Skocz do zawartości
IGNORED

Streamer - jak to sensownie podłączyć?

JayKay

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Uszczęśliwiłem się i zmieniłem Squeezebox Touch na Naim'a NDX, który to nie radzi sobie po Wi-Fi. Router mam jakieś 6m w linii prostej od streamera ale po drodze są 2 ściany nośne + kominek. Touch ciągnął nawet 24/192, Naim przycina nawet zwykłe FLACi. Dramat...

Trzeba to jakoś ominąć czyli podłączyć Naim'a po kablu. I tu moje pytanie - jak to zrobić? Dodatkowo czy jest sens kupować NAS? Więc tak - router jest w jednym pomieszczeniu, komp w drugim (odl. 3m) i streamer w trzecim (odl. 15m po ścianach). NAS mógłby stać w pomieszczeniu ze streamerem, bo chcę kupić QNAPa 451+, który ma wyjście HDMI i chciałbym to wykorzystać.

Proszę o pomoc i łopatologiczne wytłumaczenie co ma być podłączone do czego i czym - jestem w tym kompletnie zielony.

Z góry dziękuję.

Jeśli chcesz bez kabli to solidny ruter i to z przedziału powyżej 500-700zł,temat sam już przerobiłem,zabawki za 150zł są dobre do przeglądania pudelka{chodzi o stabilność} i nie patrz na liczbę antenek,teraz mam bez i pracuje lepiej niż z te antenkami.

Jednak jedyne stabilne rozwiązanie to położenie kabla,to jedyne pewne i skuteczne rozwiązanie,nawet prowizorycznie do pierwszego remontu lub malowania w listwie itp.Tylko nie pytaj w stylu jaki kabel do xxxxxzł taki za 1,20 zł wystarczy.

NAS zdecydowanie tak.

Ok, wymiana routera i tak mnie czeka, bo na piętrze mam już problem z połączeniem. Jeśli macie jakiekolwiek doświadczenie to jaki polecacie? Chodzi o jak największy zasięg, moc, stabilność i wydajność. Cenę przełknę - spokój jest bezcenny ?

Połączenia kablowe - rozumiem, że wszystko czyli komp, streamer, NAS mają być wpięte do routera czy jakaś inna konfiguracja? Zwykły kabel ethernetowy czyli ze złączkami RJ45?

Polecam Micro-tik RB951G-2Hnd,lub inną wersję z pasmem 2,4 i 5Ghz ale zawsze można podejśc do firmy która instaluje takie systemy i poprośić o wizję lokalną.Ja dopiero po takiej wizycie zdałem sobie sprawę jaki już panuje "śmietnik" jak wiele mam śieci w okolicy i jakie to rodzi problemy,dlatego warto przejśc na 5Ghz jeśli już koniecznie muśi być Wi-Fi.

Wszystko wpinasz kablami do rutera,jeśli nie pośiadasz narzędzi gniazd czy wtyczek to wezwij fachmana który to zrobi.

W realnym świecie stosuje się  w takich przypadkach Extendery sieciowe ?

Np. wpinamy na I piętrze -> TP-Link RE200 range extender, on odbiera nam sieć z głównego routera na parterze i rozsyła u góry.

Natomiast w miescu gdzie mamy nasze "Audio/Video"kładziemy np. -> Router / AP Wi-Fi TP-LINK TL-WR841N
który odbiera sygnał wifi z Extendera i wypuszcza nam 4x kabel lan do urządzeń np. 1.Streamer 2. Smart TV, 3.Konsola 4.Blu Ray

I tak mamy kompleksowo problem z głowy za 200zł i sieć w całym domu ;>

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.