Skocz do zawartości
IGNORED

Paczki z Aliexpress w czasie epidemii

Rekomendowane odpowiedzi

12 minut temu, jurek1 napisał:

musisz waść

Nie, nie muszę 😉

13 minut temu, jurek1 napisał:

mogę kupować stany

Skoro chcesz stany kupować, to musisz być bardzo bogaty 😲

13 minut temu, McGyver napisał:

Nie, nie muszę 😉

Skoro chcesz stany kupować, to musisz być bardzo bogaty 😲

Stany to teraz zgnilizna 🙂o staby mnie się rozchodziło przecie. No i mówisz być miało.

Edytowane przez jurek1
1 minutę temu, jurek1 napisał:

o staby mnie się rozchodziło

Nie wiem, nie kupowałem. Ostatnio kupowałem głównie wtyczki, elementy mechaniczne i gołe PCB.

Teraz, McGyver napisał:

Nie wiem, nie kupowałem. Ostatnio kupowałem głównie wtyczki, elementy mechaniczne i gołe PCB.

Mialem na myśli, czy mogę inwestować w prawdziwe części do tego DAC (TDA1541) jeśli otrzymałem informacje że przesyłka jest na cle w kraju.

2 minuty temu, jurek1 napisał:

Mialem na myśli, czy mogę inwestować w prawdziwe części do tego DAC (TDA1541) jeśli otrzymałem informacje że przesyłka jest na cle w kraju.

Jeżeli inwestować w części, to tylko w te prawdziwe. Nigdy w sztuczne 😜
Zobacz to:

W dniu 14.04.2021 o 15:02, McGyver napisał:

Mam taki zakup z 11 listopada ubiegłego roku. Już 17 listopada był w Belgii. 20 listopada trafił do Polski i tu go trag szlafił. Do mnie nigdy nie dotarł.

Oraz:

2 godziny temu, McGyver napisał:

Przykład:

Jeżeli ma gdzieś utknąć, to utknie w Polsce. 
Jeżeli ma gdzieś zaginąć, to zaginie w Polsce.  

10 godzin temu, jurek1 napisał:

Zamówiłem płytkę Dac zAlli. Dostałem maila że towar jest już w kraju. Jakie macie doświadczenia? ile czasu  może potrwać zanim zjawi się u mnie?

Bransoletka do smartbanda- tydzień z ChRL do PL, drugi do mnie. Dopłata naliczona przy zakupie, listonosz oddał przesyłkę bez żadnych dodatkowych formalności.

(Tzn tydzień od kliknięcia "kupuję", do informacji, że towar jest w PL)

10 godzin temu, porlick napisał:

Bransoletka do smartbanda- tydzień z ChRL do PL, drugi do mnie. Dopłata naliczona przy zakupie, listonosz oddał przesyłkę bez żadnych dodatkowych formalności.

(Tzn tydzień od kliknięcia "kupuję", do informacji, że towar jest w PL)

Dzięki, to się nazywa konkret.

• 2 miesiące później...

Ostatnio kupowalem w sklepie w UK i musialem zapłacić poczcie przy odbiorze, 8,50 za tzw. kontrolę celną, taką otrzymałem informację od "pani z okienka"..🤔

Dlatego przy zakupach spoza UE jeżeli tylko się da, warto pocztę omijać szerokim łukiem. Na przykład Aliexpress udostępnia paczkomaty inpostu, oni takiego myta nie wymuszają.

Nie zawsze da się ominąć, sklepy nie oferują innych opcji, albo tańsza zwykła przesyłka z dopłatą pocztową albo kilkukrotnie droższa szybka przesyłka kurierska. Ale zgadzam sie, że poczte należy omijać "szerokim łukiem".

• 2 tygodnie później...

Kupuję często, przywozi pan kurier Pocztexu, dzisiaj np potencjometr za 15 złotych - bez haraczu, tylko VAT od razu przy zakupie. 

nagrywamy.com

Mnie sie to zdarzylo pierwszy raz i nie z Chin, tylko z UK.

A tak na marginesie, zakupy z Aliexpres i nie tylko, czesto i tak sa atrakcyjne w stosunku chociazby do Alledrogo, pomimo wysokiego kursu dolara, doliczanego vatu i nawet haraczu PP..

Mam na mysli oczywiscie, zakupy detaliczne.

• 4 tygodnie później...
  • 2 miesiące później...

Zamówiłem Nobsound Mini 6J3 na paczkomat. Sprzedawca podał zły nr. telefonu, nie dostałem powiadomienia, paczkę odesłali. Gdzie - nie wiadomo - nie wolno InPostowi powiedzieć. Mogą odpowiedzieć tylko "tak" lub "nie", stąd wiem że paczki nie ma w Polsce.

I tu się zaczyna jazda: Sprzedawca mimo wyjaśnienia specyfiki paczkomatu wysyła mnie ze trzy razy, żebym szybciutko poszedł i odebrał paczkę (po 6-ciu tygodniach), potem obiecał że wyśle drugą ( nie wysłał). Wszedłem w spór z Ali, i od nowa, tym razem: idź i szybciutko odbierz paczkę z lokalnego urzędu pocztowego (2 razy), i dzisiaj - idź do paczkomatu, no bo Global Parcel Tracking wskazuje że paczka jest w paczkomacie.

Wymiękam, to trzeci miesiąc odbijania się od durniów.  Jeszcze raz wyślę wyjaśnienie, a potem, przy braku efektu poślę stek wyzwisk żeby zamknąć definitywnie sprawę.

I pieprzyć te dwie stówki. Chodzi o to, że normalnie skreślasz taki sklep i tyle. A tu nie bardzo się da, bo na niektóre przedmioty nie ma od Ali alternatywy.

Z frustracji to napisałem.

Ali rozsądził spór, i przelał kasę sprzedawcy. Nie ma wzmacniacza, nie ma kasy, i zasiliłem konto złodzieja.

Edytowane przez yancho
W dniu 20.10.2021 o 12:38, McGyver napisał:

Dlatego przy zakupach spoza UE jeżeli tylko się da, warto pocztę omijać szerokim łukiem. Na przykład Aliexpress udostępnia paczkomaty inpostu, oni takiego myta nie wymuszają.

Bo jest już wliczone to w cenę. Przynajmniej tak było gdy ostatnio coś kupowałem. Zmieniło się coś?

W dniu 10.02.2022 o 18:21, retha napisał:

Bo jest już wliczone to w cenę. Przynajmniej tak było gdy ostatnio coś kupowałem. Zmieniło się coś?

Też mi się tak wydaje, ktoś ma inaczej?

Edytowane przez Alicja90

W ubiegłym roku zmieniono zasady i cło zaczęto wliczać w cenę. Stąd np inną cenę widzisz na stronie głównej, czy "przeglądówkach" po kategoriach, a inna wyskakuje po otwarciu danego towaru, bo program widzi, że przegląda klient z PL i oblicza nowa cenę z podatkiem. W związku z tym, żadne dodatkowe opłaty celne nie mogą być doliczane, bo już to zostało zrobione.

Ciekawostka- otrzymałem w poniedziałek towar kupiony na 11.11.

W dniu 16.02.2022 o 23:52, porlick napisał:

W ubiegłym roku zmieniono zasady i cło zaczęto wliczać w cenę. Stąd np inną cenę widzisz na stronie głównej, czy "przeglądówkach" po kategoriach, a inna wyskakuje po otwarciu danego towaru, bo program widzi, że przegląda klient z PL i oblicza nowa cenę z podatkiem. W związku z tym, żadne dodatkowe opłaty celne nie mogą być doliczane, bo już to zostało zrobione.

Ciekawostka- otrzymałem w poniedziałek towar kupiony na 11.11.

Tak też myślałam. Wow, to się naczekałeś 😄

• Pokaż nowe odpowiedzi