Skocz do zawartości
IGNORED

Wkładka MC do denon dp400

TRIkiuba

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 7.03.2020 o 07:40, TRIkiuba napisał:

Padło na MM VM570sh

750sh

Podobno te nowe serie mm mają znakomite zawieszenie. Plus ten szlif...

Jest różnica w stosunku do poprzedniej wkładki? ?

Panowie trochę się usmiałem czytając jak dorośli ludzie piszą o tym, że pre musi być zewnętrzny bo tak "wypada"- inaczej nie jest się na topie.

A czy przypadkiem to nie ten słynny Pioneer który ma dodatkowe trzecie TRAFO do pre gramofonowego ? Czy ktoś widział kiedyś w życiu jakąś integrę z 3 trafo ?

Pytam z ciekawości bo sam mam zewnętrzne pre ale nie z powodów brzmieniowych. Staram się mieć każdą funkcję w oddzielnym klocku= wtedy łatwiej o wmanewrowanie. Jak mi pasuje wzmacniacz do kolumn, to wymieniam samego DACa czy tematowe pre itp.

Różnica między wkładkami tej po prostu kolosalna, wcześniejsza była fabryczna i do tego jak się wczoraj okazało źle ustawiona. Mam jeszcze drugie źródło w postaci stremera pionka N70ae i gramofon na fabryczej wkładce grał trochę bardzie miękko w porównaniu do streamera. Teraz różnica jest kolosalna przede wszystkim scena jest bardziej rozbudowana odseparowane wokale od poszczególnych instrumentów. Jednym słowem niebo a ziemia.
Jestem bardzo zadowolony !!!!:)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

4 godziny temu, andaudion napisał:

Panowie trochę się usmiałem czytając jak dorośli ludzie piszą o tym, że pre musi być zewnętrzny bo tak "wypada"- inaczej nie jest się na topie.

A czy przypadkiem to nie ten słynny Pioneer który ma dodatkowe trzecie TRAFO do pre gramofonowego ? Czy ktoś widział kiedyś w życiu jakąś integrę z 3 trafo ?

Pytam z ciekawości bo sam mam zewnętrzne pre ale nie z powodów brzmieniowych. Staram się mieć każdą funkcję w oddzielnym klocku= wtedy łatwiej o wmanewrowanie. Jak mi pasuje wzmacniacz do kolumn, to wymieniam samego DACa czy tematowe pre itp.

to ja zaspokoję twoją ciekawość. 

Pre zewnętrzne po to .

1. żeby stało jak najbliżej gramofonu , jak najkrótsze połączenie przy wkładkach mm jest bardzo ważne .

2. większość pre gramofonowych wbudowanych w sprzęt jest licha , a osobne trafo wcale nie czyni jego lepszym.

3. łatwiej sprzedać pre niż wkładkę w razie ewentualnej wtopy i to największa zaleta oddzielnego pre.

4. to , to co piszesz , możliwość dokonywania zmian bez wpływu na resztę.

15 godzin temu, bolo_senor napisał:

1. żeby stało jak najbliżej gramofonu , jak najkrótsze połączenie przy wkładkach mm jest bardzo ważne .

2. większość pre gramofonowych wbudowanych w sprzęt jest licha , a osobne trafo wcale nie czyni jego lepszym.

1. Bolo, mc jak już, ale i to nie zawsze gdy masz dobrze okablowane ramie i dobry przewód do przedwzmacniacza.

2. Większość wzmacniaczy obecnie produkowanych nie ma przedwzmacniaczy gramofonowych, a te które je mają są znakomitej jakości, vide Thrax Arek czy Yamaha AS3000, AS2100. Już o tym pisałem i nawet pytałem: kto zna jakąś integrę z fatalnej jakości phono?

Nikt nie odpowiedział. ?

12 minut temu, Wloo_dek napisał:

pisałem i nawet pytałem: kto zna jakąś integrę z fatalnej jakości phono?

Nikt nie odpowiedział. ?

? ok, to że nikt nie odpowiedział nie oznacza, że takiej nie ma... może po prostu szkoda czasu na rozmowę o fatalnej jakości wzmacniaczach?

Jane. Myślę jednak że chodzi o to brak wiedzy na ten temat. Standardem jest ogólne stwierdzenie "to i to nie ok, to z kolei jest ok".

Przy próbie wyciągnięcia jakichkolwiek szczegółów delikwent milknie i znika. ?

A Ty Łukasz? Czy znasz jakieś integry ze słabym phono on board? ?

Z tego typu integr, u siebie miałem tylko Musical Fidelity M5si, jednak moja opinia może nie być na 100% miarodajna... preamp korekcyjny był tylko do wkładek MM, a ja wtedy miałem jedynie wkładkę MCHO. Jakoś to grało, ale było płasko i ostro, więc szybko przełączyłem na swój sprzęt.

Mam preamp NUDAmini, lecz główne powody to: 1) możliwość dokładnego dopasowania parametrów elektrycznych do wkładek MM i MC, 2) elegancko mieści mi się na półce ?

32 minuty temu, Wloo_dek napisał:

1. Bolo, mc jak już,

właśnie , że mm. Dobrze napisałem . mm-ki są bardzo wrażliwe na obciążenie i pojemność. 

37 minut temu, Wloo_dek napisał:

a te które je mają są znakomitej jakości

ja nazwałbym raczej przyzwoitej jakości , ale jak to w życiu jeden lubi kobiety przyzwoite inny wręcz odwrotnie ?

45 minut temu, Wloo_dek napisał:

Yamaha AS3000, AS2100

w życiu nie nazwałbym tych wzmacniaczy przyzwoitymi a tym bardziej znakomitymi , zaczynałem słuchać właśnie na yamasze i pomimo dobrych i bardzo dobrych części uważam tą firmę za wyjątkowo bezpłciową (nowe jak i stare modele) , brak w jej graniu jakiejś duszy - czegoś takiego co miło się wspomina i przyciąga .

Zresztą to nie tylko moje zdanie , w kilku wątkach o yamahach też się pojawia stwierdzenie , że jest nudna .

46 minut temu, Łukasz_62438 napisał:

? ok, to że nikt nie odpowiedział nie oznacza, że takiej nie ma... może po prostu szkoda czasu na rozmowę o fatalnej jakości wzmacniaczach?

gdzieś cię przeoczyłem , uwierz mi że są , może nie fatalne , ale słabe.

Nie chcę wymieniać po kolej konkretnych modeli z " imienia i nazwiska " by nie prowokować jakiś zamieszek , ale kiedyś nad zrobił taki niewypał / regres. W modelu 3020 był pre całkiem niezły w następnych był już coraz gorszy.

itegry onkyo też nie uchodzą za takie co dobry pre riaa mają.

5 minut temu, bolo_senor napisał:

mm-ki są bardzo wrażliwe na obciążenie i pojemność

Nikt nie każe ci podłączać pięciometrowego kabla. Dobrym zwyczajem jest użycie przewodu metrowego, dobrej jakości oraz niskiej pojemności. I taki kabel jest ok.

Yamaha as300 to wg.Ciebie słaby wzmacniacz? ? Ok. Jak rozumiem znasz, miałeś i jesteś z nim osłuchany?

Czy to kolejna opinia przeczytana na forum?

Teraz, Wloo_dek napisał:

Dobrym zwyczajem jest użycie przewodu metrowego, dobrej jakości oraz niskiej pojemności

czasem i metrowy to za dużo , u mnie jest 0,3 metra i pojemność coś koło 60pf dla ortofona , i trochę dłuższy kabel do at.

4 minuty temu, Wloo_dek napisał:

Yamaha as300 to wg.Ciebie słaby wzmacniacz? ? Ok. Jak rozumiem znasz, miałeś i jesteś z nim osłuchany?

Czy to kolejna opinia przeczytana na forum?

Tak

to nie , opinia z czytanki z forum , tylko moja własna

Miałem stare serie A i AX 900 1000 2000  , zazwyczaj całe zestawy cd + tuner + integra lub pre i końcówka  i kilka nowszych , badziewniejszych modeli z serii 700. Męczyłem się z nimi z 7lat to wiem chyba jak grają.

Nowej yamachy też posłuchałem , tylko po to by się upewnić nad czym te ochy i achy , i żeby coś się na lepsze zmieniło nie zaobserwowałem. Co zrobisz są różne gusta.

1 minutę temu, bolo_senor napisał:

czasem i metrowy to za dużo , u mnie jest 0,3 metra i pojemność coś koło 60pf dla ortofona , i trochę dłuższy kabel do at.

Najwyraźniej masz słaby preamp.

A co wzmacniacza: nie pytam o stare serie. Nie znam ich. Pytam czy miałeś A-S2100 lub A-S3000 które mają ten sam przedwzmacniacz.

Mam i ten i ten (2100 sprzedaję) i pierwszy raz słyszę opinię że to słabe ampy.

44 minuty temu, bolo_senor napisał:

gdzieś cię przeoczyłem , uwierz mi że są , może nie fatalne , ale słabe.

Ależ ja w to wierzę, po prostu nie chce mi się na nie tracić czasu ?

21 minut temu, Wloo_dek napisał:

Najwyraźniej masz słaby preamp.

długo to tłumaczyć , ale taka pojemność kabla i odpowiednie obciążenie potrzebne jest by bronz grał jak najrówniej. 

21 minut temu, Wloo_dek napisał:

Pytam czy miałeś A-S2100 lub A-S3000

słuchałem którejś z ciekawości , tylko po to by porównać z tym co znam , do kupna nawet mnie nie korci to i nawet numer nie był ważny , widocznie nie pasuje mnie ich granie , co zrobić.

gdzieś w necie jak seria as się ukazała była wzmianka , że to żywcem wzięta stara seria a . Ale nie grała jak seria a , raczej późniejsza seria ax. Dźwięk firmowy niestety pozostał.

30pF? To jaką pojemność masz w pre? Jak mnie pamięć nie myli , do serii 2m zalecano 150-300pF.

Czy zwiększasz/zmniejszasz przy okazji obciążenie? Pamiętam  że jak miałem Blacka to zamiast standardowego 47k używałem 68k.

Co do As2100 czy 3000...Jaki masz wzmacniacz?

14 minut temu, Wloo_dek napisał:

To jaką pojemność masz w pre?

w pre dodatkowa pojemność na wejściu to 0pf , choć jakaś pewnie jest z innych elementów - trzeba by było to zmierzyć. Ale dobrze jest jak jest to nie grzebie.

kable ramienia + ic = to jak dobrze pamiętam razem ok 60pf

Pamiętam  że jak miałem Blacka to zamiast standardowego 47k używałem 68k.

nie pamiętam już dokładnie , ale zdaje się , że mam 33k czy coś takiego. Musiałbym w necie poszukać , bo tam ktoś pomiary zrobił.

Co do As2100 czy 3000...Jaki masz wzmacniacz?

teraz? aktywne kolumny meridiana. Stare ale jare .

22 minuty temu, Wloo_dek napisał:

Jak mnie pamięć nie myli , do serii 2m zalecano 150-300pF.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Godzinę temu, bolo_senor napisał:

Przecież jeżeli preamp ma wiele nastaw pojemności , to kabel nie ma już wielkiego znaczenia .

KALIBER vel rydz .

Znam ten link. Oni piszą że Black jest jasny a ja pamiętam że to była liniowa wkładka ?

Ja sam ją obciążałem 68k w celu rozjaśnienia ale są tacy co serię 2m traktują 15k obciążeniem. ?

Co system to inne ustawienia.

1 minutę temu, KALIBER napisał:

Przecież jeżeli preamp ma wiele nastaw pojemności , to kabel nie ma już wielkiego znaczenia .

Jeżeli nie możesz w przedwzmacniaczu wyłączyć pojemność to ma.

Jeden z moich kabli ma 370pf na odcinku 75cm.

I jak byś to ustawił? ?

(mówimy o MM)

On oczywiście słabo się nadaje pomiędzy gramofon a system (ten kabel), ale załóżmy że użytkownik nie wie o tej pojemności i nie potrafi jej zmierzyć? ? ?

5 minut temu, Wloo_dek napisał:

Jeden z moich kabli ma 370pf na odcinku 75cm.

No nie idzmy w takie extremum .

7 minut temu, Wloo_dek napisał:

Jeżeli nie możesz w przedwzmacniaczu wyłączyć pojemność to ma.

Jak wyłączyć , przecież kabelki z wkładki +kabel do pre ma pojemność - sumujesz + wkładka i zadajesz tę wartość w pre .

KALIBER vel rydz .

37 minut temu, KALIBER napisał:

No nie idzmy w takie extremum .

Jak wyłączyć , przecież kabelki z wkładki +kabel do pre ma pojemność - sumujesz + wkładka i zadajesz tę wartość w pre .

Normalnie. Wyłączyć wejściowy kondensator. Dobre przedwzmacniacze zewnętrzne mają taka funkcję.

Mówisz extremum? To inny przykład. Sumiko Black Pearl. Producent zaleca max 200pF, "idealnie poniżej 100pF"

a Ty masz kabel 100pF i 100pF minimalne w preampie. ?

I co zrobisz?

4 minuty temu, Wloo_dek napisał:

a Ty masz kabel 100pF i 100pF minimalne w preampie. ?

A czytasz uważnie ? przypomnę co napisałem .

53 minuty temu, KALIBER napisał:

Przecież jeżeli preamp ma wiele nastaw pojemności

W moim pre są 4 , 47p 147p  267p 367p , ale są takie co mają i więcej  ?

KALIBER vel rydz .

Czytam uważnie co napisałeś.

A teraz ty przeczytaj to, co ja napisałem. Równie uważnie.

Wkładka wymaga 100pF (max200) a Twój kabel ma 100pF a minimalna pojemność jaką możesz włączyć to 47pF.

Razem masz 147pF albo i więcej (bo kabelki do wkładki) i co zrobisz? ? Bo masz za dużo o 47pF

Co masz za preamp?

8 minut temu, Wloo_dek napisał:

Wkładka wymaga 100pF (max200) a Twój kabel ma 100pF a minimalna pojemność jaką możesz włączyć to 47pF.

No przecież sumujesz obciążenie wkładka +kabel , np wkładka 100pf + kabel 100 pf =zadajesz w pre 200 -250 pf w zależności jaki podział ma pre .

Po to pre mają te wartości rosnące nawet do 1000pf .

KALIBER vel rydz .

Mylisz się. Ta "wkładka 100pF" to jest to co masz jej zadać (sumaryczna pojemność kabla i przedwzmacniacza)

W moim przykładzie masz za dużo o 47pF.

Wkładka wymaga 100pF.

Ty masz kable 100pF oraz możesz zadać w przedwzmacniaczu 47pF. Nie mniej. Razem masz 147pF

Czyli o 47pf za dużo, niż wymaga wkładka.

Czego nie kumasz, bro? ?

Bro w sensie bracie. To Cię uraziło? (poczucie humoru -100pF ?)

Reasumując: możliwość odłączenia pojemności może pomóc.

Masz rzadko spotykane pojemności w przedwzmacniaczu.

Co to za sprzęt?

7 minut temu, Wloo_dek napisał:

Bro w sensie bracie. To Cię uraziło?

Nieee , co by miało mnie urazić , zapytałem bo nie wiem co to za skrót .

10 minut temu, Wloo_dek napisał:

Reasumując:

Reasumując , jest jak piszę .

Zastanawiam się czy miałeś pre z nastawami pf i bawiłeś się ustawieniami , bo powinieneś wiedzieć że róznice w brzmieniu są duże .

Im bardziej zbliżamy się w nastawach pre do wartości obciążenia wkładka + kabel tym bardzie wyrównany dżwięk osiągamy .

Pro-ject DS + .

KALIBER vel rydz .

Miałem. Ale w tych ustawieniach nie chodzi o brzmienie, a przenoszenie góry pasma jak najbardziej liniowo.

2 minuty temu, KALIBER napisał:

Im bardziej zbliżamy się w nastawach pre do wartości obciążenia wkładka + kabel tym bardzie wyrównany dżwięk osiągamy .

Kaliber, mylisz się. Nie sumujesz wkładki i kabla. Ok? Bo widzę że wciąż nie kumasz.

Dla przykładu Ortofon 2mRed, dane ze strony producenta:

Recommended load capacitance  -  150-300 pF

Rozumiesz? Zalecane obciążenie jakim masz potraktować wkładkę.

Czyli pojemność kabla i przedwzmacniacza razem ma się mieścić w granicach 150pF-300pF

Mam nadzieję, że tym razem jest to klarowne.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.