Skocz do zawartości
IGNORED

Tani nos dac AD1860 , PCM56 , PCM61 , AD1861 itd - projekt dla wszystkich

Rekomendowane odpowiedzi

Ja nie mam Vishay od dawna, pierwsze 2 miesiące tylko miałem w wersji startowej. Teraz siedzą tam Audio Note Niobium non magnetic. Chronologicznie miałem Rn55, potem Takman Rey a teraz Audio Note.
Katodowe też zaraz po uruchomieniu DACa zmieniłem. Najpierw jako startowe były Rn55, potem duet PRP i weglowe Amtrans AMRG, a niedawno wyleciały PRP a weszły w ich miejsce Audio Note Tantalum.

7 minut temu, Wito76 napisał:

Ja nie mam Vishay od dawna

A to sorka , w takiej sytuacji to ja powinienem cię pytać o poradę w temacie rez. konwersji  . 🫢 Przy okazji - Andrea Ciuffoli radzi aby rezystory konwersji łączyć równolegle ale odwracać jeden w stosunku do drugiego aby zmniejszyć indukcyjność .

...there is no spoon...

9 minut temu, Wito76 napisał:

Yyy, jak odwracać?

Bierzesz dwa i ustawiasz je równolegle ale odwrotnie ( patrzac na paski oznaczeń ) i modląc się aby producent oznaczył je paskami w tym samym kierunku . 😉

Edytowane przez arturp

...there is no spoon...

Tak właśnie domyślałem się, tylko z tym modleniem o roztropność producenta może być kłopot. Jakoś tak oczami wyobraźni widzę skrzynię albo worek z rezystorami które potem jadą do cechowania.

Ja mam Audio Note Tantale na wejsci z DAC oraz Takmany mieszanka węglowe + metal. 

Ale to nie są zmiany na poziomie zmiany kondensatorów. 

Apropo czy warto zmienić na wyższej klasy kondensatory zasilania (Rubicony, Nichicony) ?

Audio Note Kaisei na filtracji zasilania wnosi u mnie znaczące zmiany. 

Jeśli w konwersji doszedłeś do nobium to aby to przebić to tylko spróbowałbym samo zfoil lub połączyć zfoil z nobium lub zfoil z tantalem no magnetic.  Co do połączenia równoległego pierwszy zestaw będzie bardziej przezroczysty z naciskiem na górne partie. Drugi natomiast odwrotnie z naciskiem na dolne partie. Jedne i drugie połączenie może być strzałem w dziesiątkę jednak wszystko zależy od całego seta i tej magi dźwięku które powinna być obecna. Pamiętaj że z-foil długo się układa i trzeba zatkać uszy przez kilkanaście godzin bo będzie męka.

Nie polecam łączyć nic z węglem,  fakt barwa przy bardzo dobrych węglach (np. AMRG choć znam lepszy) będzie fajniejsza ale ucierpi bardzo czystości toru. Każdy węgiel nawet najlepszy dużo wycina. 

32 minuty temu, Wito76 napisał:

skrzynię albo worek z rezystorami które potem jadą do cechowania.

No właśnie , tego nie wiemy .

...there is no spoon...

Napisałem o trzech opcjach.

1. Samo z-foil,  czyste przejrzyste mega dokładne. Bardzo równy, jedyna wada słaba barwa. W dobrym torze naprawę dobrze się sprawdzi, w slabym będzie chudo. Przy dobrze dobranych pozostałych komponentach które zrekompensuja barwę będzie b. dobrze. 

2. Połączenie zfoil z nobium, b. dobra dokładność,  mocniejszego dociazenie pojawia się barwa. 

3. Połączenie zfoil z tantalem, dobra dokładność z plusem,  mega dociazenie, ładna barwa. 

O innych rezystorach nie będę pisał bo chyba nie warto chyba, że ktoś zapyta. Oczywiście to moja subtelna opinia.

35 minut temu, Mariusz03 napisał:

Bardzo równy, jedyna wada słaba barwa.

Pisząc ,, barwa" masz na myśli ,, temperaturę barwową" ( ciepło , chłodno ) czy nasycony , naturalny koloryt brzmienia ( instrumentów , wokali ) ?

...there is no spoon...

4 godziny temu, arturp napisał:

Pisząc ,, barwa" masz na myśli ,, temperaturę barwową" ( ciepło , chłodno ) czy nasycony , naturalny koloryt brzmienia ( instrumentów , wokali

Bardziej chodzi o  koloryt brzmienia instrumentów choć one polaczone są z temperaturą barwową i nasyceniem. 

Podobnie jak instrumenty w filharmoni te lepsze, zazwyczaj starsze, lepiej wykonane z lepszych materiałów żeby nie powiedzieć vintage, grają dużo dokladniej, cieplej i dźwięk jest bardziej nasycony. 

9 godzin temu, arturp napisał:

Bierzesz dwa i ustawiasz je równolegle ale odwrotnie ( patrzac na paski oznaczeń ) i modląc się aby producent oznaczył je paskami w tym samym kierunku . 😉

Jakby nie łączyć to i tak wypadkowa indukcyjność będzie mniejsza przy równoległym połączeniu. Próbowałem kiedyś, ale ni cholery różnicy nie usłyszałem😉

Namordowałem się ale zrobiłem to o czym rano pisałem. Dolutowałem na konwersji równolegle do AudioNote Niobium rezystor Takman Rey. Dolutować rezystor, który wcześniej kiedyś wylutowałem i miał obcięte nóżki to było trochę wyzwanie, bo przestrzeni mało, niewygodnie jak diabli, chyba że dolutować od spodu, ale to już demontaż płytki i jeszcze więcej roboty.

AudioNote Niobium to 220R a Takman Rey to 240R - wypadkowa zmierzona miernikiem to 113R, praktycznie pokrywa się z kalkulatorem. Zmiany? Pewnie że są. Dopiero godzina słuchania, ale zostawię sobie ten układ na kilka dni. Pierwsze co, to zgodnie z przewidywaniami jest ciszej, wiadomo na niższej rezystancji odłożył się niższy spadek napięcia i lampa to co mniejsze dostała to wzmocniła. Nie jest to tak na ucho połowę ciszej, ale jest wyraźnie zauważalny ten regres głośności. Wzmacniacz, gdy mi się odpala to po 30sekundowym soft-starcie ustawia potencjometr zawsze na godzinie 9. I ta dobrze znana mi głośność na dzień dobry, jest teraz niższa. Trzeba trochę podkręcić potencjometr, by było podobnie. Jest też ten przewidywany spadek dynamiki. Gra teraz jakoś tak spokojniej, grzeczniej. Każdy kojarzy pewnie wstęp z "In the air tonight" Phila Collinsa i tę kultową gitarę - jest ona mniej taka "żyleta", taka ciut zmatowiona. Ogólnie to takie trochę kuriozalne jest to granie. Z jednej strony mniej dynamicznie, ale cały czas wydaje mi się, że jednak w jakiś sposób zyskała rozdzielczość. Jakieś nowe smaczki jakby się pojawiły. Na pewno są zmiany na plus w kwestii sceny, dzieje się na niej jakby ciut więcej. Jest lepsze rozstawienie muzyków na scenie. Słynny helikopterek w "One" Metallica jakoś tak wyraźniej leci z lewej do prawej niż wcześniej. Fajnie wyglądają też plany, tzn plan pierwszy, drugi - jest kapela, jest publiczność gdzieś w tle na koncercie. Jest też jakby ciut lepsza precyzja na basie, choć tak jak pisałem wcześniej jest przy okazji tak grzeczniej. Zwłaszcza gdy puści się jakąś dyskotekę, gdzie ważna jest dynamika, twardość i taki kick różnych elektronicznych, DJ-skich "uderzeń", tutaj ten regres dynamiki jest słyszalny. Fajnie grają lata 70te, tam gdzie jest dużo instrumentów, gitary, klawiszowcy, dzieje się na scenie. I znowu pewne takie małe kuriozum. Z jednej strony grzeczniej, ale zarazem w pewnych zakresach a właściwie utworach jest ostrzej. To pewnie zasługa Takmana. On jest rozdzielczy, precyzyjny, ale trochę niegrzeczny. Umówmy się, że ten Takman to taka biedniejsza wersja Z-foila, opisywanego przez Mariusz03. Jeśli chodzi o barwę to nie mam tutaj regresu, choć to grzeczniejsze granie może czasem dawać takie poczucie, że jest czegoś mniej. Kilka dni posłucham i wracam do samego Niobiuma. Ciekawość zaspokojona. Na tą chwilę, gdybym miał wybierać to jednak wariant z pojedynczym Niobium, bez towarzysza chyba ma niewielką przewagę.

• 3 tygodnie później...
W dniu 11.01.2025 o 21:25, TomKordas napisał:

Nie powiem że dac który był na malinie był jakiś świetny bo nie był  - miał ciemny i ocieplony dźwięk z poluzowanym basem. Malina zagrała dopiero po porządnym zasilaniu dyskretnym. A szczerze powiedziawszy ten AK4493S w Wiim pro plus gra lepiej, jest przestrzeń, szczegółowość, szybki bas, ale to co napisałem wyżej. Wszędzie opisują achy i ochy na temat tego streamera. Może to kwestia zasilania?. No nic dziękuje za informację - już nie zaśmiecam Artur. ( aż się boję uruchamiać ad1865 na tym źródle 😦 a czeka tylko na budę i uruchomienie) 

Mam ten sam streamer. Porządne zasilanie liniowe do niego to podstawa. Kupiłem go aby wykorzystać jako transport więc czekam z niecierpliwością na efekty zewnętrznego DACa

W dniu 19.12.2024 o 14:29, arturp napisał:

I ostatnia wersja nos-daca na AD1860 ( można wstawić PCM56, PCM61 , AD1861 itp ) z logiką Vivaro ale zasilaniem  łatwiejszym w budowie .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeżeli ktoś jest zainteresowany płytkami analogów lub innych nos dac-ów to proszę pytać - zamieszczę to Gerbery i podpowiem jak składać . 

PS

Trolle muszą sobie radzić sami . 

Odnośnie płytek, gdyby ktoś miał nadmiar to chętnie kupię. Ewentualnie proszę o wskazanie gdzie zamawiacie płytki żeby jakościowo były dobre oraz możliwość realizacji pojedynczych sztuk.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, BoBasek napisał:

Ewentualnie proszę o wskazanie gdzie zamawiacie płytki żeby jakościowo były dobre oraz możliwość realizacji pojedynczych sztuk.

JLCPCB

Jakość b.dobra (IMO) . Ceny póki co póki , zamówienie min.5szt

Zrobiłem na szybko wycenę i koszt z wysyłką ( nie do PL ) niecałe 9Euro ...

39 minut temu, BoBasek napisał:

Odnośnie płytek, gdyby ktoś miał nadmiar to chętnie kupię.

Płytek już raczej nikt nie ma . Ja zamawiam Chinach od JLCPCB bo projektuję przy użyciu programu , który udostępnili - EasyEDA . Ta płytka przekracza wymiary 10x10 cm więc nie można skorzystać z promocji . Zamówić można min. 5 sztuk . Koszt takiego zamówienia około 150 zł ( cło , podatek, dostawa do domu i same płytki ) . Czeka się około 3 tygodni ( jeśli paczka Poczty ) a w najlepszym wypadku około 10 dni ( jeśli jakaś firma kurierska DPD, DHL czasem InPost , tylko wtedy koszt wysyłki około 6USD wyższy ) . Można zamówić przesyłkę kurierem z Chin ale to koszt 150-200USD .

Ale przemyśl czy to ma być AD1860 . Bo mam projekty innych płytek  ale pod AD1865P , NOS lub z filtrem SM5813 . Płytki małe i koszt 5 sztuk wynosi około 50 zł a jeśli się załapiesz na promocję to nawet za 20 zł . Ponadto AD1865P jest niedrogi ( około 70 zł z wysyłką ) , nie spotkałem podróbek , brzmi lepiej niż AD1860 i w sumie za około 500-600 zł masz dac-a z transformatorami , do którego podpinasz analog jaki chcesz . 

To jest wątek o NOS dac-ach więc załączam plik Gerber do płytki . Ten projekt zawiera sporo elementów SMD a montaż należy zacząć od wlutowania AD1865P , CS8414 i dwóch scalaków ,, logiki" . Potem kondensatory ceramiczne itp itd. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

1 godzinę temu, arturp napisał:

Płytek już raczej nikt nie ma . Ja zamawiam Chinach od JLCPCB bo projektuję przy użyciu programu , który udostępnili - EasyEDA . Ta płytka przekracza wymiary 10x10 cm więc nie można skorzystać z promocji . Zamówić można min. 5 sztuk . Koszt takiego zamówienia około 150 zł ( cło , podatek, dostawa do domu i same płytki ) . Czeka się około 3 tygodni ( jeśli paczka Poczty ) a w najlepszym wypadku około 10 dni ( jeśli jakaś firma kurierska DPD, DHL czasem InPost , tylko wtedy koszt wysyłki około 6USD wyższy ) . Można zamówić przesyłkę kurierem z Chin ale to koszt 150-200USD .

Ale przemyśl czy to ma być AD1860 . Bo mam projekty innych płytek  ale pod AD1865P , NOS lub z filtrem SM5813 . Płytki małe i koszt 5 sztuk wynosi około 50 zł a jeśli się załapiesz na promocję to nawet za 20 zł . Ponadto AD1865P jest niedrogi ( około 70 zł z wysyłką ) , nie spotkałem podróbek , brzmi lepiej niż AD1860 i w sumie za około 500-600 zł masz dac-a z transformatorami , do którego podpinasz analog jaki chcesz . 

To jest wątek o NOS dac-ach więc załączam plik Gerber do płytki . Ten projekt zawiera sporo elementów SMD a montaż należy zacząć od wlutowania AD1865P , CS8414 i dwóch scalaków ,, logiki" . Potem kondensatory ceramiczne itp itd. 

Ukryta Zawartość

Super!!! Chciałbym zrobić naprawde fajnie brzmiącego DACa. Nie boję się smd. Być może połączę z moim steamerem. Czy zatem ad1865p jest godnym polecenia? Zarówno brzmieniowo i dostępowo w handlu. 

Super robotę wykonałeś. Cała grupa szacun za zaangażowanie.

Co do samego zamówienia płytek wystarczy że dołączę ten projekt i będą wiedzieć skalę i wszystkie opcje?

Ostatni raz robiłem płytki w zeszłym stuleciu i nigdy nie zamawiałem gotowych więc pytam o jakieś ukryte opcje warte zaznaczenia.

Dzięki i pozdrawiam

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, BoBasek napisał:

Czy zatem ad1865p jest godnym polecenia?

Zdecydowanie .

3 minuty temu, BoBasek napisał:

Zarówno brzmieniowo i dostępowo w handlu. 

Nadal są dostępne na eBay i aliexpress po około 50 zł sztuka . Ale mówię tylko o wersji z literką ,,P" ( obudowa PLCC ) , inne są często podrabiane . I do takiego jest przystosowana ta płytka , którą zamieściłem . 

Ja kupuję tu :

Ukryta Zawartość

A ten sprzedawca też raczej godny zaufania , mam od niego sporo kostek i wszystkie OK :

Ukryta Zawartość

10 minut temu, BoBasek napisał:

Co do samego zamówienia płytek wystarczy że dołączę ten projekt i będą wiedzieć skalę i wszystkie opcje?

Oczywiście , to pliki do produkcji . Dokładnie takie sam im wysyłam . Tylko zarejestruj się i złóż zamówienie zgodnie z ich procedurą - system cię poprowadzi , po angielsku . Przygotuj dane karty lub innego rodzaju płatności ( np. PayPal ) oraz dane do wysyłki . Na ich stronie możesz nawet śledzić proces produkcji i monitorować przesyłkę . Szkoda , że w Polsce nie ma takiej obsługi .  

AD1865Pnosdac.thumb.jpg.832ca0fdeec8c82baa34b14bfe350947.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

4 godziny temu, tedi02 napisał:

Z filtrem cyfrowym SM5818 miał ktoś do czynienia ? Jakieś opinie  ,ew.nowszy zamiennik ?

Siedział w odtwarzaczu Kenwooda DP 5200 . Ogólnie to porażka - i filtr i brzmienie odtwarzacza . Bezpośrednich zamienników nie znam ale przypomina tańsze filtry Pioneera . Ale odtwarzacz o tyle dobry , że ma dwa PCM1701P . Więc go przerobiłem na 18-bitowego nos dac-a . 🤭 Teraz walczę z filtrami CXD1244S i SM5842APT aby je połączyć z tymi przetwornikami .

...there is no spoon...

Acha ,odtwarzacz to nie tylko filtr i przetwornik ,to również zasilanie w,w elementów  ale nie przeczę ,że jest jak piszesz 👍

6 minut temu, tedi02 napisał:

Acha ,odtwarzacz to nie tylko filtr i przetwornik ,to również zasilanie w,w elementów  ale nie przeczę ,że jest jak piszesz 👍

Pewnie modyfikacja/rozbudowa zasilania wniosłaby poprawę brzmienia ( piszę o tym Kenwoodzie ) ale nadal ograniczeniem brzmienia świetnych przetworników jest ten filtr i dziwaczne rozwiązania podnoszące głębię bitową do 20 . Wolałem wykorzystać PCM-y , transformator i drobnicę do zrobienia dac-a . I to zagrało . Z drugiej strony , jeśli chcesz mieć odtwarzacz to można go przerobić . Wstawić lepszy filtr , poprawić zasilanie , przerobić analog . Ale chyba na 18 bit-ów bo ta sztuczka z przeróbką na 20-bitów się nie sprawdziła . Jak pewnie zauważyłeś PCM1701P jest podobny do PCM58 a na te przetworniki jest sporo projektów i servisówek . 

PS

Tak się rozpisałem a nawet nie zapytałem dlaczego Ty pytasz o filtr 5818 . 😆 Jaki to odtwarzacz ? 

...there is no spoon...

@arturpMyślę o jakimś nowym dacu i zastanawiam się nad Twoim rozwiązaniem AD1865p lub AD1955. Chciałbym złożyć coś dobrego do tego jakiś analog . Co mógłbyś polecić ze swoich zabawek,  aby miało dobrą barwę i było muzykalne raczej skłaniałbym się w kierunku 24bit, aby można było słuchać muzyczki w 192 kHz . Mam duże zasoby z tą częstotliwością. 

A może pracujesz nad jakimś kilerem i warto poczekać. 

9 minut temu, Mariusz03 napisał:

Myślę o jakimś nowym dacu

Paczpan co chińczyki mają 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   🙂

Ukryta Zawartość

14 minut temu, Wito76 napisał:

Paczpan co chińczyki mają 

Ukryta Zawartość

2025 rok a oni nadal coax, przecież to co leci na spoti już dawno jest remasterowane w 192, puszczając po coax informacje idą w kibel

Ukryta Zawartość

49 minut temu, arturp napisał:

Pewnie modyfikacja/rozbudowa zasilania wniosłaby poprawę brzmienia ( piszę o tym Kenwoodzie ) ale nadal ograniczeniem brzmienia świetnych przetworników jest ten filtr i dziwaczne rozwiązania podnoszące głębię bitową do 20 . Wolałem wykorzystać PCM-y , transformator i drobnicę do zrobienia dac-a . I to zagrało . Z drugiej strony , jeśli chcesz mieć odtwarzacz to można go przerobić . Wstawić lepszy filtr , poprawić zasilanie , przerobić analog . Ale chyba na 18 bit-ów bo ta sztuczka z przeróbką na 20-bitów się nie sprawdziła . Jak pewnie zauważyłeś PCM1701P jest podobny do PCM58 a na te przetworniki jest sporo projektów i servisówek . 

PS

Tak się rozpisałem a nawet nie zapytałem dlaczego Ty pytasz o filtr 5818 . 😆 Jaki to odtwarzacz ? 

To CD teac cdz 500 ,   ale filtr cyfrowy podają że ma 18 bit ,ba ,jeszcze jest układ npc , który przyjmuje dane zegara i rozdziela sygnał DATA w tryb symultaniczny na dwa TDA 1541A. Fakt ,że słychać  brzmienie w,w przetworników .

5 minut temu, Mariusz03 napisał:

AD1865p lub AD1955.

AD1955 jest trudny do zrobienia ponieważ jego wyjścia trzeba zasilić z zewnątrz ( brzmi dziwnie ale to fakt ) . W zasadzie nie znalazłem ciekawych analogów do tego przetwornika , tylko aplikacja z datascheeta lub jej wariacje ( np. w Harmanie HD970 ) . Pod AD1865 podepniesz każdy analog - od opampów , przez dyskretne do lampowych . A , jak sam wiesz , to analog ostatecznie kształtuje brzmienie . No i AD1865 brzmi bardzo fajnie . Jeśli nie martwią cię marne wyniki pomiarów nos dac-ów to oczywiście nos . Jeśli nie martwią cię marne wyniki pomiaru impulsu to oczywiście coś z filtrem cyfrowym . AD1865 jako nos gra odrobinę barwniej i trochę cieplej przez co lepiej pokazuje emocje i barwy . Natomiast z dobrym filtrem ( SM5842APT ) jest troszkę więcej konturu i trochę bardziej ekspansywna średnica . Mnie się podobają obydwa rozwiązania , zwłaszcza , że różnice są niewielkie . Projekt płytki nos-a masz kilka postów wyżej a jeśli chcesz to wrzucę tu Gerbery do 3 płytek, które są w fazie testowania , grają fajnie ale jeszcze ich nie mierzyłem bo ciągle kombinuję z elementami pasywnymi  . Pierwsza płytka do DIR9001 i SM5842 z zasilaniem - na niej jest sporo malutkich SMD , w tym stabilizatory wielkości kilku milimetrów . Druga to płytka po AD1865P z zasilaczem a trzecia to malutka płytka pod sam AD1865P i trochę elementów pasywnych  aby można je było montować po kilka równolegle , jak piętra bloku mieszkalnego ( 2,3,4 itd ) . Taki trochę ucywilizowany ,,piggy back"  . Tylko podkreślam - to płytki w fazie testowania i trudne do złożenia bo trzeba uwzględnić wymagania układów scalonych - np. wymogi stabilizatorów co do ESR kondensatorów w ich otoczeniu . 

7 minut temu, tedi02 napisał:

przyjmuje dane zegara i rozdziela sygnał DATA w tryb symultaniczny na dwa TDA 1541A.

O kurczę , to warto powalczyć z tym odtwarzaczem . Ja obecnie testuję CXD1244S , który czasem był łączony z TDA1541A ale na razie bez szału . 

...there is no spoon...

Już trochę czasu z nim walczę 😁 zasilanie kostek ,osobne zasilanie na + ,- 5v tda i -15 v .W kolejce czeka zegar muzga z osobnym zasilaniem , do tego jeszcze osobne do filtra cyfrowego i tego układu npc.

• Pokaż nowe odpowiedzi