Skocz do zawartości
IGNORED

Wkładka do tysiaka, AT F-7 czy AT-VM95ML, może coś innego?

Ricambi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Obecnie gram na styranym Pionieer PL 100 z nową wkładką AT-95. Przedwzmacniacz to przyzwoity Phono Box Ds, zasilany Tomankiem, więc nie powinno być problemów przy wkładce MC, docelowo będzie to dużo lepsze pre na Nuwistorach z epoki dobrego analogowego brzmienia. Mam około 2500 zł na nowy (używany) gramofon i wkładkę (nową!). Zastanawiam się nad AT-VM95ML ze szlifem Microline lub droższą MC AT F-7, którą mogę kupić nową za niespełna 1000 zł. Pozostałą kwotę chcę przeznaczyć na dobry używany gramofon z epoki analogu. Przewagi wkładki MM to niższa cena, lepszy szlif igły i możliwość jej wymiany na dowolny model z tej linii wkładek. Jednak spotkałem opinie, że AT MM z tym szlifem potrafią męczyć w dłuższym odsłuchu (wysokie) i mają niedobór najniższych częstotliwości. Wkładka MC to bardziej otwarty i precyzyjny dźwięk i zdecydowanie bardziej zwarty bas. Problem to konieczność wymiany całej wkładki po zużyciu się igły, co jest niemałym wydatkiem. Przy okazji chciałem zapytać o realny czas używania igieł w tych wkładkach, jak się dowiedziałem w przypadku szlifu Micrilonie, będzie on większy niż przy eliptyku. Rozpietość opinii jest ogromna, od 300 h do 3000h, czy mogę przyjąć 800-1000 h dla eliptyka MC i 1200-1500h dla Microline MM? Słucham głównie progresywnego rocka, elektroniki, trochę jazzu i klasyki. Jestem otwarty na propozycję innych wkładek w założonej kwocie. Wybór gramofonu uzależniam od wyboru wkładki, może to trochę dziwne, jednak moim skromnym zdaniem uzasadnione.

Pozdrawiam

Bartek

Hmm masz dobry tok myślenia teoretycznie, ale mam też sporo wątpliwości.

1. Nie wiem, czy Phono Box DS to wystarczająco dobry preamp, aby było sens inwestować w MC.
2. Większość MC potrzebuje raczej cięzkiego/średniego ramienia, dla odmiany większość MM lubie raczej średnie/lekkie ramiona.
3. Audio Technica to nie do końca dobry wybór do tej muzyki, której słuchasz, szczególnie jeśli wiesz/czujesz jej jasną charakterystykę. Te wkładki nieco po macoszemu traktują wg mnie średnicę dając dużo światła i góry. Z mojego doświadczenia nie zawsze jest sens w parciu po najostrzejszy szlif i detal, bo te wkładki lubią męczyc/ wyciągają dużo syfu z kiepskich realizacji , czy zniszczonych płyt. 
Natomiast jeżeli dobrze pamiętam to ta AT F7 jest choćby z racji szlifu znacznie mniej męcząca i nieco bardziej nastawiona na granie średnicą.
4. Długość życia: Po 300h nie ściera się żadna igła, co najwyżej zaczyna lekko odbiegać od założeń farbycznych, czego raczej na sprzęcie tej klasy (a i dużo wyższej) prędko nie usłyszysz. 
5. Gramofon - trzebaby dobreać pod wkładkę, ale w tej cenie będzie cięzko kupic cośs znacznie lepszego od Pioneera. 

Rozważ z wkładek Denona 103r - jedna z najlepszych wkładek cena/jakość -> do kupienia nówka ok 1000-1200 zł, natomiast potrzebne będzie mozliwie jak najcięższe ramie (i headshell). Ewentualnie czerwony Quintet od Ortofona.

Z MM coś z Nagaoki - tam jest MI nie MM więc coś pomiedzy MM a MC , czy Ortofon 2m Bronze to też bardzo dobry wybór. Masz tak kiepską wkładkę w tej chwili, że nawet zakup czegoś typu 2m blue da duży progress.

Realnie cena igły do MM - DOBREJ igły to prawie to samo co cena wkładki, więc Twoje dywagacje nie maja zbyt wiele sensu w kwestii eksploatacji. 2m bronze i black maja inne generatory niż 2m blue i red- niby są kompatybilne... ale nie do konca dostaniesz to samo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.