Skocz do zawartości
IGNORED

Odsłuchy w Gliwicach lub okolicy

DeTom

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Tomasz_zigla

(Konto usunięte)

Witam wszystkich. Można powiedzieć, że jestem troche urwany z księżyca w tej rozmowie, ale jestem z niedaleka i mam też troche dziwnych i pewnie nie najlepszych klocków. Chętnie bym się spotkał. Jestem w Siemianowic. Mam zestaw CEC z serii 3300, topowe kable Eagle-Cable, głośniki ASW Cantius II, starego Philipsa CD104 i czekam na kolumienki na Lotusie ... Towarzystwa niestety nie znam :/

napisze co u nas ze sprzetu bylo i czego sluchalismy.

WZMAKI:

1.monobloki lampowe phase na el34

2.alchemist kraken adp6

3.marantz 52??( nie jestem penwien nr Adse popraw)

4.GC w wersji z BG i FC 1000uF

Cedeki

1.Moj soniak 227 esd

2.soniak McGyvera 227 esd

3.soniak 991?? Adse tez nie jestem pewien nr

kolumny

1.Moje drozdAc ( 3 way)

2.Adama 2 way syametryczne

3.moje 2 way na XT i AG vifach

dodatki:

pre koda tuning McGyver

moje opnie:

co do wzmakow spodziewalem sie ze monobloki lampowe zmiota cala reszte ,ze bedzie widoczna wyrazna roznica,ja takie nie zauwazylem wszystkie wzmaki graly calkiem dobrze. Choc odstawal od resztty troche maranntz spodziwalem sie po nim wiecej( mysle ze wiek i stan kondenstaorow w tym wzmaku zorbil swoje.

Monobloki graly dobrze ale na moich 3 way wyraznie brakowalo im poweru troche sie gubily,na kosntrukcji kolumn Adama graly wyraznie z wieksza werwa i energia.

GC - spodziewalem sie ostrej krytyki tego wzmaka ale wydaje mi sie ze on obronil sie pozytywnie ,szczegolnie nabral wigoru jak zostal podlaczony do pree!!!!.

W momentach wiekszej glosnosci wyrazny brak pradu i nastepuje kompresja dzieku.(mysle ze dodam jeszce przy chipach jakis kondzilek moze bedzie lepiej)

Kraken gra po swojemu czyli milo dostojnie z pieknymi wysokimi ale troche tak jakos bez polotu( przywyczailem sie do tego ).

W dzwieku marantza bylo slychac jakies niepoukladanie ( gdzie tu brylowaly monobloki) byl jakis balagan i nienaturalnosc.

to narazie tyle ....CDN

PO podlaczeni Krekena do pree dziek

>tdrozd

Jak już wspomniałeś o Gainclonie, to muszę coś napisać.

Po wymianie potencjometru i kabelków sygnałowych, mój Gainclon gra nareszcie na miarę oczekiwań, o klasę lepiej niż wtedy u ciebie. Jeśli pozwolisz to przy następnej okazji, przywiozę go do przetestowania.

Żałuję że tym razem nie mogłem wpaść, ale to nie z powodu tego smogu nad Rybnikiem, którym straszą w telewizji.

Było bardzo pierwszorzędnie, świetni ludzie, ciekawe dyskusje głównie na temat i oczywiście odsłuchiwanie, nasłuchiwanie, analizowanie itd.

Prezentowany sprzęt opisał powyżej tdrozd, dodam, że spotkanie odbyło się w składzie pięcioosobowym: gospodarz tdrozd oraz McGyver, DeTom, adse i ja.

Grało różnie i w różnych możliwych konfiguracjach, Gainclone zdecydowanie lepiej wypadł z Pre niż bez, Kraken znakomicie z "dużymi" kolumnami Tomka - to było po prostu zestrojone ze sobą, Lampki Adama w moim odczuciu najbardziej finezyjnie - to połączenie subletnej góry z wyrafinowaną średnicą było jedyne w swoim rodzaju. Natomiast leciwy Marantz miło zaskoczył po rozgrzaniu się - zagrał całkiem przyzwoicie z Minasami. W moim odczuciu najbardziej niedostatecznie grały "mniejsze czarne" na Vifach - brakowało jakby solidnego fundamentu w średnicy, ale wszyscy przyznawali że jest jakiś niedosyt.

Najbardziej obficie testowaliśmy na klasyce: Vivaldi (dobrze pamiętam?) wymiatał i bezwzględnie segregował co lepsze, a co gorsze, oprócz tego nieśmiertelny Dire Straits "Ride across the river" poza tym Barry White, jakieś "Telarki" i moje depresyjno-przestrzenne dżezy.

Podsumowując bardzo udane spotkanie wypada tylko zapytać: kiedy następne?!

Trzy zdjęcia załączam, reszta może później

Marek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2230-100007468 1170283830_thumb.jpg

post-2230-100007469 1170283828_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MareG, ładne zdjęcia.

To i ja coś napiszę.

Tdrozd ma u siebie zupełnie inne warunki akustyczne niż ja. Nie poznawałem u niego mojego sprzętu. Jego pomieszczenie zamazuje średnicę i psuje stereofonię, przez co sprzęt gra całkiem inaczej.

Ze spostrzeżeniami kolegów się zgadzam, również co do małych podłogówek na Vifie XT (tu jednak zaznaczyć należy że Tomek wciąż jeszcze pracuje nad zwrotnicami do tych kolumn).

Drozdaki to najbardziej zaawansowana technicznie konstrukcja spośród tych, które były odsłuchiwane, miały też dzięki temu najlepsze średnie tony. Jednak coś za coś-były też najtrudniejsze do napędzenia, z mało wydajnymi prądowo wzmacniaczami bas wyraźnie tracił kontrolę.

O brzmieniu moich Minas Anor niech lepiej piszą koledzy ;-))) , ja jedynie nadmienię, że mimo rozmiarów (metrowe podłogówki) są one łatwe do wysterowania, i z większością przyzwoitych wzmacniaczy będą współpracować bez niespodzianek.

Na koniec wspomnę po porównaniu dwóch tuningowanych odtwarzaczy CD Sony CDP227ESD, mojego i Tomka. Odtwarzacz Tomka zagrał nieco lepiej, nie była to różnica specjalnie duża, ale na tyle wyraźna że każdy z nas ją słyszał. Po konsultacjach z Tomkiem stwierdziliśmy, że tuningowaliśmy w zasadzie tak samo, z tym, że Tomek zastosował 4 kondensatory Black Gate tam gdzie ja wstawiłem Panasoniki FC, ponadto Tomek wstawił kwarc z Omigu, a ja pozostawiłem kwarc oryginalny.

Wypada też docenić starania Bogusi, żony Tomka i podziękować za poczęstunek. Było smaczne, dziękujemy.

Potwierdzam, było świetnie:) Jak zwykle podziekowania dla Bogusi za wyrozumiałość :)

Uścislenie numerków klocków: Marantz PM-64, CD Sony CDP-990 (ale ten świrował już wcześniej a padł chyba do końca w transporcie i nawet nie odpalił na odsłuchach, więc nie posłuchaliśmy).

Marantz nie podpadł brumieniem, nikt nie skomentował więc może nie zauwazyli ;)

No to po kolei.

Kolumny: Drozdaki (Scan + Vifa + Morel) znałem wcześniej, i nadal są najlepsze z tych co słuchałem u Tdrozda.

Kolumny McGyvera (2xVifa + Morel) niewiele odstawały, naprawdę dobre. Ale w tych warunkach jakie były - po odsłuchach zbierałbym dalej kasę na tego scana z Drozdaków ;) Niestety ponad 2 razy droższy od Vify, ale do słuchania w tym pokoju warty był każdych pieniędzy.

Małe czarne na Vifach - przyzwoite jako budżetówki, ale to już jakby nie te poziomy które mnie bardziej interesują. Na miejscu Tdrozda sprzedałbym komuś poczatkującemu, dla którego byłyby superdobre, a kasę ładowałbym w jeszcze poprawienie tego co najlepsze ;)

Wzmacniacze:

Lampy górą. To chyba nieunikniona droga dla mojego gustu na przyszłość. Tylko te ceny... Najtańsze uzywane klocki są i tak co najmniej 2 razy droższe od przyzwoitego tranzystorowca z drugiej ręki. Na razie więc posłucham sobie lampek tylko okazyjnie.

Mój Marantz wypadł najsłabiej ze wszystkich wzmacniaczy tym razem, chociaż po ok. półgodzinnym graniu i rozgrzaniu zabrzmiało jakby lepiej. Tak czy siak - porządnie zrobiony Gainclon na częsciach za około 500 zł jest lepszy od Marantza PM-64, przynajmniej dopóki Marantz stary i niegrzebany. Podobno tuning mogłby Marantzowi pomóc, ale nie jestem do tego przekonany. Tak jak jest gra też całkiem przywoicie, a komplet nowych kondensatorów znacznie by powiększył jego wartość ;)

Gainclon Tdrozda całkiem fajny, klasę słychać, można się czepiać gubienia się przy wymagających kolumnach, jakby troche wyskliwe wysokie na niektórych kawałkach, ale to tylko marudzenie. Dla mnie bomba. A już szczególnie w komplecie z preampem, najwięcej powietrza wśród tranzystorowców w tym zestawie.

Kraken jak zwykle, bardzo miły dla ucha a przy tym lekko leniwy.

Co do CD nie mam zdania, grało fajnie, ale że mój odmówił współpracy, to nie było okazji przekonac się, jak grzebany CD deklasuje niegrzebanego.

A w sumie czas tak szybko minął i tyle się działociekawego, że nie zdążyłem się bliżej przyjrzeć tej fotomaszynie Marka, chociaż fotografia to też moje dawne hobby jeszcze z czasów "analogów".

Polecam innym takie imprezki, i do następnej okazji :)

• 1 miesiąc później...

Witam

W piątkowe popołudnie wraz z kolegą Crategusem gościliśmy na odsłuchach u Grzegorza. Słuchaliśmy monobloków Crategusa (są to 4 końcówki mocy w dwóch obudowach, a więc wykonane pod kątem biampingu). Monobloki te pracowały z moim preampem Koda KD233 po tuningu. Jako źródło pracował Sony CDP227ESD z przetwornikiem Andrzeja Stelmacha, kolumny to Minas Anor, oraz Minas Anor XT (czyli wersja opracowana w związku z likwidacją marki Vifa jako producenta głośników).

Gainclone radził sobie nadspodziewanie dobrze, mimo że obie pary kolumn są czteroomowe nie miał kłopotu z ich wysterowaniem. Zagrał dźwiękiem równym i pełnym, z pewnymi oznakami wyrafinowania. Bas się nie gubił, nie spóźniał, był nieźle kontrolowany, choć superszybkim go nazwać nie sposób.

Jak powinien brzmieć szybki, kontrolowany bas jak zwykle u Grzegorza pokazała lampa Cayin A88T. Pod tym względem jedynie wzmacniacz DeToma z Cayinem może rywalizować, jednak Cayin nadal ma przewagę w dziedzinie prezentacji średnicy i góry pasma, oraz w budowaniu wieloplanowej stereofonii.

O tym jak grały kolumny nie wypada mi się wypowiadać. W zamian dołączę dwie fotki, przepraszam za słabą jakość, ale słabe baterie uniemożliwiły użycie lampy błyskowej.

Ukryta Zawartość

post-3550-100004833 1170287943_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

McGyver nigdy nie porównowaliśmy bezpośrednio (w podobnych warunkach odsłuchowych) mojego wzmacniacza oraz Cayina więc to twierdzenie nie ma mocnych fundamentów :-)) Poza tym ja nie powiedziałem jeszcze ostatniego słowa wobec czego wyzywam Cayna na pojedynek, warunki i termin ustalimy :-)) Pozdrawiam.

o, moj klonik ;] Bylo milo uslyszec juz od drugiego konstruktora kolumn (wczesniej gipsy2), ze to narazie najlepiej grajacy gc :P Bardzo dziekuje za mozliwosc odluchu kolumn. Czekam na wersje 'latwiejsza' do napedzenia, choc faktycznie i z ta nie bylo problemu.

DeTom słyszałem od tdrozd'a że Twój najnowszy owoc pracy twórczej jest naprawdę niezły,podobno energia jaką poruszał 3 drożne kolumny tdrozda jest godna podziwu najlepszych wzmacniaczy.Preferencje muzyczne co do barwy brzmienia i gustu tdrozda są mi znane ,zatem z wielką niecierpliwością czekam na odsłuch i liczę na wielkie możliwości brzmieniowe Twojego wzmacniacza.No cóż z Cayinem (KT 88 Electro Harmonix) oczywiście porównamy,co by warta była ta nasza zabawa gdybyśmy nie mieli porównania do punktu ,który już znamy .Za ok.2 tygodnie powinna już grać i być finalnie skończona konstrukcja 3 drożna o nazwie CREMO,prądożerna i wymagająca dobrego wzmaka.Zatem czekamy.Kilka fotek wklejam:

• 5 tygodni później...

a takie cos u mnie stoi i gra

Ukryta Zawartość

post-4575-100003280 1170290454_thumb.JPG

post-4575-100003281 1170290452_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dotalo to do mnie jako wielka ciezka paka

po podlaczeniu do cedeka pusilem pare swoich kawalkow i stwierdzilem ze trzeba mu dac czas zeby sie pogrzal i osiagnal swoja odpowiednia temp.

po jakis 2-3 h byl na tyle goracy ze ciezko go bylo dotknac,stojacy na nim moj cedek odmowil posluszensttwa ,szufladka miala problemy z wyjazdem.

Pierwsze odsluchy jakie przeprowadzilem pokazaly bardzo ladny przekaz ale pozbawiony nieskiego tapniecia basu.

Dostalem pozwolenie na maly tuning od wlasciciela ,wiec zabralem sie do roboty.

Wlasciwie nie bylo jej duzo wywalilem elektrolity na wejsciu przy gdniazdach RCA i bezposrednio przed ukladem,dalem innego potka jest teraz alps 50 K za alpsem dalem MKP MANT 10 uF.

Po podlaczeniu i ponowym rozgrzaniu ponowne odsluchy.

Juz po paru taktach bylo wiadomo ze ten maly tuning przyniosl sporo.Wzmacniacz nabral basu i tempa.

Bas jest szybki b dobrze kontrolowany i zroznicowany nawet przyglosniejszym sluchaniu czuc ze nie zlewa sie w papke tylko trzyma tempo i rytm.

Srednica podobna ja w moim krakenie miekka ale czysta i mila.

Wysokie tony wg mnie troche jakies troche oderwane od reszty ,ale to pewnie malymi zabiegami da sie poprawic.

Ale i tak b poprawne.

wg mnie bardzo udana konstrukcja ktora by skasowala wiele dozszych i wzmacniaczy.

Dalsze opisy beda ......

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.