Skocz do zawartości
IGNORED

monitory na gdn16/50/6 i gdwk 10/80/19

BeerfaN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

potrzebuję zmontować kolumienki do pokoju 20m^2 (te głośniki wystarczą?)

Chcę, aby była realistyczna średnica, zależy mi też bardzo na przestrzeni. Wysokie nie muszą być przesadnie szczegółowe, byle w uszy nie kłuły. Miło by było, gdyby bas też się ujawnił...

Słucham jazzu, rocka. I czasem heavy metalu ale od tego mam słuchawki.

Plan jest taki:

-25l. B-R 40Hz

-zwrotka dla niskośrednio 12dB/okt przy 2800

-dla wysokich 2800 18dB

myślałem o teslach, ale 84 dB 150ki mnie zniechęciły. ARV104 wchodzi w grę, ale jak zamawiam to wolę raz za przesyłkę płacić.

dziękuję za ewentualne rady odnośnie tego pomysłu

https://www.audiostereo.pl/topic/14677-monitory-na-gdn16506-i-gdwk-108019/

witam

=====

ten głośniczek zbytnio nie nadaje się do BR - zbyt wysoki Qts [0.49]

jak już to wyjdzie z tego dobry monitorek typu Compact na 16-20L zaleznie od ilości materiału wytłumiającego.

jeśli chcesz koniecznie coś na BR to może GDN 13/40/4 - 8 ohm

Qts [0.33] - BR = 8L

lub 2 GDN 13/40/2 - 4ohm w układzie D'Apolito na BR = 16L

>>Berfan

co do niżej schodzącego basu to nie sugerujs się ani częstotliwością Fs ani wielkościa głośnika. W przypadku tych 13'tek a tej 16 to róznice są znikome. przy dobnrze zestrojonej obudowie to na tych dwóch 13 w układzie D'Apolito uzyskach o wiele silniejszy bas i łagodniejszy niż na tej akurat 16'tce.

Gdybyś jednak chciał użyć 16'tki to polcam inne - choćby z Visatona WS170 bo z oferty tonsila nie nadaje sie zadna 16'tka na BR.

Tak jak mówisz TVM maja niską efektywność ale może z jednego by się dało cos uskrobac na BR tak do 20 L .

Np w konfiguracji D'Apolito 2xARN 150-03-4 w 16 litrach będę pracowały poprawnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.