Skocz do zawartości
IGNORED

CA Azur 640 i kolumny

pavbaranov

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

wiem, że podobne tematy już były, bo przeglądnąłem niemal całe archiwum, jednak nie znalazłem odpowiedzi, która by mnie satysfakcjonowała. Wiem, też co zaraz napiszecie - musisz udać się do sklepu i posłuchać. Wiem, tyle, że ja mieszkam w Krakowie, a tu oferta jest niewielka:(

Mam Azura 640A+640C. I dobrze, bo takie brzmienie chcę/muszę mieć, a było to tańsze rozwiązanie od Arcama i praktycznie równie dobre. No comments. Poszukuję kolumn, które to brzmienie zachowają. Nie chodzi mi o zmiękczanie Azura, nie chodzi mi o uwypuklanie itp. Chodzi mi o kolumny, które grać będą tym, co Azur im da;)

Słucham praktycznie wyłącznie akustycznego jazzu (i ten na Azurze brzmi nieźle), jestem w stanie pogodzić się, że nagrania z muzyką elektryczną brzmią tu gorzej, a niektórych, nawet nowych płyt (jak np. ostatnia Alicia Keys w ogóle nie da się słuchać).

Chodzi mi o kolumny, które w połączeniu z Azurem dadzą dużo przestrzeni, będą analityczne, dość nisko zejdą, ale nie chodzi mi o ilość basu, a wyłącznie o jego jakość. Bas ma być konturowy, krótki, szybki. Średnica dość nasycona.

Grać to będzie w pomieszczeniu ok. 17mkw, a w przyszłości może jakieś 22-23mkw, choć pewnie owe 17-20 zostanie zachowane.

Na kolumny nie chciałbym przeznaczyć więcej niż jakieś 4000,- zł (cena nowych).

Myślałem również, o dokupieniu w przyszłości końcówki mocy do Azura, bo zwykle daje to dość dobre efekty i jest stosunkowo tańszym rozwiązaniem od kupna nowego wzmacniacza (no chyba, że ktoś mi z głowy ten bi-amping wybije;)). Ten także będzie, ale będzie to lampa.

I skoro już o tym - czy istnieje sens i możliwość znalezienia jakichś w miarę uniwersalnych kolumn, które zagrają dobrze z Azurem i z lampą?

Z góry dzięki za sugestie.

PS. A może jest jakieś inne rozwiązanie? Może trzeba komuś zlecić skonstruowanie dla mnie kolumn?

https://www.audiostereo.pl/topic/14725-ca-azur-640-i-kolumny/

W "o mnie" znajdziesz kolumny, które najbardziej mi odpowiadały do tych klocków, gram nimi w 25m2, basu nie brakuje... bas-reflex w podstawie - zero problemów z ustawianiem od sciany. Pieknie wygladaja, naturalny fornir do wyboru chyba w 9ciu kolorach... btw ze stolarki castle'a korzysta nawet proac.

W bi-ampingu będę je sprawdzał za jekies póltora tygodnia z końcówką arcama.

Do katowickiej elektrycznej pomarańczy masz blisko, warto posłuchać.

Szybki i krótki bas, analityczność, szczegółowość ? jak będziesz w EL. Pom /mam nadzieję,że na południe Polski nie zagląda Pan Decibel ? właścieil tego interesu i postać wielce denna/ to posłuchaj Monitor Audio z serii Silver. Ich wadą w Twoim przypadku może być mało nasycona średnica, dletego poproś, aby nie spinali tego kablami Nordosta, bo będzie zupełnie za sucho. Możesz też posłuchać kolumn Acoustic Energy Evo 3 lub tych nowych, nazywają się chyba Aelite.

Pozdrawiam, Stempur

Ja nie bedę tu może jakimś purystą dzwiękowym ale wybrałem budżetowe AE Evo 1, które mnie powaliły podczas odsłuchów na zestawie 640 A i C. Na mój malutki pokoik to w zupełności wystraczy :) :) :) Zakup już w lutym!!!

Silver made by MA nie jest złe, jednak o ile zachowają się tak jak do tej pory w moich odsłuchach (Arcam, JJ), to w istocie nieco za suche. Trochę więcej mięsa i byłoby ok. Odnotowuję, i biorę pod uwagę. Tyle, że które: S1 chyba za małe; S2? czy raczej S5?, bo S6 chyba zbyt duże;) A skoro już przy MA - nie brać pod uwagę Gold GR10 lub 20 w ogóle? Nigdy ich nie słuchałem.

>pavbaranov nie badz taki mietki ze swoimi zalozeniami co do kolumn, masz muzyke ktora kochasz

i nalezy sie jej odpowiednia oprawa, nie mowie tutaj o jakis super hiend ustrojstwach, ale

o uwadze na produkt z drugiej reki i jednak postaraj sie uwierzyc, ze jak masz 4tys na nowe,

to te za 10k sklepowych sa do zakupienia od teraz z drugiej reki, a wzmaka zasilisz nowa koncowka,

itd...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.