Skocz do zawartości
IGNORED

Integracja stereo z KD - dwa wzmacniacze ?

artur 1984 waw

Rekomendowane odpowiedzi

Zdaję sobie sprawę z tego, że temat trochę wyświechtany, ale proszę o opinię.
Parę dni temu poeksperymentowałem i zmieniłem sposób integracji posiadanego zestawu stereo do KD, które posiadam dośc ułomne i w sumie niewiele z niego korzystam. Mam dośc wiekowe kupione jako używane, Oppo 83, wcześniej podłączone było do ampli KD Onkyo TX707 (też wiekowe). Po PRE z ampli mam podłaczony - jak sądzę, dość dobry zestaw stereo. Chciałem poeksperymentować z jakością dźwięku, bo jednak PRE-out z ampli KD uważam za słaby (gałka głośności na wzmacniaczu stereo - Pathos Classic MK3 - do połowy i taki sobie dźwięk). Dekodowanie robił ampli KD. Natomiast zrobiłem tak, że wykorzystałem wyjścia analogowe z Oppo i podłączyłem fronty po RCA do wzmaka stereo a Surroundy pod stereo (!) w ampli KD (centralki nie używam - wąska baza). I... efekt oszołamiający ! o wiele wyższa jakość dźwięku i jedynie konieczność równoważenia surround / frontów "na ucho" (co akurat nie było trudno). Co sądzicie o takim rozwiązaniu ? Mogę wymienić ampli KD na normalny wzmak stereo i drugim napędzić surroundy. Powinno być jeszcze lepiej. Ktoś tak integruje stereo z KD ?

Gość

(Konto usunięte)

Po co wzmacniacz jak masz pre. Użyj końcówek mocy, dość długo używałem Oppo w ten sposób. Pytaj jak coś chcesz wiedzieć. Ja poszedłem jeszcze krok dalej , użyłem preaampu stereo z trybem main-in.???

Mój wzmak stereo nie ma wejścia main-in. I tak więc mam regulację podwójną głośności. Dźwięk jest jakby pełniejszy, po prostu lepszy. Nie wiem, może to kwestia Oppo > ampli KD.

Spoko że wy tu siedzicie przez lata i nie kumacie podstaw.
Na tym polega podłaczanie wzmaka stereo (wyposażonego w tryb końcówki)/main in/power amp direct) że przy muzyce pomijamy amplituner a źródła wpinamy analogiem bezposrednio do wzmacniacza stereo.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

To po co piszesz, że chodzi o wzmak mający wejście na końcówkę. Przecież pisałem, że mój nie ma. Napisałeś w tym wątku coś konstruktywnego? Pytałem, czy ktoś używa takiej konfiguracji - odtwarzacz BD jako źródło pod dwa wzmacniacze stereo (front i surround - centralki ani suba nie uzywam), a nie tradycyjnie ampli KD z pre-out. 

Gość

(Konto usunięte)
4 godziny temu, Krzaku666 napisał:

Spoko że wy tu siedzicie przez lata i nie kumacie podstaw.
Na tym polega podłaczanie wzmaka stereo (wyposażonego w tryb końcówki)/main in/power amp direct) że przy muzyce pomijamy amplituner a źródła wpinamy analogiem bezposrednio do wzmacniacza stereo.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Chyba źle przeczytałeś jak to miało być do mnie. Używam pre z main-in a nie wzmacniacza z main-in. 

Jest lekka różnica.??

11 minut temu, artur 1984 waw napisał:

To po co piszesz, że chodzi o wzmak mający wejście na końcówkę. Przecież pisałem, że mój nie ma. Napisałeś w tym wątku coś konstruktywnego? Pytałem, czy ktoś używa takiej konfiguracji - odtwarzacz BD jako źródło pod dwa wzmacniacze stereo (front i surround - centralki ani suba nie uzywam), a nie tradycyjnie ampli KD z pre-out. 

Dlaczego nie używasz sub a i centralki?

Ma regulację dość uproszczoną - odległość kolumn / typ (large / small) i trim. Coś tam idzie ustawić. Generalnie o wiele lepiej gra niż przez pre-out w ampli KD no i wzmak stereo nie gra z gałką głośności na 50% tylko "normalnie"

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, czester15.30 napisał:

Ten player BR ma tłumienie tzn. regulacje głośności ? 

Nie od dzisiaj wiadomo , że playery oppo jak i jego odpowiednik Cambridge ma regulację volume wyjść pre. Oczywiście jest to ustawiene w menu playera. 

1 godzinę temu, artur 1984 waw napisał:

Ma regulację dość uproszczoną - odległość kolumn / typ (large / small) i trim. Coś tam idzie ustawić. Generalnie o wiele lepiej gra niż przez pre-out w ampli KD no i wzmak stereo nie gra z gałką głośności na 50% tylko "normalnie"

Jeśli to ma działać tzn . końcówki mocy bezpośrednio pod pre - out playera , to player ma mieć tą regulację podstawową taką jaką mówisz : odległość kolumn co daje odpowiednie opóźnienie dźwięku , " regulowany  poziom wyjściowy " na każdy kanał i co najważniejsze " jeden wspólny potencjometr " dla wszystkich kanałów tak aby sterować jedną gałą całym systemem . 

Godzinę temu, paul klacska napisał:

Nie od dzisiaj wiadomo , że playery oppo jak i jego odpowiednik Cambridge ma regulację volume wyjść pre. Oczywiście jest to ustawiene w menu playera. 

No właśnie coś tak słyszałem , ale wolałem zapytać się . 

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, czester15.30 napisał:

Jeśli to ma działać tzn . końcówki mocy bezpośrednio pod pre - out playera , to player ma mieć tą regulację podstawową taką jaką mówisz : odległość kolumn co daje odpowiednie opóźnienie dźwięku , " regulowany  poziom wyjściowy " na każdy kanał i co najważniejsze " jeden wspólny potencjometr " dla wszystkich kanałów tak aby sterować jedną gałą całym systemem . 

No właśnie coś tak słyszałem , ale wolałem zapytać się . 

Tak jest jak piszesz,ta koncepcja ma trochę ograniczeń ale idzie z nimi żyć . Takie oppo 105d ma na wyjściu pre przetwornik sabre 9018 pro,model 205 sabre 9038pro. To musi grać . ??

Jesli komuś będzie mało ,to można dorzucić dsp i umik1 . Temat do 7.1 może spokojnie zamknąć .

7 godzin temu, artur 1984 waw napisał:

To po co piszesz, że chodzi o wzmak mający wejście na końcówkę. Przecież pisałem, że mój nie ma. Napisałeś w tym wątku coś konstruktywnego?

koledze chyba chodziło o fakt że każdy sprzęt posiadający zworkę umożliwia odcięcie elektroniki.

• 3 miesiące później...

Odświeżam temat - czy ktoś używa BR playera podłączając wyjścia RCA pod wzmacniacze stereo dla X użytkowanych kanałów bez weścia na końcówkę mocy. jak konfigurujecie ustawienie głośności ? na ucho ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.