Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w doborze zestawu

Badzian10

Rekomendowane odpowiedzi

Z czym to ma grać ?

I w jak dużym pomieszczeniu ?

co prawda Ti5000 grają dość liniowo, ale w pomieszczeniu do 30m subwoofer będzie raczej zbędny w systemie stereo, chyba ze chcesz kino domowe

ze wzmacniaczy do tych kolumn polecam lampe, jeśli tranzystor to coś po ciemniejszej stronie 

Ilu ludzi tyle opinii

17 godzin temu, Badzian10 napisał:

Witam czy jest szansa na pomoc w doborze zestawu do domu, niestety nie znam się na tym.Myslalem nad głośnikami JBL Ti 5000(ponieważ mam okazje kupić)jakiś subufer aktywny i dwie małe kolumny rodzaju JBL e25 ?

pierwszy element można kupić na zasadzie opinii itd, a do niego dobierać już resztę odsłuchując różnych klocków. Nikt nie poda Tobie konkretnych propozycji, ponieważ mamy różne pomieszczenia, słuchamy różnej muzyki, szukamy w brzmieniu różnych rzeczy, mamy inne gusta, inny sprzęt towarzyszący... Za dużo zmiennych ?

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

3 godziny temu, Badzian10 napisał:

Planowałem właśnie takie kino domowe skomponować.Potrzebowal bym dobry wzmacniacza do tych kolumn jakie kable itp.Pomieszczenie tak jak pisałeś do 30 m

Jaki budżet ?

Ilu ludzi tyle opinii

6 godzin temu, Badzian10 napisał:

Planowałem właśnie takie kino domowe skomponować.Potrzebowal bym dobry wzmacniacza do tych kolumn jakie kable itp.Pomieszczenie tak jak pisałeś do 30 m

Tak z ciekawości ile procentowo słuchasz muzyki a ile oglądasz filmów z dedykowaną ścieżką audio? 
Pozdrawiam.

Amplitunery to wprawdzie nie moja działka ( wole stereo ) ale jak nie zależy Ci na najnowszych kodekach dzwieku przestrzennego, to dobre brzmienie maja stare Yamachy DSP-A1 i DSP-AX1. 

Te JBL podejrzanie tanio ( sprawdź dobrze ich stan , żeby się nie wpier.. na minę )

Ilu ludzi tyle opinii

Im więcej tym lepiej, ale kiedys z ciekawości podłączyłem do nich Sansui G-2000 o mocy 2x16wat i tez dał rade 

ale wazniejsza od mocy jest wydajność pradowa , a od ilości watów ważniejsza ich jakość 

najlepszy dźwięk jaki słyszałem z tych kolumn był z wzmacniaczem lampowym o mocy 2x11watt, natomiast niedawno z kumplem podłączyliśmy do Ti1000 nowa Yamache as-201 o mocy 100watt i była straszna kaszana , całkowity brak wysterowania 

To są bardzo przejrzyste kolumny , które mówią prawdę o sprzęcie towarzyszącym , wiec jak podłączysz lichociny to będziesz miał lichy dźwięk , obawiam się ze za 1500pln nie znajdziesz dla nich godnego partnera , zwłaszcza jeśli ma to być amplituner KD

niemniej jak są w dobrym stanie i niskiej cenie to warto je kupić , a według instrukcji zalecany wzmacniacz od 50wat

Ilu ludzi tyle opinii

5 minut temu, morawka napisał:

Yamache as-201 o mocy 100watt

jakoś mnie to nie dziwi, bo to totalnie budżetowy wzmacniacz do budżetowych kolumn, a nie Ti1000 ?

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

5 minut temu, Badzian10 napisał:

A takie połączenie amplituner Yamaha Dsp z11 AV-Amp 800 wat, 2 głośniki ti5000 i 2 głośniki ti 1000?

a to ma być stereo, czy co? Stereo to 2 kolumny z przodu, kino co najmniej 5 i subwoofer. Ty piszesz o 4...
Ta Yamaha jest bardzo dobra jak na amplituner kina domowego, pytanie tylko czy chcesz kino domowe, czy stereo.

www.tophifi.pl

DSP Z-11 nie znam ( amplitunery KD nie moja działka ) , ale to chyba wysoki model wiec powinien dac rade . Jak kupisz za 1500pln to może warto

szkoda trochę Ti1000 na głośniki surround..,

pytanie czy będziesz głównie oglądał filmy , czy słuchał muzyki?Bo Ti5000 zasługują na porządny wzmak stereo

Ilu ludzi tyle opinii

To jeszcze głośnik centralny do kompletu ( z tego co kojarzę to w serii Ti takiego nie było , a jeśli nawet był to trafienie takiego nawet na e-bay graniczy z cudem ) subwoofer przy tych kolumnach to już kwestia dyskusyjna , chociaż do 30m moze nie zaszkodzi do filmów . Do tego sporo kabli...Tak ze koszty wzrastają 

Tak czy inaczej jeśli możesz kupić Ti5000 w dobrym stanie za 2-2.5tys ( jak napisałeś )to naprawdę warto, po tyle to chodzą Ti1000

Ilu ludzi tyle opinii

Tak właśnie się zastanawiam ponieważ cały ten zestaw który wymieniłem wyżej kosztował by mnie około 8 tys super cena.Jako kino na codzień i 4-5 razy w roku na większa imprezę w domu.

dobrać tylko jakiś centralny, żeby się zgrał z resztą i będzie grało aż miło.

Sub do kina się zawsze przyda ? 

www.tophifi.pl

Osobiście to wybrałbym lepszy wzmacniacz stereo i porządne 2 kolumny i do tego subwoofer aktywny. Kino i wykop będzie lepszy niż z 5 czy 7 kanałowego amplitunera. Dodatkowo jak po czasie preferencje się zmienią i imprez będzie więcej niż kina to jak znalazł.

BAT VK 500BAT-PAK, BAT VK 55 + BATVK51SE + Lumin T2 + Sony CDP7X ESD+ Wilson Audio Sophia2, okablowanie FadelArt, Acoustic Zen.

20 godzin temu, Badzian10 napisał:

A jaki centralny polecacie i subufer ? No i najważniejsze jakie kable ?

Jak fronty i surround będą od JBL, to centralny i sub najlepiej od.....

hmmm... pomysl trochę 

Ilu ludzi tyle opinii

Witam. ?

Miałem niedawno bardzo podobny dylemat wyboru sprzętu audio jak kolega.

Szczęśliwy traf jednak sprawił, że dostałem od kolegi z pracy namiar na salon Audio On tuż obok Czechowic-Dziedzic.

Zadzwoniłem, po bardzo miłej rozmowie z właścicielem Panem Tomkiem, umówiłem się na spotkanie.

Byłem nastawiony na zakup kolumn Audiovector QR5 oraz jakiegoś dobrego tranzystora w okolicy 10 tyś zł.

Spotkanie w studiu Audio On przebiegło w bardzo miłej atmosferze.

Powiem więcej, nie dość, że wypiłem 3 dobre kawy, to odsłuchałem spokojnie kilka par kolumn, oraz 3 wzmacniacze.

Chłopaki z Audio On odradzili mi z miejsca zakup kolumn Audiovector QR5 ( choć mają je w ofercie i też od ręki w salonie )

Zaproponowali kolumny Pylon Audio Diamond 30 które są ... UWAGA - o 6 tyś zł tańsze od Audiovectora !!!

A przecież mogli sprzedać mi coś droższego ...

Uczciwe, profesjonalne podejście i naprawdę ogromna wiedza.

Wzmacniacz również zakupiłem znacznie tańszy niż planowałem bo raptem za 4200zł ( Fezz Audio Silver Luna )

Zgrał się z Pylonem 30 po prostu idealnie.

Wróciłem do domu z poczuciem ogromnego zadowolenia - nie dość że wydałem o wiele mniej niż sądziłem, że

będzie trzeba wydać na dobre audio, to jeszcze zestaw gra rewelacyjnie.

Wielkie podziękowania dla Pana Tomka i Mateusza z Audio On za pomoc w doborze sprzętu.

To niezwykłe że są jeszcze sprzedawcy dla których liczy się zadowolenie klienta, a nie chęć jak największego zarobku.

Pozdrawiam / J.Maxx

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.