Skocz do zawartości
IGNORED

Cayin A-88T wzmacniacz lampowy

Robpol21

Rekomendowane odpowiedzi

-> Jozwa: przesadziłeś. Czy ja źle pamiętam, że jeśli bym zaprenumerował jedno z dwóch pism (...) to miałbym od razu 17 do 21% upustu w kieszeni ? He, tylko od jakiej kwoty ? (Zawsze można uprzednio podnieść, by potem było z czego zejść, a i Klient happy wychodzi ; ) "Wilk syty i owca cała."

Amen.

Pozdr.

Posłuchaj. ProAc Studio 125 gra u mnie wspaniale, ale nie wyobrażam sobie aby do mojej muzyki nie zagościł w moim systemie AP - najchętniej Virgo 3, ale Tempo3 dlaczego nie. Słuczhałem z nim Tempo 2, dla mnie poza rewelacyjną przestrzenią i stereofonią brakowało mi cały czas tego mięsa z dołu jakie dają ProAc, ale to już jest kwestia gustu. Mnie ProAc odpowiada i myślę, że nowe 130 i 140 dadzą coś od siebie nowego.

Miałem jakis czas temu Cayina TA-35,grał zAntalami bardzo ładnie.Poetm zmieniłem wzmaka na PATHOS CLASSIC ONE i na AP Tempo,nie zdążyłem posłuchać Ta-35 z Tempo.Ale mam ochotę na bardzo dobrą lampę,więc szukam i słucham.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Posłuchaj. Mój bliski kolega który wogóle zwrócił mi uwagę na Cayina gra właśnie na TA-35 z Avance'ami 680XT i kiedy usłyszał A-88T z ProAc Studio 125 był pod wrażeniem i zaczął coś kombinować z kablami. Proponuję Ci, oczywiście w miarę możliwości wypożyczyć ww do domu i podpiąć do tego co masz a przekonasz się o czym mowa. Na prawdę nie jestem rozrzutny, ale z przyjemnością wydałeł blisko 9 000,00 za Cayin'a bo dla mnie liczy się przedewszystkim to co słyszę i to jest przyjemne dla mojego ucha a nie lepsze lub gorsze dla redaktorów z danego czasopisma.

-> Robpol21: Gratuluję postawy, tak trzymać : )) Też mam swoje zdanie, gdy mam, a reszta guzik mnie obchodzi, bo tylko ja sam wiem jak słyszę, co mi się podoba i co lubię,a resztę mam w... (zapomniałem;)

-> stefko: Nieśmiało powiem, że ten cud-lampiak straasznei fajnie zabrzmiał u grze... z klonami ProAc 2.5 (Nie moja wina.) grzegorza kolumny bez porównania lepiej, no ale są innej wagi i ligi ;))

A, że one bas maja nieco rozdęty, wyolbrzymiony - fakt, no cóż i taki może się spodobać, bo 2,5 to kolumny z pomysłem na brzmienie i charakterem. (APowcom nie spodobajas ie chyba, bo ni esą aż tak spójne i kulturalne, jak - do bólu- AP) Nie czepiam się 2.5 ;)

AP to niestety dobre kolumny ale do delkikatnego grania. Wg mnie "zdechlaki" i tyle.

Nie piszę w pejoratywnym znaczeniu tylko w sensie ich możliwości prezentacji dźwięku. Rozumiem tych, co je kupili czy mają.

BTW: nowe Tempo mi się spodobały i chyabtak o nich bym nie powiedział. O! Tu może być inaczej, ale to 12-13kzł (?)para i zanma ło słuchałem. podobało mi się i to bardzo. słuchałem BTW w AS z jakąś drogą elektroniką (nie pamiętam, nie one były moim celem). Były wygrzane.

Pozdr.

popla: "...tylko, że ta deklaracja musi być widoczna na fakturze/rachunku :-(("

nie rozumiem, w czym problem. Czyżby w Excelu nie można było skasować jednego "0" z 1000 USD? Jeśli uważasz, że Chińczycy są tak pedantyczni i nieelastyczni jak dajmy na to Niemcy to się grubo mylisz, dlatego głowa do góry, napisz do nich maila, a zobaczysz, że nie musi :)

Andrea, dzięki za dobre słowo. Tobie również grtuluję obiektywizmu. Ja też jestem daleki od strzelania do innym różnymi zarzutami w tej czy innej kwestii. Życie nauczyło mnie jednego. W naszym kochanym kraju musisz bardzo ważyć słowa, gdyz możesz szybko być oceniony a nie zrozumiany. Wielu ludzi wszystkich traktuje i sądzi wg siebie. Ja cenie sobie opinie przedewszystkim ludzi rzeczowych, otwartych i szczerych - ale to tylko taka dygresja. Chciałem tylko dowiedzieć się paru ciekawych żeczy o tym wzmacniaczu a wyszła nam dyskusja na poziomie społecznym.

=>Robpol21, stylistyka Twojego wzmacniacza bardzo mi się podoba a z uwagi na i tak sporą (jak na moje możliwości) cenę takiego wzmaka niestety nie kupię i najważniejsze – nie posłucham u siebie, mogę jedynie dywagować troszkę o cenach ;-(

Co do brzmienia – już kiedyś rozczarowałem się brzmieniem JJ 8.. czy systemem Ancient Audio, jedne i drugie na bardzo egzotycznych kolumnach dystrybutorów. To dosyć skutecznie osłabiło moją ciekawość lampowcami. Chociaż nigdy nie wiadomo...

Dla mnie bezdyskusyjnie wzmacniacze lampowa mają najpiękniejszy wygląd.

Też uważam iż najważniejsze, że dla Ciebie „jest eeeeeeeeeextra”.

=>...

co do indywidualnego zakupu w Azji – to już chyba najlepiej przywieźć klocka bez kartonów i twierdzić, że kupiony jako używany np. przez Niemca tam zamieszkałego – wówczas można nawet na upartego wciskać „kaufvertrag” (tego to już nikt nie sprawdzi a dodatkowo łatwo przetłumaczyć) J

jednak odezwałem się głównie po to aby wskazać, że dla oficjalnego dystrybutora to nie taki miód.

Przy większych zakupach dystrybutor powinien liczyć się z możliwością weryfikacji zakupu a do tego musi się postarać i zapłacić za inne niezbędne dokumenty – np. świadectwo pochodzenia. Bez takiego np. świadectwa pochodzenia stawka celna jest podwajana !

A jak jeszcze sobie przypomnieć dzierżawę lokalu, płace pracowników, ZUS, podatek dochodowy ...

Pewnie, zarobek jest jednak nie kosmiczny.

Popla Przeglądam forum i widzę że o cłach, podatkach ludzie już się rozpisywali więc niema sensu ciągnąć tego w nieskończoność przecież i tak we wszystkich krajach obciążenia są za to wartość ich jest różna. Co do Świadectwa Pochodzenie wymagane jest wyłącznie w przypadku gdy jest rozbieżność między fakturą a stanem faktycznym lub jednego lub drugiego nie ma tzn. brak Country of origin . Jak się mylę to popraw mnie. Jedynym kosztem jaki widzę to certyfikacja której to i tak importerzy nie robią a zdaje się powinni jednym słowem znaczek CE jest u nas też wymagany.

Geneza wysokich marż jest inna moim zdaniem oczywiście. Po prostu dystrybutorzy dosyć mało sprzętu sprzedają a żyć musza i to przy rosnącej konkurencji np. tej chińskiej czy naszej krajowej gdzie często element sklepu jest wyrugowany z obiegu.

88T jest w Fotopubie,kosztuje 9500zł,mozna bez problemu wypozyczyc na odsluchy co niebawem na pewno uczynię.Co do ceny istnieje mozliwosc negocjacji,jak duzej?To sie zobaczy jesli sie zdecyduje.

Jestem bardzo ciekaw jak u mnie zagra,w tej chwili mam wzmak PATHOS CLASSIC ONE,podepniemy Cayina.

Za ciekiwiła mnie Wasza dyskusja. Bardzo chętnie posłucham Waszej recenzji po odsłuchu. Polecam jednak pożyczyć ten sam model tylko z lampami 6550A. Nawet na ty forum były głosy, że jeśli już ten model Cayina A-88T to nie z lampami KT-88, ale właśnie 6550A. Jest nieznaczna różnica w cenie : nie 9500 a 10100. Interesuje mnie również jaką różnicę zauważycie w odłuchu w obu trybach.

Czekam na info.

W styczniowym teście w Stereoplay wzmacniacz Cain ma oznaczenia Ti 88:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a na stronie niemieckiej stronie cayin.de:

Ukryta Zawartość

napisane jest, że Cain TI 88 jest następcą i poprawioną wersją wzmacniacza Cayin A-88T.

To jak to jest w końcu z tymi wzmakami ????

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hej! Słuszna konkluzja, ale ja Ci nie dam na ten temat odpowiedzi ponieważ z niemieckiego znam tylko Volkvagen, Opel, Mercedes, Audi ale jeśli ktoś nam pomoże to z poniżego tekstu chyba dojdziemy prawdy.

Jedno jest pewne, że cena 2900 EUR może wskazywać na nowy model gdyż jest to 30% więcej niż u nas za A-88T.

Der Ti 88 ist der überarbeitete Nachfolger des A-88T, ein Röhrenvollverstärker der Spitzenklasse. Hier stimmt alles: Die Optik, der Klang und vor allem die Verarbeitung. Sie können bequem alle Funktionen per Fernbedienung steuern. Sogar die Umschaltung zwischen Ultralinearbetrieb und Triodenmodus. Genießen Sie Ihre Musik nach Ihrem Geschmack: luftig, flüssig oder zupackend dynamisch.

Czekam na info od niemiecko języcznego audiofila.

A oto co w sprawie różnic między Cayin A-88T a Cayin Ti88 twierdzi AnewDigital:

It’s a marketing strategy! Ti88 is the German edition of A-88T. They advertise as a more prestige model but in fact, they are simply the same. Maybe there are some components inside that they’ve used some better ones. But the circuit, layout, structure are just the same. And more importantly, Ti88 is two to three times more expensive than A-88T. And we don’t have Ti88 at this moment and most of our customers turn to A-88T when they figure out that Ti88 is simply A-88T.

Innymi słowy według nich jest to praktycznie ten sam wzmacniacz o innej nazwie. Zabieg zrobiony w celu zbijania większej kasy na mieszkańcach naszego zachodniego sąsiada.

A to Chińczyki spryciarze jedni :-)

Robpol21

roznica 600 pln w cenie jest cholernie duza! za te pieniadze to bierzesz z chinskimi kt, a kwadre 6550 EH za tyle sobie kupujesz i masz dwa komplety lamp do porownan, btw zastanawiam sie dlaczego ten wzmacniacz nazywa sie 88 skoro lepiej chodzi na 6550?:) oczywiscie nie neguje ze tak jest ale oprocz chinskich jest jeszcze sporo kt 88 do sprobowania i ograniczanie sie do jednego rodzaju lamp i ze tylko te to chyba jakis przesad

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Panowie dzięki za tak wiele wartościowych info. Ja nie chcę wydawać wyroku na to co lepsze lub gorsze w brzmieniu i w cenie, ale taki zestaw otrzymałem i z forum wynikło, że te właśnie mają lepsze brzmienie i warto ich posłuchać. Ja tak naprawdę tematem wzmacniaczy lampowych interesuję się od kilku miesięcy i cieszę się z jednego - otrzymałem brzmienie na jakim mi tak naprawdę zależało. Wiecie sami Panowie jaka to ulga po kilku miesiącach poszukiwań, odsłuchów, testów wykonanych i wyczytanych usiąść w swoim pokoju odsłuchowym, cisnąć w kąt całą literaturę i zacząć rozkoszować się swoją ulubioną muzą. W taj dziedzinie nieskończonych możliwości, kombinacji ten moment uważam za "the best".

"Jedno jest pewne, że cena 2900 EUR może wskazywać na nowy model gdyż jest to 30% więcej niż u nas za A-88T."

Jak zauważyli, że "88" dobrze się sprzedaje i zbiera pochlebne recenzje, szybko "zrobili" poprawiony, by zbić więcej kasy. Proste :- )))

-> electro: zauważ, że łatwo zapamiętać dwie "8" Dłuższa nazwa jest trudniejsza do zapamiętania /nie o to marketingowcom chodzi/.

Pozdr.

• 4 miesiące później...

electro, 3 Lut 2005, 18:55

>Robpol21

>roznica 600 pln w cenie jest cholernie duza! za te pieniadze to bierzesz z chinskimi kt, a kwadre

>6550 EH za tyle sobie kupujesz i masz dwa komplety lamp do porownan, btw zastanawiam sie dlaczego

>ten wzmacniacz nazywa sie 88 skoro lepiej chodzi na 6550?:) oczywiscie nie neguje ze tak jest ale

>oprocz chinskich jest jeszcze sporo kt 88 do sprobowania i ograniczanie sie do jednego rodzaju lamp

>i ze tylko te to chyba jakis przesad

Zdecydowanie Cayin A-88T najlepiej gra na EH 6550 sprawdziłem to organoleptycznie

Pozdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.