Skocz do zawartości
IGNORED

Lampa sterująca gra na jeden kanał

baron_bartek

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, MariuszZ. napisał:

To od promieniowania. Za dużo czasu spędzonego z lampami i na forum tak kształtuje ludzi. Jeżeli jeszcze się nie zaraziłeś lampowym brzmieniem to nie ryzykuj i zostań przy tranie ? Jeżeli jednak zdecydujesz się na dłuższe obcowanie z lampą to do poczytania obowiązkowa 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Polecam ?

Komputery (zawodowo ? ) też promieniują, ale jakoś się trzymam. Dzięki za linka - wygląda solidnie - poczytam. Niestety się zaraziłem bo jak podłączyłem tego wirtusa to powiedziałem "o kurw..." bo miałem wrażenie, że głos w końcu śpiewa DO MNIE... a nie po prostu śpiewa. Miałem kilka transów w podobnym budżecie (no trochę mniejszym - dałem 2k za virtusa) i doszedłem do przekonania, że lampy tylko się wydają drogie - trzeba wydać dużo więcej by przeskoczyć lampę tranzystorem.... szczególnie w zimę bo ciepła sporo wydają ?

Oczywiście finansowo to wygląda ok, jeśli wiesz chociaż orientacyjnie jakich lamp masz szukać, bo jak w moich 2 zestawach zamienić miejscami lampy sterujące, to gra to... minimum dziwnie.

Lampy 6N6P na allegro kosztują 10-100 zł (jest jakaś za 519)... kupie se kilka i posłucham, skoro już wiem, że to musi być 6N6P (chyba, że jeszcze coś nie wiem)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
5 minut temu, baron_bartek napisał:

Lampy 6N6P na allegro kosztują 10-100 zł

Na allegro nie będziesz miał pewności, że dostaniesz sprawne. Chyba, że masz sprawdzonych sprzedawców. W 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) raczej nie robią psikusów ? 

Ukryta Zawartość

11 minut temu, MariuszZ. napisał:

Na allegro nie będziesz miał pewności, że dostaniesz sprawne. Chyba, że masz sprawdzonych sprzedawców. W 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) raczej nie robią psikusów ? 

Właśnie takiego info chciałem ? - z kim kto sprzedaje można pogadać.

Na allegro mało sprzedawców, ale w sumie są komentarze... za 50 zł można zaryzykować ?

Ukryta Zawartość

Ja ostatnio kupiłem 6S45P-E na eBay'u od jetparts!  Niestety jedna z nich uwalona. Sprzedaje też m.in. 6N6P dlatego byłbym ostrożny.

Na allegro spokojnie można od misisa. Ja kupiłem z 1967; teraz widzę tylko nowsze i tańsze. W moim Feliksie grają - powiedziałbym - bardzo "lampowo".

10 minut temu, naczesany napisał:

Na allegro spokojnie można od misisa. Ja kupiłem z 1967; teraz widzę tylko nowsze i tańsze. W moim Feliksie grają - powiedziałbym - bardzo "lampowo".

ok, dzięki. Chyba go widziałem ze 100% pozytywnych komentarzy.

Tak z ciekawości, jakie roczniki lamp najlepiej wg was? Bo różne opinie czytałem, niektórzy lubią nowsze, niektórzy mówią, że lampy to tylko do 1970 roku. (pewnie tak jak piszesz, są bardziej lampowe - cieplejsze i wciągające)

3 godziny temu, baron_bartek napisał:

wyczuwam od was nieco agresji i protekcjonalizmu

To ani agresja ani protekcjonalizm, tylko opad flaków. Takie tematy były wałkowane na forum setki razy, w necie istnieje multum merytorycznych i przystępnych stron o lampach, a mimo to co i rusz pojawia się ktoś komu nie chciało się czytać, z postawą roszczeniową żeby mu pokazać palcem bo sam się do szukania nie zabierze bo mu czasu szkoda. Ale tylko swojego własnego, czasem innych się nie przejmuje ani trochę.

• 3 tygodnie później...

Zakupiłem 2 pary starych lamp (NOS?). (Szukałem testów... ale nikt nie napisze czegoś konkretnego, co jest zrozumiałe bo za dużo czynników). Może komuś się przyda to co napiszę.

1986r. Little Dot - fabryka FOTON

lampa 1 Ia = 30/34mA

lampa 2 Ia = 34/30mA

ORAZ

Novosibirsk 1970

(pomiarów brak)

W dniu 6.11.2019 o 23:12, naczesany napisał:

Lampy w latach 50-70-tych były produkowane bez obostrzeń ekologicznych stąd ich lepsze brzmienie.

W cenie równo 50 zł + wysyłka, postanowiłem poprostu w ciemno poeksperymentować mimo braku pomiarów.

Jedna z Lamp z 1986 - myślałem, że wzmacniacz dobrze gra na lampach co kupiłem ze wzmacniaczem.... teraz gra lepiej. Wprawdzie to niuansy zahaczające o psychiatryk, ale lepiej. Jakieś tam słowo zrozumiałem po raz pierwszy, w tle szczeka pies, a nie wiedziałem, że to pies.... itd. (słuchawki akg k812 pro + kabel forza)

Podłączyłem Lampe z 1970.... słabo - detale giną (na słuchawkach bardziej wyciągających szczegóły np akg k612 lepiej). Podłączyłem drugą lampę - nie tak dobrze jak ta z 1986, ale lepiej - prawie tak dobrze. No i rzecz jasna inaczej grają - cieplej... zależy od słuchawek i co kto lubi.

Zakładam, że obydwie lampy z 1970 są poprostu zużyte (jedna mniej druga bardziej), dlatego nie dały rady nowszym. Drugiej lampy z 1986 nie podłączałem bo już zmęczony po paru dniach odsłuchów i kombinacji jestem.... tak czy inaczej, aż takich testów, jak przy kupowaniu wzmacniacza nie trzeba szukać... trochę inna jest filozofia tutaj - poprostu dobre niezużyte lampy.

W planach:

Zakupić lepsze lampy mocy. Mam kt88 sx i el34 eh elektro Harmonix - wstępnie szukam lepszych el34 (rft z niskim cokołem?). Muszę coś wiedzieć więcej, by to nie wybuchło? Znalazłem ofertę gdzie było napisane "sprawna w ok. 80-90%" - niezachęcająco to brzmi i bez konkretnych parametrów prądowych, ale chyba trzeba się z tym pogodzić, ze starymi lampami.

Co myślicie o tym, bo być może czegoś nie rozumiem, ale wygląda na chińską podróbkę NOS'a a ma napisane wielkimi literami RFT (chociaż wyczytałem, że chińskie nie są złe)

Ukryta Zawartość

Tutaj jest w miarę informacyjny temat o el34:

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.