Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

80gr sztuka przy zakupie 10szt

Ukryta Zawartość

W dniu 12.05.2024 o 13:54, Scott L.F. napisał:

Możesz zapodać więcej informacji? Jakiś schemat może? 

Przepraszam za opóźnienie i mój artyzm 😉

Ukryta Zawartość

Przed RCA rezystor który idzie do masy ma 100k

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mariusz03
2 godziny temu, Daniel_68412 napisał:

Ukryta Zawartość

80gr sztuka przy zakupie 10szt

a czemu nie nasza, Polska firma, tylko Mouser, Digikey itp., 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 20 gr./szt., co prawda min. zamówienie 20 szt., ale przy okazji można coś fajnego dokupić 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... no i na drugi dzień jest u nas...

Ja stosowałem sporo diod schottkiego przełączających typów BAR BAS SMD do tego typu ograniczników. Powszechnie wykorzystywane w aparaturze profesjonalnej. Tanie.

Coś tam przyszło 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

Jeśli może coś pójść nie tak, to właśnie poszło. 

Zamówiłem tylko 5 zamiast 8 sztuk 1n4148

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

W dniu 17.05.2024 o 11:55, Daniel_68412 napisał:

wiesz co czy uslyszysz to nie wiem bo tez mam czarne tlo na tda1541/352khz ale na wyjsciu mam mase smieci na czestosliwosciach i2s i jak to widze to mnie trafia 😄 bylo trzeba nie budowac laba tylko sluchac

@Kris_54701 tez mam analog na lampach i te zaklocenia z i2s bez problemu przez niego przechodza na wyjscie daca (juz za kondensatorami)

Jaka częstotliwość, którego sygnału była najbardziej widoczna po stronie analogowej. Mam na obecną chwilę tylko dwa polutowane elementy i nie wiem na które sygnały wpiąć najpierw, aby przetestować czy to w ogóle działa i czy słychać różnicę?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

40 minutes ago, Kris_54701 said:

Jaka częstotliwość, którego sygnału była najbardziej widoczna po stronie analogowej. Mam na obecną chwilę tylko dwa polutowane elementy i nie wiem na które sygnały wpiąć najpierw, aby przetestować czy to w ogóle działa i czy słychać różnicę?

Sputnik 🙂

Zdaje się pasowało mi to najbardziej do bck.

2 godziny temu, Kris_54701 napisał:

Jeśli może coś pójść nie tak, to właśnie poszło. 

Zamówiłem tylko 5 zamiast 8 sztuk 1n4148

to jest tak "banalna" dioda, o tak nie wygórowanych parametrach, że można ją zastąpić "byle czym", jeżeli masz jakiś elektroniczny złom, to poszukaj na płytkach diody o podobnym wyglądzie, sprawdź multimetrem w teście diody spadek napięcia ok. 0,5-0,6V, i masz swoje brakujące diody🙂

1 minutę temu, namor napisał:

to jest tak "banalna" dioda, o tak nie wygórowanych parametrach, że można ją zastąpić "byle czym", jeżeli masz jakiś elektroniczny złom, to poszukaj na płytkach diody o podobnym wyglądzie, sprawdź multimetrem w teście diody spadek napięcia ok. 0,5-0,6V, i masz swoje brakujące diody🙂

Mam dużo 1n5711 z tego zamówienia, ale to zdaje się inne parametry. 

no to są Schottky diody, mają spadek napięcia w przewodzeniu wyraźnie poniżej 0,5V, nie nadają się w tej części układu, dlatego pisałem o pomiarze napięcia przewodzenia.

Zamówię, poczekam. Z allegro będzie szybciej.

Można te Schottkiego spoko wstawić za 4148. 

Są bardziej "miękkie" charakterystyką ale w tym tłumiku 4148 w sposób ciągły przewodzą robiąc za napięcie odcięcia (jakby Zener).

Po prostu ew. wstaw 3 diody Schottkiego. Żadne inne parametry tu nie grają roli...

Tak. 

Zależnie od pradu (niecałe 2mA ustala to rezystor 2k2) 4148 dadzą spadku napięcia z 1,2V. Trzy Schottkiego pewnie podobnie.

Aha i tym prądem w małym zakresi8e mozna regulować to napięcia "odcięcia" a również rezystancję dynamiczną. Na szczęście jest to bocznikowane kondensatorem. 

Poklejone. Nie mam osobnego zasilacza dlatego rozważam podpięcie pod cyfrową część TDA albo zasilanie logiki jlSound. Jest jeszcze odrębne zasilanie części USB, ale to pracuje na skraju wytrzymałości.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety układ nie działa. Bajpas rlck daje mocno zaszumioną muzykę w prawym kanale. Po za tym cisza.

6 godzin temu, Kris_54701 napisał:

Niestety układ nie działa. Bajpas rlck daje mocno zaszumioną muzykę w prawym kanale. Po za tym cisza.

Jeśli możesz to spróbuj bez upsamplingu, może to coś zmieni. 

Próbowałem z dwiema wartościami kondensatorów. 47 i 100 pF. Ten bajpas działał na 47, na 100 całkowita cisza.

Dlatego proponowałem wyłączenie na chwilkę upsamplingu bo jak widać na schemacie obwód wejściowy to filtr RC, gdzie swoją rolę odgrywa też rezystor 1k (680R dla sygnału 384k). 

Zwieralem bck bajpasem czyli z pominięciem tego układu i również nie przyniosło to efektu. Zwieralem wszystkie sygnały pojedynczo, aby wykluczyć ewentualny mój błąd czy wpływ układu na którąś linię, również cisza. 

Przyjrzę się jeszcze temu dokładnie, bo wczoraj godzina była późna, a i dwie szyszki chmielu wleciały dla uspokojenia rąk 😆

Podłączyłem tylko jeden kanał DATA przez to ustrojstwo, tak żeby wykluczyć ewentualne inny czynniki. Oczywiście prawy kanał bez tego gra, lewy przez ten filtr milczy. Sprawdzane ze wszystkimi częstotliwościami próbkowania. Przy podłączonym zasilaniu tego ustrojstwa i bajpasie z kabelków nadal cisza.🫤

@Kris_54701 to by pewno trzeba popatrzeć na te sygnały, dodatkowo tak sobie myślę że tam facet nawet pojedyncze żyły i2s ma ekranowane. Te poziomy są tak wykręcone (niskie) że aplikacja może mieć krytyczne znaczenie.

Zajrzałem teraz do tego linka:

Ukryta Zawartość

Nie wiem jaką estymą środowisko darzy tego autora ale to jakieś banialuki.

Ukryta Zawartość

23 minutes ago, Grzegorz7 said:

Nie wiem jaką estymą środowisko darzy tego autora ale to jakieś banialuki.

A rozwiń proszę. On tam raczej nic nie odkrywa - większość tematów pochodzi z wątku na diyaudio.

Mowa o wejściu cyfrowym. Nie jest znany schemat wejścia. Sam autor mówi o przypuszczeniach. Ale to nie jest ważne. Twierdzi, że stopień wejściowy jest komparatorem. Może to być coś co nazwałbym odbiornikiem linii. Wszak sterowane to moze być zewnątrz przez struktury ścieżek, przewodów mogących rozmyć sygnał. 

Nie ważne. Każdy taki układ dac ma na wejściu coś co nazwijmy standaryzacją sygnału (cyfrowego). Stosuje się tu komparatory ale również same bramki logiczne mają właściwość standaryzacji sygnału. I jakby to nie było zbudowane, każde wygładzanie sygnału wejściowego, a tego dokonuje ten "ogranicznik-tłumik", jest szkodliwe! Są tzw. poziomy wyzwalania (zmiany stanu). Przebiegi muszą być wystarczająco szybkie i wystarczająco wyższe od progów przełączania "bramek" czy komparatorów. 

Tak jak napisałem projektuje się układy cyfrowe. Nie jest inaczej!

Ów tłumik; zmniejsza amplitudę i dodatkowo zmniejsza stromość (szybkość) zboczy. 

Zwiększa to jitter o którym tyle pitolą złotousi. A więc jakiś dyletant pogarsza parametry sygnału cyfrowego danych. Tylko pogratulować. 

Dalej w artykule jest mowa o pasożytniczych tranzystorach w podłożu. W zasadzie są to diody ale to również bez większego znaczenia. Jest to opisywane w szczegółowych notach katalogowych. Mogę dać przykłady. Jest to ważne projektowo o tyle, aby nie przekraczać potencjału na wejściach poniżej/powyżej zasilania bo wprowadzi się wejście w stan przewodzenia. Ale to takie tam ostrzeżenia konstruktorskie zawsze spełnialne.

Autor mówi w tym kontekście o pojemnościach szkodliwych i prądach błądzących z torów cyfrowych do torów analogowych w samej kostce dac. Mówi to w kontekście tłumienia sygnałów wejściowych. Bzdura! Za układami wejściowymi są i tak następne układy logiczne, cała logika cyfrowa. Wszystkie te elementy pracują z sygnałem bliskim zasilającemu ze stromymi zboczami. A wiec autor zdaje się nie rozumieć, że cała ta cyfrówka generuje dużo więcej zakłóceń niźli stopień wejściowy!

Po prostu brednie.

Typowe działanie lamera, który coś tam przeczytał, nie doczytał... i stosuje głupawe rozwiązania przynoszące odwrotny skutek.

No ale przeciez tym tumanom to gra jak psują. 

Co do stabdaryzacji sygnałów cyfrowych. Mają być strome i bliskie napięciom zasilania. Nie ograniczamu żadnego ich pasma! Natomiast, jeżeli występują zakłócenia wysokoczęstotliwościowe i wystarczajco energetyczne to mogą wystąpić dodatkowe impulsy (krótkie!). Może to być rozpoznawane jako zmiana stanu (zmiana danych). Do tego absolutnie nie pomogą takie tłumiki. Stosuje się tu zaawansowane układy. Aby to wyjaćnić musiałbym uzyć rysunków. Ale mozna sobie to wyobrazić. 

Są takie ukłądy wbudowane w zaawansowane kostki dac. Są tam równmież ukałdy zmniejszajace jitter. To termin bardziej marketingowy ale standaryzacja polega na poprawieniu kształtu sygnału, a więc amplitud i zależności cyfrowych co przy stromych zboczach poprawia jitter. 

Stromość zboczy jest ograniczana stosowaną technologią... 

26 minutes ago, Grzegorz7 said:

Stromość zboczy jest ograniczana stosowaną technologią... 

Ten problem występuje tylko w tda1541 i z różnych relacji na diyaudio wynika że nie jest urojony. Inna sprawa czy ten konkretny tłumik działa. Na diyaudio wiele schematów było proponowane.

Tym bardziej będzie mi się chciało dla porównania zbudować ad1860 który niby nie przerzuca śmieci z i2s na wyjście żeby porównać.

31 minutes ago, Grzegorz7 said:

Zwiększa to jitter o którym tyle pitolą złotousi. A więc jakiś dyletant pogarsza parametry sygnału cyfrowego danych. Tylko pogratulować. 

No odnosi się do jittera i niby nie jest to istotne.

• Pokaż nowe odpowiedzi