Skocz do zawartości
IGNORED

Ogr pasmo przenoszenia w Tonsil Space'86

l0rd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem z moim zestawem muzycznym. Ostatnio kupiłem na allegro wzmacniacz Technics SU-A700, do którego podłączyłem kolumny Tonsil Space '86 (50W). Można powiedzieć, że kolumny są u mnie od nowości (przez jakieś ostatnie 8 lat stały na szafie i ich jedyną rolą było zbieranie kurzu, a wcześniej nie były intensywnie eksploatowane). Problem tkwi w tym, że brakuje mi wysokich tonów, a regulowanie nimi we wzmacniaczu niewiele pomaga. Kolumny są trójdrożne, ale wydaje mi się, że gwizdki w ogóle nie pracują. Testowałem zestaw generując z komputera dźwięki o częstotliwości do 20kHz. Od wartości okolo 14-15kHz prawie nic nie było słychać. Podpinałem też dla testu te kolumny do wzmacniacza kolegi - Unitra WS 311D, i tam wysokich tonów było nieco więcej (przy podkręceniu treble na maksa). I tutaj moje pytania: Czemu na wzmacniaczu Unitry jest nieco więcej wysokich tonów? Kwestia większego zakresu regulacji potencjometrem? Czy to normalne, że z głośników wysokotonowych nie wydobywają się żadne dźwięki? A jeśli nie (zakładam, że tak właśnie jest) co można zrobić?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Pozdro.

Głośniki działają, bo nic innego dźwięków kilkanaście kHz nie odtworzy. To że nic nie ma powyżej 15 kHz to normalne - jest tylko tego nie słyszysz (mało kto słyszy do 20 kHz). Najlepiej byłoby oduczyć się tego sposobu słuchania muzyki, a jak się nie da to moze drugi korektor pomoże :)

witam

mam takie kolumny. Gwizdki w nich mają niższą efektywność, poza tym najlepiej je wymontuj i sprawdź, czy podłączone bezpośrednio do generatora grają lepiej. Jeśli nie to mogą być uszkodzone. W takim wypadku wpakuj tam teslę arv078 lub arv104

Jeśli grają to obejrzyj zwrotnicę (może coś się obluzowało i odpadło).

I najważniejsze: masz w nich oryginalne przewody łączące wzmak z kolumnami? Takie twarde, czarne...Jeśli tak to wymień je na cokolwiek nowego (2,50,-/metr chociażby) a dźwięk dostanie i basu, i wysokich (to nie magiczna sztuczka). Warto też wymienić kable wewnątrz na grubsze głośnikowe.

Kilka lat temu zmieniłem kable w moich space'86 z fabrycznych na głośnikowe 1,5mm^2. Każdy usłyszał zdecydowaną różnicę na korzyść, nawet moja z lekka przygłucha babcia.

Jeśli będzie mało basu to rozłącz na zwrotnicy kondensator elektrolityczny (jego też warto wymienić na nowy) i rezystor, bas się pogorszy jakościowo ale dostanie kopa. I wywal wygłuszenie gąbkowe, zastąp watą.

pozdr

Również mam te leciwe Spejsy, oczywiście w toku mojego dorastania kolumienki te ostro dostały i jak już podrosłem to się okazało, że bez korekcji na maksa to one coś nie grają za bardzo. Oczywiście przyczyną tego były popalone gwizdki :-) Po wymianie na nowe bardzo się zdziwiłem i wrzuciłem je tymczasowo na efekty do KD. Jestem z nich tak zadowolony, że zostawiłem je do tego zadania na stałe :-)

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Też mam te kolumny :-) Głośniki basowe już wymieniałem ale i tak znowu pianka popękała :-(

Próbował może któryś z szanownych użytkowników Spejsów wymiany tych nieszczęsnych, piankowych głośników na coś trwalszego ?

Pzdr.

I love the sound of crashing guitars

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, szczególnie beerfanowi za wyczerpujące odpowiedzi na privie :]

Okazało się, że oba gwizdki były po prostu spalone. Wymieniłem je na nowe w tonsilowskim sklepie i teraz grają jak należy.

Pozdro

• 10 miesięcy później...

witajcie . ja stałem się włascicielem zestawu technics ze wzmacniaczem a700mkc. czy ktoś z forumowiczów podpowie jakie kolumny w rozsadnej cenie do niego można kupić ( do 1000-1500 zł max ) ?

słucham głownie muzyki rock , troche nowa fala , muzyka świata , club music , elektronika ( oldfield stary , vangelis , ale tez underwold i bardziej w techno ) , ale także rock progresywny , jazz typu charlie haden i pat metheny . mało muzyki powaznej ale czasem klasyka .

a może ktoś z uczestników tego forum planuje zmianę kolumn ? jeżeli w dobrym stanie , to moge rozwazyć .

pomieszczenie ok. 20-25 m2 , sofa i fotele + kominek , żadnych regałów i telewizora ,

nie jestem ortodoksyjnie nastawiony do tematu , moga być przyzwoite monitorki , oraz kolumny stojące .

forumowicze pls help .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.