Jump to content
IGNORED

Proszę o opinię

roback

Recommended Posts

Polecono mi taki zestawik:

Denon DRA 295

Denon DCD 485

Whrfedale Diamond 8.3

Zestaw do pokoju w bloku o pow. ok 18m2

Jest on ograniczony ceną jaką mogę zapłacić czyli ok 3tys.

Czy to jest dobre rozwiązanie czy ktoś ma pomysł na coś innego w tej cenie? Muzyka której słucham to głównie rock ( Rush, Red Hot.., itp). Bardzo proszę o poradę:)

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W majowym HiFi i Muzyka jest test 25 kolumn za 1000-2000. Są też Wharfedale, nie pamiętam czy 8.3 czy 8.4. Warto kupić.

Hidden Content

Te 3kzł to za nówki??

Hidden Content

tak, za nówki

Hidden Content

Moja rada jest: idź sobie do jakiegoś sklepu audiofilskiego i wydaj te same pieniądze na NAD-a lub ROTEL-a (wybierz sobie według gustu ,który ci się bardziej podoba brzmieniowo).W obu przypadkach wybrany sprzęt będzie o wiele lepszy od wyżej wymienionych za te same pieniądze.Pozdr.

Hidden Content

dzięki:)

Hidden Content

to jeszcze ja:) a co z kolumnami? Napiszę trochę po lamersku czego oczekuję od nich:) Jak pisałem wcześniej słucham mocniejszej muzyki:) Chciałbym żeby kolumny miały dobrą dynamikę, mocny bas, na mojej miniwieżyczce korektor ustawiłem sobie tak: basy i soprany w górze, średnie obniżone. Tak mniej więcej lubię słuchać:) Nie wiem czy to dobrze opisałem. Więc napiszcie mi coś panowie o kolumnach:) Czy Diamondy będą ok?

Hidden Content

Guest josef -> roback

(Konto usunięte)

Musisz mieć koniecznie nowy sprzęt? Jeśli chcesz tylko przejściowy to zrób tak jak ja - kup używkę i ją potem sprzedaj. Ja na zestaw Denona przeznaczyłem całe 600 kilkanaście złotych :P

Cedeka sobie pewnie dłużej zostawie bo jest w super stanie, wzmak sprzedam jak upoluje coś lepszego.

Jesli masz juz jakies CD, to przeznacz pieniadze tylko na wzmacniacz i kolumny. Za 3 tysiące jest już w czym wybierać. Dobrych decyzji :)

Hidden Content

Guest josef -> roback

(Konto usunięte)

To co znajdziesz w przyzwoitej cenie ;)

Ja zdobyłem DCD 735 i za niedługo na niedługo PMA 425R.

Looknij np. na allegro. - jest tam yamaha ax-396 za 400zł - myślę że to przyzwoita cena - no chyba że później podskoczy. Ogólnie poprzeglądaj ogłoszenia, połaź po komisach i wybierz.

A - i staraj się brać rzeczy w całych kompletach tj. sprzęt właściwy, karton, styropiany, instrukcje a nawet papiery zakupu od wcześniejszego właściciela - zawsze taki zestaw łatwiej sprzedać!!!

Guest Zbig > roback

(Konto usunięte)

Jeżeli nadal zamierzasz tak lubić słuchać, to Diamondy raczej nie będą ok. A czy kiedykolwiek słuchałeś swoich płyt na jakimś przyzwoitym audiofilskim zestawie, bez korekcji?

Guest roback>>>zbig

(Konto usunięte)

w tym sęk, że nie:( dlatego teraz boję się, że kupię niby dobry sprzęt, a okaże się, że przy tego rodzaju muzyce, której słucham brzmi kiepsko. Z tego co tu przeczytałem inny sprzęt do np opery, a inny do rocka.

Jeśłi przechodzisz z miniwieży na zwykłe klocki to raczej nie sposób wtopić - chyba żebyś miał super miniwieżę i dziadowskie klocki. A co do różnych klocków i różnej muzy to fakt - poszukaj na forum co do czego.

Hidden Content

dzięki wszystkim za porady:)

Hidden Content

Jeśli chodzi o kolumny to bardzo dobry stosunek jakość/cena mają Radmory LS 30 i LS 40.Już nie produkowane ale dostępne z drugiej ręki.Te pierwsze już za około 1000zł.

Jeśli chodzi o klocki to tak samo jak koledzy przychylam się do opini o używanych.

Ja na Twoim miejscu zrobiłbym tak:

Przede wszystkim kupił dobry używany CD: np. NAD 541i za około 1200-1300zł. TO BARDZO WŻNE ,BO TO JEDYNY ELEMENT TORU W KTÓRYM NOWSZY ZNACZY LEPSZY.

Kolumny np. RADMOR LS 30 za około 1000zł także używane.

Teraz piec.Będąc szczerym większość pieców do 2000-3000zł gra kiepsko i w tej kwesti nie posunęło się nic do przodu od wielu lat.Kup więc sobie starszy używany wzmacniacz:

Np taki Legendarny NAD 3020 ma jakieś 20 lat,kosztuje 300zł z drugiej ręki ,a gra bardzo ładnie.20-sto ,30-sto letnie wzmacniacze Revoxa grają na poziomie najlepszych nowych za 3000-4000zł.Takie modele jak A50,A78,A78MK2,B750,B750MK2 dostępne z drugiej ręki w cenach 300-1000zł są świetne (czasmi trzeba tylko zmienić wyschnięte kondensatory).Następny typ to słynny A1 Musical Fidelity.Gra naprawdę super.

Szczerze mówiąc to samo dotyczy starych kolumn.Za 300-700 zł można kupić kolumny grające za 2000-3000,a czasem nawet 4000zł,no ale trzeba wiedzieć gdzie i jak szukać.Więc tutaj pozostałbym przy tych nowszych.

Hidden Content

Guest Zbig > roback

(Konto usunięte)

Z twórcami jest podobnie. Taki np. Szopen już od dawna nie żyje, a jego muzyka nadal prześladuje wielkich pianistów.

3 tysiące to dużo pieniędzy, więc gorąco polecam wycieczkę do najbliższego salonu audiofilskiego w celu dokonania odsłuchów. Z Kraśnika najbliżej chyba do Lublina, o ile mi wiadomo jest tam przyzwoity sklep pod nazwą Meloman.

Co do używanego sprzętu, nie wchodząc w zagadnienia jakości brzmienia, trzeba pamiętać, że im starszy tym większe mogą być problemy z częściami zamiennymi i serwisem w razie awarii lub uszkodzenia. W atrakcyjną cenę zakupu trzeba sobie wkalkulować to dodatkowe ryzyko.

Jak lubisz podrasowane brzmienie na krańcach pasma i chcesz przy tym pozostać, to jest wiele głośników, które są w ten sposób zestrojone.

• Redaktorzy

Ze starego sprzetu to z A1 bym uwazal. Wymaga znacznie lepszych kolumn niz cena wskazuje, a przede wszsytkim absolutnie koniecznnie 8-mio omowych. Przy czterech omach moc z i tak niewnielkiej spada o polowe, i sprzet zdycha.

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.