Skocz do zawartości
IGNORED

Zlecę konstrukcję odtwarzacza CD

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Moontan napisał:

Taki pomysl typu drzwi do lasu ...pomylilo sie cos z samochodami .....................

Dlaczego?

Kolumny DIY też są drzwiami do lasu? Wzmacniacze DIY to pomysł bez sensu?

Edytowane przez slaaawek

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

3 minuty temu, slaaawek napisał:

Jvc takie skromne chciałem lepiej;)

Ale mało kto coś zaproponował... Tak naprawdę 1 oferta

Jak chcesz lepiej to kup coś używanego a najlepiej wypożycz przed zakupem. To jest najlepsze rozwiązanie. Porywanie się na taki projekt z góry zakładając, że ma to być wykonane jako usługa całościowego montażu to błąd. 

Chyba, że chcesz sobie sam składać i otrzymać porady jak się za to zabrać - w końcu to dział DIY. 

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Kolego ostatnie miesiące to gonitwa za źródłem... Mnóstwo tego odsluchalem i lipa... Po prostu porażka

1 minutę temu, slaaawek napisał:

Kolego ostatnie miesiące to gonitwa za źródłem... Mnóstwo tego odsluchalem i lipa... Po prostu porażka

Jak wejdziesz w DIY to już nie wyjdziesz. Tu jest dopiero pełno zmiennych ?

ps. może to nie wina źródła. Ostatnio trochę słuchałem u mnie i wszystkie źródła grał bardzo dobrze. 

Każdy gotowy produkt znanej lub mniej znanych firm to tak naprawdę to samo... różnice są tylko w obudowie... Brzmienie na jedno kopyto niestety. Stąd pomysł by uderzyć w diy a tu taka niemiła niespodzianka:(

Cholera ale po co ja się tłumaczę... 

1 minutę temu, slaaawek napisał:

Każdy gotowy produkt znanej lub mniej znanych firm to tak naprawdę to samo... różnice są tylko w obudowie... 

Nie, no co Ty ... to nieprawda. 

2 minuty temu, slaaawek napisał:

Każdy gotowy produkt znanej lub mniej znanych firm to tak naprawdę to samo... różnice są tylko w obudowie... Brzmienie na jedno kopyto niestety. Stąd pomysł by uderzyć w diy a tu taka niemiła niespodzianka:(

Nieprawda.

3 minuty temu, slaaawek napisał:

Czyli jakiś Zdzisiek z Forum zrobi cudo...? A na rynku lipa...

Zgaduję.

Zapewne jak jebnie Ci ktoś lampę w CD za 200 zł z Allegro to będzie to dobry kierunek...

Teraz, daris666 napisał:

Nie, no co Ty ... to nieprawda. 

Przykre to ale prawda... Różnice są subtelne. I w większości bez ekspresji lub rozdzielczości... 

Teraz, McGyver napisał:

To też jest nieprawda.

Kolega potrafi używać na przemian prawda nieprawda na oślep bez zrozumienia... A szkoda

4 minuty temu, slaaawek napisał:

Chcemy Ci pomóc. Od początku staramy się Ci powiedzieć, że to średni pomysł. A teraz już wiadomo, że trzeba przejrzeć resztę toru. 

3 minuty temu, Moontan napisał:

Obecnie to tylko DAC plus pliki lub transport do  CD ..zaden cedek zintegrowany nie daje rady

A co to za różnica ? ? ? ?

NOS  R2R   sprobowac i tyle 

Rozwiń skrót a będziesz mistrzem

Gość

(Konto usunięte)

No moze klamstwo ale to zalezy od budzetu....i  .oczekiwan  ale bo jak ktos wie czego szukac to nie zaklada o tym tematu na forum

cyt

Często pojawia się polemika i opinie o wyższości starszych konwerterów twz multibitów nad najnowszymi delta sigma od AD / ESS / Woolfson Cirrus / AKM itp. U mnie problemy z satysfakcją z brzmienia systemu pojawiły się w 2004 roku, jak przesiadłem się na pierwszy odtwarzacz SACD. Był to Accuphase DP 77. Musiałem przecież mieć najnowszy i reklamowany standard wysokiej rozdzielczości w swoim systemie. Od tamtego czasu praktycznie cały czas byłem jednak niezadowolony. Często więc zmieniałem sprzęty i  kupowałem nowinki, głównie odtwarzacze i potem DAC z coraz wyższymi częstotliwościami próbkowania i bitami. A efekty były stale niezadowalające. Było tak aż do roku 2012, kiedy to złożyłem DAC Audio Note kit 2.1B i w końcu dźwięk odżył. Nie był taki spektakularny jak kiedyś z Sonic Frontiers, Accuphase DP 75 i Wadii 16, ale był zbliżony do starej „wilgotnej” prezentacji. Słuchałem w ciągu tych 8 straconych lat, najnowszej wersji DAC-ów delta-sigma – niektórych w cenach 5000-10000 USD i nie rozumiałem, dlaczego brzmią inaczej, jakby gorzej niż stare odtwarzacze CD i DAC za 1000-2000 USD. Stare technologie były inne, starsze produkty, które wspominam jako dobrze brzmiące, miały kości TDA1541 + SAA7220, PCM 1702, PCM 63, UA 20400, a potem Burr-Brown PCM1704. Niektóre z nich miały dodatkowo lampy na wyjściu i zerowe sprzężenie zwrotne. Ale to nie obecność lampy decydowała o tym wrażeniu odsłuchowym, bo niektóre produkty miały przeciętne op amp wewnątrz układu DAC, a mimo to brzmiały dobrze i chciało się ich słuchać.

Nowsze DAC, z którymi męczyłem się i przesłuchiwałem 10 lat, o architekturze delta-sigma  z kośćmi Crystal Semiconductor, Analog Devices, Woolfson, ESS Sabre 9018, AKM wszystkie miały wspólny charakter brzmienia, który można nazwać dźwiękiem “delta-sigma” (nudnym, nieangażującym).

Emocje głosu wokalisty, które w dobrych realizacjach się zmieniają, by stworzyć poczucie napięcia są znacznie mniej zauważalne w przypadku DAC delta-sigma. Wrażenie fizycznej obecności dźwięku, ciała, tekstury, wrażenie drewna i stali, masy fortepianu, fascynujące tonalne meandry skrzypiec, dzwoneczków, przeszkadzajek są zmniejszone lub nieobecne. Czasem w przypadku dobrych DAC z ESS 9018, 9038 PRO różnice są subtelne i wymagają szybkiego porównania z przetwornikiem cyfrowym TDA1541, PCM-63, PCM-1702 lub PCM1704, aby usłyszeć tą różnicę. Bo z pamięci, bez szybkiego przełączania trudno zrozumieć dlaczego delta-sigma wydaje się nam gorsza lub nudna. W większości DAC-ów delta-sigma strata jakości nie jest jednak subtelna, ale znacząca, a wykonawcy brzmią nudnie, jakby po prostu odrabiali pracę zamiast grać jak artyści. Chodzi o to, że po usłyszeniu dobrej implementacji R-2R, w porównaniu do dobrej implementacji Delta-Sigma, wiele osób preferuje przetwornik R-2R ze względu na doskonałą naturalną reprodukcję muzyki.

Po latach rozczarowań przyzwyczaiłem do tego dźwięku audiofilskiego delta-sigma z najnowszych DAC. Pomyślałem, że tak widać ma być, skoro wszyscy tak produkują. Dźwięk ma jasność, detal, wymiar i gładkość, niby wszystko jest na swoim miejscu, ale po powrocie do DAC z TDA1541, PCM 63K, 1702, 1704 pojawia się eureka. Tego właśnie mi brakuje. Mnie tak na prawdę olśniło nie przy podłączeniu Audio Note kit 2.1B DAC, ale 2 lata później kiedy kolega przyniósł stary odtwarzacz CD Accuphase DP 75 i wówczas się stało. Powiedziałem tego mi brakowało ponad 10 lat. Cała żywość i kolor tonów nagle powróciła, a wykonawcy, instrumenty i sala oraz przestrzeń znów brzmią prawdziwie. Spowodowało to decyzję, że kupuję najlepszy w historii DAC Accuphase, czyli model DC 91, sprzed 20 lat, a potem nabyłem jeszcze genialny budżetowy chiński L1541DAC Gold na TDA1541 i SAA7220.

9 minut temu, slaaawek napisał:

albo gumowe ucho kolega ma albo kiszkę w reszcie toru

Nie można założyć żadnego tematu? Jeśli są oczekiwania należy to robić... Prosiłem o priv i nic. Zatem wniosek że nie ma chętnych lub możliwości przerastają... Ja to rozumiem. Nie krytykuję

Nie można opisywać całego przetwornika pisząc tylko o samej kości. 

5 minut temu, slaaawek napisał:

Kolega potrafi używać na przemian prawda nieprawda na oślep bez zrozumienia... A szkoda

nic na to nie poradzę że nie rozumiesz moich ( i nie tylko moich ) wpisów. Tym bardziej że nawet się nie starasz.

7 minut temu, slaaawek napisał:

Prosiłem o priv i nic. Zatem wniosek że nie ma chętnych lub możliwości przerastają...

zmień płytę

Żebyście się nie zdziwili, a jak ma jvc xl-mc334 ? To sobie zmieni ?

J a cos zaproponowalem wy rozumie potraficie cos zbudowac lepszego niz Audio Note ...DCS czy EMMlabs....

Audio Note to nic ciekawego, każdy to potrafi zbudować ?

Ale Panowie - dokładnie.  Już widzę iż ten człowiek, to robi sobie tutaj jaja, albo to typowy dzieciak. On nawet prostych wniosków na swoją logikę nie może wyciągnąć, o co chodzi. Nie wspominając że nawet samemu nie potrafi się zastanowić nad tym i brnie na ślepo.

A i tak, on płyty nie zmieni... daris666 nie warto się nawet pytać... On słyszał najlepsze hi-endy, i niw ważne iż nie potrafi napisać jakichkolwiek wniosków z głowy, czy nic wydedukować.  Za to wie, telepatycznie, że są tak samo skonstruowane i brzmią tak samo ?

• Pokaż nowe odpowiedzi