Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie głośniki polskiej marki

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, quatross napisał:

Ale pod leciwego techniksa? ;/ po co!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Za te pieniądze nic tylko brać, pod warunkiem że dostaną odpowiedni i wydajny prądowo wzmacniacz.
Niestety ten Technics to koszmar i nie wyciągnie z tych monitorów tego co najlepsze...

Ukryta Zawartość

W dniu 4.06.2020 o 08:30, sls napisał:

Dobra rada, kupujmy wszystko z zagranicy aby więcej Polaków musiało wyjechać za pracą i pracować na dobrobyt Niemców, Brytyjczyków i innych

Patriotycznie zacznijmy kupować mante ?

W dniu 16.06.2020 o 06:03, SynSama napisał:

To jest audio dramat i jakakolwiek wymiana kolumn jest tu bez sensu. Serio

no jest ,ale jak kupi dobre kolumny ,to może i z czasem wzmacniacz wymieni...

W dniu 4.06.2020 o 17:07, porlick napisał:
W dniu 4.06.2020 o 15:01, Misio38 napisał:

Tonsil podobnie.

Ten jeden baraczek, gdzie montują i magazyn z komponentami w kartonach z wielkimi napisami "Made in China"?

Nie chce mi się szukać fotek, ale były...

Dzisiejszy Tonsil, to już tylko prawo do znaku towarowego.

Chyba nawet wlasnej stolarni nie mają.

Czy mógłbyś rozwinąć myśl?
Mam sentyment do Tonsila i szczerze mówiąc nie wiem jak wygląda u nich obecnie z produkcją.
Czy to wszystko, co widnieje na stronie: 

Ukryta Zawartość

jest produkcją chińską? Znaczy, że pozostała tylko nazwa i wszystkie te głośniki są sprowadzane? Hmm.
Świerszczyk hi-fi pisze na swoich stronach: Co najważniejsze, Tonsil wytwarza własne przetworniki, a ma ich w ofercie mnóstwo. Tuby, kopułki wysokotonowe, nisko- i średniotonowce z różnymi membranami. Wszystko powstaje na miejscu. Inżynierowie ciągle prowadzą badania i opracowują nowe modele.

Tonsil Altus 380 są piękne. Piękne i całkowicie polskie. Cena jak na produkty hi-fi jeszcze do przełknięcia. Gwarancja 10 lat - cokolwiek to znaczy. Brać na raty i się cieszyć.
A tak na marginesie to całkiem fajną mają ofertę:

Ukryta Zawartość

Szkoda, że na forum Tonsil jest tak opluwany. W innych krajach nie zdarza się by marki rodzime były tak nielubiane. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Skupmy sie na tych "15%" polskich części w polskich kolumnach. Nawet jakby tak było to po pierwsze w dobie globalizacji to wiele. Wiele z tych swiatowych firm tyle nie osiąga. Nawet jak robią "swoje" przetworniki to na komponentach innych. Skąd np tyle podobnych koszy głośników? Popatrzcie na firmy typu Magico. Ich "swoje przetworniki" to produkty tylko złozone u nich (membrany sa np niemieckie). Audio Physic stosuje przetworniki bodajże Wavecora. Wszytkie hiendowe marki obracają się wokół Scan Speaka, Acutona, Seasa i Morela (które to firmy przecież swoich zespołow głosnikowych nie robią- to dla kogo mają robić jak każdy na zachodzie robi swoje przetworniki?).   Po drugie wbrew pozorom polski udział w produktach zagranicznych jest duzy (a nawet bardzo duży patrząc na to jaką gospodarką jestesmy). Bardzo duzo obudów pochodzi z Polski, bardzo duża część cewek w zwrotnicach to np Polink Wilkowo (pewnie wiecej niz 50%) , jest Miflex... Uważam że w polskich kolumnach jest wiecej polskich komponentów niż w typowych zachodnich kolumnach elementów z danego kraju, obudowy robimy pewnie w 90% u siebie. Poza tym co za roznica? Liczy sie tak naprawdę produkt jako całość, pomysł, podejście do tematu. Bardzo dziwi mnie podejscie znacznej części Polaków do polskich produktów, wynika to chyba jeszcze z czasów "słusznie minionych" kiedy "zachodnie" oznaczało "dobre". Piszę to jako konsument ale tez jako wytwórca sprzętu w którym staram się używać Polskich podzespołów kiedy tylko mogę i nie dla tego że mam jakies strasznie patriotyczne podejście. Robię to bo mam jakość w rozsądnej cenie, łatwą kontrolę jakości poprzez bezpośredni kontakt.  Ad tych 15% jeszcze - robiąc kolumny faktycznie głosników używam nie z Polski, ale to jakieś 20%-30% kosztów jakie ponoszę (wliczając inne części nie z Polski może dobiję do 40%). Resztę kasy zostawiam w typowo polskich firmach. Sądzę że reszta firm głośnikowych ma podobnie. 

15 minut temu, jurgensjurgens napisał:

Tonsil to zawsze był szajs. Teraz nie wiem ale wolałbym chyba coś innego niż altus

jak za komuny nie miales alternatywy,to bylo cos.ale nagle sie okazalo ze "krol jest" nagi.a w latach poznieszych ceny tonsila poszybowaly tak wysoko,ze teraz chyba kupuja go staruszkowie,z sentymentu za dawnymi czasami.a w zasadzie kupuja nazwe.

3 minuty temu, maraim napisał:

Skupmy sie na tych "15%" polskich części w polskich kolumnach. Nawet jakby tak było to po pierwsze w dobie globalizacji to wiele. Wiele z tych swiatowych firm tyle nie osiąga. Nawet jak robią "swoje" przetworniki to na komponentach innych. Skąd np tyle podobnych koszy głośników? Popatrzcie na firmy typu Magico. Ich "swoje przetworniki" to produkty tylko złozone u nich (membrany sa np niemieckie). Audio Physic stosuje przetworniki bodajże Wavecora. Wszytkie hiendowe marki obracają się wokół Scan Speaka, Acutona, Seasa i Morela (które to firmy przecież swoich zespołow głosnikowych nie robią- to dla kogo mają robić jak każdy na zachodzie robi swoje przetworniki?).   Po drugie wbrew pozorom polski udział w produktach zagranicznych jest duzy (a nawet bardzo duży patrząc na to jaką gospodarką jestesmy). Bardzo duzo obudów pochodzi z Polski, bardzo duża część cewek w zwrotnicach to np Polink Wilkowo (pewnie wiecej niz 50%) , jest Miflex... Uważam że w polskich kolumnach jest wiecej polskich komponentów niż w typowych zachodnich kolumnach elementów z danego kraju, obudowy robimy pewnie w 90% u siebie. Poza tym co za roznica? Liczy sie tak naprawdę produkt jako całość, pomysł, podejście do tematu. Bardzo dziwi mnie podejscie znacznej części Polaków do polskich produktów, wynika to chyba jeszcze z czasów "słusznie minionych" kiedy "zachodnie" oznaczało "dobre". Piszę to jako konsument ale tez jako wytwórca sprzętu w którym staram się używać Polskich podzespołów kiedy tylko mogę i nie dla tego że mam jakies strasznie patriotyczne podejście. Robię to bo mam jakość w rozsądnej cenie, łatwą kontrolę jakości poprzez bezpośredni kontakt.  Ad tych 15% jeszcze - robiąc kolumny faktycznie głosników używam nie z Polski, ale to jakieś 20%-30% kosztów jakie ponoszę (wliczając inne części nie z Polski może dobiję do 40%). Resztę kasy zostawiam w typowo polskich firmach. Sądzę że reszta firm głośnikowych ma podobnie. 

bredzisz,,,,jaka firma jest typowo polska

polsko brzmiaca nazwa,to owszem.

5 minut temu, tomek7776 napisał:

bredzisz

gdzie ,konkretnie, w którym miejscu ? 

Brednie i niezrozumienie dzisiejszego swiata to jest dociekanie skąd są komponenty w danym towarze. Jak bys się tak zagłebił w te zachodnie produkty to doszedł byś do prawdy. Wyszło by że stal jest z Indii , miedź w kablach i cewkach z polskiego KGHM a reszta z całej reszty świata w tym głownie z Chin. Została by myśl techniczna z biura projektowego w danym kraju stworzona przez projektantów (w różnych odcieniach i z różnym akcentem) oraz księgowi.   

29 minut temu, tomek7776 napisał:

jaka firma jest typowo polska

Na przykładzie mojej , w której projektuję, robie pomiary i montuje, "typowo" polscy (i zazwyczaj lokalni) są: dostawcy materiałów na obudowy, wytwórnia klejów, firma która zajmuje się obróbką płyt z konglomeratu,stolarnia z którą współpracuję, firmy którym zlecam wycinanie laserem, toczenie i frezowanie elementów ze stali i aluminium, lakiernie, wytwórnia spienionych płyt ceramicznych, wytwórnia materiałów wytłumiających, produkująca okablowanie wewnętrzne, cewki, itd. To chyba oznacza że mój produkt jest polski?  Z wymienionych  wcześniej - po co mam cię przekonywać, posprawdzaj KRS...   

wszystko z polproduktow zachodnich.lub co gorsza dalekowschodnich.lub fabryk nie bedacych w polskich rekach,jak stalownie.

nawet wlasciciel tego forum,nie jest polska firma,dzwonisz z chinskich telefonow,w sieciach zachodnich koncernow,tak jak i net z ktorego korzystasz.

36 minut temu, tomek7776 napisał:

wszystko z polproduktow zachodnich.lub co gorsza dalekowschodnich.lub fabryk nie bedacych w polskich rekach,jak stalownie.

nawet wlasciciel tego forum,nie jest polska firma,dzwonisz z chinskich telefonow,w sieciach zachodnich koncernow,tak jak i net z ktorego korzystasz.

internet? Ciekawe.   Nie rozumiem jaki ty tu wyimaginowany zarzut tworzysz. Firmy które wymieniłem znajdują sie w Polsce i mają polskich właścicieli, zatrudniają kogo muszą czyli w większości Polaków a ostatnio pewnie troche Ukraińców. Oczywiście półprodukty pochodzą z róznych krajów, w tym z Polski. i co z tego? Skąd mają pochodzić? z Marsa? Tak jest na całym świecie i nie ma od tego odwrotu.   

• Pokaż nowe odpowiedzi