Skocz do zawartości
IGNORED

Tani nos dac AD1860 , PCM56 , PCM61 , AD1861 itd - projekt dla wszystkich

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, slawek.xm napisał:

R12 czy R13 to są rezy konwersji ale absolutnie nie mają nic wspólnego z działaniem rezystora i/V na wyjściu dac

Robią to samo . Nawet w układach CEN i SEN do których linka podałeś autorzy na schemacie oznaczyli je symbolem Riv . Konwertują prąd na napięcie . W typowym analogu mamy rezystor konwersji pasywnej na wyjściu dac-a a za nim wzmacniacz napięciowy . Tu , na wyjściu dac-a mamy układ o dużym wzmocnieniu prądowym a rezystor konwersji na wyjściu . Jedynym uzasadnieniem dla zastosowania takich układów były by ich mniejsze zniekształcenia niż konwersji pasywnej ze wzmocnieniem napięciowym .

...there is no spoon...

Gość

(Konto usunięte)
27 minut temu, arturp napisał:

Robią to samo . Nawet w układach CEN i SEN do których linka podałeś autorzy na schemacie oznaczyli je symbolem Riv . Konwertują prąd na napięcie . W typowym analogu mamy rezystor konwersji pasywnej na wyjściu dac-a a za nim wzmacniacz napięciowy . Tu , na wyjściu dac-a mamy układ o dużym wzmocnieniu prądowym a rezystor konwersji na wyjściu . Jedynym uzasadnieniem dla zastosowania takich układów były by ich mniejsze zniekształcenia niż konwersji pasywnej ze wzmocnieniem napięciowym .

przesunięcie konwersji poza układ dac i drastyczne zmniejszenie impedancji wejściowej dla dac prądowych to najważniejsze różnice takich układów w stosunku do zwykłej konwersji i/v

na lampie można też poszaleć np dać rez konwersji tylko 10om a sygnał wzmocnić pentodą z wtórnikiem White'a jako drugi stopień

taki analog też robiłem na EF50 i 6n8s

warto próbować z jak najmniejszym obciążeniem dac prądowych aby prąd płynący z wyjścia dac spotykał jak najmniejszą impedancję

np PCM 1704 zaleca się by impedancja widziana przez wyjście była rzędu pojedynczych omów

np

https://allegrolokalnie.pl/oferta/pcm1704-4sztprzetworniki-24bit-df1704-1szt

jeśli dac jest w miarę  tani można też zwielokrotnić kości równolegle by dostępny prąd sygnału był większy ... wtedy też dajemy znacznie mniejszy rez konwersji

Edytowane przez slawek.xm
19 minut temu, slawek.xm napisał:

przesunięcie konwersji poza układ dac i drastyczne zmniejszenie impedancji wejściowej dla dac prądowych to najważniejsze różnice takich układów w stosunku do zwykłej konwersji i/v

OK, to jest uzasadnienie chociaż z nim też można dyskutować bo nie wiadomo które zniekształcenia , jaki ich poziom słyszymy i czy w ogóle są w paśmie słyszalnym . Ale , że w tym wątku koncentrujemy się na budowaniu i testowaniu we własnych systemach to na razie temat odkładamy bo ktoś musiałby zaprojektować płytki , zamówić itd . 

Dobre wieści - przyszły zamówione przez Was płytki analogu . Są trzy wersje różniące się drobnymi detalami - na przykład jedne mają diody prostownicze montowane od spodu a inne od góry więc ci którzy zamówili dwie płytki dostaną dwie wersje . Kilka osób ( losowo lub po przynależności partyjnej ) dostanie dodatkowo moje płytki testowe albo inne ciekawostki ( za darmo oczywiście ) , może przydadzą się do testów . Od jutra zaczynam wysyłanie .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

I jeszcze jedna ważna uwaga - układ gra różnie w zależności od :

pojemności zastosowanych kondensatorów filtrujących zasilanie oraz ich cech brzmieniowych - ja skończyłem eksperymenty na Panasonic FC 1000uF/35V jako główne , przy stabilizatorach CAdj 22uF/35v Nichicon KA a za stabilizatorami ( tam gdzie ma być ceramik SMD 100nF ) wstawiłem tantale 1uF/35V SMD 1210.  Dalej 10uF/35V Elna Silmic II i ceramiczne 100nF . 

- pojemności kondensatora filtra - Juaneda zaprojektował tam 2,2nF . Ja testowałem 4.7 , 2.2 , 1.0 nano , potem 270 piko a skończyłem na 68 piko i dopiero przy tej wartości mam ilość wysokich zbliżoną do tego co z innych analogów . Od pojemności tego kondensatora zależy ilość przełomu średnicy i wysokich tonów oraz oczywiście ilość wysokich tonów . 4,7 muli , 2,2 zbyt mocno słodzi , 1.0 niewystarczająco góry , 270pF ok  i dopiero 68pF daje blask , mikrodetale , szmerki , pogłosy ale także nieco ostrości - szczególnie sybilantów . Ten filtr powinien być bo usuwa część śmieci z pasma ponadakustycznego - my nie słyszymy ale może się wzbudzać na wys. cz. i doprowadzić do uszkodzenia wzmacniacza lub gł. wysokotonowych 

- rezystory minimelf metalizowane , najlepiej thin film - ja stosuję Vishaye z TME .

- trzeba pamiętać o radiatorach na stabilizatory - szczególnie ten na żyłę ujemną zasilania . 

Załączam fotkę mojej najnowszej wersji testowej . Z nos dac-kiem na PCM1702 gra mi lepiej niż moje ulubione analogi lampowe ale naprawdę ładne barwy uzyskałem dopiero po zastosowaniu miedzianych Miflexów na wyjściu . Z Audyn Cap Plus też gra świetnie ale już nie tak prawdziwie . Nie ma to jak dobra polska miedź 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Panowie , przyślijcie mi dane do wysyłki paczkomatem . Nie od wszystkich dostałem . Potrzebne imię i nazwisko , numer telefonu kom. , adres mailowy i numer paczkomatu z jego adresem . pozdr.

...there is no spoon...

9 godzin temu, arturp napisał:

Tylko czy to ma sens ? Mamy układ kilku tranzystorów ( a widziałem takie bufory z kilkunastoma tranami na kanał ) wnoszących zniekształcenia i wymagających zasilania wnoszącego zniekształcenia . Do tego na wyjściu mamy rezystor konwertujący prąd na napięcie czyli robiącego prawie dokładnie to samo co zwykły rezystor konwersji pasywnej

1. Trudno jest zbudować model wyjścia prądowego w LTSpice, ale można go zasymulować przy pomocy kilku modeli. Ekran: IS-RV 470R.jpg  - to model wyjścia prądowego z przetwornika DAC, który sterowany jest przebiegiem prostokątnym, który w DACu ulega symulowanemu zniekształceniu ;-).
Rezystor konwersji 470R, jak widać po lewej, stany napięcia, po prawej stany zmian prądu na tym rezystorze. Jak widać, nasz prostokąt nie może być idealnym prostokątem, ale może być czasami taki - zależy od jakości przetwornika ;-)

2. Zbudowałem więc 'na kolanie' przedstawiony schemat bufora diamentowego wg. Pedii., by zobaczyć czy zadziała z modelem wyjścia prądowego, z którego usuwam rezystor konwersji 470R.

3. Ekran: RV 1K.jpg
Zakres amplitudy zmian tego sygnału na wyjściu z bufora diamentowego jest całkiem spory jak widać, ale tak jak czerwony wykres wyjścia prądowego "dac-a" zaczyna być bardziej prostokątem, to na rezystorze konwersji 1k na wyjściu z diamentowego mamy spore zniekształcenia. Za to jaka amplituda.... ;-)

4. Porównajmy, jak wielkie są zmiany amplitudy napięć, gdy rezystor konwersji to tradycyjny 470R - ekran: RV 470R.jpg, czyli taki sam, jaki byłby na wyjściu z symulowanego DAC'a.
Wykres:
- czerwony, to prostokąt sterujący na wyjściu prądowym z DAC'a. 
- zielony, to "prostokąt" na rezystorze konwersji za buforem 470R,
- a niebieski to wykres zmian prądu.
Amplitudy się liczą.

5. Dla zabawy zmieniam rezystor konwersji na 2k5. Kolory takie same. Inne amplitudy.

To tylko model, ale pozwala na zabawę z zachowaniem potencjalnych tranzystorowych konwerterów I/V ;-)

Test.zip ma zaprojektowane przeze mnie pliki asc do takiej zabawy z LTSpice. Jak ktoś potrafi zasymulować lepiej wyjście prądowe z DAC'a dla symulacji innych  konwerterów - to poproszę.

Po co to?
Istotne są zmiany amplitudy sygnału. Na wyjściu z DAC'a mamy np. sinusa, ale nie jest on gładki tylko cały w ząbkach po przetworzeniu i o małej amplitudzie. Cała zabawa polegać musi na rozciągnięciu tych szybkozmiennych przebiegów, jak gumy od majtek - to tak humanistycznie ;-) Znikają "ząbki", sinus jest bardziej sinusowy ;-) I lepiej się potem tego słucha.

Ukryta Zawartość

RV 1K.jpg

RV 470R.jpg

RV 2K5.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, dekRe napisał:

Znikają "ząbki", sinus jest bardziej sinusowy 😉 I lepiej się potem tego słucha.

OK , to mamy trzy powody uzasadniające stosowanie tego układu do konwersji :

1. zmniejszenie impedancji wejściowej w stosunku do zwykłego rezystora konwersji ( nawet 10-krotne ) czyli mniejsze zniekształcenia z tym związane i lepsze warunki pracy dla przetwornika niż zwykły rez. konwersji 

2. zwiększenia amplitudy sygnału wynikające ze zwiększenia wartości prądu poddawanego konwersji na wyjściu 

3. mniejszy udział w sygnale wyjściowym artefaktów powyżej cz. akustycznych ( powyżej 20kHz ) - na przykład typowych dla nos dac-ów ,, obrazów wtórnych " ? ( bufor daje efekt podobny jak filtry  “anti-imaging” (? ) raczej zgaduję , może jest inna przyczyna ) - na co wskazuje lepszy wynik pomiaru sinusa ( mniej ,,ząbkowana" ) 

...there is no spoon...

Co do wartości ,, load impedance" - jeśli się dokładnie przyjrzymy to okazuje się , że np dla AD1865N i AD1864N producent rekomenduje ,, load impedance" min. 1,5K (!) .

Ukryta Zawartość

Wykres zależności THD od impedancji obciążenia też jest bardzo ciekawy - wygląda ,że najniższe wartości można uzyskać już od około 500 R

AD1865thd2.thumb.jpg.fb63eedfd5408f365e6f56acde0e3ab6.jpg

Jak to się ma do teorii ,że dac-ki wymagają jak najniższej impedancji na wyjściu prądowym - bliskiej 0 ? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Godzinę temu, arturp napisał:

Jak to się ma do teorii ,że dac-ki wymagają jak najniższej impedancji na wyjściu prądowym

A zauważyłeś, jaki obwód wyjściowy powszechnie stosuje AudioNote w swoich Dac'ach na AD1865 oraz w większej produkcji swoich odtwarzaczy CD z przetwornikiem na AD1865?
Strona 61 naszej dyskusji tutaj - oraz zdjęcia DAC Signature One.
Topologia dwóch rezystorów 1K połączonych równolegle przez dławik 12uH, a w droższych modelach są to cewki 12mH.
Wynikowo 500R ;-) U mnie na Twojej płytce PCB się to sprawdziło, gdy zmontowałem takie wyjście.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 minutes ago, dekRe said:

Strona 61 naszej dyskusji tutaj - oraz zdjęcia DAC Signature One.

jakie rolę pełnią te styroflexy jeśli mogę zapytać?

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, arturp napisał:

Jak to się ma do teorii ,że dac-ki wymagają jak najniższej impedancji na wyjściu prądowym - bliskiej 0 ? 

sprawdź sam najlepiej i wyciągnij wnioski

u mnie AD1865 najlepiej zgrywa się z analogiem

wg ideowego schematu
obraz.thumb.png.3209ebc77552541beddf6cf2be50169d.png

ale jeszcze układ będzie modyfikowany o źródła prądowe

dlatego nie jest to ostateczna wersja

poza tym wkleiłem link do dyskusji o SEN, CEN , jest tam dużo opinii na temat o który pytasz 🙂

Edytowane przez slawek.xm
3 godziny temu, dekRe napisał:

A zauważyłeś, jaki obwód wyjściowy powszechnie stosuje AudioNote w swoich Dac'ach na AD1865 oraz w większej produkcji swoich odtwarzaczy CD z przetwornikiem na AD1865?

Tak zauważyłem . Wartości rzędu kilkuset omów w ich różnych produktach . Ciekawe . 

3 godziny temu, Daniel_68412 napisał:

a tu super analiza obciążenia dla tda1541

Ukryta Zawartość

Tak , utarło się , że rezystor konwersji dla TDA1541A ma być 90R . A tu wychodzi maks. 40R .

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

10 godzin temu, Daniel_68412 napisał:

jakie rolę pełnią te styroflexy jeśli mogę zapytać?

To filtr dolnoprzepustowy CLC.
Kiedyś pewne CD nagrywano z preemfazą. Gdy dac nie ma obwodu który to cofa, audio by szło na ostro technicznie, z dominacją wysokich tonów. 
Gdy CS8414 wykrywa taką preemfazę, podaje sygnał wykrycia detekcji preemfazy na tranzystor klucz.
Filtr CLC działający jako dolnoprzepustowy dla normalnego audio, wycinający to co szkodliwe dla wzmacniacza, dostaje na wyjściu uruchamiany  przekaźnikiem dodatkowy obwód RC, którego pojemność sumuje się z wyjściowym kondensatorem 10n. To koryguje przeostrzenie sygnału w preemfazie, normalizując to - nadmiar wysokich tonów zostaje po samurajsku ścięte z audio - tak obrazowo to przedstawiając.

Dla celów symulacji wygenerowałem w LTSpice wysokoczętotliwościowy przebieg prostokątny - niebieski wykres na wejściu badanego wzmacniacza z przetwornika. Takie zakłócenie cyfrowym śmieciem np. przez wspólną masę cyfrową i analogową czasami może być w układzie.
Podłączyłem obwód z AN RCLCR - filtr - symulacja z wyjścia to linia zielona - to prosta linia na wyjściu z filtra, już bez cyfrowego prostokąta. Fajnie. ;-)

Ukryta Zawartość

Z RCLCR.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie , co myślicie o zakupie AD1865 po około 18 PLN sztuka ? Jest to wersja w obudowie PLCC . Do tego trzeba jeszcze doliczyć ze 20 PLN na InPost w Polsce .

Sprzedawca trochę niepewny ale za 18PLN/sztuka to może warto zaryzykować . Robimy zrzutkę ?

Ta wersja jest też na Ebay-u od sprawdzonego sprzedawcy ale już po 49PLN i do tego przesyłka z Chin 33 PLN . 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do tego potrzeba przejściówka za około 10PLN z allegro . 

PLCC28naDIP24.thumb.jpg.dfc772c1e2fd04f2875d1f1a0ae9e127.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

4 minutes ago, arturp said:

Panowie , co myślicie o zakupie AD1865 po około 18 PLN sztuka ? Jest to wersja w obudowie PLCC . Do tego trzeba jeszcze doliczyć ze 20 PLN na InPost w Polsce .

Sprzedawca trochę niepewny ale za 18PLN/sztuka to może warto zaryzykować . Robimy zrzutkę ?

Nie lepiej zrzucać się na pewną dostawę z digikey? Oni wtedy pośredniczą z rochesterem po prostu lub bezpośrednio z rochestera?

3 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

Nie lepiej zrzucać się na pewną dostawę z digikey? Oni wtedy pośredniczą z rochesterem po prostu lub bezpośrednio z rochestera?

Oczywiście . Tylko , że wtedy cena jest 200 PLN/sztuka a nie 18 PLN/sztuka . Za 18 PLN to sam wezmę ze 4 do zabawy . Można potestować jak pracują po jednej sztuce na kanał  , zrobić ,, kanapkę " z kilku ... . Mogę zamówić płytki bo mam kilka wersji dac-ów na tym przetworniku . Albo zrobić płytki pod ten układ czy kilka połączonych . I mieć ,,hi-enda" za dwie stówki .😉

...there is no spoon...

5 minutes ago, arturp said:

Oczywiście . Tylko , że wtedy cena jest 200 PLN/sztuka a nie 18 PLN/sztuka . Za 18 PLN to sam wezmę ze 4 do zabawy . Można potestować jak pracują po jednej sztuce na kanał  , zrobić ,, kanapkę " z kilku ... . Mogę zamówić płytki bo mam kilka wersji dac-ów na tym przetworniku . Albo zrobić płytki pod ten układ czy kilka połączonych . I mieć ,,hi-enda" za dwie stówki .😉

chyba bliżej 100ki (25$+vat?) jakim cudem ktoś sprzedaje po 18pln? albo odrzuty albo totalne podróbki

1 minutę temu, Daniel_68412 napisał:

chyba bliżej 100ki (25$+vat?)

Ale do tego jeszcze koszt wysyłki i potem trzeba dodać Vat liczony od kosztów wysyłki i jakieś cło . Kiedyś chciałem zamówić z rochester ale po ostatecznej kalkulacji wyszło ponad 200PLN/ sztuka . 

4 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

jakim cudem ktoś sprzedaje po 18pln? albo odrzuty albo totalne podróbki

Możliwe , że to odpadki ale raczej sądzę , że po prostu nikt nie stosuje tej wersji w obudowie PLCC . 

Ten człowiek ma oryginały ale po 50PLN + 33 wysyłka - w sumie 85/sztuka , a wyglądają identycznie jak te z aliexpress :

Ukryta Zawartość

ad1865p.thumb.jpg.dfb1309148575bf6ddde20a86af65790.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

5 minutes ago, arturp said:

Możliwe , że to odpadki ale raczej sądzę , że po prostu nikt nie stosuje tej wersji w obudowie PLCC . 

wishful thinking

Rochester ma na stanie też w tej obudowie. Podejrzewam że to jakaś nowa produkcja bo na 90proc dwa trzy lata temu ich nie było. Na ebay pewno ładują odrzuty. Samochodówka też tak robi. 

57 minut temu, Daniel_68412 napisał:

wishful thinking

Nie bądź pesymistą , niewielkie ryzyko a jak się uda to będzie frajda .😉

47 minut temu, pataus napisał:

Może najpierw sprawdź w Analog Devices czy produkowali w tej obudowie

W katalogu AD1865 nie ma tej obudowy ale niemal identyczny AD1864 był produkowany w PLCC . Ponadto jeśli sprzedawca z eBay  o nicku ,, hifi-szjxic " je sprzedaje to znaczy , że były produkowane bo on ma towar z wylutu/odzysku , sprzedał ich chyba 23 sztuki i nadal ma 100% pozytywnych opinii . Z czegoś je musiał wydłubać .😆

36 minut temu, Scott L.F. napisał:

Wg datasheet mamy dwie obudowy

DIP 24 pin

28 pin SOIC

Tak . Ale Rochester też sprzedaje tą wersję . Czyli była produkowana albo Rochester też sprzedaje podróbki . 

Ale znalazłem taką informację podaną przez pracownika Analog Devices - Dave'a Thib'a :

cyt ,, The "P" version I could not find in our records at all. They may have been built as a special part for one customer and the surplus was sold off by the customer. The datasheet would be confidential so I have no idea if the specifications were any different. " 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

1 minute ago, arturp said:

Nie bądź pesymistą , niewielkie ryzyko a jak się uda to będzie frajda .

Ja tam nie jestem pesymista i ryzyko fajna rzecz tylko w tym przypadku nigdy się nie dowiesz czy się rzeczywiście udało bo to że zagra nie znaczy że to nie odrzut z 10x thd niż normalnie. Wiadomo są różne podejścia - ja po prostu wolę nie tracić czasu na niepewność. Co nie znaczy że nie kibicuje. 

2 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

to że zagra nie znaczy że to nie odrzut z 10x thd niż normalnie.

Raczej nie odrzut . Dave Thib napisał , że prawdopodobnie zrobili je na zamówienie dla jakiegoś odbiorcy a on mógł odsprzedać nadmiar . Chyba kitu mu nie sprzedali ... 

OK , szukam kilku śmiałków , którzy chcą zaryzykować po :

20 PLN i dostać za to 1 sztukę AD1865P . 

- 40 PLN i dostać za to 2 sztuki AD1865P

- 60 PLN i dostać za to 3 sztuki AD1865P

lub więcej . 

Na razie napisałem prośbę do sprzedawcy na aliexpress aby sprzedał mi mniejszą ilość do testów . Ciekawe czy w ogóle odpowie .

...there is no spoon...

Ja jeżeli chodzi o kości przetworników sprawę rozwiązałem inaczej .

Od razu zaznaczę-nie mieszkam w PL.

Na lokalnym portalu sprzedażowym ( coś chyba w stylu polskiego OLX , można kupić wszystko- od ciuchów, samochodów bibelotów itp ) wyszukałem kilka starych odtwarzaczy CD z uwalonym napędem .

I w ten sposób za grosze( 10 do 20 Euro) wszedłem w posiadanie :

2*PCM1702

2*PCM56

2*PCM61

TDA1541

TDA1541A

TDA1543A

Ryzyko trafienia na podróbki znikome

36 minut temu, Scott L.F. napisał:

wyszukałem kilka starych odtwarzaczy CD z uwalonym napędem .

No tak , najlepsze rozwiązanie . Ale źródełko się wyczerpuje . Na naszych portalach aukcyjnych ceny podskoczyły tak , że już się nie opłaca . Kiedyś kupowałem Marantze , Grundigi albo Philipsy aby wydłubać TDA1541A - po 80-120 PLN . Teraz kosztują kilkaset . Podobnie Denony DCD 655 ,755, 685 na PCM1702 . 

Dlatego trzeba szukać nieznanych ciekawostek - jak ten AD1865P . 

...there is no spoon...

11 minutes ago, arturp said:

Dlatego trzeba szukać nieznanych ciekawostek - jak ten AD1865P . 

Zarówno 1865 jak i 1862 ciężko nazwać nieznanymi - wystarczy sprawdzić w czym 1862 siedziały... 

Swoją drogą 1865 to prawdopodobnie 2x1860 w jednej obudowie w przypadku 1862 masz 2 bity więcej czyli 4x większą głębokość.

• Pokaż nowe odpowiedzi