Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Między innymi dzięki pomocy na tym forum ( za co bardzo dziękuję) doszedłem do wniosku, że pora wymienić mojego onkyo 876 na coś nowszego. Amplituner musi spełnić 3 wymogi:

1. Amplituner w systemie 7.1 lub 7.2

2. Musi posiadać pre out na fronty (mam CA Azur 740a i działa w trybie końcówki mocy)

3. Mieć HDMI 2.0 z hdcp 2.2 (chodzi mi o filmy w 4k z hdr i 60k/s)

Pomieszczenie ~20 mkw. Fronty to Klipsch rf82, reszta pochodzi z zestawu heco MS, subwoofer 2x Klipsch r112sw. Budżet okolice 2500zł.

Z nowych w budżecie mieszczą się Denon avr x 2600 i Marantz sr 5010

Z używanych Marantz 6009, Pioneer VSX-1123-K, Denon x4100, denon x 3200, yamaha rx a 850

Sprzęt będzie w większości używany w kinie, czasem jakaś domówka ale to wtedy i tak tylko na frontach i wtedy CA będzie w użytku.

Pozdrawiam

Dzień dobra, najlepszym rozwiązaniem będą amplitunery Marantza model SR5014, NR1710 lub NR1510. Zapraszamy na odsłuchy

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 3.06.2020 o 23:51, Dawid_72076 napisał:

Budżet okolice 2500zł.

Chcesz wymienić ampli z dźwiękiem za 5000 zł na ampli z dźwiękiem za 2500 zł ? No nie da się. Wszystkie używki z półki 876 z pre oraz HDMI 2.0 z hdcp 2.2 są niewiele tańsze od nowego Pioneera SC-LX 801. Ten natomiast byłby znakomitą odmianą po spokojnym i słabawym prądowo Onkyo. Kambodża też mogłaby okazać się zbędna. Marantze po Onkyo to zamienił stryjek siekierkę na kijek a Denon muł i wodorosty.

Udało ci sie zachować w Onkyo sprawne Hdmi ? Od nowego grałeś z wzmacniaczem ?

13 godzin temu, Q21 napisał:

Dzień dobra, najlepszym rozwiązaniem będą amplitunery Marantza model SR5014, NR1710 lub NR1510. Zapraszamy na odsłuchy

Te slimy to raczej nie dla mnie, mimo iż chcę pójść w budżetowe kino to raczej poniżej "jakiegoś" standardu nie chciałbym zejść. SR 5014 super sprawa, jeśli ta gorsza kalibracja nie bardzo przeszkadza to jestem jak najbardziej za.

8 godzin temu, WARMSTONE napisał:

Chcesz wymienić ampli z dźwiękiem za 5000 zł na ampli z dźwiękiem za 2500 zł ? No nie da się. Wszystkie używki z półki 876 z pre oraz HDMI 2.0 z hdcp 2.2 są niewiele tańsze od nowego Pioneera SC-LX 801. Ten natomiast byłby znakomitą odmianą po spokojnym i słabawym prądowo Onkyo. Kambodża też mogłaby okazać się zbędna. Marantze po Onkyo to zamienił stryjek siekierkę na kijek a Denon muł i wodorosty.

Udało ci sie zachować w Onkyo sprawne Hdmi ? Od nowego grałeś z wzmacniaczem ?

Zacznę od końca. Nie posiadam tego Onkyo od nowości, kupiłem go jakiś czas temu używanego. Całe HDMI jest sprawne, w ogóle cały amplituner jest sprawny. Po zmianie telewizora, zależy mi na kinie 7.1 z wykorzystanie całego dobrodziejstwa wrażeń wizualnych jakie niesie za sobą 4k, hdr10, 60kl/s etc, namówiłem nawet żonę by lekko zmodyfikować pokój podczas remontu pod kino,  a z tym ampli nie bardzo się da. Jestem bardzo zadowolony z tego jak on gra. Myślę, że mogę poczekać trochę i dozbierać do czegoś lepszego i korzystać póki co z puszczania filmów z komputera (z ograniczonymi funkcjami telewizora). Trochę się zapaliłem bo myślałem, że kupie telewizor, podepnę ampli i będzie cacy, a tu zonk. Żeby nie było, kombinowałem jak wykorzystać to Onkyo z obecnym telewizorem, udało się ustalić by kupić odtwarzacz multimedialny z dwoma HDMI, jeden do audio i wideo, drugi tylko do audio ale okazało się, że w przypadku odtwarzania filmów z plików MKV ( a takich mam najwięcej zgranych z płyt) odtwarzacz nie puszcza ścieżki DD TH/DTS MA co właśnie zdyskwalifikowało obecnego Onkyo. Mam nadzieję, że gdzieś się nie pogubiłem.

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi

I nie działa tylko w momencie gdy chcesz używać dwóch hdmi na raz? gdy używasz tylko jednego hdmi wszystko jest ok?

Mogłeś rozważyć zakup np zidoo z9s, bo odtwarzacz blu-ray sony ma swoje wady z tego co wiem truehd/atmos dekoduje sam na urządzeniu i wysyła do ampli w postaci lpcm, podobno wszystko ok jest gdy plik to m2ts. Jak wygląda obsługa napisów nie ma z nimi problemu? wyglądają ładnie?

Edytowane przez bl4ck
Godzinę temu, bl4ck napisał:

I nie działa tylko w momencie gdy chcesz używać dwóch hdmi na raz? gdy używasz tylko jednego hdmi wszystko jest ok?

Mogłeś rozważyć zakup np zidoo z9s, bo odtwarzacz blu-ray sony ma swoje wady z tego co wiem truehd/atmos dekoduje sam na urządzeniu i wysyła do ampli w postaci lpcm, podobno wszystko ok jest gdy plik to m2ts. Jak wygląda obsługa napisów nie ma z nimi problemu? wyglądają ładnie?

Nie kupiłem tego odtwarzacza bo właśnie przeczytałem o tych problemach z MKV, problemy z napisami z tego co pamiętam są na odtwarzaczu Panasonica. Musiałbym mieć odtwarzacz z dwoma wyjściami HDMI, 1 do obrazu i 1 do dźwięku.