Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  111 członków

Lumin Klub
IGNORED

Klub użytkowników Lumina

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, KoKsiK napisał:

Marcin Wielgus - rozumiem, no to co tak wszyscy zachwalają tego A26 🙂

Rozumiem, że R26 może się podobać a w zasadzie jego charakter R2R, ale A26.

Rozumiem, że R26 może się podobać a w zasadzie jego charakter R2R, ale A26.

R26 nie słyszałem ale chętnie bym posłuchał bo to inna bajka tj bajka R2R a nie Sabre . Kolejny do słuchania to Denafrips Pontus II tez R2R

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Godzinę temu, Marcin Wielgus napisał:

R26 nie słyszałem ale chętnie bym posłuchał bo to inna bajka tj bajka R2R a nie Sabre . Kolejny do słuchania to Denafrips Pontus II tez R2R

Ja posłuchałem holo springa 3 lev.2 i już nie było odwrotu. Dynamika, nie zamula, jak jest wolno to daje wolno, jak szybko to tak to pokazuje. 

W dniu 10.07.2023 o 10:15, krzysztof.filipak napisał:

Niestety wybrałeś najgorszą opcję. Zestawienie radio - radio zwłaszcza na skrajach zasięgów daje bardzo duże opóźnienia i do streamingu się nie nadaje. Można zestawić na światłowodzie. Możesz światłowód ciągnąć przy elektryce i nie ma zakłóceń.

Zestaw np.:

ULTIMODE M-100G/SFP - 2 szt.

Moduł światłowodowy ULTIMODE SFP-203/5G SC - 2 szt.

i do tego pachcord jednomodowy (simplex) z końcówkami SC na zamówioną długość.

źródło: dipol.com.pl

Średnica światłowodu 3mm, wtyk SC trzeba zabezpieczyć przy przejściach przez ścianę, otwór dla wygody 10mm.

Kolega widzę biegły w temacie 🙂 W takim układzie zapytam w mojej sprawie. Mam switch Netgear gs724t który ma w sobie dwa wyjścia optyczne SFP (klasyczne bez +).

Co kupić i jak najlepiej go połączyć z luminem T2 dopóki nie kupię w przyszłości lumina L2 😉

Chodzi mi oczywiście o izolacje galwaniczną ….

6 godzin temu, Avatar1979 napisał:

Kolega widzę biegły w temacie 🙂 W takim układzie zapytam w mojej sprawie. Mam switch Netgear gs724t który ma w sobie dwa wyjścia optyczne SFP (klasyczne bez +).

Co kupić i jak najlepiej go połączyć z luminem T2 dopóki nie kupię w przyszłości lumina L2 😉

Chodzi mi oczywiście o izolacje galwaniczną ….

Gs724T standardowo obsługuje SFP więc teoretycznie powinno nie być problemu, ale Netgear zaleca swoje wkładki AGM731F i AGM732F z tym, że to nie są wkładki, które obsługują transmisję po jednym światłowodzie (WDM). 

Można spróbować załadować tanią i dość kompatybilną wkładkę (parkę niebieska + pomarańczowa) ULTIMODE SFP-203/5G i SFP-203/3G. Można wcześniej jak będziesz w Dipolu robił zakupy zapytać o kompatybilność. Ja tę wkładkę mam przećwiczoną z Mikrotikiem i Unifi switch.

Dalej z wkładki to już wiesz co po drugiej stronie.

5 godzin temu, krzysztof.filipak napisał:

Gs724T standardowo obsługuje SFP więc teoretycznie powinno nie być problemu, ale Netgear zaleca swoje wkładki AGM731F i AGM732F z tym, że to nie są wkładki, które obsługują transmisję po jednym światłowodzie (WDM). 

Można spróbować załadować tanią i dość kompatybilną wkładkę (parkę niebieska + pomarańczowa) ULTIMODE SFP-203/5G i SFP-203/3G. Można wcześniej jak będziesz w Dipolu robił zakupy zapytać o kompatybilność. Ja tę wkładkę mam przećwiczoną z Mikrotikiem i Unifi switch.

Dalej z wkładki to już wiesz co po drugiej stronie.

A byłby kolega na tyle wspaniałomyślny i przesłał mi na priv linki w dipolu do konkretnych produktów abym czegoś nie popie…. 🙂 Dzięki 🙂

2 godziny temu, Avatar1979 napisał:

A byłby kolega na tyle wspaniałomyślny i przesłał mi na priv linki w dipolu do konkretnych produktów abym czegoś nie popie…. 🙂 Dzięki 🙂

Tak, jak wrócę z terenu

To nie kryptoreklama, bo można to kupić w różnych sklepach IT i niekoniecznie Ulimoda, on akurat jest bardzo tani.

Tak więc potrzebujemy dwa media konwertery np. 

ULTIMODE M-100G/SFP - 2szt. (jak ktoś ma switch z wolnym portem SFP to wystarczy od strony lumina.

Pod transmisję 1 włóknem tzw. WDM parkę modułów z kolorkiem niebieskim i pomarańczowym np:

ULTIMODE SFP-203/5G SC - 1 szt.

ULTIMODE SFP-205/3G SC - 1 szt.

Patchcord jednomodowy PC-522S1 SC/APC-SC/APC, simplex, G.657A1 wedle potrzebnej długości. Trzeba zamówić.

W przypadku switchy z gniazdem SFP trzeba potwierdzić kompatybilność, bo niby jest standard, ale czasem nie chce chodzić i wtedy trzeba wybrać moduły zalecana przez producenta switcha.

Tu się nic nie konfiguruje, spinamy i ma działać od strzału.

Cześć .

Od kilku lat jestem (byłem ?) zadowolonym użytkownikiem Lumina D2.

Jakiś czas temu zachciało mi się serwera plików .

Wszystko niby było OK , ale przy tym zdechł gapless.

Serwer pogoniłem , a gaplessa dalej nie ma . 
Kombinowałem ale nic nie pomogło .

Pytanie .

Pozostaje tylko reset ?
Pozdrawiam .

20 godzin temu, krzysztof.filipak napisał:

To nie kryptoreklama, bo można to kupić w różnych sklepach IT i niekoniecznie Ulimoda, on akurat jest bardzo tani.

Tak więc potrzebujemy dwa media konwertery np. 

ULTIMODE M-100G/SFP - 2szt. (jak ktoś ma switch z wolnym portem SFP to wystarczy od strony lumina.

Pod transmisję 1 włóknem tzw. WDM parkę modułów z kolorkiem niebieskim i pomarańczowym np:

ULTIMODE SFP-203/5G SC - 1 szt.

ULTIMODE SFP-205/3G SC - 1 szt.

Patchcord jednomodowy PC-522S1 SC/APC-SC/APC, simplex, G.657A1 wedle potrzebnej długości. Trzeba zamówić.

W przypadku switchy z gniazdem SFP trzeba potwierdzić kompatybilność, bo niby jest standard, ale czasem nie chce chodzić i wtedy trzeba wybrać moduły zalecana przez producenta switcha.

Tu się nic nie konfiguruje, spinamy i ma działać od strzału.

Mega dzięki - teraz wszystko jasne.

Pytanie mam tylko z ciekawości dlaczego jeden moduł ma być niebieski a drugi pomarańczowy ;)? 

Acha i czy kupując coś droższego niż ten ultimode można coś realnie zyskać w brzmieniu ?

2 godziny temu, Avatar1979 napisał:

Mega dzięki - teraz wszystko jasne.

Pytanie mam tylko z ciekawości dlaczego jeden moduł ma być niebieski a drugi pomarańczowy ;)? 

Acha i czy kupując coś droższego niż ten ultimode można coś realnie zyskać w brzmieniu ?

Kolory oznaczają ze jeden nadaje 1350/1550 a drugi w oknie 1550/1350nm. Praca po jednym włóknie na dwóch długościach falowych. 
w zakresie brzmienia to jak zmiana z tmobile na Orange dostawcy. Ważna jest stabilność połączenia i bardzo małe opóźnienia a przy świetle masz poniżej 1ms. 

• 2 tygodnie później...
43 minuty temu, Avatar1979 napisał:

Jeszcze może zapytam - dlaczego właśnie transmisja jednym włóknem 🙂 ? Jaka jest zaleta ?

Nie płaczą się 2 włókna tylko jedno a prędkość 1Gb wystarczy. 

W dniu 28.07.2023 o 21:10, krzysztof.filipak napisał:

Nie płaczą się 2 włókna tylko jedno a prędkość 1Gb wystarczy. 

A poza plątaniem się są jakieś inne minusy dwóch włókien ?

• 2 tygodnie później...

Dzień dobry 

Może już temat był poruszany w klubie, ale powiedzmy, że nie znalazłem. Czy jest sens wymiany bezpiecznika przy wyjściu zasilania w lumin D2? Jeśli wg Was nie ,to nie będę się męczył ,bo wyciągnięcie szufladki wygląda na kłopotliwe.

Pozdrawiam

Wojciech 

Dzień dobry 
Może już temat był poruszany w klubie, ale powiedzmy, że nie znalazłem. Czy jest sens wymiany bezpiecznika przy wyjściu zasilania w lumin D2? Jeśli wg Was nie ,to nie będę się męczył ,bo wyciągnięcie szufladki wygląda na kłopotliwe.
Pozdrawiam
Wojciech 

Jeśli się spalił to jest sens
W przeciwnym przypadku chętnie się dowiem od posiadaczy jakiś audiofilskich.

W dniu 29.07.2023 o 23:31, krzysztof.filipak napisał:

Same plusy 🤣

Wróciłem z urlopu i chciałbym ogarnąć temat tego podłączenia. Gdybym do mojego Netgeara GS724T podłączył oryginalną wkładkę SFP na dwa włókna (tą co zaleca netgear) to co musiałbym dokupić za sprzęt „towarzyszący” aby to działało przy podłączeniu do Lumina 🙂 ?

Wiem, że kolega już jest pewnie zmęczony tematem ale byłbym bardzo wdzięczny za pomoc 🙂 Z góry dziękuję !

Edytowane przez Avatar1979
Godzinę temu, Avatar1979 napisał:

Wróciłem z urlopu i chciałbym ogarnąć temat tego podłączenia. Gdybym do mojego Netgeara GS724T podłączył oryginalną wkładkę SFP na dwa włókna (tą co zaleca netgear) to co musiałbym dokupić za sprzęt „towarzyszący” aby to działało przy podłączeniu do Lumina 🙂 ?

Wiem, że kolega już jest pewnie zmęczony tematem ale byłbym bardzo wdzięczny za pomoc 🙂 Z góry dziękuję !

Jakie złącze SC czy LC ?

7 godzin temu, Avatar1979 napisał:

A jakie lepsze 🙂 ?

Bez znaczenia. Proponuję zastosowanie pary wkładek jendna do switcha druga do konwertera np. z Ultimode SFP-203M 2xLC pod dwa włókna jednomodowe

ULTIMODE SFP-203G 2xLC

Do tego media konwerter ULTIMODE M-100G/SFP

ULTIMODE M-100G/SFP

Patchcord o stosownej długości np. 2xLC-2xLC, duplex G.652D 3m

W dniu 7.08.2023 o 20:14, predator 1967 napisał:

Dzień dobry 

Pozdrawiam

Wojciech 

Wymiana bezpiecznika daje podobne cechy jak wymiana kabla zasilającego w urządzeniu. Czasami jest to 5% a czasami więcej. Nie mniej jednak szkoda zachodu moim zdaniem, lepiej D2 wymienić na używaną T2, progres będzie większy a co za tym idzie i przyrost jakości nieporównywalny. D2 moim zdaniem nie jest zbyt udanym urządzeniem od Lumina. 

Z tymi światlowodami pamiętajcie że dodajecie elementy wymagające zasilania (media konwertery). Jak znam życie to zaraz będziecie się zastanawiać czy dodatkowy element zasilający nie degraduje dźwięku i czy może zastosować zasilacz liniowy. Niekończąca się historia 🤨

2 godziny temu, zycie_to_gra napisał:

Wymiana bezpiecznika daje podobne cechy jak wymiana kabla zasilającego w urządzeniu. Czasami jest to 5% a czasami więcej. Nie mniej jednak szkoda zachodu moim zdaniem, lepiej D2 wymienić na używaną T2, progres będzie większy a co za tym idzie i przyrost jakości nieporównywalny. D2 moim zdaniem nie jest zbyt udanym urządzeniem od Lumina. 

W moim systemie D2 dobrze sobie "radzi". Mam wzmacniacz Copland csa28 i kolumny Audio physic, plus switch. Próbowałem z bezpiecznikami w poprzednim wzmacniaczu i słyszałem różnice. Chodziło mi konkretnie o to czy wymiana w plikowcu coś daje. Nie słuchałem  T2. Zapewne lepszy. 

2 godziny temu, remar napisał:

Z tymi światlowodami pamiętajcie że dodajecie elementy wymagające zasilania (media konwertery). Jak znam życie to zaraz będziecie się zastanawiać czy dodatkowy element zasilający nie degraduje dźwięku i czy może zastosować zasilacz liniowy. Niekończąca się historia 🤨

Przy audiofilizmie wiadoma sprawa, że media konwerter w pudełku ma zasilacz impulsowy 5V DC, więc wymiana obowiązkowa.

Niezaprzeczaną zaletą światła jest izolacja galwaniczna od routera / switcha przyłącza usługodawcy i rzeczy nie związanych z zestawem audio. Zalety izolacji z WiFi i szybkość z połączenia po LANie.

Zastosowanie światła z uwagi na izolację galwaniczną eliminuje całkowicie przyjęcie przepięcia przez port LAN od urządzeń usługodawcy. pozostaje nam zagrożenie przepięciowe od zasilania, ale ono już powinno być przy sprzęcie chronione.

Kolejną zaletą jest koszt takiej aplikacji, rzekłbym groszowy w stosunku do ceny klamotów.

Ostatnia zaleta głoszona w sloganach reklamowych "Światłowód pod strzechy" 🙂.

Edytowane przez krzysztof.filipak
literówki
Godzinę temu, predator 1967 napisał:

W moim systemie D2 dobrze sobie "radzi". Mam wzmacniacz Copland csa28 i kolumny Audio physic, plus switch. Próbowałem z bezpiecznikami w poprzednim wzmacniaczu i słyszałem różnice. Chodziło mi konkretnie o to czy wymiana w plikowcu coś daje. Nie słuchałem  T2. Zapewne lepszy. 

Zmiana powinna być większa niż we wzmacniaczu. 

2 godziny temu, predator 1967 napisał:

Ja zacząłbym od zabawy z wymianą kabla zasilającego. Chociaż ten dostarczony przez producenta razem z D2 bronił się bardzo dzielnie i znalezienie czegoś, co wniosło wyraźną poprawę wcale nie było takie łatwe.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.