Skocz do zawartości
IGNORED

karta/interface dla Edifier R2750DB - eliminacja zakłóceń PC

teotym

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

chciałbym kupić te głośniki

https://www.edifier.pl/product-pol-135-Edifier-R2750DB-bluetooth.html

ale mam problem z doborem pozostałej konfiguracji do PC. Płyta główna, jaką mam, to

https://www.asus.com/pl/Motherboards/PRIME-A320M-A/

Chodzi mi o to, aby kupić takie urządzenie, które zminimalizuje czy wyeliminuje dźwięki dochodzące z PC, czyli szumy przy ruchach kursorem, pracy dysku twardego itd.

Jestem laikiem i nie wiem, czy to powinien być DAC USB, czy zewnętrzna karta dźwiękowa, czy jeszcze coś innego. Zależy mi przede wszystkim na wyeliminowaniu zakłóceń komputera. Budżet - około 500 PLN. Biorę pod uwagę jedynie sprzęt nowy i łatwo dostępny w Polsce. Bardzo proszę o poradę, bo pogubiłem się w tych wszystkich interfejsach, złączach itp. Muzykę odtwarzam wyłącznie z PC, pokój mam niezbyt duży, w dźwięku liczy się dla mnie szczegółowość, ale najważniejsze jest uwolnienie się od wewnętrznych zakłóceń PC.

Używam Asus Prime Z370 dla Intela, która posiada wyjście Toslink z karty Realtek. Twoja niestety takiego nie posiada a to byłoby naturalne połączenie z głośnikami które chcesz kupić. Ze swoją płytą nie skorzystasz z DACa wbudowanego w głośnikach. Z resztą, nie spodziewałbym się niczego dobrego po takim DAC.

Jeśli chcesz dobre PC audio to powinieneś zakupić zewnętrzny DAC/kartę dźwiękową USB zasilaną zewnętrznie. I zastanowiłbym się nad innymi głośnikami, bez DAC i BT ale np z wejściami symetrycznymi. Bez cyfrowych bajerów dostaniesz lepsze głośniki w podobnej cenie.

Wtedy Focusrite Scarlett 2i2 albo Behringer UMC202HD dadzą radę. Żadnych filtrów USB, sanityzerów i innych cudów. Tylko możliwie krótki i ekranowany kabel USB.

Serdecznie dziękuję za podpowiedź. Czy te głośniki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

mają wejścia symetryczne? Bo takie obecnie mam, ale słyszę w nich komputer [mikser Windows ustawiony na 100%, głośniki na raptem 1/4 mocy]. A jeżeli nie, to prosiłbym o przykładowy monitor/głośnik bliskiego pola na biurko, z wejściem symetrycznym i najlepiej basrefleksem z przodu, większy głośnik 5 albo 6,5". Głośnik do 1000 PLN/para.

Obecne połączenie to mini-jack od strony komputera [z karty zintegrowanej] i 2 x RCA do głośników.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

38 minut temu, teotym napisał:

Serdecznie dziękuję za podpowiedź. Czy te głośniki:

Ukryta Zawartość

mają wejścia symetryczne? Bo takie obecnie mam, ale słyszę w nich komputer [mikser Windows ustawiony na 100%, głośniki na raptem 1/4 mocy]. A jeżeli nie, to prosiłbym o przykładowy monitor/głośnik bliskiego pola na biurko, z wejściem symetrycznym i najlepiej basrefleksem z przodu, większy głośnik 5 albo 6,5". Głośnik do 1000 PLN/para.

Obecne połączenie to mini-jack od strony komputera [z karty zintegrowanej] i 2 x RCA do głośników.

Pozdrawiam.

Rozwiązanie jest proste. Te głośniki mają wejścia symetryczne i najprawdopodobniej twój standardowy problem da się rozwiązać odpowiednim kablem. Z komputera minijack bo inaczej się nie da a z drugiej strony dwa xlr albo jacki stereo polutowane odpowiednio: masa do 3 xlr lub ring/obrączka jack, sygnał do 2 xlr albo czubka jacka. 1 w xlr lub masa w Jacku pozostają w powietrzu. 

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Czyli kupując kabel minijack/2xXLR wyeliminuję problem dźwięków z komputera? Lutować nie potrafię, więc samodzielne przeróbki nie wchodzą w rachubę.

Dosłownie kilka dni temu wydałem 40 PLN na kabel minijack/2xRCA myśląc, że poprzedni kabel jest wadliwy. Problem pozostał. Czyli minijack/2xXLR załatwia sprawę?

Teraz, teotym napisał:

Czyli kupując kabel minijack=2xXLR wyeliminuję problem dźwięków z komputera? Lutować nie potrafię, więc samodzielne przeróbki nie wchodzą w rachubę.

Nie, bo we wtykach xlr najprawdopodobniej będą zwarte nogi 1 i 3. Napis do kogoś, kto takie kable robi i przedstaw problem, zlutuje jak trzeba, prosta sprawa. 

nagrywamy.com

Czyli gotowych brak? Szkoda....

A jeśli kupię Behringer UMC202HD do obecnych głośników, to nie będę słyszał pracy wewnątrz komputera? Jakie wtedy połączenie jest najlepsze [uwzględniając dotychczasowe głośniki, które podlinkowałem], czyli: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  czyli jakie kable najlepiej kupić do tego zestawu?

Edycja: tego Behringera nigdzie nie ma od ręki ? Zły czas na zakupy.

Ukryta Zawartość

Czyli gotowych brak? Szkoda....

A jeśli kupię Behringer UMC202HD do obecnych głośników, to nie będę słyszał pracy wewnątrz komputera? Jakie wtedy połączenie jest najlepsze [uwzględniając dotychczasowe głośniki, które podlinkowałem], czyli: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  czyli jakie kable najlepiej kupić do tego zestawu?

Edycja: tego Behringera nigdzie nie ma od ręki  Zły czas na zakupy.
Na Allegro dwa sklepy oferują teraz UMC 202HD. Kable symetryczne TRS-TRS 6,3mm,l albo TRS-XLR bo Twoje monitory mają wejścia balanced w dwóch standardach. Nie wiem jakiej długości potrzebujesz, można zlutować albo coś znaleźć.

Ukryta Zawartość

Lutownica kosztuje 12 PLN. Najlepiej wydana kasa
Ale za tę mniejszą kasę kolega nie otrzyma ekwiwalentu zewnętrznej karty dźwiękowej. Skoro już posiada monitory z "profesjonalnym" złączem symetrycznym to po co stosować przyczłapki.

A skoro z tej dziurki trs w kompie idą jakieś zakłócenia, to końcówka XLR ich nie wyczyści...
43 minuty temu, teotym napisał:

Ukryta Zawartość

Tak czy inaczej bez ingerencji w kable raczej będzie ciężko. Normalne połączenia symetryczne nie gwarantują ciszy w monitorach, ale z ucięciem masy we wtyczce chyba sobie poradzisz ? Z tego powodu lepiej jack - xlr niż jack - jack.

2 minuty temu, msankowski napisał:

Ale za tę mniejszą kasę kolega nie otrzyma ekwiwalentu zewnętrznej karty dźwiękowej. Skoro już posiada monitory z "profesjonalnym" złączem symetrycznym to po co stosować przyczłapki.

A skoro z tej dziurki trs w kompie idą jakieś zakłócenia, to końcówka XLR ich nie wyczyści...

Z dużym prawdopodobieństwem wyczyści. Zakłócenia idą po masie. Sprawdzić łatwo uwalając bolec w monitorach (ja tego nie napisałem ? ) albo podłączając monitory przez przedłużacz bez bolca. Zintegrowane karty mają zaskakująco dobrą jakość. Ale oczywiście można wydać 200 a nie 12 ?

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Póki co zmieniłem na głośniki żony, czyli Edifier R1600 TIII. Jest cicho, chociaż dźwięk nieco gorszy [mniej detaliczny] niż z tych Swissoników. Ale bez żadnego szumu. Co ciekawe, Edifier ma wtyczkę bez uziemienia - może to jest powód ciszy?

1 minutę temu, teotym napisał:

Edifier ma wtyczkę bez uziemienia - może to jest powód ciszy?

Tak:

39 minut temu, przemak napisał:

Sprawdzić łatwo uwalając bolec w monitorach (ja tego nie napisałem ? ) albo podłączając monitory przez przedłużacz bez bolca

nagrywamy.com

Przedłużacz bez bolca można zawsze w celach poznawczych spróbować.
Ale z tym uwalaniem bolców i odcinaniem przewodów... to normalnie Pat i Mat ;)

W jakimś celu te bolce i przewody masy producenci stosują. Połączenia wej/wyj symetryczne są właściwym technicznie rozwiązaniem.

5 minut temu, msankowski napisał:

Ale z tym uwalaniem bolców i odcinaniem przewodów... to normalnie Pat i Mat ?

Godzinę temu, przemak napisał:

ja tego nie napisałem

?

5 minut temu, msankowski napisał:

Połączenia wej/wyj symetryczne są właściwym technicznie rozwiązaniem.

Bez ground liftu często nieskutecznym.

nagrywamy.com

Zabawa z masami może ograniczyć tzw brum, czyli przydźwięk sieci. Autor wątku nie sprecyzował, czy to o takie zakłócenia chodzi?

Jaką masz w domu sieć zasilającą, TN-C czy TN-S?

1 minutę temu, msankowski napisał:

Zabawa z masami może ograniczyć tzw brum, czyli przydźwięk sieci. Autor wątku nie sprecyzował, czy to o takie zakłócenia chodzi?

Autor sprecyzował, jaki ma problem - zresztą standardowy do bólu. Rozwiązanie też jest oczywiste.

nagrywamy.com

Chodzi mi o to, aby kupić takie urządzenie, które zminimalizuje czy wyeliminuje dźwięki dochodzące z PC, czyli szumy przy ruchach kursorem, pracy dysku twardego itd.

Faktycznie zdefiniował. I takie się usuwa tak jak pętlę mas?
1 minutę temu, msankowski napisał:

Faktycznie zdefiniował. I takie się usuwa tak jak pętlę mas?

Tak - przecież usunął ?

nagrywamy.com

Teraz, msankowski napisał:

Stosując inne głośniki?

Tak. w ten sposób zaprzeczając twojej tezie, jakoby:

Godzinę temu, msankowski napisał:

skoro z tej dziurki trs w kompie idą jakieś zakłócenia, to końcówka XLR ich nie wyczyści

nagrywamy.com

Na razie niczego nie ruszam, w żony komputerze problemu nie ma, w moim obecnie też nie ma [po zamianie głośników], więc nie drążę tematu. Jak się uspokoi kabaret z wirusem, zabiorę się za sprawę ponownie, np. podłączę głośniki pod gniazdko bez uziemienia [mam jeden przedłużacz bez uziemienia] i zobaczę, co się stanie. Może będzie pretekst do zmiany głośników na nowe ? 

P.S.

Bardzo dziękuje wszystkim za zainteresowanie i pomoc ? 

P.S. 2

Jako uzupełnienie dodam, że przez słuchawki nie słychać absolutnie żadnych szumów z wnętrza kompa - ruszałem szybko myszą, przewijałem przeglądarkę i nic. Czyli hipoteza z masą i uziemieniem wydaje się prawdopodobna - na oko laika.

W dniu 26.04.2020 o 17:21, msankowski napisał:

Ale z tym uwalaniem bolców i odcinaniem przewodów... to normalnie Pat i Mat ?

W jakimś celu te bolce i przewody masy producenci stosują.

Jedni stosują - drudzy nie. Potrzeba stosowania jest więc mocno dyskusyjna.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Jedni stosują - drudzy nie. Potrzeba stosowania jest więc mocno dyskusyjna.
To stwierdzenie to na podstawie jakiejś wiedzy czy tylko statystyka, jedne mają a inne nie?

Proponuję poczytać:

Ukryta Zawartość

Jak nie przekona to ten obszerniejszy dokument przywołany na końcu tego tekstu. A jak i to nie przekona to już nie wiem...

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, msankowski napisał:

To stwierdzenie to na podstawie jakiejś wiedzy czy tylko statystyka, jedne mają a inne nie?

Na podstawie chociażby spojrzenia na przedłużacz, w który mam podłączone całe audio i video.

Na podstawie chociażby spojrzenia na przedłużacz, w który mam podłączone całe audio i video.
I co z tego wynika? Że są takie i takie?
Ciekawsze byłoby zrozumienie dlaczego są takie i takie, jakie są tego konsekwencje a szczególnie co będzie gdy urządzenie zbudowane z przewodem ochronnym podłączy się bez niego. Ale w tym celu trzeba poczytać.

Z tego, że w konkretnym przypadku odcięcie przewodu ochronnego zlikwiduje pętlę masy nie oznacza, że to jest rozwiązanie zgodne ze sztuką. Nie wiemy w jakim stopniu obniży się bezpieczeństwo użytkowania urządzenia w klasie 1, co będzie ze skutecznością zastosowanego w nim filtru EMC/EMI itp.

Naprawdę, zachęcam Cię do poczytania. Jeszcze jeden dobry tekst:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

26 minut temu, msankowski napisał:

w jakim stopniu obniży się bezpieczeństwo użytkowania

W przypadku awarii zasilacza w głośniku wszystko zamiast do swojego bolca pójdzie przez laptop. Laptop tego nie przetrwa raczej. Człowiek przetrwa, ale wkurw..ny ?

nagrywamy.com

31 minut temu, msankowski napisał:

I co z tego wynika? Że są takie i takie?

Tak, a dokładnie to są takie i owakie. A że są też owakie, to znaczy, że nie muszą być takie.

33 minuty temu, msankowski napisał:

...zachęcam Cię do poczytania.

Zbyt głupi jestem.

6 minut temu, przemak napisał:

W przypadku awarii zasilacza w głośniku wszystko zamiast do swojego bolca pójdzie przez laptop. Laptop tego nie przetrwa raczej. Człowiek przetrwa, ale wkurw..ny ?

Ale to rozumiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.