Skocz do zawartości
IGNORED

Dali Oberon 7- zwrotnica

Rekomendowane odpowiedzi

53 minuty temu, Piotr_57832 napisał:

Mam jeszcze pytania:

1. Zwrotnica jest mała - czy mogę zastosować taki myk, że sztukuję długość drucików w kondensatorach, żeby łatwiej to było upchnąć? Nic się nie stanie jak odrobinkę przedłużę te druciki?
  2. Cewka niskotonowa to ten czarny, poziomy "kokon" na skraju płytki?
  3. Cewka też nie ma kierunków + i - jak w przypadku kondensatorów? Można lutować którą stroną się chce?
  4. Zgodnie z tym co mówił Szczypior i McGyver wartość oryginalnej cewki to 0,41 mH i 0,45ohm i powinienem wybrać powietrzną z grubego 1.4mm drutu albo taśmową.

- jak się lutuje cewkę taśmową, skoro brzegi to taśma? można do niej przylutować najpierw kawałek drucika?

Na Poweraudio są różne typy taśmowych 16/14/12 AWG/ Wax Coil itd. Pomożecie wybrać coś konkretnego?

Może być coś takiego?:

Cewka Taśmowa 14AWG 0,410mH

PRZEKRÓJ TAŚMY 14 AWG ~ 2,08 mm2

NISKA REZYSTANCJA RDC 0,15 Ohm

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ad 1 lepiej zrobić większa płytkę. Oczywiście można przedłużyć wyprowadzenia elementów 

Ad2 tak

Ad3 cewka nie posiada polaryzacji czyli montaż dowolny. 

Ad4 w przypadku niskich tonów rdzeniowa wystarcza bo nie zajmuje dużo miejsca 

Ukryta Zawartość

A najlepiej chyba nie grzebać w oryginalnej zwrotnicy ile tam elementów  zostanie 2-3 za 15 zł ? , zrobić od nowa całą , a stare wypiąć z kablami i do szafy 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 minut temu, jarekb napisał:

A najlepiej chyba nie grzebać w oryginalnej zwrotnicy ile tam elementów  zostanie 2-3 za 15 zł ? , zrobić od nowa całą , a stare wypiąć z kablami i do szafy 

Ukryta Zawartość

Jeżeli leci się na grubo to tak bym zrobił. Ścieżki na tej płytce są tragiczne. Uwaga żeby nie przegrzać

Ukryta Zawartość

Nawet na cienko 🙂 , miejsca tam nie ma i oszczędność żadna 4 kondensatorki za 5zł i rezystory po zecie a i cewka wysokotonowego ile 3 zyla ? 🙂 , a przy odsprzedaży zakłada oryginał i nie traci 500 zł 

Może i bym tak zrobił. Ale nie umiem zrobić płytki. Nie wiem jakiego typu pozostałe elementy wczepić.

Jeśli ktoś by mi to ogarnął to chętnie podeśle orginalne zwrotnice na wzór + te audyny co mam. Oczywiście zapłacę za pozostałe elementy + robociznę 🙂

16 godzin temu, Piotr_57832 napisał:

Dobra, macie rację. Nie będę ruszał oryginału. Poszukam kogoś kto zrobi mi zwrotnicę.

Ja bym się pokusił o zmianę samego kondensatora na wysokich tonach. 

On sporo poprawy powinien wnieść. Obawiam się, że zmiana zwrotnicy na zupełnie inna zabije charakter tych Oberon a to naprawdę swietne kolumny. Audyn którego masz, wyklaruje fajnie górę pasma, doda gładkości i blasku nie pozbawiając przy tym pięknego środka pasma szczególnie docenianego w muzyce klasycznej i akustycznej. 

• 1 miesiąc później...

Nieco trudniej o Audyna na 100 V,  ale używam serii zwykłej MKT na 160 V,

jednak nawet ten nie jest na forum "koszerny" 😉 

Ukryta Zawartość

A wystarczą pewnie na 63 V, albo i 50 ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• 2 lata później...

Mam prośbę może mi ktoś podać ilość i wartość elementów zwrotnicy Dali Oberon 5  ,nie chcę zakładać nowego wątku Czy zwrotnica w Dali Oberon 7 jest taka sama jak w Dali Oberon 5

Ukryta Zawartość

To znaleziona od "siódemki" a znając firmę różnic nie będzie, poza częścią dla wooferów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dzięki serdeczne Panowie mam jeszcze jedna prośbę gdybyście mogli mi pomóc   Otóż mam  kolumny Dali Oberon 5 podłączone do Marantza PM 7000N dźwiękowo ujdzie ,największy problem stwarzają wysokie tony nie są jakieś super rozdzielcze ale patrząc na cenę trudno oczekiwać cudów ale czystsze to mogły by być I tak się zastanawiam jakby tak wymienić kondensatory zwłaszcza że tu poprzednicy wymieniali w innych  Oberonach i z opisu wynikało ze dawało to dobre rezultaty Możecie mi powiedzieć jakiego typu to kondensatory muszą być bo są różne elektrolityczne polipropylenowe i jakieś tam inne

Jak obejrzysz zwrotnicę, to jak zwykle w Dali C2 6,8 uF może być elektrolitem.

Wystarczy wymienić go na przykład na ten:

Ukryta Zawartość

I oczywiście wywalić rezystor pionowy 33R. Powinno pomóc.

Ukryta Zawartość

Ja jestem po dwóch przeróbkach w Oberon 3. Z doświadczenia - wymiana rezystora i kondensatora szeregowego do wysokotonowego bardzo czyści brzmienie. Pojawia się detal i poprawia to ogólny odbiór tego pasma. Ja poszedłem w nieco kosztowniejsze komponenty - najpierw był to rezystor Millsa i kondensator Jantzen Silver. Bez wycinania 33R góra była nieporównywalna do oryginału. Obecnie poszedłem prawie po całości. Założyłem PathAudio i Jantzena Alumen (nie Amber, bo to byłoby rzeczywiście po całości). To co teraz dzieje się z dźwiękiem to jakaś magia. Wygrzewam te komponenty i pojawiła się namacalność instrumentów - czegoś czego wcześniej mało doświadczałem. Taka drobna podpowiedź, która nie generuje wysokich kosztów - warto zmienić okablowanie na co najmniej OFC. Miałem wrażenie, że chińscy wykonawcy DALI zastosowali jako łącznik zacisków bananowych z płytką zwrotnicy cynowane stalowe kable zamiast miedzi.

26 minut temu, treborm napisał:

Ja jestem po dwóch przeróbkach w Oberon 3. Z doświadczenia - wymiana rezystora i kondensatora szeregowego do wysokotonowego bardzo czyści brzmienie. Pojawia się detal i poprawia to ogólny odbiór tego pasma. Ja poszedłem w nieco kosztowniejsze komponenty - najpierw był to rezystor Millsa i kondensator Jantzen Silver. Bez wycinania 33R góra była nieporównywalna do oryginału. Obecnie poszedłem prawie po całości. Założyłem PathAudio i Jantzena Alumen (nie Amber, bo to byłoby rzeczywiście po całości). To co teraz dzieje się z dźwiękiem to jakaś magia. Wygrzewam te komponenty i pojawiła się namacalność instrumentów - czegoś czego wcześniej mało doświadczałem. Taka drobna podpowiedź, która nie generuje wysokich kosztów - warto zmienić okablowanie na co najmniej OFC. Miałem wrażenie, że chińscy wykonawcy DALI zastosowali jako łącznik zacisków bananowych z płytką zwrotnicy cynowane stalowe kable zamiast miedzi.

Możesz napisać coś więcej, sam mam oberony 3 i myślę o przeróbce.

29 minut temu, treborm napisał:

wymiana rezystora i kondensatora szeregowego do wysokotonowego bardzo czyści brzmienie

Robiłeś może jakiś ślepy test czy to po prostu opinia na zasadzie wydaje mi się że gra lepiej? Warto by pisać wtedy moim zdaniem jak tego nie jesteś w stanie udowodnić..

Jest fajny film który dobrze dokumentuje zjawisko którego pewno doświadczyłeś.

Żaden ślepy test - miałem jedną kolumnę przerobioną a drugą w oryginale i przełączałem się pomiędzy nimi. Nic mi się nie wydaje. Ja to słyszałem - takie "zabrudzenie" góry. Sam byłem w szoku że to tak wyraźne było. 

Dla kolegi pawelcb - moja przeróbka Oberonów 3 jest tu: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez treborm
3 minuty temu, treborm napisał:

Żaden ślepy test - miałem jedną kolumnę przerobioną a drugą w oryginale i przełączałem się pomiędzy nimi. Nic mi się nie wydaje. Ja to słyszałem - takie "zabrudzenie" góry. Sam byłem w szoku że to tak wyraźne było. 

Ale przypadkiem nie mieszales kanałów stereo? Bo wtedy to trudno żeby nie było 

Przełączałem się kablem RCA pomiędzy kanałem lewym i prawym mając bezpośrednio przed sobą w odległości 1m obie kolumny. Naprawdę nie musiałem żadnego ślepego testu robić. Podobnie było z wytłumieniem. Miałem jedną wytłumioną kolumnę matami butylowymi i wełną owczą a drugą w oryginale. Nawet żona mnie zapytała co takiego "popsułem" w tej oryginalnej bo grała z rezonansem obudowy jak stary jamnik z targu 😁  (dodam jeśli chodzi o tego "jamnika" to chodzi mi o takie radiomagnetofony chińskie z czasów naszej transformacji ustrojowej).

Teraz mając elegancko wytłumione rezonanse Oberonów walczę z rezonansami oryginalnych standów Dali E-600. Ta pionowa rura jest z cienkiego aluminium i drga jak oszalała jak przyłożyłem rękę w przeciwieństwie do obudowy kolumny. Widać, że fala dźwiękowa trafiając w rurę mocno nią "buja"... Kupiłem czarny żwir granitowy do akwariów i tym zasypię ją. Zobaczę czy pomoże.

Edytowane przez treborm
4 minuty temu, treborm napisał:

Przełączałem się kablem RCA pomiędzy kanałem lewym i prawym mając bezpośrednio przed sobą w odległości 1m obie kolumny.

No to raczej dupa nie test bo kanały się od siebie przecież różnią i na każdej z kolumn słuchałeś czegoś innego. Wytłumienie jasne że zmieni charakter grania, nawet jej ustawienie w innym miejscu pokoju zmieni. Do tego dochodzi przecenianie własnej pracy i masz swój hura optymizm.

Nie zrozumiałeś mnie. Odłączyłem prawy kanał RCA na wejściu wzmacniacza CA CXA81 a przełączałem się kablem RCA z lewego kanału pomiędzy oboma kanałami. Pomijam nierówność toru mojej integry...

Dla mnie to wystarczyło aby podjąć się większego wysiłku finansowego i zrobić tę dużą przeróbkę po "swojemu". 

Edytowane przez treborm
4 minuty temu, treborm napisał:

Nie zrozumiałeś mnie. Odłączyłem prawy kanał RCA na wejściu wzmacniacza CA CXA81 a przełączałem się kablem RCA z lewego kanału pomiędzy oboma kanałami. Pomijam nierówność toru mojej integry...

Ok, a testowałes jedną zmianę naraz czy zwrotkę i wygłuszenie razem?

Daniel - zostawmy to nabijanie postów, bo tu kolega podpytywał o modyfikację a Ty mnie o moje podstawowe testy przepytujesz... Dzieckiem nie jestem i wiem co oznacza zapewnienie odpowiednich warunków testowych do ich przeprowadzenia.

Teraz, treborm napisał:

Daniel - zostawmy to nabijanie postów, bo tu kolega podpytywał o modyfikację a Ty mnie o moje podstawowe testy przepytujesz... Dzieckiem nie jestem i wiem co oznacza zapewnienie odpowiednich warunków testowych do ich przeprowadzenia.

No też zapytałem czy robiłeś ślepe testy bo jestem ciekaw na ile są wiarygodne rewelacje które piszesz. Też zdążyło mi się kiedyś modyfikować kolumny Dali 450, zmieniając i rezystory i kondensator MKP na wysokich, zmian, słuchając kolumn na zmianę nie dało się wychwycić ale nic poza zwrotka nie zmieniałem. Dawałem wtedy odpocząć uszom pomiędzy testami jakieś 10min jak mi jeden z kolegów radził.

Ok, sądzę, że sporo zależy od tego jakie są pozostałe elementy toru. Obserwowałem nie raz dyskusję o tym, że słuchanie kabli to takie voodoo audio. Od pewnego poziomu to wszystko słychać - nawet to czy kabel głośnikowy leży na podłodze albo na specjalnych klockach... Szczególnie to widziałem na zeszłorocznym AudioVideoShow. 

Kolega posiada Marantza PM 7000N - wydaje mi się, że jest to podobny cenowo sprzęt do mojego CA CXA81. Ja na swojej integrze każdą zmianę kabla głośnikowego i RCA słyszę (Mogami / Canare /  Neotech). Ale korzystam z zewnętrznego DACa i streamera. Mój wzmacniacz nie ma usług sieciowych. Miałem kiedyś Marantza z serii 8000 i to był fajny brzmieniowo klocek. Jeśli ten Marantz jest źródłem, to ja bym nie pchał się w tak drogie komponenty, jakich teraz w swoich Oberonach używam.  

18 minut temu, treborm napisał:

Ok, sądzę, że sporo zależy od tego jakie są pozostałe elementy toru. Obserwowałem nie raz dyskusję o tym, że słuchanie kabli to takie voodoo audio. Od pewnego poziomu to wszystko słychać - nawet to czy kabel głośnikowy leży na podłodze albo na specjalnych klockach... Szczególnie to widziałem na zeszłorocznym AudioVideoShow. 

Szkoda ze jeszcze nikomu sie tego nie udalo potwierdzic testami - taka osoba stalaby sie slawna ale jakos chetnych brakuje. Za to istnieje takie zjawisko:

Ukryta Zawartość

ktore udowadnia cwiczenie w tym filmie, podejrzewam ze stad sie te cudowne wrazenia w testach odluchowych kabli biora

18 minut temu, treborm napisał:

Jeśli ten Marantz jest źródłem, to ja bym nie pchał się w tak drogie komponenty, jakich teraz w swoich Oberonach używam.  

Widziales ostatnia drame z udzialem klocka za 30tys funciakow ktory okazal sie sciema? To ze cos ma cene z kosmosu nie znaczy ze odzwierciedla wartosc - rozbierz taki najdrozszy wzmak i zobacz sobie jakie tam masz komponenty i jaka masz architekture - suma ich wartosci zapewne bedzie ulamkiem promila ceny calosci - podobnie z architektura, teraz juz sie nawet nikt nie wysila zeby zrobic cos ciekawego. Polecam obejrzec, boki zrywac:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Daniel_68412
2 minuty temu, treborm napisał:

To ja podrzucę taki filmik, gdzie na kanale Jay's iyagi pokazuje ciekawy przykład kabla głośnikowego i podstawek do niego

milion opinii nie czyni argumentu..

warto zrozumiec ten mechanizm "wolno" rynkowy - bez takich filmow z "opiniami" nie byloby reklamy hehe

Co tu rozpamiętywać - firma już od wieków stosuje zarówno elektrolity, jak rezystor

gaszący możliwości tweetera. Różnica polega tylko na tym, że raz 22R, a raz 33R.

A czy ktoś zmieni sobie kable albo tej zmiany nie słyszy to już cechy "osobnicze" 😉 

A za zwykły MKT każe sobie sporo dopłacać w "specjalnych" wersjach produktów.

I chyba słusznie, jak kiedyś rachunek dla Wańkowicza od mechanika za auto:

Płacisz 100 $ - uderzyłem młotkiem 5$ , wiedziałem gdzie - 95 $ 😉 

• Pokaż nowe odpowiedzi