Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podstawkowe do stereo z Audiotrak Prodigy Black Edition

Fajeczny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po raz pierwszy na forum 

Chciałbym kupić kolumny podstawkowe do stereo. Trochę się pospieszyłem z kupnem Audiotrak Prodigy Black Edition i stąd pytanie: dysponując budżetem około 2000 zł lepiej będzie kupić oddzielny wzmacniacz i do tego kolumny (Audiotrak służyłby wtedy tylko za DAC), czy pozostać już przy tym DAC/AMP i zainwestować więcej w kolumny?

Cena: do 2000-2500 zł za całośc (czyli albo wzmacniacz, kolumny i podstawki, albo same kolumny z podstawkami),
Używany czy nowy: nowy/używany,
Czy stereo, czy kino: stereo,
Sprzęt towarzyszący: Audiotrak Prodigy Black Edition,
Powierzchnia: 16,5 m2,
Muzyka: vocal jazz (Sinatra, Crosby itp.), swing, rock, blues,
Jakość: chciałbym, by był to sprzęt na wiele lat,

Jeżeli ten Audiotrak w ogóle nie pasuje do jakiegoś zestawu Amp+kolumny lub jakość DAC w nim mocno ograniczy dokupiony do niego wzmacniacz, to mogę postarać się go zwrócić. Składałem PC i kupiłem go w ramach zewnętrznej karty dźwiękowej. Nie myślałem wtedy o kupowaniu kolumn, ale teraz nie wiem, czy nie lepiej będzie zamienić go na dedykowany DAC lub kupić kombo DAC/AMP.

Jestem bardzo początkujący w kwestii audio i przyznam szczerze, że ogrom możliwości jak i różne konfiguracje trochę mnie przytłoczyły... Przepraszam, jeżeli moje pytania wydają się ignoranckie, ale szukam możliwie najlepszej konfiguracji 

8 godzin temu, Fajeczny napisał:

Chciałbym kupić kolumny podstawkowe do stereo. Trochę się pospieszyłem z kupnem Audiotrak Prodigy Black Edition i stąd pytanie: dysponując budżetem około 2000 zł lepiej będzie kupić oddzielny wzmacniacz i do tego kolumny (Audiotrak służyłby wtedy tylko za DAC), czy pozostać już przy tym DAC/AMP i zainwestować więcej w kolumny?

Audiotrak to dobra firma i robi niezłe urządzenia w tej półce cenowej .Miałem Prodigy HD2 z tej firmy i ogólnie bardzo dobrze grała, ja bym skupił się na zakupie wzmaka + kolumny, ponieważ zmieniłem potem na Xonara ST, teraz na Ifi micro idac2 i są to zmiany lekkie na plus jeżeli chodzi o dźwięk z RCA, nie jakieś kolosalne. Jedynie w ifi jest duża zmiana w jakości dźwięku przy napędzaniu słuchawek z wbudowanego wzmacniacza słuchawkowego w stosunku do Xonara i Prodigy. Teraz wiec zostawiłbym źródło w spokoju i skupił się na wzmaku i kolumnach. Chyba, że mocno zależy Ci wzmaku słuchawkowym, to używka ifi 800zł.

Jak ci zależy na funkcjonalności to poszukaj Onkyo TX-8150, pomimo że amplituner, to bardzo fajnie gra. Poczytaj opinie ja polecam i sam używam, jest pozytywnie niem zaskoczony. Można trafić używkę nawet za 1000zł. Z nowych w fajnej cenie jest teraz wzmacniacz z DAC Onkyo A-9130

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale jego nie słuchałem, ale czytałem o nim i ma bardzo dobre opinie. Kup, zobaczysz czy podejdzie Ci brzmienie jak nie to zwrócisz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cześć,
Sam także mialem kiedyś Audiotraka do napędzania słuchawek i połączenia z komputerem. Jesli dysponujesz 3k zł to możesz postawić na 2 rozwiązania. Pierwsze to monitory aktywne i tutaj bardzo dobrym rozwiązaniem może sie okazać Klipsch The Sixes lub jesli lubisz muzykalniejsze brzmienie to System Audio Saxo 7 Active. 
Drugim rozwiązaniem może być wzmacniacz Topping MX3 w połączeniu z Pylon Audio Diamond Monitor jeśli lubisz potężniejsze brzmienie, z mocniejszy basem i delikatną ale rozdzielczą górą. Alternatywą dla Pylonów mogą być Monitor Audio Bronze 2, które zagrają dynamiczniej i bardziej szczegółowo. 

Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny zestawów. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Z tego co czytam, to Klipsch są bardzo kuszące (ale ich cena wykracza poza budżet). Czy sprawdzą się one do muzyki jazzowej i rockowej? Czy jest sens trzymania Audiotrak jako DAC, jeżeli można je bezpośrednio podpiąć pod komputer (mają wejście USB)?

Podeślę jeszcze rozkład pokoju:

Ukryta Zawartość

Muzyki będę słuchać głównie przy biurku, więc w odległości około 1m od kolumn

Ukryta Zawartość

46 minut temu, Fajeczny napisał:

Muzyki będę słuchać głównie przy biurku, więc w odległości około 1m od kolumn

Ja mam podobny układ, też stoją po bokach biurka kolumny. U mnie monitory się nie sprawdziły w bliskim odsłuchy, ze względu na bardzo kiepską jakość i głębokość basu. Jak masz miejsce polecam jakieś nieduże  kolumny podłogowe dwudrożne np. Polk T50.

A ile pomożesz przeznaczyć na same kolumny?

Podstawki z monitorami zajmą Ci tyle samo miejsca co podłogówki, te Polki są nie duże bo mają 20cm szerokości i głębokości. Jak pamiętam cokół 26 na 26.

Wydaje mi się, że przy tym ustawieniu potrzebuję czegoś wyższego, stąd też pomyślałem o wysokich standach do monitorów.

BTW. dzięki Prewwit i Q21 a propozycje, teraz już chociaż zrozumiałem, czego oczekuję ?

Po przeanalizowaniu tematu stwierdziłem, że Audiotrak nie ma sensu (wystarczyło zrozumieć, czym on właściwie jest) i będę szukał zestawu od zera. W grę wchodzą trzy konfiguracje:

1. wzmacniacz + DAC + kolumny
  2. wzmacniacz z wbudowanym DAC + kolumny
  3. kolumny aktywne

Nie biorę pod uwagę rozbudowy czy też szybkiej wymiany na coś droższego. Która z nich będzie najlepsza kupując sprzęt z myślą o długim użytkowaniu? Co polecacie do 3000 zł do muzyki jazz/rock i do powyższego rozmieszczenia w pokoju (kolumny około 50 cm od ściany, między nimi 1.5-2 m, a słuchacz w odległości 1 m)?

7 godzin temu, Fajeczny napisał:

kolumny około 50 cm od ściany, między nimi 1.5-2 m, a słuchacz w odległości 1 m

To prawie tak samo jak u mnie, tutaj opisywałem jak mam ustawione

Wrzucam fotę jak to wygląda u mnie. Teraz pod przód cokołu kolumny dałem klocki drewniane, po dwa na kolumnę 

Ukryta Zawartość

Można regulować kąt kolumn  podkładając je na szerszej stronie 4cm lub węższej 2cm, czym wyżej to wysokie i średnie tony są bardziej bezpośrednie.

IMG_20200410_171013285.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba dość pewne zestawienie w budżecie; nie wiem, jak z miejscem na sprzęt, ale spróbuję:

amplituner Onkyo TX 8250 plus nieduże podłogówki Pylon Pearl 20 - kolor do wyboru.

Masz DAC, USB, radio itp, a kolumny to tylko 20 cm szerokości więc miejsce to samo, co monitory.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

21 minut temu, audioburak napisał:

amplituner Onkyo TX 8250

Albo Tx-8150 używka za tysiaka. Wtedy nawet możesz się szarpnąć na lepszego DACa ifi micro idac2, używki koło 800zł, tyle że ma tylko wejście usb, ale pod kompa jak znalazł, plus bardzo dobry wzmacniacz słuchawkowy.

Mieszczą się za to np:

Ukryta Zawartość

czyli DAC z OPT i COAX, BT, 3 drogi, miękka kopułka i zdalne; jedyna wada to gabaryty, ale zagrają.

Oczywiście jako propozycja może zbyt  tania, ale kupując nówki masz czas na zwrot ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 21.04.2020 o 22:33, Fajeczny napisał:

Cena: do 2000-2500 zł za całośc (czyli albo wzmacniacz, kolumny i podstawki, albo same kolumny z podstawkami),
Używany czy nowy: nowy/używany,
Czy stereo, czy kino: stereo,
Sprzęt towarzyszący: Audiotrak Prodigy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,
Powierzchnia: 16,5 m2,
Muzyka: vocal jazz (Sinatra, Crosby itp.), swing, rock, blues,
Jakość: chciałbym, by był to sprzęt na wiele lat,

Heco Aurora 300 + Pioneer A-40AE. Myślałeś nad taką opcją? Źródłem może być TV lub osobna sieciówka Yamaha WXAD-10. Odpuść ampli kup wzmaka ? 

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.