Skocz do zawartości
IGNORED

Bezpiecznik Synergistic Research Blue, ORANGE i inne

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 21.11.2024 o 20:47, Marcouss napisał:

SR mam i polecam, Hifi Tuning również miałem - też spoko ale SR o niebo lepsze 😄

Wszystko zależy od systemu u mnie lepiej wypadł hi fi tuning supreme 3 jak SR purple 😉

Rozumiem ze Supreme 3 moze komus podpasowac tonalnie ale to granie z zupelnie innej polki jest. Brak tam przejrzystosci i przestrzennosci przekazu w porownaniu do SR jednak

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

A ma ktoś na zbyciu , w przyzwoiych pieniadzach używkę tego supreme , żeby się przekonać co to warte  T1A. 

Pzdr

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Do mnie dotarł dzisiaj Qsa Orange/Blue do końcówki mocy, mam już od miesiąca ten sam w preampie. Zaczynałem zabawę z Blue,  które wylądowały teraz w zasilaczach i nie mam obecnie w żadnym urządzeniu zwykłej rurki. Orange/Blue jest lepszy od Blue, nie podlega dyskusji. Po zamianie dzisiaj nastąpiła poprawa i otwarcie dźwięku. Nie wiem na ile wpływ na to miało umieszczenie Blue w zasilaczu od modemu, który jest oczywiście w torze. Może kiedyś się pobawię w podmianki na zwykle rurki i porównam. Póki co siedzę i słucham z zadowoleniem. 🙂

Edytowane przez staropolanka2000

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Tymczasem zakupiłem tego Gigawat bezpiecznik. Bo często przy starcie wzmacniacza wywalało mi ten standardowy
Sam pobór prądu wzmak ma nie jakiś specjalnie duży, ale przy starcie traf tak się działo czasami

6 minut temu, venom200 napisał:
10 minut temu, Marcouss napisał:
pewnie dlatego, że to był B16. A Gigawata masz C16 zapewne?

Tak B16 wiedziałem że będą z nim problemy.

standard 🙂 ja tez jak mialem B16 i wzmacniacz bez "miekkiego startu" to nieraz wywalalo.. C16 załatwia sprawę bezproblemowo

18 godzin temu, staropolanka2000 napisał:

Do mnie dotarł dzisiaj Qsa Orange/Blue do końcówki mocy, mam już od miesiąca ten sam w preampie. Zaczynałem zabawę z Blue,  które wylądowały teraz w zasilaczach i nie mam obecnie w żadnym urządzeniu zwykłej rurki. Orange/Blue jest lepszy od Blue, nie podlega dyskusji. Po zamianie dzisiaj nastąpiła poprawa i otwarcie dźwięku. Nie wiem na ile wpływ na to miało umieszczenie Blue w zasilaczu od modemu, który jest oczywiście w torze. Może kiedyś się pobawię w podmianki na zwykle rurki i porównam. Póki co siedzę i słucham z zadowoleniem. 🙂

To znowu zrobiłeś taką roszadę, że nie wiesz który z bezpieczników na co i jak zadziałał. 

Szkoda, bo chciałem zapytać o szczegóły tego O/Blue mam O/Black, ale chcę go oddać, a dziś wjechał do paczkomatu właśnie O/Blue.

W dniu 19.02.2025 o 09:03, rafa napisał:

Rozumiem ze Supreme 3 moze komus podpasowac tonalnie ale to granie z zupelnie innej polki jest. Brak tam przejrzystosci i przestrzennosci przekazu w porownaniu do SR jednak

U mnie SR Orange w DACu na razie nie dają szansy QSA Blue i QSA O/Black, zobaczymy co będzie z QSA O/Blue, ale się nie nastawiam.

Wjechały mi świetne ustroje akustyczne i te dały lepsze efekty i teraz zupełnie mogę zostać z SR Orange 😉

Co do HFT.

Też bym nie szedł w bezpieczniki Hifi Tuning na miedzi Cardasa, może jeszcze bym się skusił na Supreme Silver. Jakiś wisi na giełdzie, tylko nie wiem, czy to dobra cena 🤭

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

42 minuty temu, sir.jax napisał:

To znowu zrobiłeś taką roszadę, że nie wiesz który z bezpieczników na co i jak zadziałał. 

Ważne, że uzyskany efekt całościowy jest zadowalający. Dla mnie to koniec zabawy jeśli chodzi o bezpieczniki. 

42 minuty temu, sir.jax napisał:

Szkoda, bo chciałem zapytać o szczegóły tego O/Blue mam O/Black, ale chcę go oddać, a dziś wjechał do paczkomatu właśnie O/Blue.

To już sobie sam dojdziesz co do czego. Tyle że SR Orange ma pewnie tysiące godzin nalotu, a Orange Blue nowy. U mnie całkowicie nowy pobił Blue,który pewnie ma już kilkaset godzin, więc pewnie za jakiś czas będzie tylko lepiej.

Daj znać, co u Ciebie wyszło. 

2 godziny temu, staropolanka2000 napisał:

To już sobie sam dojdziesz co do czego. Tyle że SR Orange ma pewnie tysiące godzin nalotu, a Orange Blue nowy. U mnie całkowicie nowy pobił Blue,który pewnie ma już kilkaset godzin, więc pewnie za jakiś czas będzie tylko lepiej.

Daj znać, co u Ciebie wyszło. 

Jutro lub w sobotę go wsadzam w DAC, do jutra siedzi tam O/Black będzie to 3 tydzień (mało moim zdaniem). Ale nie mogę wieczność trzymać bezpieczników.
O/Blue wiem, że ma dociążenie, nie wiem, czy tego bym chciał. Chociaż O/Black względem zwykłego Blue też miał dociążenie, niby mniej konturu w basie, ale więcej faktur w tym zakresie. Za to Michał zwrócił uwagę na to, że O/Black ma coś dziwnego na przełomie średnicy i basu, dziwnie zszyte te pasma. Po powrocie na SR Orange od razu to było słychać, kolejny tydzień grzania nie sądzę, by nagle to połączenie zakresów poprawił.

Dlatego dam jeszcze szansę O/Blue.
Trudniej jest podjąć decyzję, jak już się ma konkretne bezpieczniki od lat, bo przejście ze zwykłej rurki, jak u Ciebie będzie zawsze łatwiejsze i przeskok jakościowy jest oczywisty. W moim przypadku niekoniecznie.

14 minut temu, sir.jax napisał:

O/Blue wiem, że ma dociążenie, nie wiem, czy tego bym chciał.

Ja wywaliłem z kabli zasilających pre i końcówkę wtyki złocone. Mam teraz mixy czystej miedzi bez powłok i po drugiej stronie rod. Te miedziane wtyki zamiast złotych spowodowały, że dociążenia trochę ubyło, więc jeżeli O/Blue faktycznie tak ma, to nie stanowi problemu. Ogólnie się złota pozbywam, na zasilających nie mam już wcale. 

14 minut temu, sir.jax napisał:

Trudniej jest podjąć decyzję, jak już się ma konkretne bezpieczniki od lat, bo przejście ze zwykłej rurki, jak u Ciebie będzie zawsze łatwiejsze i przeskok jakościowy jest oczywisty. W moim przypadku niekoniecznie.

Przyzwyczaiły się uszy i zrobiło się nieswojo. 🙂

Ale prawdą jest, że u mnie ze zwykłych rurek to była rewolucja po przejściu na QSA.

Orange/Black mam tylko w zasilaczu do Lumina, więc ciężko mi cokolwiek o nim powiedzieć.

• 2 tygodnie później...
W dniu 20.02.2025 o 18:37, sir.jax napisał:

Dlatego dam jeszcze szansę O/Blue.

Już jakieś wnioski są?

31 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Już jakieś wnioski są?

Nie.

Wsadziłem do DAC/Streamera i siedzi od tygodnia, kolejny tydzień mija. W sobotę siadam.

Chyba 🤭

i ja tez musze w koncu zdac relacje co do naprądowca Orang/Black 😉 ale plany pokrzyżowała zmiana glosnikowego, ciezko bedzie powiedziec co jest czego wpływem hmm

2 minuty temu, Marcouss napisał:

i ja tez musze w koncu zdac relacje co do naprądowca Orang/Black 😉 ale plany pokrzyżowała zmiana glosnikowego, ciezko bedzie powiedziec co jest czego wpływem hmm

Ty już lepiej daj spokój. 

W gorącej wodzie jesteś kapany i wymieniasz wszystko na raz zamiast krok po kroku.

🤭

Teraz, sir.jax napisał:

Ty już lepiej daj spokój. 

W gorącej wodzie jesteś kapany i wymieniasz wszystko na raz zamiast krok po kroku.

🤭

nieprawda, przeciez wiesz ze głosnikowiec mial byc za pare miesięcy ale nadarzyła się oferta dzięki kontaktom które mi dałeś 😛 bez tego ani rusz 😉

31 minut temu, Marcouss napisał:

nieprawda, przeciez wiesz ze głosnikowiec mial byc za pare miesięcy ale nadarzyła się oferta dzięki kontaktom które mi dałeś 😛 bez tego ani rusz 😉

Jak się ma kontakty, to się z nich korzysta i czasem pomaga kolegom 😉

Ale pomysł Ci się zrodził przecież,  bo nie usiedzisz w miejscu w audio i swędzi ciągle co by tu poprawić 😁

hehe Twoje rady to ja od pewnego czasu biorę w ciemno 😄 to Twoja "wina"... Ty mnie nakrecasz na nowe lepsze modernizacje 😛 wymieniam glownie dlatego ze wczesniejszyu asortyment byl dopasowywany pod inne kolumny i piec, a po wymianie kolumn po prost zmienil sie kierunek poszukiwan 😉 a ze kolumny już docelowe, to juz wiele zmian nie bedzie ani zakupów

16 godzin temu, Marcouss napisał:

a ze kolumny już docelowe

Ty ostroznie z takimi deklaracjami 😆

Edytowane przez rafa

3 minuty temu, rafa napisał:

Pewnie ksiądz z sakramentami do namaszczenia przychodzi stąd ta pewność...

Trochę czarnego humoru chyba nie zaszkodziło?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

3 godziny temu, rafa napisał:

hehehe nieee no mam nadzieje ze juz ostatnie serio 😄

Godzinę temu, staropolanka2000 napisał:

Jakie to są te docelowe kolumny? 😉

Audiovector SR3 Signature 🙂

3 godziny temu, staropolanka2000 napisał:

Jakie to są te docelowe kolumny? 😉

Takie jakie nam sie w danym momencie podobaja 😁

54 minuty temu, rafa napisał:

Takie jakie nam sie w danym momencie podobaja 😁

Lub bardziej na jakie nas stać.  😁

38 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Lub bardziej na jakie nas stać.  😁

No, ale jak byś zebrał już wszystkie bezpieczniki jakie tam masz u siebie, to jakieś kolumny byś kupił. 

Może z naciskiem na jakieś, ale zawsze 🤭

Edytowane przez sir.jax

13 godzin temu, sir.jax napisał:

z naciskiem na jakieś

Bez przesady. Za 3600zl to chyba jakieś Altusy 300. 🙉

11 godzin temu, staropolanka2000 napisał:

Bez przesady. Za 3600zl to chyba jakieś Altusy 300. 🙉

Teraz to obraziłeś całą rzeszę "znawców" co to przeskakują z kolumienek na kolumienki.

ch...., że zamieniają jakościowo siekierkę na kijek. Bo, że różnice w brzmieniu między takimi "paczkami" są, to i tak wszystko na jednym poziomie jakościowym. Podobnie zez "zmacniaczami" 🤭

Swoją drogą dałbyś za Altusy 3600pln ? 😏

• Pokaż nowe odpowiedzi