Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki model streamer`a do MQA przez Tidal master

Rekomendowane odpowiedzi

On 1/13/2020 at 8:20 PM, oasisliam said:

Witam,

przymierzam się do zakupu odtwarzacza sieciowego pioneer n-50Ae (3800 zł). Zależy mi głównie na natywnym tidalu i odtwarzaniu plików MQA.
Przeszukując internet okazuje się, że są inne urządzenia potrafiające odtwarzać natywnie tidala w  wer. Masters:

np- coctailaudio n15 - ( już nawet za1900zł)! 

Czy warto zatem "przepłacać" za pioneera? (ES9018K2M -coctail vs ES 9016S - pioneer) - zależy mi na dobrej jakości  audio DACa- przy wydaniu stosunkowo nie wysokiej kwoty.

Potrzebuje jeszcze awaryjnie DLNA, airplay i wejście usb - reszta bajerów nie potrzebna.

Może ktoś ma jeszcze inne propozycje niż ww? powiedzmy, że jakość audio zbliżona do Pioneer N-50 AE??? budżet 1500-4000zł

Nie wiem czy upierałbym się tak przy tym MQA Tidal, zobacz oddzielny post w temacie Amazon Music. 

W Grudniu kupiłem BlueSound Node gdyż bardzo zależało mi na odtwarzaniu pików MQA z Tidal i kompatybilność AirPlay 2, ale głównie chodziło o Tidal MQA. Oczywiście jestem bardzo zadowolony, aczkolwiek wczoraj trafiłem na temat Amazon Music i kilku próbach również stwierdzam że jakość muzyki jest lepsza niż z Tidal MQA. Bardzo się cieszę że przez BluOS mogę również odtwarzać Amazon Music gdyż prawdopodobnie się przerzucę na Amazon jeśli wszystko mi podpasuje. 

Uważam że jeśli szukasz dobrego odtwarzacza sieciowego, to staraj się znaleźć taki który ma największy wachlarz możliwości i usług streamowania, tak żebyś zawsze miał opcje korzystania z różnych usług a nie tylko jednej, dwóch czy trzech. Musimy zakładać że jakość usług pomiędzy dostawcami a nawet sami dostawcy usług będą się z czasem zmieniać, więc fajnie jest zawsze mieć opcję zmiany. 

Dorzucę 3 grosze. Jakiś czas temu zrezygnowałem z Trianglie Aio stremera siceiwoego na rzecz Daca zewnętrznego bo tak chcaiło chyba moje ego - i od wczoraj aktywowalłem tidala, którego odpalam z kompa przez aplikację. Piosenki w wersji Master robią robotę, są ciary. Foobar i asio  wymięka przy podobnych formatach i jakości kawałków. 

I teraz nie wiem czy wersja ze stremerem byłaby lepszym pomyłśem niż ten Dac - jakie macie doświadczenia?

12 minut temu, Szkice napisał:

Dorzucę 3 grosze. Jakiś czas temu zrezygnowałem z Trianglie Aio stremera siceiwoego na rzecz Daca zewnętrznego bo tak chcaiło chyba moje ego - i od wczoraj aktywowalłem tidala, którego odpalam z kompa przez aplikację. Piosenki w wersji Master robią robotę, są ciary. Foobar i asio  wymięka przy podobnych formatach i jakości kawałków. 

I teraz nie wiem czy wersja ze stremerem byłaby lepszym pomyłśem niż ten Dac - jakie macie doświadczenia?

U mnie streamer Yamaha np-s303 po modyfikacji kolegi Mu..44 (ale i przed też,)+ DAC Gustard x26pro daje z Tidala Płyty Master) jakość jak z CD . I bez zabawy z kompem , wszystko prosto z apki w telefonie stetowane. Polecam .

15 minut temu, Szkice napisał:

Dorzucę 3 grosze. Jakiś czas temu zrezygnowałem z Trianglie Aio stremera siceiwoego na rzecz Daca zewnętrznego bo tak chcaiło chyba moje ego - i od wczoraj aktywowalłem tidala, którego odpalam z kompa przez aplikację.

Dla porównania wykorzystaj odtwarzacz sieciowy jako transport SDPIF do DACa zewnętrzenego vs PC + DAC. Jakiego DACa masz?

1 minutę temu, Prewwit napisał:

Dla porównania wykorzystaj odtwarzacz sieciowy jako transport SDPIF do DACa zewnętrzenego vs PC + DAC. Jakiego DACa masz?

Cambridge Aduio de mac 100, tyle że mółbympominać w ogóle PC i podłaćżyć streamera do wzmacnaicza Roskan attessa. 

Edytowane przez Szkice
1 minutę temu, Prewwit napisał:

To możesz optykiem połączyć Triangle z Magiciem

Mogłem ale przy zakupie go wymieniłem na cambridge audio Dac ale pomyślimy - moze będę spredawał CA

3 minuty temu, Szkice napisał:

Cambridge Aduio de mac 100

Nie wiem na jakiem poziomie zaimplementowane jest UBS w tym DACu, ale u mnie zawsze wygrywały złącza SPDIF optyka i coaxial wyprowadzone z PC przez kartę Xonar ST. Dodatkowo do PC polecam zasilacz Seasonica, bardzo niskie tętnienia napięć i poziom zakłóceń.

10 minut temu, Szkice napisał:

A jaki to dac? Ja też ostatnie dni spędzam przy czymś co nazywa się Daphile...

3 minuty temu, Prewwit napisał:

Nie wiem na jakiem poziomie zaimplementowane jest UBS w tym DACu, ale u mnie zawsze wygrywały złącza SPDIF optyka i coaxial wyprowadzone z PC przez kartę Xonar ST. Dodatkowo do PC polecam zasilacz Seasonica, bardzo niskie tętnienia napięć i poziom zakłóceń.

W moim Gustard x26pro USB ma być niby najlepszym wejściem cyfrowym ,ale PC + Foobar lub Tidal brzmiały jak popierdziawka w porównaniu z Yamaha podłączona przez coax do DAC .

11 minut temu, Szkice napisał:

Mogłem ale przy zakupie go wymieniłem na cambridge audio Dac ale pomyślimy - moze będę spredawał CA

Poszło prv

4 godziny temu, adam3city napisał:

NAD M50 - świetny do NAS, Tidal, MQA etc. Transport cyfrowy, potrzebuje DACa.

Cenowo to prawie tyle co mój cały zestaw z kolumnami.

Nie wiem po ile teraz stoi ale to przesada. To już lepiej wziąć Roksan Attesa Stremer - wzmacniacz ze stremerem za 8 tysięcy.

Ja póki co jestem zadowolony z jakości muzyki tidal

W dniu 16.01.2022 o 12:20, Szkice napisał:

Piosenki w wersji Master robią robotę, są ciary. Foobar i asio  wymięka przy podobnych formatach i jakości kawałków. 

Jakim cudem, jak twój Cambridge nawet nie obsługuje unfoldingu MQA... Słuchałem z dac MQA i nawet w pełni odkodowane to dalej kiepskie IMHO 🙄

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

14 minut temu, marcinmarcin napisał:

Jakim cudem, jak twój Cambridge nawet nie obsługuje unfoldingu MQA... Słuchałem z dac MQA i nawet w pełni odkodowane to dalej kiepskie IMHO 🙄

Nie wiem, opisuje tylko swoje wrażenia odsłuchowe. 

Czuć Głębię i nasycenie a instrumenty brzmią nadzwyczaj dobrze

31 minut temu, marcinmarcin napisał:

MQA to oznaczenie na Tidalu ma Master czy MQA?

16 minut temu, maciek1 napisał:

MQA to oznaczenie na Tidalu ma Master czy MQA?

Master, ale to że odtwarza Master np na PC nie oznacza że jest dokonany pełny unfolding MQA. Taki pół zdekodowany plik to taki zepsuty flac mniej więcej 😉 parę bitów danych idzie na smietnik

15 minut temu, marcinmarcin napisał:

Master, ale to że odtwarza Master np na PC nie oznacza że jest dokonany pełny unfolding MQA. Taki pół zdekodowany plik to taki zepsuty flac mniej więcej 😉 parę bitów danych idzie na smietnik

Nie róbcie mi już wod w mózgu

Bo zaraz się okaże, że to muss tu-

By usłyszeć jakość jak looptrop

Panowie, ale konkrety, a nie wywody. Jakie streamery i w jakiej klasie cenowej, bo budżet to istota w planowaniu zakupu jakiegokolwiek urządzenia. Ja również stoję przed dylematem wyboru porządnego streamera w budżecie do 5 000 tysięcy. Swój Pro Ject Stream Box DS2T musiałem zwrócić bo okazuje się że austriaki robią buble. Wychodzą im natomiast typowe analogi, mowa oczywiscie o gramofonach. Zatem poszukuję konkretnej maszyny pod włoską lampę. Oczekuję więc, że padnie parę konkretów dotyczących dobrych urządzeń, bo jak na razie dyskusja zeszła na oferty platform sieciowych nie zaś na oferty sprzętowe. Cóż, cierpliwie pozostaje czekać. 

FEZZ AUDIO TITANIA - REGA PLANAR 3 - REGA FONO MM 2017 - PIONEER UDP - LX 500 - DEFINITIVE TECHNOLOGY BP 10 - TELLURIUM Q BLUE - RCA + SPEAKER

Nie ma szans, żeby Tidal z aplikacji na PC dał radę własnym plikom w dobrej konfiguracji. jPlay, HQPlayer, Audirvana, Roon, do tego Fidelizer - i nie ma tematu.

Choć generalnie PC to dobry pomysł tylko na początek. Na dłuższą metę - przerost formy nad treścią. Chyba, że ktoś się bawi w konfiguracje w cenie hifi klasy średniej.
Panowie, ale konkrety, a nie wywody. Jakie streamery i w jakiej klasie cenowej, bo budżet to istota w planowaniu zakupu jakiegokolwiek urządzenia. Ja również stoję przed dylematem wyboru porządnego streamera w budżecie do 5 000 tysięcy. Swój Pro Ject Stream Box DS2T musiałem zwrócić bo okazuje się że austriaki robią buble. Wychodzą im natomiast typowe analogi, mowa oczywiscie o gramofonach. Zatem poszukuję konkretnej maszyny pod włoską lampę. Oczekuję więc, że padnie parę konkretów dotyczących dobrych urządzeń, bo jak na razie dyskusja zeszła na oferty platform sieciowych nie zaś na oferty sprzętowe. Cóż, cierpliwie pozostaje czekać. 

Jeśli to ma być streamer z DAC za 5 kpln to wielkiego wyboru nie ma. Kambodża, Coctail Audio i chyba ze dwa Matrixy. Z droższych - Atoll, Arcam i Primare.

Ja wolę Deezera więc wybierałbym między Coctailem a Arcamem. A jak ktoś kocha Tidala i MQA to większość stawki te funkcje obsługuje.
52 minuty temu, piotrella41 napisał:

a cy lampa nocną podpięta pod  wzmacniacz da radę by uzyskać dobry efekt? Czy musi być profesjonalna lampa audio?

Pytanie tylko jak ją podpiąć?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Póki u mnie tak to wygląda, będę próbował trochę rozszerzyć odstęp między głośnikami. 

Dobra jeszcze Whitney😁

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie byłbym sobą gdybym nie odniósł się bezpośrednio do Twoich komentarzy, oczywiście tylko w obszarze dotyczącym mojej wypowiedzi, co do której byłeś uprzejmy zająć swoje skromne stanowisko. 

A więc po pierwsze zauważ, że autor tego konkretnego wątku poszukuje rozwiązań w zakresie wyboru sprzętu Cyt. " Jaki model streamer`a do MQA przez Tidal master " a nie oczekuje wywodów dot. m.in. spekulacji co do polityki dostępnych platform streamerowych i ich manewrów marketingowych. Zatem pytanie zasadnicze autora to, jaki odtwarzacz do korzystania z MQA za pomocą konkretnej platformy, mianowicie TIDAL, więc tego oczekuje autor. Konkretnych odpowiedzi na zadane pytanie. 

Po drugie Drogi Kolego pozwolę sobie odnieść się do prowokacji słownej Twojej wypowiedzi mianowicie 

12 godzin temu, Szkice napisał:

a cy lampa nocną podpięta pod  wzmacniacz da radę by uzyskać dobry efekt? Czy musi być profesjonalna lampa audio?

Wynika z niej, że doświadczyłeś już konfiguracji lampy biurowej bezpośrednio sparowanej pod wzmacniacz zintegrowany tylko próbujesz się przekonać czy podłączenie było właściwe i czy można osiągnąć więcej. Ba nawet wywiodles tezę o wyższości tejże lampy nad lampą elektronową wykorzystywaną stricte do rozwiązań audio. Natomiast użycie przez Ciebie sformułowania profesjonalna lampa audio uważam za sarkazm i to niestety na miernym poziomie. Tak na marginesie to pod kątem rozważań filozoficznych byłeś uprzejmy popełnić małą niezgodność, bowiem jak wynika z treści Twojej wypowiedzi oraz na podstawie załączonego do niej zdjęcia lampa jest na wzmacniaczu nie zaś pod. Subtelną róžnica nieprawdaż?

Nie chcę na Tobie uprawiać słownej agresji, bo z założenia szanuję każde konstruktywne wypowiedzi i rady, lecz w tym przypadku przekroczyłeś pewną umowną granicę przyzwoitości i taktu. Znam to forum od przeszło 10 lat i wiele słyszałem jednak staram się za każdym razem szanować uwagi innych Kolegów i nie stygmatyzować osób pod względem ich upodobań. To drobna uwaga z mojej strony. 

Reasumując, temat tego wątku jest jak najbardziej na czasie i osoby stojące przed wyborem odrwarzaczy mają nielada dylemat, szczególnie gdy w tle pandemiczny bieg wydarzeń, mający niestety wpływ na ekonomię rynku audio. 

Mam tylko nadzieję że moja szczerość nie zostanie odebrana w przeciwnym do zamierzonego celu kierunku, lecz stanie się wskazówką do podejmowania dialogów w obrębie kierowanych zapytań ze strony osób zainteresowanych.

Kończąc ten nazbyt długi komentarz z mojej strony powiem, że świat lampowców w obecnych czasach jest niczym doskonaly eliksir. Ciepło lampowego brzmienia i jego charakter nie tylko pozwala zapomnieć o dawnych doświadczeniach z tranzystorami ale wnosi wiele innych doznań i przyjemności ze słuchania muzyki. Z moich doświadczeń wynika też, że wykorzystanie cyfrowych rozwiązań w połączeniu z typowym analogiem może przynieść nieoczekiwane korzyści dla potencjalnego słuchacza. Stąd mój wywód i podpięcie się do tego wątku. 

Myślę i jestem wręcz przekonany, że koniec w końcu wytypujecie Panowie lidera wśród proponowanych odtwarzaczy czyniąc tym samym satysfakcję autorowi tego zapytania i nie tylko jemu. 

Pozdrawiam serdecznie Piotr 

Edytowane przez piotrella41

FEZZ AUDIO TITANIA - REGA PLANAR 3 - REGA FONO MM 2017 - PIONEER UDP - LX 500 - DEFINITIVE TECHNOLOGY BP 10 - TELLURIUM Q BLUE - RCA + SPEAKER

Póki u mnie tak to wygląda, będę próbował trochę rozszerzyć odstęp między głośnikami. 

Dobra jeszcze Whitney

Ja bym rozszerzył ogólnie perspektywę. Przeanalizował kiedy nie piszę na temat i dlaczego dzieje się to 95% przypadków. Potem - dlaczego moje dowcipy są nieudane. I dlaczego dzieje się to w 100% przypadków. Zdjęcie ilustrujące rozstawienie głośników bezwarunkowo zaliczyłbym do kategorii "nieudane dowcipy"

Więc jednak zrozumiałeś, co mnie bardzo cieszy. W kwestii dowcipów i stopnia ich rozumienia proponuję kabaret skeczów. Na obecne czasy dość intratne zajęcie.

Ale proponuję jednak pax, aby nie zaśmiecać tego ciekawego mimo wszystko wątku. Przyjdzie pewnie jeszcze czas na wiele wymian uwag przy innej sposobności, w innych wątkach i sytuacjach gdzie Kolega będzie miał szansę na obiektywną ocenę i stawianie trafionych hipotez. 

Że swej strony życzę wielu udanych odsłuchów no i przede wszystkim satysfakcji z posiadania swojego wymarzonego sprzętu audio. 

13 godzin temu, Szkice napisał:

Ukryta Zawartość

Szczególnie to zdjęcie jest mianem do kategorii nieudany dowcip. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez piotrella41

3 godziny temu, dzarro napisał:

Ja bym rozszerzył ogólnie perspektywę. Przeanalizował kiedy nie piszę na temat i dlaczego dzieje się to 95% przypadków. Potem - dlaczego moje dowcipy są nieudane. I dlaczego dzieje się to w 100% przypadków. Zdjęcie ilustrujące rozstawienie głośników bezwarunkowo zaliczyłbym do kategorii "nieudane dowcipy"

Zresztą długość kabli pozwala mi n a manerwy do 50 cm łacznie 

3 godziny temu, piotrella41 napisał:

Więc jednak zrozumiałeś, co mnie bardzo cieszy. W kwestii dowcipów i stopnia ich rozumienia proponuję kabaret skeczów. Na obecne czasy dość intratne zajęcie.

Ale proponuję jednak pax, aby nie zaśmiecać tego ciekawego mimo wszystko wątku. Przyjdzie pewnie jeszcze czas na wiele wymian uwag przy innej sposobności, w innych wątkach i sytuacjach gdzie Kolega będzie miał szansę na obiektywną ocenę i stawianie trafionych hipotez. 

Że swej strony życzę wielu udanych odsłuchów no i przede wszystkim satysfakcji z posiadania swojego wymarzonego sprzętu audio. 

Szczególnie to zdjęcie jest mianem do kategorii nieudany dowcip. 

w noccy po nocce bardzo mnie bawiło - ale to był przemęczoony mózg zaraz usuwam 🙂

• 3 tygodnie później...

Podłączę się... zastanawiałem się nad ROSE RS250 tylko cena troszkę zaporowa. Sam szukam stramera z MQA ale fajnie gdyby miał wyjście hdmi by był podgląd na tv.

Słuchał ktoś ZIDOO NEO S ? z tego co widzę to wszystko mający kombajn z MQA itd. tylko jak to gra ? 

A po co komu MQA? Potrzebne Ci mp3 jak masz flace? 

Chcesz dobrze dźwiękowo kup sotm 200 albo usbridge signature, do tego zasilacz muzga i będziesz miał jakość dźwięku na poziomie wiele wyższym niż jakieś badziewia 

A po co komu MQA? Potrzebne Ci mp3 jak masz flace? 
Chcesz dobrze dźwiękowo kup sotm 200 albo usbridge signature, do tego zasilacz muzga i będziesz miał jakość dźwięku na poziomie wiele wyższym niż jakieś badziewia 
Mimo wszystko wątek dotyczy streamera z MQA. Sotm nie ma ani własnej aplikacji ani DAC więc wpis nie na temat.
Podłączę się... zastanawiałem się nad ROSE RS250 tylko cena troszkę zaporowa. Sam szukam stramera z MQA ale fajnie gdyby miał wyjście hdmi by był podgląd na tv.
Słuchał ktoś ZIDOO NEO S ? z tego co widzę to wszystko mający kombajn z MQA itd. tylko jak to gra ? 
Jest pytanie czy audio ogólnie nie jest na doczepkę do video. Podają straszną masę zbędnych informacji - nawet trudno doczytać czy to chodzi na Androidzie. Na końcu piszą że zewnętrzne aplikacje mogą nie działać. Czyli niby kombajn - ale Netflixa sobie nie pooglądasz...
  • Pokaż nowe odpowiedzi