Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  26 członków

NuPrime Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Część wszystkim,

Jeszcze nie jestem w zacnym gronie posiadaczy sprzętu, ale zrodził mi się pomysł na zamieszanie w moim skromnym stereo. Dlatego też pisze tutaj z prośbą o pomoc,doradzenie nakierowanie. Niedawno zrodziła mi się koncepcja dotycząca zakupu NuPrime IA-9X - oczywiście będzie przesiadka połączona z wypożyczeniem i odsłuchem przed zakupem. Wyżej wymieniony wzmacniacz chciałbym po zakupie od razu spiąć z dwiema końcówkami NuPrime STA-9 ( zakup pewnie używek). Czy ktoś miał okazję/ ma nadal taki set i podzieli się wrażeniami? Teraz coś o aktualnym torze:

Dać Gustard x16 - zostaje w zestawie. Kiedyś możliwa zmiana na x26pro 

Wzmacniacz Yamaha as 701- sygnatura dźwiękowa odpowiada mi, ale może być zawsze lepiej

Kolumny Triangle Borea Br09- nie planuje zmieniać. 

Co prawda jeszcze jakiś czas temu chciałem aktualny wzmacniacz zmieniać na Yamahę as 2100, ale może warto iść w klasę D dlatego poczytałem o NuPrime oraz Cyrrusie. Natomiast jeśli chodzi o gatunki muzyczne to metal, rock, elektronika, filmowa czasem trochę komercyjnego radiowego grania. Szukam proporcji w muzyce, szczegółowości , głębi, rozdzielczości po cieplejszej stronie. Dziękuję z góry wszystkim, którzy się wypowiedzą, podpowiedza i pomogą w uzyskaniu nowych informacji przed zakupowych. Pozdrawiam i dziękuję .

Ps. Mieszkam pod Warszawą więc mam dosyć ułatwiony temat jeśli ktoś z branży będzie mail dla mnie propozycje wypożyczeniowo- zakupowe

Edytowane przez G_A_N
W dniu 19.07.2024 o 15:52, G_A_N napisał:

Niedawno zrodziła mi się koncepcja dotycząca zakupu NuPrime IA-9X - oczywiście będzie przesiadka połączona z wypożyczeniem i odsłuchem przed zakupem. Wyżej wymieniony wzmacniacz chciałbym po zakupie od razu spiąć z dwiema końcówkami NuPrime STA-9 ( zakup pewnie używek).

Ten wzmacniacz zintegrowany nie ma chyba wyjścia i nie będziesz mógł nim sterować wzmacniaczami " końcówkami mocy " 
Ciepłe brzmienie " analogowe " to odsłuchaj integrę Nuprime ida-8 . Ma ona wyście liniowe L R .

Edytowane przez czester15.30
  • 2 tygodnie później...
W dniu 19.07.2024 o 15:52, G_A_N napisał:

Ps. Mieszkam pod Warszawą więc mam dosyć ułatwiony temat jeśli ktoś z branży będzie mail dla mnie propozycje wypożyczeniowo- zakupowe

Cześć, jak planujesz rozbudowę systemu o dwie końcówki mono STA-9 to wspomniany wzmacniacz IDA-8 jest tutaj dobrym rozwiązaniem. Regulacja głośności po przez pre out działa bardzo dobrze i nie zbija dynamik. Jak jesteś zainteresowany to zawsze możemy wypożyczyć model Ex-demo na testy.

Druga opcja, która w mojej opinie gra na wyższym poziomie jakości dźwięki niż połączenie IDA-8 + jedna końcówka STA-9 to wybór wzmacniacza IDA-16. Gra on bardzo przestrzennie, wysokie tony bardzo czyste, o odpowiednim wybrzmieniu, bas szybki i zwarty, bardzo naturalna średnica.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Dzięki za informacje. Pewnie na jesieni trochę czasu uda się wygospodarować na odsłuchy sprzętu. Czytałem o IDA-16, ale cos mi się ubzdurało żeby iść w dwie końcówki plus pre. Myślałem o pre Gustarda p26. Wszystko zweryfikują odsłuchy.  Wiec dziękuje bardzo za zaproszenie. Pozdrawiam

Jeżeli jako pre chcesz używać Gustarda, to można użyć jednej końcówki STA-9X. W stosunku do STA-9, daje mocniejsze dociążenie dołu pasma i wypełnienie średnicy, poprawa dynamiki i większa żywość grania. Natomiast 2x STA-9 wygrywana na polu budowania przestrzeni, w swojej cenie wyróżniają się w tej kategorii, bardzo precyzyjna lokalizacji dźwięków oraz budowanie sceny w głąb, gdzie czuć wyraźną separację pomiędzy poszczególnymi planami. Możesz też przyjechać do naszego salonu ze swoim pre, mamy też kolumny BR09 i porównasz granie STA-9X vs 2x STA-9.

Dziękuje za rozwinięcie tematu i podzielenie się wiedzą. Wokół już tylko tych opisanych założeń dźwiękowych będę się poruszał. Pewnie dwie STA-9X to już w ogóle byłby game changer. Pozdrawiam i do zobaczenia. Ps. Na kilku forach popisałem w tym temacie i  tylko od Was uzyskałem konkretna wiedze. Wiedzę bez zbędnego promowania innych sprzętów, co niestety burzyło mi moją aktualną koncepcję. Pozdrawiam jeszcze raz. 

W dniu 4.08.2024 o 14:24, G_A_N napisał:

Część, 

Mam już pierwsza końcówkę mocy więc melduje się jako posiadacz marki, i tym samy mniej jako atrapa. Ps. Gdyby ktoś miał sta-9 na zbyciu poproszę o priv. 

Masz już przedwzmacniacz do tej końcówki mocy ? 

Jeśli tak , to jak dźwięk ?

• 4 miesiące później...

Cześć wszystkim,

Mam wreszcie i melduje się z 2 końcówkami STA-9 oraz NuPrime DAC-9. Niestety albo i stety zakup pre Gustard okazał się prawie niemożliwy.  Jestem zadowolony z niedawno skompletowanego setu.  

• 2 tygodnie później...
W dniu 6.01.2025 o 10:08, G_A_N napisał:

Mam wreszcie i melduje się z 2 końcówkami STA-9 oraz NuPrime DAC-9. Niestety albo i stety zakup pre Gustard okazał się prawie niemożliwy.  Jestem zadowolony z niedawno skompletowanego setu.  

Moim zdaniem stety to jest to bardzo dobra konfiguracja👍, ponieważ DAC-9 był strojony pod te końcówki, dodając większego wypełnienia w dole i średnicy pasma, zapewniając piękną barwę wokali i dodatkowo pozwala wyciągnąć bardzo przestrzenne granie z konfiguracji dwóch końcówek mono, nie tłumiąc ich duże potencjału w tym zakresie.

Edytowane przez Sklep.RMS.pl

Dziękuję za potwierdzenie i poradę na przyszłość dla innych użytkowników, którzy stoją przed takim wyborem. Dodam na koniec ze spięte końcówki mam z kolumnami Triangle Borea br09. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.