Skocz do zawartości
IGNORED

Rozwój duchowy

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Może jeszcze przykażesz mi mieć dystans do samego siebie, żebyś mógł sobie robić więcej jaj z tego i owego.  Tam gdzie ty widzisz świetne żarty naśmiewając się z różnych rzeczy, nie rozumiesz że takie zachowania prowadzą do awantur, wojen.

"Żywot Briana" był zakazywany w Norwegii, Irlandii, USA, Wielkiej Brytanii, Południowej Afryce, Singapurze, Chile. Takie były prawne decyzje, jest to wystarczający dowód na kontrowersyjność tamtego filmu w dyskusji.

Natomiast co do ostatniego "wątpliwego dzieła" które wkleiłeś, już podziękowałem, może kto inny się skusi.

16 minut temu, Piotr_1 napisał:

Tam gdzie ty widzisz świetne żarty naśmiewając się z różnych rzeczy, nie rozumiesz że takie zachowania prowadzą do awantur, wojen.

oczywiście, tam, gdzie brak tolerancji, panuje zaściankowość, brak poczucia humoru, tam rodzą się awantury i wojny...

17 minut temu, Piotr_1 napisał:

"Żywot Briana" był zakazywany w Norwegii, Irlandii, USA, Wielkiej Brytanii, Południowej Afryce, Singapurze, Chile. Takie były prawne decyzje, jest to wystarczający dowód na kontrowersyjność tamtego filmu w dyskusji.

czyli mentalnie żyjesz 60 lat temu?

homoseksualizm to choroba?

18 minut temu, Piotr_1 napisał:

Natomiast co do ostatniego "wątpliwego dzieła" które wkleiłeś, już podziękowałem, może kto inny się skusi.

lepsze to niż teledyski kosheen, w których "Oni mają jakiś problem. Oni mają jakieś problemy, jakby w czymś utknęli, w czymś się zapętlili." 😉 

19 minut temu, Piotr_1 napisał:

Może jeszcze przykażesz mi mieć dystans do samego siebie

nie wierzę w cuda 😄 

20 minut temu, Piotr_1 napisał:

[...] Tam gdzie ty widzisz świetne żarty naśmiewając się z różnych rzeczy, nie rozumiesz że takie zachowania prowadzą do awantur, wojen.

[...]

Problem z zakazami na "Żywot Briana" był krótkotrwały i paradoksalnie zadziałał jako niezła reklama.

Protesty sypały się zasadniczo ze strony twardogłowych "chrześcijan", całkowicie pozbawionych poczucia humoru i zdrowego dystansu do nadętej i napuszonej dewocji i religijnego kołtuństwa, których to do dziś jest w świecie sporo.

Co ciekawe, w odróżnieniu od normalnych ludzi, taka bigoteria jest przeczulona na każdy przejaw traktowania chrześcijaństwa inaczej, niż ze śmiertelną powagą i sierioznym nadęciem.

Ostatecznie trudno postrzegać takich inaczej, niż:

spacer.png

A w istocie "Żywot Briana" jest genialnym dziełem, które stawia na właściwym miejscu nasze wyobrażenie o religiach.

Edytowane przez argus

jeśli naprawdę w coś wierzysz to fakt, że inni nawet to wyśmiewają nie wzbudzi w tobie złości...marna ta wiara, którą "żywot briana" obraża...

6 minut temu, argus napisał:

Bo to BYŁY prymitywy, nawet jak na standardy ówczesnych czasów.

Dla człowieka który opiera się tylko na wielkości swojego umysłu może tak być.

"Bo jest napisane: Wytracę mądrość mądrych, a rozum rozumnych obrócę wniwecz.

Gdzie jest mądry? Gdzie uczony w Piśmie? Gdzie badacz tego świata? Czyż Bóg nie obrócił w głupstwo mądrości tego świata?

Skoro bowiem w mądrości Bożej świat nie poznał Boga przez mądrość, upodobało się Bogu przez głupstwo głoszenia zbawić tych, którzy wierzą."

1 Kor 1

6 minut temu, kostropaty napisał:

jeśli naprawdę w coś wierzysz to fakt, że inni nawet to wyśmiewają nie wzbudzi w tobie złości...marna ta wiara, którą "żywot briana" obraża...

No ale dla ciebie każda wiara to marna wiara 🙂 Oczywiście poza tym w co sam wierzysz 🙂

3 minuty temu, Piotr_1 napisał:

No ale dla ciebie każda wiara to marna wiara 🙂 Oczywiście poza tym w co sam wierzysz 🙂

dla mnie każda wiara to jest wymysł człowieka...to po pierwsze...

po drugie...wierz sobie, w co chcesz, pod warunkiem, że nie próbujesz mnie nawracać 😉 

i poza konkursem - jak ci się wydaje, w co ja wierzę? 

5 minut temu, Piotr_1 napisał:

Dla człowieka który opiera się tylko na wielkości swojego umysłu może tak być.

"Bo jest napisane: Wytracę mądrość mądrych, a rozum rozumnych obrócę wniwecz.

Gdzie jest mądry? Gdzie uczony w Piśmie? Gdzie badacz tego świata? Czyż Bóg nie obrócił w głupstwo mądrości tego świata?

Skoro bowiem w mądrości Bożej świat nie poznał Boga przez mądrość, upodobało się Bogu przez głupstwo głoszenia zbawić tych, którzy wierzą."

1 Kor 1 [...]

🤣🤣🤣

Edytowane przez argus
2 minuty temu, kostropaty napisał:

po drugie...wierz sobie, w co chcesz, pod warunkiem, że nie próbujesz mnie nawracać 😉

Jak to? Właśnie miałem zaproponować małe studium biblijne.

• 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.