Skocz do zawartości
IGNORED

Poprawa jakości brzmienia

Rafał Szafranski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Chciałbym prosić o poradę dotyczącą zestawu audio...

Tak  jak przypuszczałem, że się to kiedyś stanie zabrąłem w ślepą uliczkę, mianowicie, szukając idealnego brzmienia kilka lat temu zacząłem kupować swój wymarzony system audio.

Ponieważ budżet mam nie wielki i zawsze brakło żeby pójść półkę wyżej większość sprzętu to sprzęt używany vintage w różnym stanie,nie raz się zdarzyło, że wzmacniacz kupiony za 300 zł trzeba było oddać do serwisu i tak stówka za stówką uciekały.

Nie chcąc brnąć w dalsze błędy może ktoś doradzi jakąś dobrą konfigurację.

A może ze sprzętu który mam da się coś wycisnąć, może tuning kolumn ???

W posiadaniu obecnie kolumny:

Philips FB 565

Acoustic Energy 109

JBL LX-8

Saba G60

Wzmacniacz:

Nad 3020

Zestaw Sherwood A X7-r

Kenwood Kr-2300

CD:

JVC i Sansui

Magnetofon:

Bic T4M

Philips n4504.

A może jakiś DAC by pomógł żeby uzyskać większą dynamikę...???

Pozdrawiam serdecznie.

https://www.audiostereo.pl/topic/149978-poprawa-jako%C5%9Bci-brzmienia/

Ale kolekcja! Na Twoim miejscu zrobiłbym tak:

- wybierz kolumny, które najlepiej Ci pasują, 

- wybierz wzmacniacz, który najlepiej je napędza, 

- wybierz źródło, które nic z tego nie psuje. 

Resztę sprzedaj. Posłuchaj ze dwa miechy. Wróc i opisz, czego Ci brakuje. Wtedy ktoś Ci doradzi. Bo na razie byłaby to loteria. Kupisz kolejny klocek pid czyjeś gusta, który w Twoje pewnie nie trafi.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Ja uzyskałem dynamikę rezygnując z ulepszaczy typu barwa czy loudness.

Jeśli jednak przez dynamikę rozumiesz np. tylko młotkowy bas od 25 Hz jedyną

skuteczną metodą będzie aktywny 250W subwoofer z głośnikiem min 30 cm.

A jego efektów działania chyba żadna z Twoich kolumn nie zapewni.

Jakość dźwięku można poprawiać i to głównie w kolumnach choćby wymianą

starych elektrolitów na MKT - niedrogo i skutecznie, ale zapewne nie o to chodzi.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Biorąc pod uwagę zamieszanie sprzętowe, to podejrzewam, że sam autor nie wie o co chodzi. A żeby poprawić, to trzeba wiedzieć co.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Biorąc pod uwagę zamieszanie sprzętowe, to podejrzewam, że sam autor nie wie o co chodzi. A żeby poprawić, to trzeba wiedzieć co.

Tu się zgodzę kolekcja spora tylko pytanie co autor miał na myśli. Może chodzi o uzyskanie najlepszego połączenia z przedstawionych elementów. 

Jeśli tuning kolumn, to można poprawić zarówno górę i środek pasma ale są takie kolumny,

które tylko udają basrefleks i czasem udaje się z  nich uzyskać lepsze pasmo czy brak dudnienia.

Wymaga to jednak woltomierza i pomiarów choćby Fs każdego z wooferów.

Wydaje się, że jeśli graty są sprawne, to najlepiej powinien zagrać NAD z AE bo w tych

warunkach klasa źródła ma chyba mniejsze znaczenie.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Witam serdecznie wieczorową porą....

No i tak.... jestem po testach z tym całym bałaganem sprzętowym,kilku konfiguracjach i ...masakra !!!

Dudniący bass w JBL,w AE delikatnie lepiej, najlepiej wypadły Saba... ogólnie w większości konfiguracji brakuje najbardziej sprężystego bassu i delikatnie góry.

Do testów pożyczyłem jeszcze Denon AVR X1400H..

Ogólnie dźwięk poprawny ale cały czas brakuje ładnego bassu jeśli tak można to określić.

Chyba rzeczywiście wszystkie te kolumny nie mają potencjału....

Ustaw te JBL'e w innym miejscu - to raz - dalej od ściany, a już na pewno nie w rogu pokoju.

Dwa, to podaj litry wewnątrz tej kolumny i wymiary tunelu czyli średnicę otworu BR oraz jego długość.

Moim zdaniem powinny mieć potencjał przy dwóch 17' wooferach na kolumnę - może coś się uda ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dziękuję za szybką odpowiedź...

Fakt jest taki że pokój w którym stoją ma 35m2 i są po prostu za małe na taką powierzchnię, bardzo możliwe że jednak wina też  leży po stronie kiepskiego wzmacniacza....Co do otworu bass reflex to średnica jest 100 mam.

A tak dla porównania według was co lepsze...Dali 808 czy te JBL'e ?

Lepsze - zależy dla kogo ... ja bym wybrał Dali ze względu na tekstylną kopułkę i nieco większe woofery,

dają nadzieję na więcej basu, ale to kwestia upodobań. Mają nieco inną równowagę bo inna jest góra pasma.

Czyli moje odczucia są prawidłowe jak sądzę wszystko zależy od jakości kolumn.

Jeden z kolegów miał rację sprzedaj cały ten bałagan i kup jedne porządne kolumny a będziesz pan zadowolony...

Zwłaszcza do takiego metrażu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.