiedzi