Skocz do zawartości
IGNORED

Jakość układu audio na płycie głównej "MSI MEG X570 ACE"

soulfly777kris

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów "audiostereo.pl"

Kilka dni temu zakupiłem na Amazonie płytę główną  "MSI MEG X570 ACE"  (która jeszcze do mnie nie doszła).

Najpierw na oku miałem trochę tańsza płytę ale w końcu wybrałem tą ze względu na m.in. wbudowany przetwornik cyfrowo-analogowy: ESS SABRE9018.  

Pomyślałem że taki układ jak kodek audio Realtek ALC1220 + ESS SABRE9018 powinien gwarantować w miarę dobrą jakość audio tej płyty ale teraz nie do końca jestem tego pewien i dlatego potrzebuje Waszej opinii.  Dzisiaj przeglądając w sieci różne recenzje tej płyty natrafiłem na szczególnie ciekawy test na dość popularnej stronie "techpowerup.com" otóż wyszło na to że według tego testu "RightMark Audio Analyzer"  ta płyta ma najgorszy układ audio z pośród płyt z chipsetem X570,  przede wszystkim chodzi mi o pierwszy wynik który wyszedł "POOR",  zresztą sami zobaczcie wyniki.

MSI MEG X570 ACE

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ASRock X570 Phantom Gaming X

2067913796_ASRockX570PhantomGamingX..thumb.png.b41a21aa053f281c6dcde9201f3342e1.png

ASRock X570 Taichi

1475932107_ASRockX570Taichi.thumb.png.1a30aee76e2f7c83fe4ead173ac74004.png

ASUS Prime X570-Pro

1245336351_ASUSPrimeX570-Pro.thumb.png.e60825ff32ec2e748b3800e342219235.png

Gigabyte X570 AORUS Pro WiFi

spacer.png

W sumie od jakiegoś czasu myślę o zakupie zewnętrznej karty dźwiękowej np. "Creative Sound BlasterX AE-5" więc jak będzie naprawdę kiepsko to przyśpieszę mój zakup ale chciał bym się dowiedzieć czy naprawdę nie przemyślałem zakupu tej płyty głównej biorąc po uwagę jej układ dźwiękowy i czy naprawdę według tego testu odstaje od pozostałych płyt.

Z góry dziękuje za pomoc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zintegrowane audio na płycie głównej i tak będzie słabe. Moim zdaniem lepiej to zignorować, wybrać płytę według innych czynników i i tak dokupić interfejs na USB, np. taki 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki "pingwing" za odpowiedz.

Zadałem to pytanie ponieważ troche mnie to zdziwiło że prawie topowa płyta może mieć takie słabe oceny w teście  "RightMark Audio Analyzer" ale ostatnio się dowiedziałem że nie ma co ich brać całkowicie dosłownie bo taki test zależy od wielu czynników i na przykład w innej 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   ta płyta ma już bardzo dobre wyniki

2222222222.thumb.png.fe657c61e8b703bf985b155e4e30dafc.png

Jeśli chodzi o zewnętrza kartę audio to raczej zostanę przy "Creative Sound BlasterX AE-5" bo potrzebuję wyjścia cyfrowego S/PDIF do amplitunera.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kiedy dobierałem konfigurację mojego obecnego komputera do zastosowań muzycznych w ogóle nie brałem pod uwagę zintegrowanej karty dźwiękowej. Więcej, od roku ani razu nie skorzystałem z żadnego analogowego wej/wyj audio.

Natomiast to co musiał mieć to:
- procesor i7
- 16GB RAM
- wyjście optyczne S/PDIF z płyty głównej
- możliwie cichy układ chłodzenia

Ostatecznie wybrałem ASUS Prime Z 370. Dźwięk generuje jeden z dwóch zewnętrznych DACów/interfejsów audio, podłączonych jeden przez S/PDIF a drugi przez USB2.0. DACi mają oddzielne od komputera zasilanie z kondycjonera.

Moim zdaniem do PC dobrze sprawdzają się... interfejsy Audio USB. 

spacer.png

Dobry DAC, Jakiś wzmacniacz słuchawkowy, możliwość podpięcia głośników aktywnych albo końcówki mocy, jak ktoś lubi pogadać przez neta albo pograć w sieciowe gierki to sobie może kupić tanią pojemnościówkę na biurko i podłączyć i słychać go doskonale. Same zalety.

Pomiary zintegrowanych kart programem RMA są bez sensu, bo nas interesuje wyjście a nie wejście, a RMA mierzy w pętli. Niby jakoś tam cośtam uwzględnia, ale wiadomo. Generalnie dzisiaj wyjścia kart zintegrowanych są bardzo dobre a wejścia gorsze niż kiedyś.

nagrywamy.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.