Skocz do zawartości
IGNORED

Zegar rubidowy czy OCXO?

Rekomendowane odpowiedzi

48 minut temu, Cezary_58669 napisał:

Zegar podłączony tylko do ddc u18. Dalej zasuwa po i2s do daca.

Jak ktoś ma inne klocki z we zegara, można łączyć i testować różne konfiguracje.

Zmiana w precyzji i namacalności sceny, przestrzeni, instrumentów. Kontrast dynamiczny, kontrola basu, dźwięk bardziej zaskakujący, przykuwający uwagę😉. Od razu słychać zmianę w stabilności  prezentacji przestrzeni.

ChatGPT podaje takie różnice między OCK2 i OSK2s :

Różnica w cenie też jest niestety.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A na stronie Audiophonics co innego dla LHY OCK2s

I jak jest naprawdę???

Screenshot_20241120_223925_Chrome.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, carlos med napisał:

Szukam zgara do "spięcia " Esoteric P-03 i DCS Debussy. Czy jakiś zegar zewnętrzny wniósł u Ciebie poprawę w Esotericu ?

No i temat OCXO vs Rubid nierozstrzygnięty.

Mnie do audio bardziej przekonuje OCXO, ale oczywiście najlepiej byłoby sprawdzić na własne uszy.

Znalazłem też taką oferte:

Ukryta Zawartość

jest też jego opcja na Rubidzie. Ktoś miał u siebie ?

Jeśli poniższe jest prawdziwe, a DAC w połączeniu przez coax lub AES jest zależny od zegara źródła,  to odpuszczam temat zegara:

Porównanie zegarów OCXO w LHY OCK2 i Esoteric P-03:

1. LHY OCK2:

LHY OCK2 jest często stosowany w systemach audio do synchronizacji urządzeń, takich jak odtwarzacze CD, DAC (cyfrowe przetworniki), a także w innych urządzeniach audio, które wymagają stabilnego zegara. Jego parametry szumu fazowego są bardzo dobre, a w przypadku tego zegara typowe wartości są:

Szum fazowy przy 1 Hz: < -120 dBc/Hz

Szum fazowy przy 10 Hz: < -130 dBc/Hz

Szum fazowy przy 100 Hz: < -140 dBc/Hz

Jest to zegar, który oferuje doskonałą jakość sygnału, zwłaszcza w kontekście cenowym, przy bardzo niskim poziomie szumu fazowego. Jest szczególnie popularny wśród audiofilów, którzy szukają urządzenia do poprawy jakości synchronizacji i redukcji jittera w systemach audio.

2. Esoteric P-03:

Esoteric P-03 jest jednym z najbardziej zaawansowanych odtwarzaczy CD w kategorii high-end, który używa zegara OCXO o niezwykle niskim poziomie szumu fazowego. Jego parametry szumu fazowego są wyjątkowe, co zapewnia doskonałą precyzję i stabilność dźwięku.

Szum fazowy przy 1 Hz: < -140 dBc/Hz

Szum fazowy przy 10 Hz: < -150 dBc/Hz

Szum fazowy przy 100 Hz: < -160 dBc/Hz

Zegar w Esoteric P-03 zapewnia bardzo niski poziom szumu fazowego, co skutkuje znakomitą stabilnością dźwięku i minimalizowaniem zniekształceń, nawet przy bardzo wysokich wymaganiach audiofilskich.

Porównanie jakości:

Szum fazowy: Zegary w Esoteric P-03 mają lepszy (niższy) szum fazowy, szczególnie przy 1 Hz i 10 Hz, gdzie wynosi on < -140 dBc/Hz, co sprawia, że jest jednym z najlepszych zegarów w sprzęcie audio.

LHY OCK2: Ma nieco wyższy szum fazowy (ok. -120 dBc/Hz przy 1 Hz), co czyni go doskonałym wyborem w bardziej przystępnej cenie, ale nie osiąga poziomu precyzji i stabilności, jaki oferuje Esoteric P-03.

Który zegar jest lepszy dla audio?

Esoteric P-03 ma bardziej zaawansowany zegar OCXO z niższym szumem fazowym, co przekłada się na wyższą jakość dźwięku, szczególnie w systemach audiofilskich, które wymagają najwyższej precyzji w synchronizacji zegara. Z tego względu, Esoteric P-03 będzie lepszym wyborem, jeśli zależy Ci na ekstremalnej jakości dźwięku i minimalizacji jittera.

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
6 godzin temu, carlos med napisał:

Który zegar jest lepszy dla audio?

Chyba najlepiej sprawdzić praktycznie, zawsze można zwrócić do sklepu i nie będziesz się dręczył, czy można lepiej.

Lhy ock2/2s to takie minimum..

15 godzin temu, carlos med napisał:

Mnie do audio bardziej przekonuje OCXO

spróbuj ten:

s-l1600.webp

EUR 1 033,56

Około4 480,98 zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

28 minut temu, Jacchusia napisał:

spróbuj ten:

Ukryta Zawartość

EUR 1 033,56

Około4 480,98 zł

Ukryta Zawartość

Korzystasz sam z tego zegara? Parametry techniczne ma teoretycznie na poziomie LHY OCK2 lub niżej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

21 godzin temu, carlos med napisał:

Korzystasz sam z tego zegara? Parametry techniczne ma teoretycznie na poziomie LHY OCK2 lub niżej.

Tak, mam.

Wkurza, że trzeba czekać aż osiągnie odp. temperature, ale według instrukcji juz po 2 min. można słuchać, a optymalne warunki są po ok.8 min.

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 20.11.2024 o 21:10, carlos med napisał:

Temu przyglądam się już od paru dni

Jednak ciekawość zwyciężyła..😉

Kabel/wtyki Telegartner/Belden to taki firmowy standard. Ja używam inny firmowy standard bnc-bnc tj. Mini Circuits (50ohm) z amerykańskiego rynku pro, polecił mi go sprzedający zegar.

Ponoć kabel/parametry bardzo ok, ale zawsze można lepiej.., niedługo się przekonam. Zamówiłem polecanego, srebrnego Tubulusa 50ohm, porównam i ocenię, mam możliwość zwrotu 30dni.

Ja od razu wymieniłem bezpiecznik na mój ruski vintage. Początkowo zasilałem zegar kablem Dh labs power plus lecz zmieniłem na bardziej wyrafinowanego Acrolinka 7n-pc4020 leggenda (polecam).

Karolu, dobrych firmowych kabli koncentrycznych 75ohm, jest dużo więcej do wyboru niż 50ohm, np. Neotech nei 3003iii, jeżeli usłyszysz potencjał zegara w swoim systemie, zawsze możesz spróbować lepszego okablowania.

Przy dużych częstotliwościach, występuje efekt naskórkowości, tzn. prąd płynie głównie po warstwie zewnętrzej przewodnika. Im wyższa częstotliwość, tym warstwa cieńsza. 

Żeby odkręcić dolną pokrywę obudowy potrzebny jest imbus 2. Wewnątrz jest 6 par takich pinów:

Można wybrać impedancję 50/75ohm, oraz iso - masy we/wy są galwanicznie izolowane i gnd - masy we/wy są galwanicznie połączone bezpośrednio.

Jako ciekawostka, jest również taki filtr dolnoprzepustowy do kondycjonowania sygnału, na ogół czytałem o pozytywnych opiniach jego działania.

https://www.mouser.pl/ProductDetail/Mini-Circuits/BLP-10.7%2b?qs=vvQtp7zwQdPVkj3kr%2Fb9Bg%3D%3D

OCK-2.png

Edytowane przez Cezary_58669
dopisek
Godzinę temu, Cezary_58669 napisał:

Jednak ciekawość zwyciężyła..😉

Kabel/wtyki Telegartner/Belden to taki firmowy standard. Ja używam inny firmowy standard bnc-bnc tj. Mini Circuits (50ohm) z amerykańskiego rynku pro, polecił mi go sprzedający zegar.

Ponoć kabel/parametry bardzo ok, ale zawsze można lepiej.., niedługo się przekonam. Zamówiłem polecanego, srebrnego Tubulusa 50ohm, porównam i ocenię, mam możliwość zwrotu 30dni.

Ja od razu wymieniłem bezpiecznik na mój ruski vintage. Początkowo zasilałem zegar kablem Dh labs power plus lecz zmieniłem na bardziej wyrafinowanego Acrolinka 7n-pc4020 leggenda (polecam).

Karolu, dobrych firmowych kabli koncentrycznych 75ohm, jest dużo więcej do wyboru niż 50ohm, np. Neotech nei 3003iii, jeżeli usłyszysz potencjał zegara w swoim systemie, zawsze możesz spróbować lepszego okablowania.

Przy dużych częstotliwościach, występuje efekt naskórkowości, tzn. prąd płynie głównie po warstwie zewnętrzej przewodnika. Im wyższa częstotliwość, tym warstwa cieńsza. 

Żeby odkręcić dolną pokrywę obudowy potrzebny jest imbus 2. Wewnątrz jest 6 par takich pinów:

Można wybrać impedancję 50/75ohm, oraz iso - masy we/wy są galwanicznie izolowane i gnd - masy we/wy są galwanicznie połączone bezpośrednio.

Jako ciekawostka, jest również taki filtr dolnoprzepustowy do kondycjonowania sygnału, na ogół czytałem o pozytywnych opiniach jego działania.

Ukryta Zawartość

OCK-2.png

Dzięki za zainteresowanie tematem i dużo informacji. Spytam jeszcze sprzedającego jak miał ustawione piny , ale u mnie też ciekawość zwycięży raczej i zajrzę do środka.  Jak masz ruskiego (bepiecznik) pasujacy do OSK2 , to chętnie przygarnę. Niestety za FOS 3 przyjdzie mi poczekać ok 2 tygodnie.  Jak tylko zacznę korzystać z zegara oczywiscie podzielę się wrażeniami. Raczej będę go używał do 44.1Khz do DAC i transportu CD. Może kiedyś do plikowca ale raczej nawet wtedy 192kHz max.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
15 minut temu, carlos med napisał:

Spytam jeszcze sprzedającego jak miał ustawione piny

Ustaw po swojemu i przetestuj różne opcje.

Edytowane przez Cezary_58669
błąd
29 minut temu, Cezary_58669 napisał:

1A, niestety ostatni taki miałem. 

Kup na allegro stare radio, jest w nim pewnie taki bezpiecznik.

ChatGPT podaje takie różnice między OCK2 i OSK2s :
Różnica w cenie też jest niestety.

Ukryta Zawartość

A na stronie Audiophonics co innego dla LHY OCK2s
I jak jest naprawdę???
Screenshot_20241120_223925_Chrome.thumb.jpg.63d55322292294db66afac12c2a12645.jpg

ChatGPT czasami wskazuje idiotyzmy jakich nikt normalny by nie wymyślił wiec ostrożnie z zaufaniem do jego prawd

671802cc0fadfa0efce3da4c5ff5cfe3.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, barni napisał:

ChatGPT czasami wskazuje idiotyzmy jakich nikt normalny by nie wymyślił wiec ostrożnie z zaufaniem do jego prawd

Ukryta Zawartość

Czasem piszę zupełnie sprzeczne informacje , trzeba traktować z dużym dystansem .

Ukryta Zawartość

W dniu 24.11.2024 o 15:22, Cezary_58669 napisał:

, oraz iso - masy we/wy są galwanicznie izolowane i gnd - masy we/wy są galwanicznie połączone bezpośrednio.

Jak używam tylko jednego wyjścia 10Mhz , to które ustawienie lepsze?

I takie pytanie "robocze":

Jeśli w LHY OCK2 wyjścia są oznaczone jako 50 Ohm, ale zworkami w srodku można przestawić na 75ohm,  ale konstrukcja wyjść (Female) jest jak dla 50 Ohm (z otoczką z tworzywa wokół pinu centralnego) , to...czy można użyć kabla 75 Ohm z wtykiem Male bez tej otoczki ? I czy po przrstawieniu zworek na 75ohm  naprawdę jest transmisja 75ohm pomimo że ko strukcja fizyczna wyjścia jest jak dla 50ohm?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez carlos med
Gość

(Konto usunięte)
12 minut temu, carlos med napisał:

Jak używam tylko jednego wyjścia 10Mhz , to które ustawienie lepsze?

Przy korzystaniu z jednego wyjścia zegara 50/75ohm to nie ma znaczenia, przynajmniej u mnie (mam na iso).

U Ciebie ten zegar coś zmienia?

5 minut temu, Cezary_58669 napisał:

Przy korzystaniu z jednego wyjścia zegara 50/75ohm to nie ma znaczenia, przynajmniej u mnie (mam na iso).

U Ciebie ten zegar coś zmienia?

Zarówno wyjścia z OCK2 jak i wejście 10Mhz i wyjścia w recklokerze FOS 3 mają budowę jak dla 50 Ohm . Można użyć kabli 75 Ohm ( transport i DAC to 75 Ohm I takie wejścia) i to zachowa transmisję 75 Ohm ?

Jeszcze nie wiem, czy zmienia , bo FOS 3 dotrze dopiero w najbliższym tygodniu, ale szukam jeszcze jednego kabla do połączenia OCK2 z FOS 3 i te gniazda na 50 Ohm nie dają mi spokoju.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
19 minut temu, carlos med napisał:

Jeśli w LHY OCK2 wyjścia są oznaczone jako 50 Ohm, ale zworkami w srodku można przestawić na 75ohm,  ale konstrukcja wyjść (Female) jest jak dla 50 Ohm (z otoczką z tworzywa wokół pinu centralnego) , to...czy można użyć kabla 75 Ohm z wtykiem Male bez tej otoczki ? I czy po przrstawieniu zworek na 75ohm  naprawdę jest transmisja 75ohm pomimo że ko strukcja fizyczna wyjścia jest jak dla 50ohm?

Użyć można, czy to coś zmienia, nie wiem, w ock2s poprawili to, czyli 50ohm dla gniazd 50ohm i 75ohm dla gniazd 75ohm.

Ta niezgodność została już dawno zauważona, mój u18 ma wejście 50ohm, gniazda w ock2 też są 50ohm oraz kabel bnc również 50ohm i to jest istotne. Przy 75ohmach i fali sinus to nie ma takiego znaczenia..

Za parę dni będę miał Tubulusa bnc 50ohm, więc będę mógł Ci przysłać mój obecny kabel 50ohm Mini Circuits, oryginał z US.

14 minut temu, carlos med napisał:

Zarówno wyjścia z OCK2 jak i wejście 10Mhz i wyjścia w recklokerze FOS 3 mają budowę jak dla 50 Ohm . Można użyć kabli 75 Ohm ( transport i DAC to 75 Ohm I takie wejścia) i to zachowa transmisję 75 Ohm ?

Jeszcze nie wiem, czy zmienia , bo FOS 3 dotrze dopiero w najbliższym tygodniu, ale szukam jeszcze jednego kabla do połączenia OCK2 z FOS 3 i te gniazda na 50 Ohm nie dają mi spokoju.

Ukryta Zawartość

Wydłub ten materiał izolacyjny i będziesz miał 75 ohm.

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

Godzinę temu, carlos med napisał:

Z netu:

Za każdym razem, gdy dochodzi do niezgodności impedancji 50 i 75 omów, traci się około 5% sygnału . Straty te sumują się i mogą ostatecznie pogorszyć sygnał do punktu, w którym będzie nieodwracalny lub zniekształcony.

Nadmienię że kable 50Ohm i 75Ohm maja niskie tłumienie zależnie od ich wykonania i zastosowania.Średnica ich się zmienia zaleznie od tłumienia .Do niskotłumiennych stosujesie jako dielektryk PCW,teflon ew. powietrze (talerzyki separujace centrycznie !żyłę srodkowa od zewnetrznej.Przyjeto ze standart TV i radia broadcostingowego to 75Ohm a urzadzenia nadawcze,nadawczo/odbiorcze to 50Ohm.O ile pamietam standart dawnych sieci na koncentryku był 50Ohm.To tyle tak w skrócie.

Tu więcej: 

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem jaki kabel nie podłączysz będzie działać. Aby kabel i wtyki były dobrej jakości.

Ale tu pytasz audiofilów, a dla nich trzepot skrzydeł motyla w pomieszczeniu obok odsłuchowego to zbrodnia 😉 .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

31 minut temu, pmcomp napisał:

Wydłub ten materiał izolacyjny i będziesz miał 75 ohm.

I o to mi chodziło... Czyli z wyjścia z LHY OCK2  , z wejścia 10Mhz I wyjść regulowanych w FOS 3 usuwam dielektryk. Wszystko łącze kablami 75ohm z wtykami 75ohm i jest OK?

U siebie też tak kombinowałeś z FOS 3 i Dcs ?

Kable mam takie dwa, jeszcze jeden potrzebny. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 minut temu, pmcomp napisał:

Nie.

Najpierw podłącz bez usuwania dielektryka. Takimi kablami jakie masz.

Będzie działać.

Że będzie działać to ja też wiem , tylko czy tak pownno być...wy/we 50ohm i kabel 75ohm? Szkoda robić "straty" tam gdzie można ich łatwo uniknąć

Gość

(Konto usunięte)
20 minut temu, carlos med napisał:

Że będzie działać to ja też wiem , tylko czy tak pownno być...wy/we 50ohm i kabel 75ohm? Szkoda robić "straty" tam gdzie można ich łatwo uniknąć

Dużo teorii, mało praktyki..

4 minuty temu, Cezary_58669 napisał:

Dużo teorii, mało praktyki..

Może i tak, ale jak terminale 50ohm łączysz kablem 75ohm to trudno nie mieć refleksji.

Gość

(Konto usunięte)
52 minuty temu, carlos med napisał:

Może i tak, ale jak terminale 50ohm łączysz kablem 75ohm to trudno nie mieć refleksji.

https://www.digikey.com/en/blog/the-reasons-for-50-ohm-and-75-ohm-transmission-lines

" W praktyce różnica strat na krótkim odcinku może być pomijalna."

"Jak w przypadku większości decyzji inżynieryjnych, nie ma „idealnej” wartości impedancji; zamiast tego „najlepszy” wybór obejmuje równoważenie kompromisów. Wartość 50 Ω jest dobrym kompromisem dla mocy i napięcia, takiego jak to wyjściowe z nadajnika. Natomiast w sytuacjach, w których głównym celem jest niskie tłumienie, takich jak sygnały niskiego poziomu z anteny lub analogowego łącza wideo, lepszym wyborem jest 75 Ω."

26 minut temu, Cezary_58669 napisał:

Ukryta Zawartość

" W praktyce różnica strat na krótkim odcinku może być pomijalna."

"Jak w przypadku większości decyzji inżynieryjnych, nie ma „idealnej” wartości impedancji; zamiast tego „najlepszy” wybór obejmuje równoważenie kompromisów. Wartość 50 Ω jest dobrym kompromisem dla mocy i napięcia, takiego jak to wyjściowe z nadajnika. Natomiast w sytuacjach, w których głównym celem jest niskie tłumienie, takich jak sygnały niskiego poziomu z anteny lub analogowego łącza wideo, lepszym wyborem jest 75 Ω."

Czyli właściwie mogę dać kabel 50ohm z OCK2  do wejścia 10Mhz w FOS 3, a do DAC i Transportu , które w specyfikacji maja 75ohm już taki właśnie.  Pewnie na tych odległościach to bez znaczenia .

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
50 minut temu, carlos med napisał:

Czyli właściwie mogę dać kabel 50ohm z OCK2  do wejścia 10Mhz w FOS 3, a do DAC i Transportu , które w specyfikacji maja 75ohm już taki właśnie.  Pewnie na tych odległościach to bez znaczenia .

Właściwie tak, ale staraj się dopasować impedancję wejściową urządzenia, kabla bnc oraz wyjścia zegara ( odpowiednio przełączony pin) bez względu na rodzaj gniazda bnc (50ohm). W nowym modelu lhy, gniazda są właściwe dla obu impedancji😉

• Pokaż nowe odpowiedzi