Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

20 minut temu, konradskala napisał:

Inne kryteria  jakościowe są już dawno, dawno temu przyjęte.

Nie jesteś w stanie zrozumieć, że oni przyjęli kryteria będące pochodną zastosowanej technologii a nie jakości obrazu. 

1 minutę temu, Bobcat napisał:

Nie jesteś w stanie zrozumieć, że oni przyjęli kryteria będące pochodną zastosowanej technologii a nie jakości obrazu. 

Jest czarno na białym napisane NANO, żadych, nawet pochodnych technologii w Nano82 nie ma. Golas pełną gębą.

10 godzin temu, konradskala napisał:

technologia NanoCell w Nano82 na matrycy VA nie istnieje.

Skąd wiesz? Mogą kupować matryce VA z zewnątrz, od kogoś komu udostępnili technologię NanoCell dla potrzeb matryc produkowanych dla siebie. To takie dywagacje, bo nie wiem jak jest. 

28 minut temu, konradskala napisał:

bardzo nie lubię wprawadzania innych w błąd.

Albowiem tym, kto ma rację zawsze, w każdej sprawie, jesteś z definicji Ty?

15 minut temu, bubusia napisał:

przez takich użytkowników prawie nikt już tutaj nie chce pisać. Kiedyś i ludzie z branży wpadli(Koper np), było ciekawiej. A teraz? 

A może przez takich jak Ty?

Przestańcie obrzucać błotem LCDki (zwłaszcza MiniLEDy) - ja dam spokój OLEDom. Każda technologia ma swoje zalety i swoje wady, a wśród MiniLEDów można znaleźć modele mogące śmiało rzucić wyzwanie OLEDom.

11 minut temu, Bobcat napisał:

Skąd wiesz? Mogą kupować matryce VA z zewnątrz, od kogoś komu udostępnili technologię NanoCell dla potrzeb matryc produkowanych dla siebie. To takie dywagacje, bo nie wiem jak jest. 

Nano Cell to opatentowana technologia LG dla matryc IPS tylko przez nich produkowanych. Jak doskonale wiesz jest technologią poprawiajacą kolory. I to poprawiajacą dużo. Nano82 na matrycy VA nie pokrywa szerokiej palety barw co jednoznacznie dowodzi, że żadnego Nano z w obcej fabryce z wiaderka nikt tam nie dosypał...

Edytowane przez konradskala

Na logikę skoro telewizor NanoCell nie ma warstwy Nano to jak znam życie w Ameryce już dawno ktoś oddałby ich do sądu na wprowadzającą w błąd informację. Tam kary za misleading information są drakońskie. Danone za reklamowanie nieistniejących bakterii Acti Regularis w jogurcie zapłacił w USA 25 mln $ kary. 

32 minuty temu, Bobcat napisał:

Na logikę skoro telewizor NanoCell nie ma warstwy Nano to jak znam życie w Ameryce już dawno ktoś oddałby ich do sądu na wprowadzającą w błąd informację. Tam kary za misleading information są drakońskie. Danone za reklamowanie nieistniejących bakterii Acti Regularis w jogurcie zapłacił w USA 25 mln $ kary. 

I na logikę dotyczącej klasyfikacji, panowie statystycy, (co mnie wcale nie dziwi) ani jednego telewizora, którego zaliczyli do półki na premium nie widzieli na oczy. 

3 minuty temu, konradskala napisał:

ani jednego telewizora, którego zaliczyli do półki na premium nie widzieli na oczy

Bo przyjęli inne kryterium. 

6 minut temu, konradskala napisał:

Nazwy na pudełku? 

Na pudełku nie ma słowa "Premium". Jest OLED, QD-MiniLED, NanoCell itd itp.

Pogódź się, że jest inaczej niż chciałbyś.

14 minut temu, Bobcat napisał:

Na pudełku nie ma słowa "Premium". Jest OLED, QD-MiniLED, NanoCell itd itp.

Pogódź się, że jest inaczej niż chciałbyś.

Na pudełku jest za to napis Nano. A w środku technologii brak. Też z tym należy się pogodzić? 

3 godziny temu, konradskala napisał:

Na pudełku jest za to napis Nano. A w środku technologii brak. Też z tym należy się pogodzić? 

Powiedziałem, że nie rozumiem tego. Jest to ewidentna wprowadzająca w błąd informacja. Jakby ktoś chciał dochodzić w sądzie - sprawa do wygrania w cuglach. 

Dość przepychanek. Wróćmy (jak mawia mój znajomy) do ad meritumu. Bliski mi temat QD-MiniLEDy. Oferta 2025 od TCL. Są 4 linie: C6K, C7K, C8K, C9K. Jeżeli ktoś (jak ja) lubi rozmiar 55" "skazany" jest na C7K, czyli model trzeci od góry (a drugi od dołu). Czy to taki zły wybór?

Jest oferowany w szerokiej gamie rozmiarów: 50", 55", 65", 75", 85", 98", 115". Przyjrzałem się bliżej rozmiarowi 55".

Odświeżanie: 144 Hz

Kontrast statyczny: 6500 : 1

Kontrast dynamiczny: 30000000 : 1

Pokrycie przestrzeni DCI P3: 97%

Jasność szczytowa: 2600 nitów 

Ilość stref lokalnego wygaszania: 2048

Powyższe dane cytuję za www.displayspecifications.com. I właśnie najbardziej intrygująca jest sprawa tych stref wygaszania. Albowiem według podanego źródła wszystkie wielkości, od 50" do 98" mają identyczną ilość stref i jest to 2048. Jedynie największy 115" ma ich więcej, gdyż 2880. Nie wiem czy to przypadkiem nie jest pomyłka.

Konrad, tak z ręką na sercu: czy jakieś 5 lat temu nie uznałbyś telewizora mającego takie parametry za super ultra hiper Premium (wg Twoich kryteriów jakościowych)? A teraz? Technologia idzie naprzód. Sam TCL przyznaje, że to półka środkowa. No, może środkowo-wyższa. Ale żaden top.

Godzinę temu, Bobcat napisał:

Powiedziałem, że nie rozumiem tego. Jest to ewidentna wprowadzająca w błąd informacja. Jakby ktoś chciał dochodzić w sądzie - sprawa do wygrania w cuglach.

Tu nie ma niczego do rozumienia. 

NANO82 nie ma kompletnie nic - ani warstw NanoCell, ani local dimmingu, czyli nie ma stref wygaszania (!), nie obsługuje ani HDR10+ ani Dolby Vision, ma 60hz matrycę, kontrast 4000:1  i średnią jasność 250 nit... Nawet gdyby miał warstwę NanoCell i kosztował 1000 zł za żadne skarby świata nikt o zdrowych zmysłach nie wrzuci go na półkę średnią, a o półce premium (wg kompletnie nieobeznanych statystyków) nawet nie wspominając... 

Kompromitacja i producenta, i "kwalifikatorów".

Jeżeli ktoś (jak ja) lubi rozmiar 55" "skazany" jest na C7K

C6K w 55" jest dostępny nawet w naszych sklepach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i ma 180 stref, natomiast jakaś lepsza odmiana C6KS - 312.  Wszystko jest tutaj:

Ukryta Zawartość

Powyższe dane cytuję za www.displayspecifications.com. I właśnie najbardziej intrygująca jest sprawa tych stref wygaszania. Albowiem według podanego źródła wszystkie wielkości, od 50" do 98" mają identyczną ilość stref i jest to 2048. Jedynie największy 115" ma ich więcej, gdyż 2880. Nie wiem czy to przypadkiem nie jest pomyłka.

Na tej stronie masz przegląd modeli i po kliknięciu Manuals & Downloads zobaczysz dane dla konkretnego modelu. Najmniejszy 50" ma 312 stref, największy 85" -  1560.

Ukryta Zawartość

Konrad, tak z ręką na sercu: czy jakieś 5 lat temu nie uznałbyś telewizora mającego takie parametry za super ultra hiper Premium (wg Twoich kryteriów jakościowych)?

Na papierze pewnie tak. Ale czy 5 lat temu były jakieś MiniLED-y? Nie. 

Weszły na rynek pod tą nazwą w 2021 roku (np. Samsung QN90A i B, którego smutną historię mojego użytkowania dobrze znasz). Zaraz potem QNED90 od LG, mający wtedy rekordową ilość stref wygaszania bo ponad 1000 i niestety nie potrafiącego ich wykorzystać. W międzyczasie weszli kolejni producenci.

Natomiast i wtedy, i dzisiaj ceny tych kilku topowych i udanych telewizorów MiniLED utrzymują się na poziomie OLED.

A teraz? Technologia idzie naprzód.

Oczywiście, że idzie. W OLED także, nikt nie stoi w miejscu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez konradskala
23 minuty temu, konradskala napisał:

Na tej stronie masz przegląd modeli i po kliknięciu Manuals & Downloads zobaczysz dane dla konkretnego modelu.

Czy Pan widzi co tam jest napisane w tytule?

TCL 55 Inch C7K 4K Premium QD-Mini LED Google TV [2025] 55C7K

Czyli jednak Premium. 

55" ma 720 stref wygaszania. Czyli tyle samo co poprzednik MQLED85. Skąd displayspecifications.com wytrzasnął 2048???

24 minuty temu, Bobcat napisał:

Czy Pan widzi co tam jest napisane w tytule?

TCL 55 Inch C7K 4K Premium QD-Mini LED Google TV [2025] 55C7K

Czyli jednak Premium. 

55" ma 720 stref wygaszania. Czyli tyle samo co poprzednik MQLED85

Tak, widzę. Na C7K napisano premium. 

Także w opisie "zwykłego" QLED serii C745: TCL 65 Inch C745 4K UHD Premium QLED Smart Google TV 65C745. 

A dlaczego w tym wyższym, lepszym modelu, C755 czyli prawdziwym QD-MiniLED już nie?

TCL 65 Inch C755 QD-Mini LED Google TV 65C755

24 minuty temu, Bobcat napisał:

Skąd displayspecifications.com wytrzasnął 2048???

Ja się już zdążyłem przyzwyczaić, że podawane parametry na stronach bardzo często mają się nijak do tego, co wychodzi w testach. Jeszcze co do tych stref można być w marę pewnym (choć jak w tym przypadku niekoniecznie), ale pozostałe parametry często są przesadzone.

2 godziny temu, konradskala napisał:

Jeszcze co do tych stref można być w marę pewnym

Mnie się od samego początku wydało nieprawdopodobne, że wszystkie 6 modeli od 50" do 98" mają identyczną ilość stref wygaszania (2048) I dopiero 115" ma trochę więcej (2880). 

Poza tym jeśli porównać C7K z poprzednikiem MQLED85 to przeskok ilości stref z 720 do 2048 też wydaje się nieprawdopodobny. Z materiału link do którego umieściłeś wynika, że przeskoku żadnego nie, gdyż obydwa mają 720. 

14 godzin temu, Bobcat napisał:

Czyli tyle samo co poprzednik MQLED85.

Tylko warto zwrócić uwagę, że nazwa MQLED85 jest nieco myląca. Nie wiem po co tworzyć kolejne skróty tylko ze względu na inne nóżki. Tak naprawdę to ten sam telewizor co C765 i wg mnie w obiegu powinna być właśnie ta nazwa, jasno wskazująca, że chodzi o serię 7.

4 godziny temu, konradskala napisał:

Nie wiem po co tworzyć kolejne skróty tylko ze względu na inne nóżki.

Może w ten sposób oferta rynkowa sprawia wrażenie bogatszej? 🤭

Przecież LG robi identycznie to samo. Inne nóżki, inny zaczep na ścianę - i już mamy odrębne oznaczenie modelu. W środku identycznie to samo, firmware ten sam. W OLEDach może tego aż tak bardzo nie widać, tam oznaczenie modelu jest jednolite (B5, C5, G5), opisane niuanse to tylko różne dalsze literki. Ale taki QNED 85, 86, 87, 88 to jest cały czas ten sam telewizor różniący się wymienionymi powyżej d...relami.

W dniu 29.03.2025 o 23:39, don111 napisał:

Daj spokój, szkoda rzeczowych tłumaczeń. Jeszcze go urazisz tą sugestią o "śmieszności" i posypią się ostrzeżenia. Ja właśnie dostałem za te 'straszliwe' słowa prawdy wyżej, 'ktoś' doniósł a sam wyzywa bezkarnie na lewo i prawo od sekt oledowych  🙂

On tak lubi. Najpierw kogoś oskarża o zgłaszanie, żeby odciągnąć uwagę, a sam zgłasza jak leci. Słabe to jest. Dlatego mam tego moscia w ignorowanych, szkoda czasu. 

?👈

Ukryta Zawartość

Oferta Sony 2025. Przyznać trzeba, że imponująca. Choć powiem szczerze, że ich filozofia stosowana w technologii LCD dająca się streścić do "znacznie mniej niż u innych stref lokalnego wygaszania, ale nadrabiamy to perfekcją algorytmów sterujących" - zupełnie do mnie nie przemawia.

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, Bobcat napisał:

Ukryta Zawartość

Oferta Sony 2025. Przyznać trzeba, że imponująca. Choć powiem szczerze, że ich filozofia stosowana w technologii LCD dająca się streścić do "znacznie mniej niż u innych stref lokalnego wygaszania, ale nadrabiamy to perfekcją algorytmów sterujących" - zupełnie do mnie nie przemawia.

Bo trzeba zobaczyć na własne oczy.

Na logikę więcej=lepiej, ale nie zawsze. Local dimming w MiniLED opiera się właśnie na dopracowanych algorytmach sterującymi podświetleniem. Nawet dwa MiniLED-y z identyczną ilością stref wygaszania będą się różnić gdy soft będzie do bani.

Ponadto, jak wygaszanie jest ważne, to i w drugą stronę - utrzymanie jasności. 

Bravia 9 i jedno i drugie robi świetnie, "trzyma na mordę" podświetlenie i w efekcie daje jasny, bardzo stabilny obraz jak brzytwa. Natomiast "premium" TCL czy Hisense leży i kwiczy... Spadek jasności do 250 nit jest totalną kompromitacją...

bravia9.jpg

855.jpg

8N.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez konradskala
1 godzinę temu, konradskala napisał:

Bravia 9 i jedno i drugie robi świetnie

Sony najlepsze co ma to specjalistów od marketingu, którzy potrafią wmówić że ich produkty są najlepsze I w ogóle ą i ę. Gdyby tak było naprawdę nie straciliby pozycji lidera. A są na 5 miejscu. Po Samsungu, TCL, Hisense i LG. Kiedyś Sony ustanawiał kryteria jakości. W czasach CRT ich Triluminous nokautował wszystko i wszystkich. A teraz? Wkład Sony w rozwój technologii jest żaden. Matryce od Samsunga, albo od LG, albo (LCD) chińskie. Gadanie, że "mamy wszystko to samo co inni, ale lepsze gdyż lepiej dopracowane" jest mało przekonujące. 

A gdyby Chińczycy byli tacy słabi jak piszesz - nie szliby tak przebojem jak obecnie. 

46 minut temu, Bobcat napisał:

Sony najlepsze co ma to specjalistów od marketingu, którzy potrafią wmówić że ich produkty są najlepsze I w ogóle ą i ę. Gdyby tak było naprawdę nie straciliby pozycji lidera. A są na 5 miejscu. Po Samsungu, TCL, Hisense i LG. Kiedyś Sony ustanawiał kryteria jakości. W czasach CRT ich Triluminous nokautował wszystko i wszystkich. A teraz? Wkład Sony w rozwój technologii jest żaden. Matryce od Samsunga, albo od LG, albo (LCD) chińskie. Gadanie, że "mamy wszystko to samo co inni, ale lepsze gdyż lepiej dopracowane" jest mało przekonujące. 

A gdyby Chińczycy byli tacy słabi jak piszesz - nie szliby tak przebojem jak obecnie. 

Mi nie chodzi o to kto, gdzie i z czego produkuje telewizory. Kiedyś napis Toshiba, Sanyo czy Texas Instruments na dowolnym podzespole był obecny w 80% telewizorów i nikomu to nie przeszkadzało. I nie czepiam się wyłącznie chińskich producentów, bo w/w przestawione kombinacje z podświetleniem są bardzo podobne w MiniLED-ach od Samsunga, LG i właściwie w dowolnym innym.

Ale nie w Sony.

I znowu Bobcat pisze głupoty.

Jezeli chcecie najlepszy telewizor led, miniled, najbliższy prawdzie reżyserskiej, to tylko Sony. 

Bravia 9 bije te wszystkie chińczyki na łeb. Ale trzeba oglądać, żeby wiedzieć, a nie siać dezinformacje.

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

11 minut temu, bubusia napisał:

Jezeli chcecie najlepszy telewizor led, miniled, najbliższy prawdy reżyserskiej, to tylko Sony. 

Także najbliżej tego, co jest maksymalnie do wyciśnięcia z technologii MiniLED.

21 minut temu, konradskala napisał:

Wkład Sony w rozwój technologii jest żaden.

To proszę pokaż mi drugi telewizor MiniLED, który tak trzyma parametry i daje taki obraz jak Bravia 9.

Edytowane przez konradskala

Przecież on żadnego nie widział w akcji. Napisze to co zawsze, i tyle.

Chociaż jeszcze niedawno chwalił, ale tylko dlatego, ze z leda zrobili flagowca:)

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

38 minut temu, bubusia napisał:

znowu Bobcat pisze głupoty.

Ad personam zamiast ad meritum.

24 minuty temu, bubusia napisał:

Przecież on żadnego nie widział w akcji.

Skąd ta wiedza? Mylisz się. Widziałem. 

29 minut temu, konradskala napisał:

To proszę pokaż mi drugi telewizor MiniLED, który tak trzyma parametry i daje taki obraz jak Bravia 9.

Kto wprowadził na rynek OLED? QD-OLED? MiniLED? W każdym razie nie Sony.

42 minuty temu, bubusia napisał:

Ale trzeba oglądać, żeby wiedzieć, a nie siać dezinformacje.

Nikt Ci nie broni oglądać. Na razie siejesz dezinformacje. 

32 minuty temu, konradskala napisał:

proszę pokaż mi drugi telewizor MiniLED, który tak trzyma parametry i daje taki obraz jak Bravia 9.

Górna półka Samsunga, TCL i Hisense. 

Zapomniałem, że u Ciebie liczy się głównie cena. Sony jest dużo droższy od wymienionych, więc na pewno dużo lepszy.

11 minut temu, Bobcat napisał:

Kto wprowadził na rynek OLED? QD-OLED? MiniLED? W każdym razie nie Sony.

Także nie TCL czy Hisense, które nie produkuje żadnych telewizorów OLED i QD-OLED. Owszem, jako jedni z pierwszych w 2020 roku wprowadzili do sprzedaży telewizory MiniLED, ale przez poprzednich 30 lat produkowali zabawki...

Nie ma dzisiaj znaczenia, że pierwszy telewizor Sony wypuściło w 1960 roku, bo idąc tym tropem to 3500 lat p.n.e. na terenach obecnego Iraku wymyślono koło i tam trzeba by szukać najlepszych samochodów.

29 minut temu, Bobcat napisał:

Górna półka Samsunga, TCL i Hisense. 

Górna półka TCL to C855, a Hisense to U8N. Kilka postów wyżej wkleiłem screeny. Jako pierwszy jest Sony Bravia 9, a poniżej "popisy" tych właśnie chińczyków.

Jeśli dla Ciebie 1700 nit w Sony = 400 nit albo beznadziejne 250 nit w TCL czy Hisense, to wiesz....

38 minut temu, Bobcat napisał:

Zapomniałem, że u Ciebie liczy się głównie cena. Sony jest dużo droższy od wymienionych, więc na pewno dużo lepszy.

W tym konkretnym wypadku widać to jak na dłoni. Ten 5-cio krotny spadek jasności nie bierze się z powietrza tylko z oszczędności.

Godzinę temu, konradskala napisał:

Także nie TCL czy Hisense, które nie produkuje żadnych telewizorów OLED i QD-OLED. Owszem, jako jedni z pierwszych w 2020 roku wprowadzili do sprzedaży telewizory MiniLED

I nie jest to przypadkiem ich pomysł?

przez poprzednich 30 lat produkowali zabawki...

No i o czym miałoby to świadczyć? Ano dokładnie o niczym. Wiesz jak się 60 lat temu nazywał największy koncern spożywczy w Korei Południowej? Samsung. Produkowali makarony, zupy instant i takie tam różne. Przestawili się na elektronikę mocą decyzji rządu. 

Nie ma dzisiaj znaczenia, że pierwszy telewizor Sony wypuściło w 1960 roku, bo idąc tym tropem to 3500 lat p.n.e. na terenach obecnego Iraku wymyślono koło i tam trzeba by szukać najlepszych samochodów.

Niepoważne.

poniżej "popisy" tych właśnie chińczyków.

Nie wiem skąd wziąłeś te obrazki.

W tym konkretnym wypadku widać to jak na dłoni.

Najpierw dowiadujesz się jaka jest cena telewizora. Jeśli bardzo wysoka - dorabiasz ex post całą ideologię jaki on rewelacyjny. Po co Ci testy, pomiary? Wystarczy cena. 

6 godzin temu, konradskala napisał:

Spadek jasności do 250 nit jest totalną kompromitacją...

RTINGS.com test Hisense U8N. Jasność w trybie HDR:

Peak 2% Window  2,595 cd/m²

Peak 10% Window  3,691 cd/m²

Peak 25% Window  2,792 cd/m²

Peak 50% Window  1,492 cd/m²

Peak 100% Window  912 cd/m²

Sustained 2% Window  2,589 cd/m²

Sustained 10% Window  3,626 cd/m²

Sustained 25% Window  2,775 cd/m²

Sustained 50% Window  1,488 cd/m²

Sustained 100% Window  910 cd/m²

Gdzie tam masz 250??? Nie starcza argumentów to się chwytamy kłamstw? Nieładnie. 

• Pokaż nowe odpowiedzi