Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo ns-6170 vs Chromecast Audio

gawrysiak.a

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

mam dylemat dotyczący sensu inwestycji w streamer.

Mój obecny zestaw to:

Rotel Ra-12 z DAC Wolfson 8740 bez wejścia USB, cudowne kolumny Chario Delphinus, które chyba pozostaną na zawsze i Chromecast Audio podłączony optykim. I Kimber Kable 4PR.

Słucham wyłącznie przez Tidal jazzu, vocalu, roka progresywnego i elektroniki. To co słyszę już mnie bardzo satysfakcjonuje, jednak jestem typem analityka i wszystko ma być na wysokim poziomie. A poziom ograniczony jest głębokością kieszeni i na szczęście rozsądkiem ;-).

Zastanawiam się nad zakupem używanego Onkyo by uzyskać znaczącą poprawę dźwięków. Przydałoby się trochę więcej analitycznej góry, minimalnie wypchniętego i cieplejszego środka i jeszcze krótszego basu. Na szczęście jego zejście do niskich poziomów i ilość jest na najwyższym poziomie w tym układzie.

I teraz pytanie czy zakupu tego streamera, to będzie duża różnica w słyszalnych dźwiękach? Coś na poziomie Spotify a Tidal czy więcej lub mniej? Spadnie kolejna kurtyna/ przysłowiowy koc?

Przeczytałem i przeanalizowałem już wszystko. Nie chcę kupować nowego, więc pożyczenie ze sklepu odpada. Znajomi nie mają.

Więc.....?

Z góry dziękuję za sugestie. Prosiłbym o opinie osoby, które przesiadły się z Chromecasta.

Pozdrawiam

Artur

Wysłane z mojego Mi MIX 2 przy użyciu Tapatalka

https://www.audiostereo.pl/topic/148109-onkyo-ns-6170-vs-chromecast-audio/

Nie wiem jakiej jakości jest DAC w tym Rotelu ale płacenie za Tidal i używanie Chromecast ma mało sensu .

Wypożycz sobie Yamahę NPS 303, wygraj do telefonu aplikacje Musiccast i sie pobaw kilka dni używając jej po wyjściach cyfrowych i RCA . Oceniasz jak gra na 2 sposoby i czy warto .

Dzwoń do sklepów i pytaj o demo . Ja na demo nie trafiłem ale zaznaczyłem że może wrócić . Tak jest uczciwie a jak sam nie sprawdzisz to się nie przekonasz .

Jak się spodoba to można przecież na raty rozłożyć.

Natomiast co do kolumn ja nie byłem z nich zadowolony . Na innym forum opisałem jak można sobie poprawić ich brzmienie .

Gość

(Konto usunięte)

Onkyo nie ma gapless...mnie osobiście śmieszą wszelkie odtwarzacze bez tej funkcji, choćby nie wiem jak grały. Dla mnie to jak patelnia bez rączki ?. Są Atolle w fajnych cenach w Audio-forte, jest niezły Denon dnp-800ne.

Przepraszam, ale ja tylko pytam na jakiej podstawie twierdzisz, że ten odtwarzacz nie ma gapless. Mam wątpliwości bo często krążą w sieci mylne informacje. Tym bardziej, że widziałem gdzieś wpisy użytkowników tego sprzętu, twierdzące że ma gapless. 

Dodam jeszcze, że również posiadam sprzęt Onkyo, akurat inny bo amplituner sieciowy, o którym też w wielu opisach można znaleźć informację, że nie obsługuje gapless, choć jak najbardziej obsługuje.

Prawdopodobnie to nieporozumienie bierze się stąd, że w instrukcji jest wzmianka, że owszem nie obsługuje gapless ale w trybie tzw. "remote playback". Podobne zapisy są również w instrukcji NS 6170. Nie dotyczy to jednak odtwarzania np. z dysku sieciowego.

Pozdrawiam

Cześć, posiadałem wspomniany tu streamer Onkyo, i uważam, że dźwiękowo to bardzo dobre urządzenie. Dosyć analityczne granie. Na minus fatalna plikacja Onkyo controller, która obsługuje TIDAL w wersji Master. . Kwintesencja tego jak można spaprać sprawę. 

Równolegle korzystalem z  z chromcasta podłączonego do tv, i dalej toslinkiem do DAC Musical Fidelity. 

Ten drugi zestaw został u mnie z racji tego, że  bardziej odpowiada mi brzmienie tego setu jak i przyjemniejsze jest CC w obsłudze. Dźwięk jest pełniejszy i bardziej dociążony w dolnych rejestrach. 

Nie widziałem sensu dalej trzymać Onkyo. Prawda jest taka, że wiele zależy od reszty toru. I nie chodzi o to, że ns 6170 grało źle, tylko set MF+CC brzmi dla mnie lepiej i w mojej konfiguracji z resztą sprzętu lepiej się wpisuje. 

Musisz posłuchać, bo bazując na opiniach możesz zrezygnować ze sprzętu, który na to nie zasłużył. 

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Andy2008 napisał:

Przepraszam, ale ja tylko pytam na jakiej podstawie twierdzisz, że ten odtwarzacz nie ma gapless. Mam wątpliwości bo często krążą w sieci mylne informacje. Tym bardziej, że widziałem gdzieś wpisy użytkowników tego sprzętu, twierdzące że ma gapless. 

Dodam jeszcze, że również posiadam sprzęt Onkyo, akurat inny bo amplituner sieciowy, o którym też w wielu opisach można znaleźć informację, że nie obsługuje gapless, choć jak najbardziej obsługuje.

Prawdopodobnie to nieporozumienie bierze się stąd, że w instrukcji jest wzmianka, że owszem nie obsługuje gapless ale w trybie tzw. "remote playback". Podobne zapisy są również w instrukcji NS 6170. Nie dotyczy to jednak odtwarzania np. z dysku sieciowego.

Pozdrawiam

Czytałem na forach, sprawdzałem też chyba kiedyś w specce, nima gapless z plików, w salonach też tak mówili. Piszę o wejściu usb A. Serwisy wiadomo, inna bajka.

Ja posiadam amplituner Onkyo TX-8270 i gapless jak najbardziej działa, może z wyjątkiem plików DSD ale to chyba taka specyfika tego formatu.

Co do Onkyo Controller to jest alternatywna apka w sklepie Play

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ostatnio testuję Roon'a wespół z Oppo UDP203, na którym nie działa gapless z plikami na dyskach NAS. Z Roonem za to działa. Nie sprawdzałem tego jeszcze via Chromecast w TX-8270.

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
W dniu 20.12.2019 o 15:43, Pawło napisał:

Czytałem na forach, sprawdzałem też chyba kiedyś w specce, nima gapless z plików, w salonach też tak mówili. Piszę o wejściu usb A. Serwisy wiadomo, inna bajka.

No dziwne. Mam ten streamer od kilku lat odtwarzam z HDD pliki wav, flac, mp3 i jakoś nie ma przerw jest ciągłość muzyki czy to na koncertach czy na albumach w których nie ma przerw. Tzn czyli co chyba jednak ma gapless.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.