Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

17 minut temu, Mariusz03 napisał:

Na każdym etapie mam dopasowany i testowany każdy element (prawie dwa lata mi to zajęło). 

Jesli mozesz podzielic sie szczegółami mysle ze wielu forumowiczów bedzie wdziecznych 🙂

Jest w wielu sklepach internetowych podział elementów pasywnych pod względem ich podstawowych ale i ścisłych parametrów. Oprócz nich jest jeszcze kategoria "do audio" w której to lementy są po za standardowym postrzeganiem na podstawie parametrów.

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

Dla zainteresowanych tematem zmniejszania znieksztalceń TDA1541 tutaj ciekawe i niespotykane dotąd podejscie: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

22 minuty temu, sts napisał:

Jesli mozesz podzielic sie szczegółami mysle ze wielu forumowiczów bedzie wdziecznych 🙂

Chętnie, jednak nie masz takiego samego zasialnia kości jak i analogu jak w moim rozwiązaniu.  Pisz w jakim  konkretnym miejscu, a spróbujemy z kolegami coś dobrać. 

42 minuty temu, Mariusz03 napisał:

Możesz się że mną nie zgadzać masz do tego prawo.  Ale uszanuj to że większość osób na tym forum wie jaką rolę odgrywa nie tylko dobry projekt.

po czym wnosisz ze wiekszosc?

czyli badasz tylko i wylacznie na sluch a mowisz ze jestes otwarty? mierzyles kiedys swoje zabawki?

43 minuty temu, Mariusz03 napisał:

Nie chcę się z Tobą sprzeczać bo jesteś uparty jak Baran lub Byk (mówię o znakach zodiaku). Dobre komponenty potrafią poprawić najgorszy projekt. A zle dobrane popsuć najlepszy. Jednka aby uzyskać nirwane.  To musi być zrobiony dobrze , przepraszam bardzo dobrze projekt. I bardzo dobrze dopasowany każdy element pasywny. Nie tylko pod względem parametrów (takie można zaczerpnąć z wiaderka u chinczyka 😉), ale porządne części dopasowane i wielokrotnie przesluchane na każdym etapie danego projektu. 

na jakiej podstawie to twierdzisz? caly czas probuje sie dowiedziec ale wymigujesz sie od odpowiedzi

45 minut temu, Mariusz03 napisał:

Wnioskuję z Twoich wypowiedzi że jak u Ciebie nic nie wnoszą zastosowanie różnych lepszych komponentow, wiec na takiej podstawie mogę wnioskować, że po pierwsze masz slaby set (slaby wzmak, kolumny okablowanie, streamer), a może TDA nie moze rozwinąć skrzydeł poprzez stosowanie elementów pasywnych od chinczyka z wiaderka albo jeszcze gorze nic nie słyszysz. Przepraszam nie chciałbym Cie obrazić. To tylko logiczne wnioski.

po czym takie cos wnosisz? od chinczyka czesci z allegro polecialy dawno temu do kosza, od wielu lat zaopatruje sie w mouser - a wiesz moze skad firmy bazujace na audiovoodu biora swoje np kondensatory do przebrandowania/zmiany naklejki? a moze od chinczyka? i maja marze rzedu 1000x kto zabroni takiego dzialania?

Chetnie bym zobaczyl ile harmonicznej z siebie wypluwa taki dac na wyczesanych komponentach no ale pewno sam sie boisz, bo a nuz wyjdzie ze masz pare % znieksztalcen i zonglowaniem czesciami chcesz to jakos wreszcie ogarnac ale nie umiesz. Po tym co piszesz juz dawno powinienes miec rewelacyjnie brzmiacy system ale widac czegos zabraklo prawda?

10 minut temu, sts napisał:

Dla zainteresowanych tematem zmniejszania znieksztalceń TDA1541 tutaj ciekawe i niespotykane dotąd podejscie: 

Ukryta Zawartość

mvaudiolabs.com byl przytaczany wiele razy juz na tym forum ;]

6 minut temu, Mariusz03 napisał:

Chętnie, jednak nie masz takiego samego zasialnia kości jak i analogu jak w moim rozwiązaniu.  Pisz w jakim  konkretnym miejscu, a spróbujemy z kolegami coś dobrać. 

lol 😄

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

Chetnie bym zobaczyl ile harmonicznej z siebie wypluwa taki dac na wyczesanych komponentach no ale pewno sam sie boisz, bo a nuz wyjdzie ze masz pare % znieksztalcen i zonglowaniem czesciami chcesz to jakos wreszcie ogarnac ale nie umiesz. Po tym co piszesz juz dawno powinienes miec rewelacyjnie brzmiacy system ale widac czegos zabraklo prawda?

Możesz sprawdzić znieksztalcenia na stronach Pedji podaje dokladnie, myślę że są dużo mniejsze niż w Twoim wydaniu.

3 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

mvaudiolabs.com byl przytaczany wiele razy juz na tym forum ;]

Tak, to wiem, natomiast zapoznaj sie z watkiem który podlinkowałem na diyaudio.com, mvaudiolabs.com jest tam tylko jako odnosnik do wyjasnienia zjawiska natomiast podejscie jest zupelnie nowe.

Teraz, Mariusz03 napisał:

Możesz sprawdzić znieksztalcenia na stronach Pedji podaje dokladnie, myślę że są dużo mniejsze niż w Twoim wydaniu.

Skad wiesz ze Twoj konkretny egzemplarz ma takie znieksztalcenia skoro go nie mierzyles? Skoro slyszysz (realnie) wymiane elementow to jest duze prawdopodobienstwo ze jest po prostu uszkodzony np.

3 minuty temu, sts napisał:

Tak, to wiem, natomiast zapoznaj sie z watkiem który podlinkowałem na diyaudio.com, mvaudiolabs.com jest tam tylko jako odnosnik do wyjasnienia zjawiska natomiast podejscie jest zupelnie nowe.

No zmiana DEM na 100Hz i dobranie odpowiednich elektrolitow (100uF UKL Nichicon) tez sa omowione na mvaudiolabs ale on sam stwierdzil ze nie bylo efektu wow po niej - jest to opisane na stronie. Oczywiscie jesli wierzyc tym relacjom.

7 minut temu, Mariusz03 napisał:

znieksztalcenia 1541 zaleza glownie od sposobu konwersji I/V oraz jaki analog jest za tym no i oczywiscie jaki sygnal przetwarzasz - zobacz sobie analize roznych podejsc na mvaudiolabs, kondensatory czy pcb ma tutaj marginalne znaczenie (wiadomo jak dasz filtr i2s to nie bedzie sygnalow 1mhz na wyjsciu ale tego jeszcze chyba w PL nikt nie zbadal)

11 minut temu, Mariusz03 napisał:

Zasilanie TDA bedzie takie (scalony stabilizator 5V zasila wylacznie tłumiki I2S):

Ukryta Zawartość

Pedja w pierwszych wersjach analogu swojego DACa stosował AD844, tak sie sklada ze mam te uklady, spotkałem sie z informacja, ze dobrze wypada kanapka 3szt na kanał i tak to wstepnie planuje uruchomic. ad844_c-b_i-v_sch.thumb.gif.eb52a90b22259d44dc986e5633516854.gif

54 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

No zmiana DEM na 100Hz i dobranie odpowiednich elektrolitow (100uF UKL Nichicon) tez sa omowione na mvaudiolabs ale on sam stwierdzil ze nie bylo efektu wow po niej - jest to opisane na stronie. Oczywiscie jesli wierzyc tym relacjom.

Apeluje 🙂 zapoznaj sie z watkiem, nie chodzi o zmiane DEM na 100Hz ale o pomiar i kompensację napiecia na pinach odpowiedzialnych za filtrowanie DEM tak aby zmniejszyc znieikształcenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

51 minut temu, Daniel_68412 napisał:

jest po prostu uszkodzony np.

Myślę że inni mogą mieć coś innego uszkodzone 😉.

52 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

znieksztalcenia 1541 zaleza glownie od sposobu konwersji I/V oraz jaki analog jest za tym no i oczywiscie jaki sygnal przetwarzasz - zobacz sobie analize roznych podejsc na mvaudiolabs, kondensatory czy pcb ma tutaj marginalne znaczenie (wiadomo jak dasz filtr i2s to nie bedzie sygnalow 1mhz na wyjsciu ale tego jeszcze chyba w PL nikt nie zbadal)

Najwyraźniej nie zapoznałeś się nigdy z nowymi zabawkami Pedji, duży błąd.  Zobaczyłeś ze ma lepsze rozwiaznaia niż proponuje tu mvaudiolabs. Dokładnie przestudiowałem nie tak dawno rozwiązania z mvaudiolabs i porównałem nie tylko implementacje samej kości, ale różne roziazania analogow tam proponowane ,oczywiście porównałem z to z Pedia. 

Od siebie dodam że powyżej danego rozwiązania pcb, oraz jak to ujoles kondesntory sa kluczowe, a zwłaszcza zasialnie wielo stopniowa filtracja (juz to mówiłem bez regulatorow) to klucz do dobrego grania.

Pedja w S5b zrobił zasilanie analogu na szóstkę zdublowal to co stosuje w aya5,  nie wspomnę o zastosowaniu transformatorow na wyjsciu.  Szkoda że skąpo to opisuje, ale postaram się o schemat S5, to będzie kopalnia wiedzy. 

25 minut temu, sts napisał:

Zasilanie TDA bedzie takie (scalony stabilizator 5V zasila wylacznie tłumiki I2S):

Spróbuj wysłać mi na priv lepszej jakości zdjęcie, nie widać dobrze szczegółów. 

27 minut temu, sts napisał:

Pedja w pierwszych wersjach analogu swojego DACa stosował AD844,

Opa to nie najlepsze rozwiązanie dla analogu, ale do testów jak je masz, na początku jak najbardziej. 

40 minut temu, sts napisał:

Apeluje 🙂 zapoznaj sie z watkiem, nie chodzi o zmiane DEM na 100Hz ale o pomiar i kompensację napiecia na pinach odpowiedzialnych za filtrowanie DEM tak aby zmniejszyc znieikształcenia.

jaka redukcje osiagnieto? nie widzialem tam zadnych wykresow a glownie sie spierali o to jakie kondensatory uzyc

18 minut temu, Mariusz03 napisał:

Od siebie dodam że powyżej danego rozwiązania pcb, oraz jak to ujoles kondesntory sa kluczowe, a zwłaszcza zasialnie wielo stopniowa filtracja (juz to mówiłem bez regulatorow) to klucz do dobrego grania.

jaki poziom szumow masz na pinach zasilajacych tda1541? bo zakladam ze jak to wszystko masz tak dobrze poanalizowane to rowniez pomierzone... u siebie mam rms ponizej 1mV na wszystkich napieciach (nie uwazam ze to jakis cud ale znacznie lepiej niz na poczatku)

20 minut temu, Mariusz03 napisał:

Pedja w S5b zrobił zasilanie analogu na szóstkę zdublowal to co stosuje w aya5,  nie wspomnę o zastosowaniu transformatorow na wyjsciu.  Szkoda że skąpo to opisuje, ale postaram się o schemat S5, to będzie kopalnia wiedzy. 

no ja bym sie bardzo cieszyl jakby cos nowego sie pokazalo - na tej stronie 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  za wiele nie ma, jaki masz u siebie I/V? Schematy zasilaczy na pewno bylyby super ale razem z pomiarami co to daje.

25 minut temu, Mariusz03 napisał:

Najwyraźniej nie zapoznałeś się nigdy z nowymi zabawkami Pedji, duży błąd.

ciezko sie zapoznac poki co po tym co znalazlem - mvaudiolabs znacznie bardziej karty odkrywa, chyba ze czegos nie widze

Ukryta Zawartość

6 minut temu, Daniel_68412 napisał:

jaka redukcje osiagnieto? nie widzialem tam zadnych wykresow a glownie sie spierali o to jakie kondensatory uzy

Z kondensatorami to 2 strona watku, przejdz na pierwsza 🙂

Ukryta Zawartość

15 minut temu, Daniel_68412 napisał:

na tej stronie 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  za wiele nie ma, jaki masz u siebie I/V? Schematy zasilaczy na pewno bylyby super ale razem z pomiarami co to daje.

Ja mam AYA DAC v2

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 minut temu, sts napisał:

Z kondensatorami to 2 strona watku, przejdz na pierwsza

Dzieki!, no te 0.1 to moze byc i duzo i malo, tak na moje wiekszosc tda1541 z lampami na wyjsciu i tak ma 2ga harmoniczna na 50db wiec te 0.1% to kropla w morzu... - lubie lampy ale zeby THD bylo w okolicach 0.5%, 1% max.

Przy -6 dBFS wykazała 0,007% na jednym i 0,015% na drugim kanale

Ukryta Zawartość

aya5_proto-l-ch-harm-6dbfs-0015.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

35 minut temu, Mariusz03 napisał:

Przy -6 dBFS wykazała 0,007% na jednym i 0,015% na drugim kanale

ale co, jaka wersja I/V i analoga?

Discrete Diamond Non-Feedback I/V Stage for TDA1541(A) DAC - ten masz?

to sa pomiary egzemplarza ktory masz?

2 godziny temu, sts napisał:

Ukryta Zawartość

Skąd wy bierzecie te schematy?

Ukryta Zawartość

30 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Skąd wy bierzecie te schematy?

na ogół od szamanów którzy obiecują złote góry ;]

znam takiego jednego w realu - wolę nie pisać ale może się kiedyś w realu uda pogadać to Ci opowiem

Godzinę temu, Daniel_68412 napisał:

ale co, jaka wersja I/V i analoga?

Tak to ostatnia wersja oparta na  "Discrete Diamond Non-Feedback"

Jednak różni się trochę od tej dostepnej starej wersji dostępnej w internecie. 

9 minut temu, Mariusz03 napisał:

Tak to ostatnia wersja oparta na  "Discrete Diamond Non-Feedback"

Jednak różni się trochę od tej dostepnej starej wersji dostępnej w internecie. 

super, gratuluje - masz chyba pierwszy tda1541 o ktorym mi wiadomo w PL ze nie jest na rezystorze :]

mi się marzy ten:

Ukryta Zawartość

a na pewno przetestuję ten:

image.thumb.png.b7b05b934a0a769676af851eca5a6e8f.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

21 minut temu, Daniel_68412 napisał:

super, gratuluje - masz chyba pierwszy tda1541 o ktorym mi wiadomo w PL ze nie jest na rezystorze :]

mi się marzy ten:

Ukryta Zawartość

a na pewno przetestuję ten:

image.thumb.png.b7b05b934a0a769676af851eca5a6e8f.png

Fajnie tylko na 1 schemacie jest błąd. Chyba że jest to tylko schemat ideowy .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

14 minut temu, Vigo12 napisał:

Fajnie tylko na 1 schemacie jest błąd. Chyba że jest to tylko schemat ideowy .

jakbyś powiedział jaki to ktoś mógłby się odnieść..

Zapewne chodzi o minus zasilania anodowego połączony nie do masy tylko do plusa 5V. Zadział w obu przypadkach acz co do zasady wyjście powinno być względem masy a nie +5V.

Ale moja uwaga dotyczy zapewnieniu optymalnych warunków pracy dla układu wyjściowego kości dac. Co do zasady wyjście kostki powinno mieć ustalony potencjał. W schemacie co prawda bramka jest uziemiona ale potencjał wyjścia jest ustalany z dokładnością ugs FET`a. To za słaba stabilność. 

Zastanawiam się dlaczego nie stosujecie (społeczność) tu wzmacniaczy transimpedancyjnych? Bo to głównie OpAmpy? To zróbcie to na dyskretnych. Zresztą można zrobić układy takie proste na FET`ach (mające swoje zalety) ale ze stabilizacją DC potencjału w źródle. 

A dlaczego ten potencjał ma być takli stabilny? Bo w kości klucze komutują zapewne jakieś rezystory ustalające ten prąd wyjściowy i trzeba dla dokłądności konwersji zapewnić tam stabilność. 

Edytowane przez Grzegorz7
20 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Zapewne chodzi o minus zasilania anodowego połączony nie do masy tylko do plusa 5V. Zadział w obu przypadkach acz co do zasady wyjście powinno być względem masy a nie +5V.

to jest celowe działanie i na tym opiera sie tam cały "miodzik", omówione na samym początku strony:

Ukryta Zawartość

i chodzi o rozpływ prądów, który jest zaznaczony na schemacie - nie mi oceniać sensowność, nie jestem elektronikiem a Twoją Grzegorz ostatnią krytykę owego jegomościa przyjmuję bo takie czary mary to może być ten sam mechanizm co grające kable czy kondensatory tylko ubrany w inne piórka, zbuduję kiedyś tam parę tych rozwiązań i na spokojnie sobie je pobadam

Ukryta Zawartość

To ten sam od zaginania sygnałów w szynie danych?

Działać będzie ale żadnego miodziku tu nie ma. Jeśli masa wyjściowa jest na potencjale zasilania to jego fluktuacje wprost dodadzą sie do sygnału wyjściowego. Poza tym jak będą łączone inne stopnie, urządzenia? Ktoś sobie ustala potencjały odniesienia gdzie chce? Mimo, że masa to rzecz umowna (do pewnych granic) to tak się nie robi.

1 godzinę temu, Daniel_68412 napisał:

mi się marzy ten

Ten na lampce wygląda apetycznie.

A nie wiesz co to za lampę stosuje autor tego projektu?

Nie ma tematu znalazlem w wątku. 

Testowal 6Z9P, 6Z11P, 6Z49P, 6E5P

Edytowane przez Mariusz03
Teraz, Mariusz03 napisał:

A nie wiesz co to za lampę stosuje autor tego projektu?

D3a,

"Another benefit of grounded-grid stage is less demanding tube selection. Pricey D3A can be substituted with tubes having similar trans-conductance with minimal (if any) sonic penalty. I have tried soviet triode strapped 6Z9P, 6Z11P, 6Z49P, 6E5P and they all sounded fine. All that for just a small fraction of the D3A price. This was not the case in common-cathode stage as all of those tubes had their own sound signature with D3A being head above the competition."

tych 6z9p dostalem od kumpla całe wiadro za flaszkę, 2sk2394 też mam dużo więc jak lampy pomierzę to mogę CI wysłać parkę lamp i jfetów

9 minut temu, Grzegorz7 napisał:

To ten sam od zaginania sygnałów w szynie danych?

tak ten sam, tu jest główna strona projektu:

Ukryta Zawartość

bo tak trochę od wątków pobocznych wchodzimy

12 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Jeśli masa wyjściowa jest na potencjale zasilania to jego fluktuacje wprost dodadzą sie do sygnału wyjściowego.

podejrzewam, że nie jest - tam pewno wszystko jest separowane

Ukryta Zawartość

Nie znam kompletnie tych lamp D3a, ani ruskich odpowiedników do czego można je porównać z bardziej popularnych? Jeśli ktoś miał z nią ktoś styczność. 

Powiem to tak , ja widzę na tym schemacie jeden nazwę go " katastrofalny " błąd .Oczywiście jeśli to nie jest schemat ideowy .

Edytowane przez Vigo12
54 minuty temu, Vigo12 napisał:

Powiem to tak , ja widzę na tym schemacie jeden nazwę go " katastrofalny " błąd .Oczywiście jeśli to nie jest schemat ideowy .

A ja ciebie kolego w ignorowanych bo albo fyfrasz żeby nie wyjść na sierotę z elektroniki albo pogrywasz.. jak kiedyś tam ruszy to pewno się podzielę.

• Pokaż nowe odpowiedzi