Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zgadzam się że tda nigdy ostry nie jest, oczywiście podkręciłem mocno górne pasmo, jednak to jeszcze za mało. W porównaniu do innych DACów. Dobrane mam kondensatory nie tylko w analogu, ale również w zasilaniu i logice. Co do rezystorów konwersji to tu jeszcze poeksperymentuję. Myślę również  aby na wyjściu za analogiem dać trafa, podobne jak to jest zrobione we flagowych DACach Audial S5 niestety tu mam za małe doswiadczenie, aby wiedzieć jakie parametry ma mieć takie trafo. Szkoda.

8 godzin temu, Kris_54701 napisał:

Czy masz filtr przed TDA?

Żadnych filtrów 😉.

8 godzin temu, Kris_54701 napisał:

Lampy w analogu ma 6n23p ev ze względu na niską impedancję wyjściową

Muszę przejrzeć kilka stron do tył, bo chciałbym spróbować złożyć jakis porządny analog lampowy pasujący do TDA choć nie jestem fanem ruskich lamp wolałbym użyć e88cc, ale kto wie. Może masz jakiś link do analogu lampowego? Jest tego sporo. 

3 minutes ago, Mariusz03 said:

Żadnych filtrów

dlatego nie masz góry, ustaw 1541 w tryb równoległy bez niego gra średnio jak to już Kris nie raz pisał

5 godzin temu, Daniel_68412 napisał:

ustaw 1541 w tryb równoległy bez niego gra średnio jak

Ma tak zrobione bo to plytka od Pedji aya5. Górę mam czyściutką i dokładną, ale nie ma tej finezji co z buforem lampowym na pcm1794a.

Na TDA średnicą jest ciut ciut lepsza (niuanse), a dół referencyjny. Jednak chialbym człowiek dwa w jednym. 

Muszę jeszcze pokombinować z rezystorem konwersji, orginalnie Pedji daje tam AB nie wiem dlaczego bo to bardzo słabiutki rezystor. Dużo wycina. Niektórzy dają pihera ma lepszą barwe, ale też sporo wycina. Ja mam tam na razie amtrans AMRG zbocznikowany kondesatorkiem Jansen. Fajne połączenie. Na pewno lepsze niż że styroflexm (sprawdzane).

Jednak zastanawiam się czy nie dać tam nobium (dosyć bezpieczny i bardzo transparentny lub zfoil, ale ten może być za jasny na górze. 

Trzeba dalej królika gonić. 

51 minutes ago, Mariusz03 said:

Trzeba dalej królika gonić. 

zdecydowanie! rezystor to dopiero poczatek zabawy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Current-to-Voltage conversion is probably one of the most important  circuits of any Current Output DAC. After all, this is where your analog audio signal is born (or I should probably say re-born) and any imperfections introduced here are impossible to eliminate down the chain."

Ukryta Zawartość

46 minut temu, Daniel_68412 napisał:

zdecydowanie! rezystor to dopiero poczatek zabawy:

Ooo jest tego sporo, muszę sprawdzić jak rozwiązane jest to u mnie.  Jednak nie zmienia to faktu że chialbym spróbować jakiegoś referencyjnego analogu na lampie mógłbyś coś polecić gotowego może do jakiejś małej przeróbki.

1 godzinę temu, Mariusz03 napisał:

mógłbyś coś polecić gotowego może do jakiejś małej przeróbki.

LT.jpg.ac110d18937e185ffa03e3507def2ca0.jpg👍

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

Polecić nie bo jeszcze tego nie sprawdzałem ale w planach na jesieni będzie takie i/v+analog z w/w strony, niesamowicie prosty no i daje soczystą drugą harmoniczną wieć podejrzewam, że może zyskać uznanie. Dwa rezystory + jfet i tyle. Jfety normalnie do kupienia: 2SK170, BF862, 2SK2394, NSVJ3910.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy dobrze rozumiem AB, ale jeśli chodzi o węglowe Allan Bradley to jest to jakieś nieporozumienie wstawiając tego typu rezystor w miejsce konwersji. To zwykła ciepła klucha. Owszem, używam takich, ale zupełnie w innych miejscach i tam gdzie wymagane jest wypełnienie środka. Już zwykły brązowy vishay czy nawet taki najtańszy za pół grosza zagra lepiej. Od siebie polecę Charcroft z-foil. Niewiele rezystorów słyszałem, ale zdałem się na jego szerokie opisy i to był strzał w dziesiątkę. Zagra klarowną srednicą, przez co wysokie staną się bardziej widoczne. Ukaże się też głęboki grobowy bas. Nie są tanie,.ale nie o pieniądzach rozmawiamy.

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

Ale skaczesz po technologiach!

Rezystory objętościowe, napylane i "nanoszone" (cienko i grubowarstowew) czy foliowe to zupełnie inne światy. Jeśli komuś podobają się rezystory węglowe to nigdy nie spodobają mu się foliowe. Jeśli jest inaczej to sam się oszukuje.

Rezystory foliowe są niemal doskonałe a jak wiadomo doskonałość nie idzie w parze z ałdiofilską sygnaturą brzmienia. Ta jest zaśmiecona różnymi szumami i zniekształceniami. 

Rezystory foliowe natywnie powinny być ciągnione (walcowane) z odpowiednich metali i stopów metali. Wymagana wysoka procyzja produkcji, stąd ta cena. To zalety rezystorów drutowych i brak ich wady istnienia dużych składowych biernych. 

Edytowane przez Grzegorz7
W dniu 9.05.2024 o 19:12, Daniel_68412 napisał:

Polecić nie bo jeszcze tego nie sprawdzałem ale w planach na jesieni będzie takie i/v+analog z w/w strony, niesamowicie prosty no i daje soczystą drugą harmoniczną wieć podejrzewam, że może zyskać uznanie. Dwa rezystory + jfet i tyle. Jfety normalnie do kupienia: 2SK170, BF862, 2SK2394, NSVJ3910.

Sprawdzał u siebie i mam podobnie zaprojektowane wyjście analogowe, może trochę bardziej zawansowane/złożone.

U mnie zastosowane są Jfet 2SK173 oraz tranzystor 2SA1163, 2SC2713.

Pedja autor tego analogu wiedział co robi. Myślę że większości użytkowników skończyłoby poszukiwania na takim analogu.

Jednak ja mam chochote sprawdzić jakiś bardzo dobry analog na lampach (czym większe tym lepiej) bo nie łatwo będzie przebić tego co mam.

W moim drugim Dacu mam zrobiony bufor lampowy testowalem tam lampy typu 5670/2C51, potem po małej przeróbce wstawilem e88cc.  Różnica spora na plus. Przede wszystkim wieksza scena i co za tym idzie lepsza separacją instrumentów, wieksza precyzja itp. Dlatego myślę, że idąc tropem Lampizator fajne byłoby coś wystrugać na lampach 6sn7. 

52 minutes ago, Mariusz03 said:

Jednak ja mam chochote sprawdzić jakiś bardzo dobry analog na lampach (czym większe tym lepiej) bo nie łatwo będzie przebić tego co mam.

No to jednym z tych linku jest układ na pentodzie gdzie masz siatkę zwarta do masy. To jest to co zastosował finalnie mvaudiolabs.

"mam podobnie zaprojektowane wyjście analogowe, może trochę bardziej zawansowane/złożone.

U mnie zastosowane są Jfet 2SK173 oraz tranzystor 2SA1163, 2SC271"

Mariusz03

Możesz zapodać więcej informacji? Jakiś schemat może? 

Dzięki! 

1 godzinę temu, Scott L.F. napisał:

Możesz zapodać więcej informacji? Jakiś schemat może? 

Nie ma sprawy jednak nie dziś, postaram się wrzucić w najbliższych dniach. 

4 godziny temu, Mariusz03 napisał:

fajne byłoby coś wystrugać na lampach 6sn7.

Jeśli 6sn7 to może coś z klasyki Broskiego 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  😉

Ukryta Zawartość

W dniu 5.05.2024 o 19:27, (nie)przecietniak napisał:

TDA1387(x8)

Dzięki za podpowiedź, mają ostatnio duże branie. Może uda się tym przełamać monopol na co raz droższe nieraz bardzo drogie wersje S1 lub S2.

Bardzo zainteresowała mnie ta implementacja na tda1541,  zamówiłem ją po przeczytaniu kilku opini na temat tda1387.  Wstawiłem i ku mojemu zdziwieniu gra całkiem dobrze, aż za dobrze nie spodziewałem się tego.

Wcześniej testowałem orginały tda1541a z wylutow jednak grały za bardzo zaokrąglając górę w porównaniu z zakupionym tda1541a z napisem Taiwan (ponoć produkowali je jeszcze bodajże do 2009 roku) , który jest bardziej dokladny,  ale zarazem ciut chłodniejszy. Ten u mnie gościł do tej pory.

Z 8x TDA1387 niestety mam lekki przydźwiękiem brum  możliwe że jest to spowodowane że tda1541a pin 16 i 17 ma połączony przez kondesator (oscillator)

@Kris_54701 @Daniel_68412

Ta przejściówka jest ponoć zrobiona według tda1541 IC, a tam pin 16 i 17 jest nie podlaczony.  Może to to?

Może pin 16 i 17 podłącze teraz bezpośrednio do masy albo może lepiej przez kondensatorek i do masy co o tym myślicie. 

Chciałbym wygrzać te kostki i zobaczyć co potrafią. 

Proszę o jakąś podpowiedź lub sugestie. 

Edytowane przez Mariusz03
8 minutes ago, Mariusz03 said:

Z 8x TDA1387 niestety mam lekki przydźwiękiem brum  możliwe że jest to spowodowane że tda1541a pin 16 i 17 ma połączony przez kondesator (oscillator)

ten kondensator raczej brumu nie spowoduje - predzej dzialanie lub jego brak tak na moje... bardziej jest mozliwe ze miales obciete pasmo a teraz moze te 8 kostek lepiej ten przydzwiek wzmacnia? tak czy owak najprosciej sprawdzic - wystarczy wylutowac ten kondensator

Godzinę temu, Mariusz03 napisał:

Wstawiłem i ku mojemu zdziwieniu gra całkiem dobrze

Też we wcześniejszych swoich wpisach o tym wspominałem, miałem podobne odczucia. Ale jest jedno "ale", przynajmniej u mnie - w trybie symultanicznym 8xTDA1387 nie gra, jest cisza 😞 

No i co, źle że i w tym wątku wspomniałem o TDA1387(x8)? 😉 Inwestycja nieduża, a można "pobawić" się - z dużym prawdopodobieństwiem - satysfakcjonująco.

Przy okazji napiszę, że na swojej płytce te trzy połączenia aby uzyskać tryb NOS wykonałem za pomocą stalowych cienkich drucików (uzyskanych z tych "owijek", które stosowane są powszechnie przy nowych zakupionych przedmiotach takich jak kabelki USB czy zasilacze/ładowarki impulsowe). I zastanawiam się czy jest sens zamienić je na analogiczne druciki (solid) z miedzi (tylko skąd je pozyskać?) ? 

6 minutes ago, (nie)przecietniak said:

I zastanawiam się czy jest sens zamienić je na analogiczne druciki (solid) z miedzi (tylko skąd je pozyskać?) ? 

glosniki zmien a nie 3cm druciki... wtedy bedziesz widzial roznice miedzy dacami - sa takie pralki "kinoton cinema 200" kumpel ma i sobie chwali a conieco juz w zyciu sluchal mozna je tanio upolowac relatywnie

mam teraz zwykle mocno ostatnio promowane monitory BR i kazdy dac gra bardzo podobnie

3 godziny temu, Daniel_68412 napisał:

sa takie pralki "kinoton cinema 200" kumpel ma i sobie chwali a conieco juz w zyciu sluchal mozna je tanio upolowac relatywnie

Chyba żartujesz znowu - nie będę zamieniał zestawu 3-drożnego na "pralkę". U mnie nie trzeba nic prać, ewentualnie(!) dobrze wyprasować "w kancik".

Edytowane przez (nie)przecietniak

8 minutes ago, (nie)przecietniak said:

Chyba żartujesz znowu - nie będę zamieniał zestawu 3-drożnego na "pralkę". U mnie nie trzeba nic prać, ewentualnie(!) dobrze wyprasować "w kancik".

Twierdzisz że te budżetowe magnaty są lepsze niż cinema 200?

Mój system powiedział, że nie jest zainteresowany 2-drożnymi kolumnami kinowymi.

Dziwnie zachowuje się ta przejściówka.  Po wstawieniu w miejsce tda1541a, muzyczkę słychać jedank szum i brum jest uciążliwy nie da się słuchać. Po wylutowaniu kondesatora łączącego pin 16-17,  szum po około 2 minut od włączenia zmniejsza się i po nastepnych 2-4 minutach jest już prawie mało slyszalny, ale jest bardzo słaby.

Próbowałem podłączyć pin 16 i 17 osobno bezpośrednio do masy lub przez kondesatory do masy. Te zabiegi nic nie wnoszą jest tak samo jak byłyby podlaczone razem pierwotnie 16 i 17 przez kondesator. 

Dlatego najlepiej jest ich nie podłączać, ale malutki szum pozostaje. 

Czuję że z tą przejściówka jest coś nie tak, sprawdzałem ją jednak nic nie widać kostki tda1387 są dobrze wlutowane od spodu kondesatorki smd równie.  Więc albo jakiś z 8 sztuk tda1387 jest walnięty albo coś innego?

Nie zakładam że to mój DAC bo jak gram na tda1541a jest czyściutko dokladnie bez żadnych mankamentów. 

System mam czysty, przezroczysty słychać wszystko nawet jak komar bąka walnie w prawym rogu przy ścianie. To taki żarcik 😉.

Mam kilka kostek tda1541a, ale żadnej tda1541 (bez A) abym mógł sprawdzić czy w takiej opcji efekt były podobny. Miałbym wtedy pewność czy to przejściówka jest walnięta czy nie.

Chyba trzeba kupić jakiś popsuty CD z kostka tda1541 aby mieć pewność 100%. Bo uklad pinów w przejściówce jest ustawony tak jak w tda1541.

Poza tym 8x tda1387 gra naprawdę bardzo dobrze, musle że lepiej niż moja najlepsza kostak tda1541a. Choć minęło zaledwie kilka godzin. Co charakteryzuje ją  to większa przejrzystość i jeszcze większy bas.

Tda1387 z tego co wyczytałem był ostatnim projektem philipsa przed nadejściem ery delta sigma, które podbił cały rynek. Dlatego może nie zdobyły takiego uznania. 

Będę drążył dalej ten temat bo warty jest grzechu. Jak zdobędę tda1541 i porównam czy nie ma w takiej opcji szumów to będę miał pewność że to jakaś kostka może być uszkodzona tda1387.  Jestem skłonny nawet kupić z 10 sztuk (są taniutkie) i przelutować.

Mnie ciekawi dlaczego nie założycie wątku o nim zamiast tu się podpinać. Wiadomo że poprawna aplikacja będzie lepiej grała niż jakieś adaptery z czapki.

Duzo ludzi po czasie woli się bawić z tda1545 zamiast 1387 bo ma lepszą architekturę i jest mocniejszy. Tak przynajmniej wynikało z tego co wyczytałem na diyaudio dawno temu.

4 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

tda1545

Ja się bawiłem . Odbiornik WM8804 , NOS .

Na + dobrze poukładana przestrzeń , bezpośredni , żywiołowy , ,,konkretny" , bez agresji , niezły( całkiem zwarty i obszerny ) bas , raczej ,, muzykalny" .

Na - : niezbyt detaliczny ( np giną dalsze plany, plankton , mikrodetale ) , dźwięk bez emocji , dość monotonny barwowo , lekko ,,przybrudzony" , mało wyrafinowany .

Ogólnie II , może nawet III liga - poziom TDA1543 i PCM56 . 

...there is no spoon...

On zdaje się pójdzie na 192khz nie trzeba się od razu skazywać na brak góry w nos. Wydaje mi się że dość okrojona taka zabawa co za tym idzie wnioski ograniczone.

7 godzin temu, Daniel_68412 napisał:

nie trzeba się od razu skazywać na brak góry w nos

Nie ma braków w zakresie wysokich tonów . To kwestia analogu . OPA828 lub jakiś SRPP i góry jest dużo a do tego piękna . Porównywałem NOS-y ze swoimi starymi dacami na WM8740 , AK4396 czy PCM1794 a obecnie na AD1955 i braków nie ma a często jest wyraźnie lepiej . Takie stwierdzenie , że nosy nie mają dobrej góry to mit , który upada w konfrontacji z rzeczywistością . 

...there is no spoon...

29 minutes ago, arturp said:

Takie stwierdzenie , że nosy nie mają dobrej góry to mit , który upada w konfrontacji z rzeczywistością . 

Pokaż pasmo przenoszenia lub pisz że to twoja opinia a nie mit. Opierasz się na uszach a jeśli ktoś słyszy znacznie wyżej niż ty to co wtedy? Już nie mit? Bajki pisane błędnymi założeniami...

• Pokaż nowe odpowiedzi