Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jutro się odniosę, ale każdy (co oczywiste) może też zabrać głos. Chyba, że Autor wątku każe nam iść stąd gdzie indziej 😉 

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

Tak się składa że mam modyfikowany odtwarzacz na NOS ,  Sony na dac Tda1541  , według opisu z netu pewnej osoby o " kwiecistym " nazwisku .Przyznaję że w pierwszym momencie jest efekt " wow " głównie za sprawą wyraźnie lepszej postrzegalnej dynamiki i braku efektu " przymulenia " .Niestety nie wszystko jest tak kolorowo . Odtwarzacz gra dobrze na dobrej jakości nagraniach z dociążonym dołem .Jeśli włożymy cd gdzie  płyta jest nagrana z przesunięciem balansu tonalnego w górę,  na wysokich wyraźnie słychać podbicie i nieprzyjemne dla ucha zniekształcenia. Lubię słuchać elektrycznej harfy w utworach Andreas'a Vollenweider'a i to właśnie zdecydowało że uznałem że NOS to nie jest właściwa  droga. Słychać wyraźnie że w  trybie NOS jest ona wyraźnie rozmyta , brak jej zogniskowa w przestrzeni. Tyle na temat wrażeń odsłuchowych. 

Jak nie jak tak. Wystarczy utwór solo na fortepianie z podbitym pewnym zakresem pasma, a usłyszeć można dobitnie zaakcentowane uderzenia w klawisze zawierające się w tym paśmie.

Również rozkład harmonicznych pozwala rozpoznać dany instrument, bo przecież dźwięk podstawowy zagrany na każdym z nich będzie jednakowy.

1 godzinę temu, Vigo12 napisał:

Tyle na temat wrażeń odsłuchowych

Nagrania są różne i bardziej niepokojąca byłaby sytuacja, w której każda (różna) płyta gra jednakowo. Wtedy należałoby przypuszczać, że konwerter zmienia coś w przekazie i tak właśnie dzieje się w przetwornikach nowszej generacji. 

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

Właśnie chciałem się dowiedzieć jak ten NOS ( nie NOS ) jest u Ciebie zrealizowany? Jeśli się nie mylę Tda 1541 pracuje w twoim systemie powyżej 44,1 kHz. Przypuszczam że to rozwiązanie niweluje braki w jakości które u siebie zauważyłem. 

Jestem z tych słuchających, a nie mierzących teoretyków, dlatego powiem też co słyszę. Słyszę wyraźnie szum na 44.1 kHz. Oczywiście w ciszy nic nie słychać, ale kiedy pojawiają się dźwięki, to między nimi również coś jest na wzór białego tła. Na wyższych częstościach taktowania jest absolutna cisza, czarne tło lub jego brak, idealnie przejrzyście. Się na tym nie znam, zarobiony jestem, ale mnie to wygląda na przydźwięk z częstotliwości taktowania, a którego to już przy 352 kHz nie słychać. Efekt podobny jakby na wyjściu były opampy, zawsze dają taką mgiełkę na dźwięku. Na lampach jest idealnie klarownie. Może być to też tak jak koledzy wyżej wspomnieli, że odcięta góra pasma, ale bez niej zdecydowanie brzmi to lepiej. Nie słyszę już do 20k.

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

22 minutes ago, Vigo12 said:

Właśnie chciałem się dowiedzieć jak ten NOS ( nie NOS ) jest u Ciebie zrealizowany?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Strona nr8 tego dokumentu, gorny prawy schemat + odpowiednie ustawienie zworek na i2sover + konfiguracja odpowiednia samego tda1541, gdybys to robil to im krotsza droga sygnalu i2s do kosci tym lepiej jak dasz rade to najlepiej spiac przez rezystory 10R i tak zebys jeszcze musial nozki ucinac.

Ukryta Zawartość

Przy znikomej impedancji wejścia te 10R to bardzo niewiele, chyba że spięte kolejnym rezystorem do masy, ale co na to jlSound?

4 minutes ago, Kris_54701 said:

Przy znikomej impedancji wejścia te 10R to bardzo niewiele, chyba że spięte kolejnym rezystorem do masy, ale co na to jlSound?

powyzej 22R raczej juz nie wskoczysz na 352khz z tego co wiem (ten 10R rezystor wiele nie da ale zawsze lepiej niz drucik)- to nie kwestia jlsounds a problemu ktory tylko na tda1541 wystepuje mianowicie odbicia:

Ukryta Zawartość

schemat tlumika ze strony mvaudiolabs - zarowno autor tego daca jak i wielu ludzi z diyaudio.com z tego dlugiego watku uwaza ze to jest po trybie symultanicznym duzy progres w przypadku tda1541 (jeden z 3 grubych tematow: tryb symultaniczny, tlumik + lepsza konwersja i/v - rezystor jest bardzo archaiczny, autor tego daca prezentuje bardzo szczegolowo rozne rozwiazania - warto ta strone przeanalizowac)

TDA_input_atten_schematics-ec5d534e.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 hours ago, (nie)przecietniak said:

Może trzeba się z nim przeprosić po głębszej autorefleksji.

Tym stwierdzeniem dales mi do myslenia. Czy ktos z ludzi ktorzy mieli NOS'a i teraz nie wyrazaja sie o nim pochlebnie - powiedzial ze czegos szuka w temacie DAC? Czy wskakuje co rusz jak Ty czy Artur z rewelacjami pt nowa kostka czy nowy kondensator lub nowa lampa? Otoz nie. Mam lepsze DACi niz Artur w mojej ocenie - zarowno diy jak i z manufaktur. Podejrzewam ze zarowno Serv i Grzegorz tez tak maja ale siedza cicho bo co to ma do tematu? Wiesz dlaczego tak jest? Bo kazdy kto sie tematem budowy systemu audio zajmuje na powaznie i swiadomie wie ze DAC to tylko jeden z elementow systemu. Jest on bardzo wazny jesli chodzi o preferencje w temacie drugiej harmonicznej ale na tym sie jego rola konczy jak jest dobrze zrealizowany. Dalej masz koncowke mocy ktora tez niewiele wnosi do poszukiwan - wszystko jest na tacy - chcesz lampy - prosze bardzo jest masa projektow, chcesz tranzystory - prosze jest Ugoda. No i na koncu jest clue problemu czyli ZG + pomieszczenie odsluchowe. Temat rzeka.

Jak zaczynalem mialem wiele kolumn fabrycznych. Pozniej zaczely sie tematy pt lampy, przetworniki diy wlasnie za sprawa popularnego projektu Lampizatora na tda1541. Tu sie zaczelo robic ciekawie az trafilem na swietne odgrody diy z manufaktury pod wroclawiem - na nich wyszlo ze nos to raczej slaby temat jak taki tda1541 zrobic dobrze na 352khz. Porownywalem go z kumplem i sam do wielu roznych DS jak i fabrycznych r2r. Odgrody sprzedane bo na tapecie jest realizacja dwudroznej aktywnie dzielonej odgrody na 15" dol (tranzystor) i gora szerokopasmowa z czym to sie jeszcze zobaczy wg projektu Grzegorza. Kupilem sobie monitory na przeczekanie dobrej firmy ze sredniej polki i co? I jest kaszana, tamte odgrody diy to byl dzwiek ktory maksymalnie bawil i wciagal a te po prostu graja. Przedemna jeszcze masa pracy, bo wiem tez gdzie mam mody pomieszczenia (pomierzone - rzedu +9/12db). Dlaczego to wszystko pisze? Ano dlatego bo Ty stanales w miejscu idac na latwizne kupujac budzetowe kolumny magnata, zmieniles w nich kondensatory okrzyknales 8mym cudem swiata, do tego dodales prosta koncowke w klasie D i z uporem maniaka twierdzisz ze zonglujac tanim elektrosmieciem z aliexpress jestes w stanie miec genialny system i mowisz ze trzeba sie przeprosic z nos bo on akurat Ci efekt wow. Z jednej strony jest to smieszne, z drugiej troche smutne bo szkoda zycia na takie podejscie (stoisz w miejscu).

Zycze CI naprawde milego sluchania ale nie wpieraj prosze, ze wystarczy kupic najlepsze opony na swiecie zeby z kazdego auta zrobic rakiete. Kazdy dobrze wie ze wystarczy dolozyc kolejny worek kasy i masz auto ktore na oponach ze sredniej polki zje tego o ktorym twierdzisz ze jest najlepszy. Podejrzewam, ze tu cie caly czas boli - trzeba polozyc pieniadze gdzie niejednokrotnie para przetwornikow kosztuje wiecej niz caly Twoj system - no czasami trzeba wydac pieniadze, tak ten swiat jest urzadzony. I ciekawa anegdota doslownie sprzed paru dni w temacie ze jednak czasem warto polozyc kase:

Szwagier za sciana od 10lat relatywnie duzo drukuje, konspekty, schematy tego typu rzeczy. Kupil juz chyba 4ta czy 5ta drukarke i caly czas jak ide do niego okazjonalnie cos wydrukowac (raz na pol roku) dla dzieciakow do szkoly to nie ma kolorowego atramentu bo drogi. Mlody w szkole mial jakis wiekszy projekt i trzeba bylo zrobic wysokiej jakosci zdjecia do prezentacji. Badanie tematu, internet -> okazalo sie ze firma z tradycjami wypuscila linie ekotank i zakupilem urzadzenie za 1100pln (polowa tego co szwagier na drukarki juz wydal). W komplecie dostalem 20 arkuszy papieru foto. Przyjezdzam pokazuje zonce a ta od razu archiwum rodzinne w ruch i leci zdjecie z wakacji na A4. Mowiac delikatnie, szczeki nam opadly. Genialna jakosc wydruku i od razu po wydrukowaniu tych 20 arkuszy ubytku atramentu zero. Wczesniej u fotografa zona placila za odbitke a4 tak 10-15pln za sztuke a tutaj w takiej samej jakosci mamy koszt (papier+atrament ori) ponizej 1pln. Nie obraz sie Przecietniak ale mocno mi sie z tym szwagrem kojarzysz... ;]

Godzinę temu, Daniel_68412 napisał:

mianowicie odbicia:

Ukryta Zawartość

Bardzo ciekawy artykuł i sam projekt tłumika. Ciekaw jestem czy byłbym w stanie usłyszeć różnicę w 352 kHz i całym torem analogowym na lampach.

Ukryta Zawartość

12 minutes ago, Kris_54701 said:

Bardzo ciekawy artykuł i sam projekt tłumika. Ciekaw jestem czy byłbym w stanie usłyszeć różnicę w 352 kHz i całym torem analogowym na lampach.

wiesz co czy uslyszysz to nie wiem bo tez mam czarne tlo na tda1541/352khz ale na wyjsciu mam mase smieci na czestosliwosciach i2s i jak to widze to mnie trafia 😄 bylo trzeba nie budowac laba tylko sluchac

@Kris_54701 tez mam analog na lampach i te zaklocenia z i2s bez problemu przez niego przechodza na wyjscie daca (juz za kondensatorami)

Edytowane przez Daniel_68412

Jak są śmieci to trzeba je usunąć, bo mogą w sposób TIM zmieniać sygnał oryginalny sygnał analogowy.

I tutaj w tym momencie chciałbym rozpocząć nowy wątek i ww. tłumiku, tym samym kończąc personalne przepychanki. 

Mimo prostego schematu jest to kilka elementów x 4 linie co daje 32 elementy, które trzeba gęsto upchnąć na jak najmniejszej płytce. Czy ktoś byłby w stanie podjąć się takiego zadania?

25 minutes ago, Kris_54701 said:

Mimo prostego schematu jest to kilka elementów x 4 linie co daje 32 elementy, które trzeba gęsto upchnąć na jak najmniejszej płytce. Czy ktoś byłby w stanie podjąć się takiego zadania?

to musi byc po prostu kawalek plytki gdzie juz masz kosc jak np tu:

Ukryta Zawartość

ta ma jeszcze mod DEM'a na 100hz i dajesz wtedy 100uF nichicona UKL

kiedys tam planuje zrobic plytke z tlumikami i zasilaniem na nowoczesnych stabach blisko nog ukladu ale przez zielony lad temat jest mocno w czasie odlozony - obecnie skladam tracker 😄

Ukryta Zawartość

Układ mam na oryginalnej płycie odtwarzacza i nie zamierzam go stamtąd wyciągać. Ma odsprzegi SMD pomiędzy nóżkami TDA i sam lepiej tego nie zrobię. Zasilanie i sygnały doprowadzone są do najbliższych punktów lutowniczych ścieżek na płycie. Zasilacze mam od Muzga podłączone krótkimi kablami. Brakuje mi tylko tego tłumika, którego chciałbym mieć na dodatkowej płytce. Ze swoimi umiejętnościami mógłbym to zrobić w technice przewlekanej nawet na uniwersalnej dziurkowanej płytce, jednak w SMD miałoby to mniejsze rozmiary i krótsze ścieżki. 

Jakiś czas temu wrzuciłem wylinkowana przez Daniela płytkę do "różnych kostek do wzięcia" - cały czas aktualne.

Mam też swoją wlasna płytkę do Tda1541 z wspomnianymi tłumikami, z różnymi opcja i odsprzegania, bez zasilacza, z wejścia i U-F)

Niestety pcb jeszcze nie przetestowana z braku czasu i innych rozgrzebanych projektów. 

Nie kuś diable. Z moimi umiejętnościami wolałbym nie wyciągać TDA z płyty.

16 minutes ago, Kris_54701 said:

Ze swoimi umiejętnościami mógłbym to zrobić w technice przewlekanej nawet na uniwersalnej dziurkowanej płytce, jednak w SMD miałoby to mniejsze rozmiary i krótsze ścieżki. 

no nawet mialem rozrysowane wszystko juz i kupilem elementy do tht ale plytka miala 2-3cm bok i bylaby kolejna antena + cyrki z ustawieniem i wlutowaniem polaczen - odpuscilem temat, bede robil zintegrowana a ten co mam teraz pewno pojdzie na polke jak skoncze ten nowy

18 minutes ago, Scott L.F. said:

Niestety pcb jeszcze nie przetestowana z braku czasu i innych rozgrzebanych projektów. 

w czym robiles, KiCad?

50 minut temu, Kris_54701 napisał:

Nie kuś diable. Z moimi umiejętnościami wolałbym nie wyciągać TDA z płyty.

Zasadniczo to nie musisz, dla testu to tłumik wg wklejonego schematu stosunkowo łatwo mozesz dolutowac od spodu przy nodze TDA, za wyjatkiem rezystora 0,68 - 1k który mozesz wykorzystac zamiast przewodu miedzy I2SoverUSB a plytą z TDA.

W sumie racja. To bardzo malutkie elementy. Wszystko zmieści się w sześcianie 1cm. Czy zasilanie 5 v musi być jakieś super hiper czyste? I czy to 5V jeśli z jlSound mam prawdopodobnie sygnały 3V?

17 minutes ago, sts said:

Zasadniczo to nie musisz, dla testu to tłumik wg wklejonego schematu stosunkowo łatwo mozesz dolutowac od spodu przy nodze TDA, za wyjatkiem rezystora 0,68 - 1k który mozesz wykorzystac zamiast przewodu miedzy I2SoverUSB a plytą z TDA.

Bardzo niegłupie, dziękuję za pomysł! Trochę zabawy będzie ale znacznie fajniejszy efekt niż dodatkowa płytka.

W projekcie z diyaudio.com tłumiki sa mniej wyszukane:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

45 minut temu, Kris_54701 napisał:

W sumie racja. To bardzo malutkie elementy. Wszystko zmieści się w sześcianie 1cm. Czy zasilanie 5 v musi być jakieś super hiper czyste? I czy to 5V jeśli z jlSound mam prawdopodobnie sygnały 3V?

5V. Chesz pozbyć sie zakłoceń wiec syfu tam nie podajesz ale rezystor 2,2k i kondensator 1uF dosyc skutecznie filtruja to napiecie.

6 godzin temu, Daniel_68412 napisał:

TDA_input_atten_schematics-ec5d534e.png

Co zamiast 1N5711, bo to wynalazek nie do dostania?

Teraz robię zamówienie w tym sklepie i niby jest, a że zarezerwowane niejako w koszykach kupujących i że nie jest gotowe do wysyłki 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

17 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Muzyka to jak mawiają Matematyka.

Każden jeden co nie wagarował na matmie może podjąć się analizy.

Harmonika to za definicją jaką wskazałeś dopiero od XX wieku można podciągnąć pod nasze rozważania. Wcześniej był to element bardzo sformalizowany, choć zmienny z epokami. Później rzeczywiście jak to określono, plamy dźwiękowe i skupione układy dźwięków mogą sugerować, iż audiosprzęt jest w stanie tu coś zmanipulować. Musiałyby się wydarzyć tu nowe dźwięki. Od razu dodajmy, że nie harmoniczne (zbyt odległe i stanowiące element kolorystyki). Wątpliwe aby audiosprzęt produkował pasujące do konkretnego dzieła muzycznego właściwe dźwięki manipulując na reprodukcji. Jeśli coś doda od siebie będzie to oczywisty szkodliwy artefakt natychmiast wychwytywalny przez przeciętnego słuchacza. 

W powyższym przypadku nie jest istotą "granie" audiosprzętu lecz wnoszenie przez taki audiosprzęt oczywistych, szkodliwych i wychwytywalnych zakłóceń. To sprzęt wadliwy. Po prostu. 

Co zaś do kolorystyki czyli różne odbieranie tych samych dźwięków zagranych (zaśpiewanych) przez różne instrumenty to jest to mało prawdopodobne. Jak złej jakości musiałaby być to reprodukcja muzyki abyśmy pomylili instrumenty.

Był kiedyś taki wątek na AS; zagadki jaki instrument gra. Owszem kiedyś wycinałem dwusekundowe fragmenty sola skrzypiec i wielu słuchaczy słyszało flet... Zdarzają się takie pomyłki. Nie wynikają one jednak od audiosprzętu bo na każdym ten efekt jest identyczny.

Tu możemy poruszyć zagadnienie w ogóle modyfikacji "brzmienia" reprodukowanego utworu. Czy wzmacniacz lampowy, wyjątkowo dodający głównie parzystych harmonicznych oszukuje słuchacza sugerując, że Steve Vai gra na bałałajce a nie na jednej ze swoich gitar? Więcej, każda z tych gitar jest rozpoznawalna, mimo użycia efektów...

Audiosprzęty są za cienkie aby mogły przekomponowywać utwory muzyczne. One co najwyżej je brukają...

W świetle powyższego nie wiem co to znaczy wsłuchiwać się w grające kable, kondensatory, kostki dac,...? To nie gra bo nie może grać. To albo buczy, zniekształca, szumi,...

A więc złotousi mają trefny sprzęt, zakłócający (skutecznie) poprawną reprodukcję dźwięków albo mają muzyczne ADHD i nie potrafią usłyszeć i zrozumieć...

W pierwszym przypadku porzućcie DIY  bo nie potraficie. Kupny sprzęt jest wystarczający do poprawnej reprodukcji muzyki dającej radochę ze słuchania, dający wzruszeń,...

Nawet chciałem po kolei się odnieść, ale szkoda mi jednak czasu gdyż to nic nie zmieni w podejściu wąskiej grupy Kolegów. Nikt nikogo nie przekona jeśli posiada się już utrwalone i przemyślane poglądy, a i nie ma takiej potrzeby. Żyjemy w pluralistycznym świecie, a każdy w swej osobistej wolności może podejmować własne, indywidualne decyzje.

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

12 minutes ago, Kris_54701 said:

Teraz robię zamówienie w tym sklepie i niby jest, a że zarezerwowane niejako w koszykach kupujących i że nie jest gotowe do wysyłki 

faktycznie, sa na zamowieniu od producenta - no to czeka Cie digikey.com - tam maja widze od reki

Ta dioda ma za zadanie przepuścić 1V napięcia, czy nie może być w tym miejscu dowolna?

• Pokaż nowe odpowiedzi