Skocz do zawartości
IGNORED

Tani nos dac AD1860 , PCM56 , PCM61 , AD1861 itd - projekt dla wszystkich

Rekomendowane odpowiedzi

23 minuty temu, tedi02 napisał:

Ja nie mogę jednoznacznie stwierdzić ,na AS , wiarygodność odsłuchu jest kiepska , natomiast są dwie recenzje z prasy audiofilskiej i obie w zasadzie pokrywają się : kompletnie nie muzykalny DAC

Co prawda nie miałem go w domu i odsłuchiwaliśmy go gościnnie z kolegą u niego i w jego systemie, ale wrażenie mam pozytywne, szczególnie w wersji na lampach, gdzie troche czaru lampowego bardzo korzystnie wpływało na całość. Konrad tez był i mieliśmy odmienną opinię . Konradowi lampowy sznyt nie za bardzo tutaj podchodził, a mi odwrotnie. 

"Lepiej nie , jakoś podejrzanie szybko mi padają podczas testów . 😆Szczególnie AD1860 , z 10 sztuk , one chyba miały feler bo padały bez przyczyny . Ale dziękuję za propozycję ."

Artur one padają od elektryczności statycznej . Nie wolno dotykać ich wyprowadzeń ręką. Trzeba mieć profesjonalne uziemienie .

NOS dac na PCM1702 w wersji DIP16 . Odbiornik DIR9001 , rejestr przesuwny , rozbudowane zasilanie , podobny do tego na PCM63 . Projekt ma kilka lat i jest ciągle modyfikowany . To dzisiejsza wersja z niskoszumowymi stabami dla cyfry . 

Starsza wersja została dzisiaj wyciągnięta z pudełka , uzupełniona o nowe kondy , odpalona i gra . Warto zastosować ciepło brzmiące kondensatory przy PCM-ach bo w tej konfiguracji z niewygrzanymi Tonerexami zagrało jasno . Z Silmicami brzmiał pełniej . Jest bardzo przestrzenny , detaliczny , klarowny , ma sporo ładnej góry , jasny - zupełne zaprzeczenie stereotypowego pojęcia o dac-ach NOS . Gerber w załączniku . 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

image.thumb.png.1be83a27ccfcfe8b8e2ee877a324773f.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Godzinę temu, Krzych 2 napisał:

Co prawda nie miałem go w domu i odsłuchiwaliśmy go gościnnie z kolegą u niego i w jego systemie, ale wrażenie mam pozytywne, szczególnie w wersji na lampach, gdzie troche czaru lampowego bardzo korzystnie wpływało na całość. Konrad tez był i mieliśmy odmienną opinię . Konradowi lampowy sznyt nie za bardzo tutaj podchodził, a mi odwrotnie. 

To zależy od systemu ,gustu muzycznego itd  to kolejny dac na 9038 którego niestety słychać mimo iż do muzga mam wielki szacunek i korzystam z jego komponentów. W dziale High end też go testowali , Biorąc pod uwagę ilość zasilaczy komponenty ,wiedzę muzga  ,to powinno być urządzenie TOP HIGH END   a prezentuje poziom cenowy ,wersja lampowa już dużo więcej kosztuje ,nie wiem ile teraz ,może ok50? tys  czy warte ? trudno mi powiedzieć.

Godzinę temu, GU48 napisał:

Artur one padają od elektryczności statycznej .

Ale one odmawiały współpracy w prawidłowo działającym układzie . Grały kilka dni lub tygodni i przy kolejnym odpaleniu jeden padał . Po wymianie za kilka dni lub tygodni padał drugi . 

...there is no spoon...

31 minut temu, arturp napisał:

Ale one odmawiały współpracy w prawidłowo działającym układzie . Grały kilka dni lub tygodni i przy kolejnym odpaleniu jeden padał . Po wymianie za kilka dni lub tygodni padał drugi

A czy miałeś zasilanie z zabezpieczeniem, by startowe napięcie przed stabilizacją nigdy nie przekroczyło 12V? Vivaro kiedyś oferował laminaty pod takie stabilizatory, po czym były one jakoś bez głowy lutowane i moim zdaniem, nie mogły zadziałać. Kiedyś wziąłem z ciekawości na "warsztat" te laminaty, pobawiłem się w symulacjach, by dojść "co autor miał na myśli" i doszedłem, co projektant laminatów stabów od Vivaro chciał osiągnąć. Na wyjściu z nich, szybszy WO dbał lepiej niż stabilizator typu LM i LT, by ustawione napięcie nigdy na wyjściu nie pojawiło się większe niż 11.6V. Zwykły LM czy LT może mieć na początku chwilowo tyle, ile daje mostek - a to czasami za dużo dla scalaków - i się palą. To hipoteza - mam zamiar do latem sprawdzić, jak uda się mi latem wrócić do warsztatu.

1 minutę temu, dekRe napisał:

A czy miałeś zasilanie z zabezpieczeniem

Nie , tylko stabilizatory . Może faktycznie to była przyczyna . Po tych doświadczeniach z AD1865 zawsze robiłem pre-stabilizację . Ale inne dac-ki nie mają tej przypadłości. Ostatnio używam AD1865 i PCM1701P bez pre-stabilizacji i nic im się nie dzieje . 

...there is no spoon...

1 godzinę temu, dekRe napisał:

Zwykły LM czy LT może mieć na początku chwilowo tyle, ile daje mostek - a to czasami za dużo dla scalaków - i się palą.

Dodam od siebie. To jest przyczyna na 100%. Sprawdzałem i potwierdzam, czas zadziałania stabilizacji jest z opóźnieniem i może wystąpić przerzut. Do zaobserwowania oscyloskopem.

Właśnie sprawdziłem swój zasilacz dyskretny i u mnie wszystko OK

Lekki przerzut przy włączaniu -mniej niż 0.3V

5 godzin temu, Scott L.F. napisał:

Właśnie sprawdziłem swój zasilacz dyskretny i u mnie wszystko OK

Lekki przerzut przy włączaniu -mniej niż 0.3V

No i dobrze. Na przykład zasilacz Spencera, chociaż też dyskretny i tutaj swego czasu popularny i uważam go w dalszym ciągu za świetny brzmieniowo. Miał tą przypadłość. Można sobie z tym poradzić, ale uważać trzeba i za każdym razem sprawdzać oscyloskopem. Wyzwalanie zboczem narastającym i wszystko jest jasne.

Zrobiłem swoje PCB do Spencera ale jeszcze nie próbowałem.

Grzecznie czekają  w kolejce  😁

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Scott L.F. napisał:

Grzecznie czekają  w kolejce  😁

Ukryta Zawartość

👍

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Scott L.F. napisał:

Czy ten zasilacz będzie odpowiedni do konwertera D1 Passa ? Zrobiłem sobie płytki do D1 ale nie mam czym napędzić . 

...there is no spoon...

34 minuty temu, arturp napisał:

Zrobiłem sobie płytki do D1 ale nie mam czym napędzić . 

Jakie napięcie potrzebujesz?

Z tego co pamiętam to Spencer to raczej góra +/-20V

Byl używany do DAC i wzmacniaczy sluchawkowych

EDIT

D1 potrzebuje +/-30V wiec ciężko mi powiedzieć

Trzeba polutować i sprawdzić czy da rade w takim zakresie napiec

Edytowane przez Scott L.F.
43 minuty temu, arturp napisał:

Czy ten zasilacz będzie odpowiedni do konwertera D1 Passa ? Zrobiłem sobie płytki do D1 ale nie mam czym napędzić . 

Zdecydowanie tak. Kolega pisze, ze moze nie dostarczyć +-30V. Nie pamiętam do końca, ale chyba wyciągnąłem z niego tyle.

Taka mała uwaga. Oczywiście kwestia preferencji. Mamy dwa elementy grające gęstą nasyconą średnicą i odpowiednio dociążoną. D1 i Spencer razem mogą dać efekt zmulenia. U mnie to było na granicy, ale dalej świetnie. Do D1 potrzeba czegoś co daje precyzje np TT.

Edytowane przez Krzych 2
2 minuty temu, Krzych 2 napisał:

Zdecydowanie tak.

Jaka jest optymalna ( lub minimalna ) różnica napięć wejściowych w stosunku do wyjściowych ( +/-30V ) w tym zasilaczu ? 

...there is no spoon...

3 minuty temu, pataus napisał:

Do D1 polecam zasilacz Muzga

Też próbowałem. Efekt zbliżony to ta sama sygnatura , dociążony dźwięk z odpowiednią gęstością. W sumie tak jak lubie

2 minuty temu, Krzych 2 napisał:

Też próbowałem. Efekt zbliżony to ta sama sygnatura , dociążony dźwięk z odpowiednią gęstością. W sumie tak jak lubie

Chyba mnie zmotywowałeś żeby w końcu polutować tego Spenera 😉

7 minut temu, Krzych 2 napisał:

+4 V

To optimum ja wiem, że to sporo, ale jest zapas. Pewnie i 2 V by wystarczyły. Ja stosuje z takim zapasem

Jasne , dzięki Krzychu .

4 minuty temu, pataus napisał:

Do D1 polecam zasilacz Muzga

Ale który , bo Muzg ma kilka w ofercie .

...there is no spoon...

2 minuty temu, arturp napisał:

Jasne , dzięki Krzychu .

Ale który , bo Muzg ma kilka w ofercie .

Ukryta Zawartość

To ten

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, pataus napisał:

Tam chyba tylko jeden jest możliwy do +\- 32v symetryczny 1,5A

Dokładnie. Bardzo przyzwoity wyrób. Konrad lubi stosować Panasoniki FM. Efekt końcowy jest taki, ze nie ma co tutaj grzebać. Produkt skończony. Inna sprawa, że te Panasy po prostu lubię😉

Ukryta Zawartość

10X10 cm a wysokość uzależniona od wysokości kondensatorów w zasilaczu , ten egz. około 3,5 cm . Idealny do wstawienia do wnętrza odtwarzacza CD , z którego można pobrać sygnał cyfrowy . Można też wykorzystać istniejący analog w odtwarzaczu , po przerobieniu na konwersję aktywną oczywiście . 

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Godzinę temu, arturp napisał:

Ukryta Zawartość

10X10 cm a wysokość uzależniona od wysokości kondensatorów w zasilaczu , ten egz. około 3,5 cm . Idealny do wstawienia do wnętrza odtwarzacza CD , z którego można pobrać sygnał cyfrowy . Można też wykorzystać istniejący analog w odtwarzaczu , po przerobieniu na konwersję aktywną oczywiście . 

Zamówiłem części. Za 2 tygodnie zacznę składać.

Widzę że na cs8414 masz logotyp. Na alli widzę że prawie wszystkie mają beż tego logo. Czy to świadczy o tym że są to podróbki?

Mam 2 płytki jeszcze 2 odsprzedania. Gdyby ktoś był chętny to proszę na priv.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez BoBasek
Dodałem nowa tresc
  • Pokaż nowe odpowiedzi