Skocz do zawartości
IGNORED

44,1 kHz i 16 bitów

jacekjacekjacek

Rekomendowane odpowiedzi

Flac może mieć różny bitrate w zależności od poziomu oraz zawartości. Minuta ciszy ma 108, sinus 1kHz -20 dB, czyli 1/10 poziomu 186, a pełny poziom 241 kbps. Niższy poziom to chyba podchodzi pod format stratny, bo bitów ubywa

43 minuty temu, przemak napisał:

Nie czyli co nie? Bitrate plików flac nie zależy od poziomu czy zależy, bo się pogubiłem? 

Przemak, a co zacytowałem? ? :)

Napisałeś, że:

7 godzin temu, przemak napisał:

Flac owszem może mieć 500 albo i mniej, ale jak jest ciszą ?

Nie musi być ciszą żeby mieć niskie bitrate, może zawierać dźwięki np. instrumentów i też może mieć niskie bitrate.

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

4 minuty temu, fozzie napisał:

Przemak, a co zacytowałem? ? ?

Napisałeś, że:

Nie musi być ciszą żeby mieć niskie bitrate, może zawierać dźwięki np. instrumentów i też może mieć niskie bitrate.

A mordka była? ?

nagrywamy.com

5 minut temu, przemak napisał:

A mordka była? ?

Na win7 nie zawsze te mordki widać. Czasami widzę kwadracik i nie wiem co tam jest.

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Teraz, fozzie napisał:

Na win7 nie zawsze te mordki widać. Czasami widzę kwadracik i nie wiem co tam jest.

Sam je dajesz, także ten ?

21 minut temu, J.Jerry napisał:

Flac może mieć różny bitrate w zależności od poziomu oraz zawartości. Minuta ciszy ma 108, sinus 1kHz -20 dB, czyli 1/10 poziomu 186, a pełny poziom 241 kbps. Niższy poziom to chyba podchodzi pod format stratny, bo bitów ubywa

Z sinusem to trochę za łatwy test dla algorytmu ?

nagrywamy.com

W dniu 18.02.2020 o 00:58, jacekjacekjacek napisał:

Nieśmiało stawiam tezę, że jeżeli 16 bitów i 44,1 kHz brzmi słabo to nie jest to wina ubogiego sygnału ale raczej słabej realizacji pliku wyjściowego albo kiepskiego sprzętu ( np. wzmacniacza ). Zgodzicie się ?

Ja w duże mierze się zgadzam. W sprzęcie jest wszystko ważne i dopiero po przekroczeniu pewnej "masy krytycznej" wszystko zaczyna grać, jest scena, dźwięk "odrywa" się od kolumn. Czasami długo nie wiadomo co jest tym wąskim gardłem systemu. Ale u Ciebie, obstawiam jest to w dużej mierze źródło. Spróbuj może porównać jak brzmi dobry odtwarzacz CD (droga opcja bo to kilka tys., często bliżej 10.000 lub powyżej) lub po prostu malinka z DAC na przykład. Już Allo Boss DAC 1.2 lepiej brzmi IMHO niż CD za ~2000 PLN.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.