Skocz do zawartości
IGNORED

Vincent sv227mk-jakie źródło?

Marcin Pawelczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Bardzo zastanawia mnie jakie źródło pasowałoby najlepiej do vincenta sv 227 mk,który gra z głośnikami AA hyperion 4 plus?

Czy skoro Vincent ma wbudowany DAc muszę jakoś szczególnie patrzeć na wbudowany DAc w urządzeniu sieciowym ?-ZAznacze,ze najczęściej będzie grać muzyka z tidala lub przez USB jak i połączenie z TV.

P.S Chciałbym zmieścić się w 2500 zł.

Z góry dziękuje za odpowiedzi !

7 godzin temu, Marcin Pawelczyk napisał:

Czy skoro Vincent ma wbudowany DAc muszę jakoś szczególnie patrzeć na wbudowany DAc w urządzeniu sieciowym ?-

Niby ma wbudowany DAC, ale to raczej gadżet niż pełnoprawne wejście. Specyfikacja wzmacniacza mówi że  akceptuje ono sygnał jedynie do 16 bit/48 kHz, co wskazywałoby na zastosowanie jednego z archaicznych i bardzo kiepskich układów Burr-Browna serii PCM27xx lub PCM29xx.

A musisz koniecznie mieć DAC zabudowany we wzmacniaczu? Popularne powiedzonko mówi że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. Ten 237 wprawdzie  akceptuje sygnały PCM o rozdzielczości 24 bit/192 kHz, ale jak zapuścisz żurawia do wnętrza to zobaczysz że cały układ DACa zajmuje płytkę drukowaną niewiele większą niż pudełko zapałek i jest oparty na kości PCM5100 o budżetowym rodowodzie.

Ja juz Vincenta nie mam. U mnie to wyglądało tak że Vicka miałem spietego z Onkyo po Rca i wtedy korzystałem z DAC wbudowanego w Onkyo który jest niezłej jakości. Fajne analogowe, ciepłe brzmienie ma. Wiem że wersja Vincenta 237MK ma już wejścia cyfrowe dodane czyli coaxial i optyk i wtedy np. Onkyo po rca i dźwięk idzie ładnie przy muzyce z Onkyo a tv podlaczasz optykiem i korzystasz z dac w Vincencie. 

Czyli do 227 Mk TV podlaczasz optykiem. 

Muzykę bierzesz po Rca ze streamera:) 

Czyli ogólnie nie ma co dopłacać do 237 mk względem 237,bo można na tv puszczać przez vincentego 237 po kablach rca podpiętymi z onkyo?

A dźwięk korzystając tylko z aplikacji tidal, przy Vincent 237 i kablach rca do onkyo będzie lepszy niż dźwięk przez być może gorszego DaC    Gdybym brał vincentego 237mk i z jakimś źródłem bez dac?

4 minuty temu, Marcin Pawelczyk napisał:

dopłacać do 237 mk względem 237

A ile wynosi owa dopłata? 
BTW, spójrz na to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  

Za niecałe 70 złotych w pełni funkcjonalny DAC (wystarczy podłączyć zasilanie 12V na przykład z zasilacza wtyczkowego) oparty na PCM5100 (takim jak w Vincencie 237MK) plus DAC USB taki jak w Vincencie 227MK. Dwa w jednym. To daje pewien obraz na temat kosztów zastosowanych tam rozwiązań.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ok 600zl.

No rzeczywiście jestem coraz bardziej przekonany co do wyjścia które opisał kolega u góry.czyli 237,a może nawet zwykły 227 i do tego jakieś źródło z dobrym Dac?

Też polecam Onkyo szczególnie, że NS-6170 ma niezłego dac-a AK AK4490 oraz ma bardzo dobrze dopracowane (w stosunku do swoich konkurentów) obwody analogowe, co przy kupnie "gołego" wzmacniacza ma jednak znaczenie.

Czyli ogólnie poprawę w jakości dźwięku mogę mieć biorąc 237 z onkoy na 6170 niż gdy wziąłbym vincenta 227 i jeszcze jakimś droższym źródłem z jakimś lepszym DAc niż ten w onkyo??

Ale kolega ma DAC w Vincencie 227mk który może mu służyć do podłączenia TV. 

DAC lepszy będzie mieć w streamerze który mu np polecilem. Wtedy sobie podpinaj wzmacniacz po Rca ze streamerem żeby słuchać muzyki a jak chcesz słuchać telewizora to przełącza po prostu gałką na optyka pod którego ma podpięte TV. 

MC Gyver ma rację. Nie warto dopłacać do DAC i zmieniać wzmaka dla takiego słabego Daca. 

Marcin NAPISAŁEM Ci priv. Odezwij sie

Szczypior,Jja jestem przed zakupem Vincenta dopiero jutro.. i się mega Zastanawiam czy Vincent 227Mk plus onkyo czy lepiej vincenta 237 i onkyo ale wtedy jak połączę z Tv ? Bo 237 chyba nie ma optyki ;(

• 2 miesiące później...

Witam. Czy ten Vincent będzie jakaś znaczącą różnica w stosunku do CXA 80. U mnie byłby podpięty do CXN v.2 ,także wystarczy bez DAC bo i tak wszystko spięte do stremera. Jak wygląda praca takiego wzmaka w porównaniu do tranzystorowego, trzeba czekać aż się nagrzeją lampy itp. U mnie kolumny Tannoy Revolution XT 8F. Ja korzystam  z tych kolumn do TV i muzyki filmy  także taki Vicek za każdym razem włączany . Pozdrawiam

U znajomego gra z tym konkretnym wzmacniaczem Denon DVD 2800 jako zródło. Można to kupić za grosze na ebay. Kiedyś to kosztowało ok 6 pln. wiem wiem...DVD ale...gra to zajeb....sam też se kupiłem do kolekcji ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.