Skocz do zawartości
IGNORED

Sieciówka Shynyata Diamondback

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

hmm... ja rozumiem, że prawdziwi audiofile hardcore'owcy prują ściany i co tam jeszcze jest po drodze i wymieniają kable zasilające przynajmniej do pierwszego trafa, a może nawet układają dedykowane linie zasilające do samej elektrowni, bo jakież znaczenie może mieć ostatnie pół metra :-)))

• Redaktorzy

jurass: tobie się tylko zdaje, że żartujesz.

A ogólnie: w tegomiesięcznym HFM jest WIELKI test sieciówek, pióra naszego kolegi forumowego MM. Teraz dopiero będzie o czym dyskutować...

właśnie, właśnie

Tzw. fachowcy przecierali oczy ze zdumienia, widząc w jakim celu prują ściany w moim mieszkanku.

Ale z pokorą i skruchą wyznaję, że do elektrowni się nie dokopałem :)))

zyzio - O jakie konkrety pytasz ?

Co do Fiata , to znowu błąd , jest to stereotyp krążący po świecie , a już gorszą firmą i gdzie się coś sypie może być np Renault ( mam znajomego pracującego u dystrybutora tej firmy , oraz znajomego pracownika serwisu w tej firmie ) , tak więc Twoje porównanie coś niezbyt :(

I nie wracajmy do zaszłości Ty wiesz swoje , a ja swoje :)

PACE :)

Co do Fiata to miałem Cienkiego i Punto więc wiem co piszę....Francuzy nie lepsze to tyż prowda....ale to nie forum o autach....

Konkrety.....ano dlaczego uważasz że dobre tylko to co Ty sprzedajesz, że dobre coś co drogie, ale nie warte nawet ułamka tej ceny....bo nie spełnia wymogów jakościowych nawet produktów low-end....i jest zwykłym naciągactwem...I nie obrażam tu Ciebie, ale produkt którym handlujesz - to tak żeby była jasność ;-)

zyzio - Gdzie napisałem , że lelumki są najlepsze na świecie ?

Dobry towar musi być drogi , wiem to chociaż ekonomistą nie jestem , ale dobre jakościowo brzmienie ten towar dostarcza :)

Handlujesz , to zbyt mocno powiedziane , ja to poprostu posiadam i po odsłuchu sprzedaję . Przeczytaj moje " o mnie " :)

A do Zabrza mam blisko :))

jozwa, ja wcale nie żartuję. jstem świadom możliwości wpływu kabla (czy raczej szerzej toru) zasilającego na jakość dźwięku (jeśli ma się odpowiednio czuły słuch i wysublimowany sprzęt, który będzie w stanie te różnice ukazać). nie mam pojęcia natomist w jaki sposób te ostatnie pół metra kabla może cokolwiek poprawić, podczas gdy niezmienione zostają dziesiątki, czy raczej setki metrów kabla do pierwszego trafa sn/nn nie mówiąc już o dalszych kilometrach.

pozdrawiam

Bo liczy się ostatnie ogniwo - konec łańcucha pokarmowego - poza tym poczytaj sobie test w ostatnim "Hi-Fi i M" - powyżej 2 kzł są już tylko sieciówki hi-end, a zwykły kabel to tragedia ;-)

Miedziane plecionki o wymyślnej geometrii, ekranowane, teflonowe koszulki OFC? TAK

Złote/Pozłacane gniazda i wtyki? TAK

Wszystko lutowane cyną z dodatkiem srebra? TAK

I to wszystko podłączamy do gniazdka za 4złote :D Utlenione końcówki DYTu* przykręcone niedbale do zacisków gniazda sieciowego. I hen do elektrowni :D

*-albo kabelki ALU hehehe popękane, zestarzałe położone 90lat temu.

Acha - kabelki sygnałowe i sieciowy obok siebie, najlepiej równolegle ;) przy odpowiednim poborze prądu może zauważymi jak się od siebie oddalają :D

Kochani forumowicze z małym stażem odsłuchowym , czytajcie i tu i tam , a dowiecie się co w trawie piszczy :)

A co to jest staż odsłuchowy ??

Panowie teoria jest tylko teorią , a praktyka buduje TEN ŚWIAT :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -ten wątek polecam na początek :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zyzio

Czy sprawdzałeś cokolwiek poza sieciówkami Heliona? Ja mam za sobą odsłuch już kilku modeli(poniżej 500zł) na niedrogim systemie i coraz bardziej przekonuję się o wpływie sieciówek na brzmienie. Na ogół zmiany rzeczywiście są subtelne, ale np. wpięcie dwóch kabli Supra LoRad spowodowało dość drastyczną zmianę brzmienia mojego systemu - większą niż wymiana interkonektu VdH na Fadel Aerolitz. Dodam, że niebyła to wcale poprawa(dźwięk stał się przesadnie rozjaśniony i analityczny). Ale już pojedyncza Supra z innym kabelkiem(Artech Powerart Pro, Neel 7Gold) grała naprawdę fajnie.

W mojej opinii teoretyczne rozważania nie mają sensu, trzeba posłuchać i tyle.

Inna sprawa to jakość wykonania. Veluma nie znam, więc się nie wypowiadam, ale zdjęcia z ostatniego HFiM pokazują jednoznacznie, iż większość drogich sieciówek ma badziewne wtyki po kilka, klkanaście zeta w detalu. Jeśli kabel z cenowymi pretensjami do hi-endu nie ma porządnych wtyków w typie Wattgate albo Furutech to jest to obciach i tyle. Tym bardziej, że takie końcówki spotakać można często w tańszych konstrukcjach(np. PAL Powercord Super, albo najwyższy IsoTek, który będzie kosztował ok. 900 zł)

• Redaktorzy

jurass: zasadniczo wysokiej klasy sieciówkę daje się pomiędzy filtrem lub kondycjonerem, a elektroniką. Kilometry linii przesyłowej do elektrowni nie mają tu nic do rzeczy.

• Redaktorzy

Dzarro: również moją uwagę to przyciągnęło. Właściwie dopiero PAL Powercord Ultra uszanował klientów, dając kosztowne wtyki z obu stron. Za te pieniądze... Ale końcówki dał nie złocone, a może ja nie lubię czyścić co roku tych pieprzonych bolców?? Zdaje się natomiast, że istnieje wersja Neela 14 Gold z wtykiem WattGate.

józwa

tylko ta zmiana zwiększa cenę kabla o prawie 50%, a schuko to dalej gówienko po 10 zeta, tyle że pozłacane. Neel ma, zdaje się, jeszcze droższą wersję - może tam bardziej się wysilili.

Zgadzam się z jozwą odnośnie wpięcia sieciówki pomiędzy filtrem , lub kondycjonerem , a elektroniką .

Natomiast chciałem dodać , że największą poprawę w brzmieniu systemu uzyskamy wpinając tą dobrą sieciówkę pod żródło ( o ile posiadamy tylko jedną dobrą sieciówkę ) .

:)

• Redaktorzy

Nie da się ukryć, że najbardziej popularny wtyk sieciowy, z tych solidniejszych, jaki widzę na zdjęciach w tym teście, kosztuje w Obi ok. 10 złotych. Wiem bo sam tam taki nabyłem. To ten, który stosuje np. NEEL (niezłocony). Niby nic, bo ma dobrze trzymać i przewodzić, ale estetyka to pies?

jaroomen - Daj spokój , wypróbuj najpierw sam w swoim systemie , a potem wypowiedz się , czy będą Ci potrzebne kable ( zmiana kabli na lepsze jakościowo ) do samego transformatora :)

Wracając do głównego tematu . Miałem przyjemność testować dwie Shunyaty Diamondback przez weekend w domu . Porównywałem je z Neel-em 14E (ale nie wersją Gold) . Napiszę krótko - nie ma porównania . Diamondback jest dużoooo muzykalniejszy . Ciężko to zrozumieć , ale wpięcie jednocześnie Daimondbacków na źródło i piecyk wprost ze ściany znacząco poprawia brzmienie systemu . W stosunku do Neel-a brzmienie zrobiło się cieplejsze i pełniejsze . Wysokie tony są bardziej soczyste a jednocześnie nic nie straciły z rozdzielczości . Bas równie głęboki . Powiem więcej - wydawało mi się , że dobry IC jak np. Cardas Neutral Ref. potrafi sporo wyciągnąć z dobrej elektroniki . Jednak dopiero po zastosowaniu Diamondbacków jego przewaga nad słabszymi IC (jak Shark Wire ; choć świetny w swojej cenie) jest dobitnie zauważalna .

Per saldo najważniejsza jest jednak następująca kwestia - słuchanie niektórych znakomitych płyt (muzycznie) ale tragicznych od strony realizacji ponownie zaczęło sprawiać przyjemność . Uszy już tak nie bolą .

Polecam przetestowanie .

Świeżo napisałem na BOCZNICY, coby nie kaleczyć tego ślicznego wątku, a że jest tam o kablach tyż to informuję i zmiatam :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.