Jump to content
IGNORED

Diamondback czy XLO PRO 150 ?

SZUMI

Recommended Posts

Miał może ktoś z państwa okazję porównywać te dwa kabelki ? Jakie macie zdanie na temat tych IC?

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

sluchalem diamondbacka, corala oraz starego vipera. to z aq.

z xlo zas poznalem vdo er 5, xlo 125 oraz ultra 1.

osobiscie przyznaje, mam sklonnosci do czepialstwa i dosc krytycznie moglbym wypowiedziec sie o wiekszosci przytoczonych tu konektow. ale tak naprawde same konekty nie graja. wiec wazne jest jakie urzadzenia maja spinac.

z wymienionych powyzej przewodow wolalbym polecic starego vipera z aq lub ultre 1 z xlo. viper pochodzi ze starej serii kabli aq ktore nie mialy tak wyraznie wysunietego zakresu wyzszej srednicy jak to ma miejsce zarowno przy aq coral ale tez i diamondback. za to basu zaden z tych dwoch ostatnich nie mial tyle oraz powietrza co wlasnie stary vioper [bedacy odpowiednikiem drozszych konektow anizeli coral i diamondback]. xlo zas w tanszych modelach gra dosc ostrawo. nie tyle czysto i bez 'zmiekczen' co jednak ostrawo w samych koncowkach blach, przeszkadzajek itp elementow muzyki pop, jazz, rock. diamondback czy coral w tej materii jest bdziej ludzki. niemniej xlo ma dobra tendencje pod innym wzgledem, otoz ladnie porzadkuje obraz muzyczny. tansze aq sa 'ciutke balaganiarskie'. z xlo dopiero ultra 1 mnie zaciekawil poniewaz kabelek ow juz nie przeklamuje dzwieku, naprawde stara sie byc przezroczysty, nie kluje uszu choc wysokie sa mocne i czyste, za to bas ma bdzo rygorystyczny. sprawia wrazenie, ze jest basu mniej ale jak dla mnie oznacza to wlasnie mocne ryzy dla niskich czestotliwosci. nie wiem czy w czyms pomoglem.

Hidden Content

ogolnie aq ktorych dotyczy zapytanie sa przyjemne w odbiorze, nie sa cieple i kluchowate ale szybkie i rzeskie. xlo jest raczej chlodnym emocjonalnie kabelkiem w tanszych modelach. ale za to porzadkuje muzyke i stara sie byc neutralny.

Hidden Content

W zasadzie chciałbym w swoim systemie ocieplić nieco brzmienie, obecnie używam copperhead z AQ jest dość dynamiczny i przejrzysty i zastanawiałem się właśnie nad wymianą interkonektów obydwu nie słyszałem opieram się tylko na opinii innych a połączyć ma klocki (O MNIE)

Hidden Content

Może ktoś porównywał copperhead-a z XLO PRO 150?

Hidden Content

ostatnia uwaga ode mnie. zmiana aq cooperhead'a na xlo na pewno nie ociepli brzmienia. goraco polecam resona.

Hidden Content

moze jeszcze malutka najostatniejsza uwaga. zmiana cooperheada na diamondbacka czy tez corala takze NIE OCIEPLI systemu.

Hidden Content

W kwestii formalnej: wszelkie znaki wskazują, że aktualny Diamondback II to dokładnie to samo, co nieprodukowany już Coral (ten z wtykami prostymi, bez "talii"). Kolor koszulki się zmienił, kształt wtyków, i nazwa - reszta ta sama.

Hidden Content

tak, zgadza sie. obecnie diamondback to konstrukcja niedawnego corala. przy czym dostepne na allegro diamondbacki to jeszcze stara wersja z dwoma jedynie zylami plus ekran. w salonach widnieje juz nowy diamondback z 3ma zylami plus ekran.

obawiam sie ze w kontekscie pierwotnego pytania nie ma to wielkiego znaczenia. znam wymieniane tu 4 modele audioquesta [cooperhead, diamondback i coral w wersji 'starej', oraz viper] i nie moge nazwac ich kablami ocieplajacymi brzmienie systemu a sprawdzalem to na wzmacniaczu dosc czulym na zmiany kabli. podobnie rzecz ma sie z xlo we wspominanym tu pulapie cenowym.

Hidden Content

Moim zdaniem XLO PRO 150 bezapelacyjnie wygrywa z Audioquestami. Dzwiek jest bardziej naturalny, swobodny, muzykalny. Audioquest gra bardzo dynamicznie, ale nienaturalnie podkresla gorna srednice czyniac przekaz odbiegajacym od neutralnosci. Po dluzszym sluchaniu mam dosc takiego rodzaju prezentacji. W mojej opinii tylko XLO, bez dwoch zdan.

Hidden Content

Tak, zgadzam sie z kolegami - pomimo, ze XLO PRO 150 uwazam za jeden z najlepszych kabli w tym pulapie cenowym, to on raczej nie ociepla. Ocieplic powinien Reson albo ewentualnie cos z Cable Talk lub VDH.

Hidden Content

Witam i dzięki za posty a jeżeli idziemy już w kierunku naturalności to co sądzicie o XLO ULTRA 1 ? w porównaniu z AQ

Hidden Content

xlo iltra 1 jest na pewno przewodem neutralnym. zy mozna mowic o naturalnosic samego kabla? jesli cedek gra naturalnie xlo ultra jako naprawde czysty kabelek pokaze to... ultra 1 wnosi sam od siebie malo. znawcy twierdza ze dopiero reference z xlo 'gra jak nalezy'... :)

'naturalna' zmiane w dzwieku wnosi niewatpliwie reson przez wielu niedoceniany. niby nic a to co robi z wokalem, syczacymi gdzie indziej smyczkami... eh... aq posykiwania tam gdzie nie trzeba nie zniweluje, xlo predzej....

wszystko kwestia gustu. z pewnoscia wszyscusie zgodza ze nawet puls basu budowany jest inaczej w silid core'ach takich jak aq a inaczej z xlo... a juz zupelnie inaczej brzmi on w resonie...

cooperhead z pewnoscia nie gra tak jak diamondbacki, xlo... moze nalezy po prostu wziac cos na poczatek i sie dosluhcac czy jednak tak czy tez nie... i szukac dalej. opisy nasze wynikaja z odsluchow na innych urzadzeniach wiec tez sa jedynie uogolnieniem... o czym trzeba pamietac... kable takie jak dobre xlo czy np gopertz moga wrecz byc pozadane w niemrawych systemach, tam nawet aq sie moze sprawdzic...

Hidden Content

przepraszam za pospiech i bledy. mam nadz ze wszystko jest jednak zrozumiale

Hidden Content

Wszystko jest ok dzieki za pomoc

Hidden Content

• 1 year later...

a jaki kabelek proponowalibyście do połaczenia Primare SPA20 i Marantza SACD Sa17s1?

mam teraz Siltech New York i nie wiem czy jest to wina kabla ale mam wrażenie pewnego braku dynamiki i brakuje mi ostrości trochę ;-))

Hidden Content

Mam od kilku lat Diamondback i G-string - oba audioquest. Robilem wiele podmian i porownan na roznych systemach i sprawdzajac inne kable. Wnioski:

1. Diamondback i duzo tanszy G-string nie roznia sie wiele od siebie :-((

2. Diamondback jest kablem o otwartym dzwieku ale i dosc ostrym w gorze. Bas jest w porownanu z innymi kablemi sredni - ani specjalnie duzy czy obly ale takze i nie mizerny czy konturowy. Srodek pasma komunikatywny i dosc neutralny ale na pewno nie cieply. Ogolne wrazenie dosc zimne i malomuzykalne. Nie polecam do zadnych ostrych systemow. Dynamika jest OK. Szczegolowosc umiarkowana nawet jak na jego przedzial cenowy. Lepsze Audioquesty to starsze ale nieco z wyzszej polki (np. Coral czy Cobra)

3. Sa lepsze kable w cenie Diamondback.

W kablach wiele zalezy od tego, do czego sie je podpina i jednoznaczna ocena kabla prawie zawsze jest takze ocena konfiguracji. A tak naprawde 'marny' kabel moze sie sprawdzic w inym miejscu i tam juz bedzie 'fantastyczny'.

Swoja droga Primare i Marantz - to mi nijak sie nie uklada ;-)

pzdrw

soso

Hidden Content

a co nie tak z Primare i Marantzem? SA17S1 to dobre źródło a pusczzony przez Primare też nie brzmi źle ;)

Hidden Content

...stawiam,że jest zajebiście ostro ;) i sucho...gorzej niż u mnie ;)

Hidden Content

w ogóle nie jest ostro właśnie - dużo basu i miękkiego dźwięku

Hidden Content

myślałem,że primare i analityk to suche analityki...może masz ciepło brzmiące kolumny...

Hidden Content

heh ;) miało być i marantz

Hidden Content

no Alluminy są raczej chyba analityczne niż ciepłe...

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.