Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  111 członków

Lumin Klub
IGNORED

Klub użytkowników Lumina

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, krzysztof.filipak napisał:

Bez znaczenia. Proponuję zastosowanie pary wkładek jendna do switcha druga do konwertera np. z Ultimode SFP-203M 2xLC pod dwa włókna jednomodowe

ULTIMODE SFP-203G 2xLC

Do tego media konwerter ULTIMODE M-100G/SFP

ULTIMODE M-100G/SFP

Patchcord o stosownej długości np. 2xLC-2xLC, duplex G.652D 3m

No i super - dzięki 🙂

53 minuty temu, zycie_to_gra napisał:

Zmiana powinna być większa niż we wzmacniaczu. 

Ok a w przypadku pre maka C2700 i końcówki MC462 jest sens wymieniać bezpiecznik ? Mam nadzieję że przy takiej klasie sprzętu nie pakują jakiegoś najtańszego chińczyka 😉

49 minut temu, Avatar1979 napisał:

No i super - dzięki 🙂

Ok a w przypadku pre maka C2700 i końcówki MC462 jest sens wymieniać bezpiecznik ? Mam nadzieję że przy takiej klasie sprzętu nie pakują jakiegoś najtańszego chińczyka 😉

To już jest poważny sprzęt, nie jedna osoba w naszych realiach chciała by skończyć na takim zestawie zabawę w audio. Warto choć potestować bezpieczniki, część producentów daje taką możliwość, zmiany powinny być wyraźne. Producenci, wiem to z doświadczenia, nie stosują audiofilskich bezpieczników, ta część zabawy należy do użytkownika końcowego. 

Jeśli chodzi o zasilający mam gigawata podstawowego. Całkiem dobry, oczywiście można lepiej. Lumin D2 jest czuły na kabelki zasilające, próbowałem z dh labs. Z nim grał bardziej gładko.

Jeśli chodzi o zasilający mam gigawata podstawowego. Całkiem dobry, oczywiście można lepiej. Lumin D2 jest czuły na kabelki zasilające, próbowałem z dh labs. Z nim grał bardziej gładko.

Nie zawsze podmiana bezpiecznika (mam na myśli ten przy zasilaniu) dała u mnie jakichś efekt. Np. w poprzednim wzmacniaczu usłyszałem różnicę pomiędzy fabrycznym a furutechem,HiFi tuning supreme. Na aktualnym wzmacniaczu, copland hybrydowy jakoś nie słyszę różnic? Może fabryka się postarała?

Wszystkim nie do końca zadowolonym z D2 możemy śmiało polecić… pójście do salonu i zapoznanie się z nowym D3 🙂

Inna kość przetwornika, niż dotychczas to chyba główna zmiana, idąca pewnie w kierunku sygnatury dźwięku znanej z serii T2/T3. Ciekawe, jak bardzo D3 zbliży się do niej.

Edytowane przez WuMike

Poniżej różnice, kopia z jakiejś strony 

D3 w porównaniu do T3:

D3 to obniżona cena wersji T3

Pojedynczy układ DAC ES9028PRO w D3 zamiast podwójnych układów DAC ES9028PRO w T3

Maksymalne DSD256 w D3 zamiast maksymalnego DSD512 w T3

Brak wyjścia audio USB (do zewnętrznego przetwornika cyfrowo-analogowego USB) w D3, ale obsługiwane przez T3

Podczas korzystania z niezerowej regulacji balansu analogowego funkcja Leedh Processing Volume jest wyłączona (brak takiego ograniczenia w T3)

Mniejszy wymiar

Jak dla mnie to największa różnica jest w podwójnym układzie DAC, skoro mam wzmacniacz dual mono i połączenie po XLR to lepiej mieć jednak T3. Reszta jest kwestią ceny.

Edytowane przez remar

To bardziej kwestia potrzeb niż "lepszości", jeśli komuś pasuje sygnatura dźwięku oferowana przez ten chip a nie planuje wykorzystywać dual mono, USB i regulacji głośności to może zaoszczędzić kilka tysięcy (ceny nie znam ale tak sądzę). Grać to będzie bardzo podobnie do T3 i inaczej niż D2 a więc dalsze konsekwentne odejście od tej ciepłej strony podpartej jednak trochę brakiem detali (tak odebrałem D2 w odsłuchu). A tak na marginesie to D2 posiadał 2 chipy więc pod tym względem D3 się cofa.

Edytowane przez remar
W dniu 9.08.2023 o 16:30, zycie_to_gra napisał:

To już jest poważny sprzęt, nie jedna osoba w naszych realiach chciała by skończyć na takim zestawie zabawę w audio. Warto choć potestować bezpieczniki, część producentów daje taką możliwość, zmiany powinny być wyraźne. Producenci, wiem to z doświadczenia, nie stosują audiofilskich bezpieczników, ta część zabawy należy do użytkownika końcowego. 

Dzięki - faktycznie sprzęt poważny nie mniej właśnie przejrzałem instrukcję i urządzenia i np na końcówce MC462 jest wyraźnie widoczne miejsce bezpiecznika i opis. Natomiast w pre C2700 nigdzie na zewnątrz go nie widać i do tego nie ma żadnego opisu w instrukcji jaką ma wartość. Jest to możliwe, że urządzenie nie posiada bezpiecznika ?

Edytowane przez Avatar1979
  • 2 tygodnie później...
W dniu 9.08.2023 o 10:07, krzysztof.filipak napisał:

Bez znaczenia. Proponuję zastosowanie pary wkładek jendna do switcha druga do konwertera np. z Ultimode SFP-203M 2xLC pod dwa włókna jednomodowe

ULTIMODE SFP-203G 2xLC

Do tego media konwerter ULTIMODE M-100G/SFP

ULTIMODE M-100G/SFP

Patchcord o stosownej długości np. 2xLC-2xLC, duplex G.652D 3m

Niestety właśnie wszystko podłączyłem i coś jest nie tak. Na luminie pisze że nie ma ethernetu. Wkładka oryginalna do netgeara a reszta z tego co podałeś. Jedynie kabel potrzebowałem dluższy i zamówiłem ten :

https://allegro.pl/oferta/patchcord-swiatlowodowy-jednomodowy-sm-lc-lc-5m-12950983669

Czy to może być jego wina ? Na tym ultimodzie M-100G/SFP nie pali mi się środkowa dioda po lewej stronie. Reszta - czyli 5 pozostałych pali się na zielono. Konkretnie nie pali się Link/Act pod napisem PWR.

W międzyczasie wspomnimy, że najnowszy Lumin D3 jest już u nas dostępny do zakupu i odsłuchu 🙂 Zapraszamy do kontaktu. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

8 minut temu, Avatar1979 napisał:

Niestety właśnie wszystko podłączyłem i coś jest nie tak. Na luminie pisze że nie ma ethernetu. Wkładka oryginalna do netgeara a reszta z tego co podałeś. Jedynie kabel potrzebowałem dluższy i zamówiłem ten :

https://allegro.pl/oferta/patchcord-swiatlowodowy-jednomodowy-sm-lc-lc-5m-12950983669

Czy to może być jego wina ? Na tym ultimodzie M-100G/SFP nie pali mi się środkowa dioda po lewej stronie. Reszta - czyli 5 pozostałych pali się na zielono. 

Skoro kupiłeś wkładkę SFP-203G duplex 2xLC jednomodową to transmisje Rx/Tx masz w pasmach 1310/1310nm to wkładka Netgeara musi być kompatybilna. Powinna być na transmisję jednomodową (SM) na długości fali przy Rx i Tx 1310nm.

Dlaczego nie wziąłeś pary tych samych wkładek. Jaki typ masz tej wkładki netgeara?

Wkładki jak rozumiem dobrze włożone do oporu z zatrzaśnięciem.

3 minuty temu, krzysztof.filipak napisał:

Skoro kupiłeś wkładkę SFP-203G duplex 2xLC jednomodową to transmisje Rx/Tx masz w pasmach 1310/1310nm to wkładka Netgeara musi być kompatybilna. Powinna być na transmisję jednomodową (SM) na długości fali przy Rx i Tx 1310nm.

Dlaczego nie wziąłeś pary tych samych wkładek. Jaki typ masz tej wkładki netgeara?

Wkładki jak rozumiem dobrze włożone do oporu z zatrzaśnięciem.

Wkładkę mam AGM731F - ją akurat wolałbym zostawić bo jest droższa niż cała reszta. Co teraz powinienem zrobić. ?

Oczywiscie wkładki wciśnięte do końca 🙂

7 minut temu, Avatar1979 napisał:

Wkładkę mam AGM731F - ją akurat wolałbym zostawić bo jest droższa niż cała reszta. Co teraz powinienem zrobić. ?

Oczywiscie wkładki wciśnięte do końca 🙂

Cena urządzenia w IT nie zawsze działa jak w hi-fi.

To nie zadziała. Wkładka AGM731F to transmisja wielomodowa na światłowodach OM1, OM2, OM3. Więc nie pasuje do niej ani pachcord z Allegro ani wkładeczka SFP-203G.

Najtaniej i na pewno nie pogorszy jakości dźwięku będzie schować do szuflady wkładkę netgeara i dopić drugą SFP-203G i wtedy zaświecą, jak trzeba.

1 minutę temu, krzysztof.filipak napisał:

Cena urządzenia w IT nie zawsze działa jak w hi-fi.

To nie zadziała. Wkładka AGM731F to transmisja wielomodowa na światłowodach OM1, OM2, OM3. Więc nie pasuje do niej ani pachcord z Allegro ani wkładeczka SFP-203G.

Najtaniej i na pewno nie pogorszy jakości dźwięku będzie schować do szuflady wkładkę netgeara i dopić drugą SFP-203G i wtedy zaświecą, jak trzeba.

To faktycznie trzeba się znać w tym temacie 🙂

Czyli kupić drugą taką jak już mam ? :

https://www.dipol.com.pl/modul_swiatlowodowy_ultimode_sfp-203g_2xlc-_dwa_wlokna_jednomodowe_do_20_km_L1415.htm

Zobaczymy czy switch ją ogarnie …

Z ciekawości jak chciałbym wykorzystać tą od netgeara do czegoś innego (np Komp) to co musiałbym do takiej wkładki za cuda dokupić ?

Z góry dzięki 

14 minut temu, Avatar1979 napisał:

To faktycznie trzeba się znać w tym temacie 🙂

Czyli kupić drugą taką jak już mam ? :

https://www.dipol.com.pl/modul_swiatlowodowy_ultimode_sfp-203g_2xlc-_dwa_wlokna_jednomodowe_do_20_km_L1415.htm

Zobaczymy czy switch ją ogarnie …

Z ciekawości jak chciałbym wykorzystać tą od netgeara do czegoś innego (np Komp) to co musiałbym do takiej wkładki za cuda dokupić ?

Z góry dzięki 

No, niestety jest lekkie zamieszanie, a na dodatek postęp i co chwilę coś nowego wchodzi i czasem kompatybilne wstecznie a czasem nie.

Do wkładki netgeara najlepiej dokupić drugą, aby w parze był ten sam producent i typ. Powinny też chodzić innych producentów, ale to nie zawsze się sprawdza. Jak miałem sytuację, że wkładkę Unifi nie akceptował Mikrotik, a w karcie katalogowej wszystkie parametry pasowały.

Do połączenia wkładek AGM731F trzeba zastosować patchcord 2xLC multimod np. klasy OM3 wymiarze włókna 62.5/125µm i się dogadają. W tej konfiguracji możesz zestawić połączenie na 550m.

2 minuty temu, krzysztof.filipak napisał:

No, niestety jest lekkie zamieszanie, a na dodatek postęp i co chwilę coś nowego wchodzi i czasem kompatybilne wstecznie a czasem nie.

Do wkładki netgeara najlepiej dokupić drugą, aby w parze był ten sam producent i typ. Powinny też chodzić innych producentów, ale to nie zawsze się sprawdza. Jak miałem sytuację, że wkładkę Unifi nie akceptował Mikrotik, a w karcie katalogowej wszystkie parametry pasowały.

Do połączenia wkładek AGM731F trzeba zastosować patchcord 2xLC multimod np. klasy OM3 wymiarze włókna 62.5/125µm i się dogadają. W tej konfiguracji możesz zestawić połączenie na 550m.

A ten kabel z Allegro do którego dałem link będzie pasował do zestawu ultimoda z wkładkami czy też do wymiany ?

A ten kabel z Allegro do którego dałem link będzie pasował do zestawu ultimoda z wkładkami czy też do wymiany ?

Powinien zadziałać.
  • 2 tygodnie później...
W dniu 31.08.2023 o 17:06, krzysztof.filipak napisał:

Powinien zadziałać.

Serdeczne dzięki - teraz wszystko śmiga i jest słyszalna różnica 🙂 

Ćwiczę mojego T2 na zmianę z pominięciem jego wewnętrznego PRE ale wówczas regulacja głośności tylko poprzez moje lampowe PRE oraz z jego wewnetrzym więc dźwięk idzie nie koszenie przez dwa PRE ale mam regulację volume pod ręką w komórce. Ni jak nie widzę poprawy jakości przy podłączeniu bezpośrednim bez PRE lumina wiec wygrywa funkcjonalność.

A jak u was ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

47 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Ćwiczę mojego T2 na zmianę z pominięciem jego wewnętrznego PRE ale wówczas regulacja głośności tylko poprzez moje lampowe PRE oraz z jego wewnetrzym więc dźwięk idzie nie koszenie przez dwa PRE ale mam regulację volume pod ręką w komórce. Ni jak nie widzę poprawy jakości przy podłączeniu bezpośrednim bez PRE lumina wiec wygrywa funkcjonalność.

A jak u was ?

To porównanie obarczone jest dość sporym błędem, właściwie uniemożliwia dokonanie oceny. 

Podłącz Lumina bezpośrednio pod końcówkę mocy, wtedy ocenisz co zyskujesz lub tracisz z lampowym PRE. 

Odpowiadając na pytanie, to u mnie zdecydowanie lepiej jest z zewnętrznym PRE, regulacja głośności w Luminie wyłączona. Ale u mnie PRE wygrywa w zasadzie każdym DACkiem z cyfrową regulacją głośności, dotyczy to także  dużo droższych urządzeń niż Lumin. 

Edytowane przez zycie_to_gra
To porównanie obarczone jest dość sporym błędem, właściwie uniemożliwia dokonanie oceny. 
Podłącz Lumina bezpośrednio pod końcówkę mocy, wtedy ocenisz co zyskujesz lub tracisz z lampowym PRE. 
Odpowiadając na pytanie, to u mnie zdecydowanie lepiej jest z zewnętrznym PRE, regulacja głośności w Luminie wyłączona. Ale u mnie PRE wygrywa w zasadzie każdym DACkiem z cyfrową regulacją głośności, dotyczy to także  dużo droższych urządzeń niż Lumin. 

Łączyłem bezpośrednio do BAT VK-600SE i powrót był błyskawiczny bo dźwięk nie moja bajka. Z wylaczonym PRE do końcówki mocy nie próbowałem z obawy o konstrukcję budynku
Moje PRE to BAT Vk-31se
A jakie PRE u ciebie?

10 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Łączyłem bezpośrednio do BAT VK-600SE i powrót był błyskawiczny bo dźwięk nie moja bajka. Z wylaczonym PRE do końcówki mocy nie próbowałem z obawy o konstrukcję budynku emoji1.png
Moje PRE to BAT Vk-31se
A jakie PRE u ciebie?

A jak łączyłeś Lumina bezpośrednio z końcówką to wszystko jasne, myślałem, że tylko przez zewnętrzne PRE BATa próbowałeś. Tutaj pełna zgoda, dobre zewnętrzne PRE jest dużo lepsze niż cyfrowa regulacja głośności w Luminie. 

BAT robi bardzo fajne klocki, testowałem i podoba mi się ich szkoła grania. Obecnie gram na PRE Linear Audio Research od dwóch lat i nie szukam już dalej. 

Edytowane przez zycie_to_gra

Ja mam wzmacniacz zintegrowany Unison Unico 90 w którym jest przedwzmacniacz na lampach i testowałem podłączając Lumina T3 przez wejście końcówki mocy na wzmacniaczu. Szybko wróciłem do standardowej konfiguracji, było trochę więcej dynamiki ale brakowało tego czegoś co do toru dodaje lampa. 

No to wszyscy mamy podobną opinię.
T2 / T3 bardzo dobre granie ale poprzez dobre PRE. Na szczęście zdublowanie PRE (wlaczona regulacja głośności w Lumin) nie psuje bo lampowe dominuje w kształtowaniu dzwieku?
U mnie też było szybciej ale za ostro.

Pozostaje cieszyć się muzyką bo jako streamer i DAC ja jestem bardzo zadowolony.

Witam i mam pytanko.

Znajomy posiada U1 mini w jednym z systemów, także wie co to jest Lumin. Zastanawia się nad jakimś all in one do sypialni do 3 systemu. 

Czy jest sens interesować się Luminem M1, który jest leciwy i jak widać nie kontynuowany. 

https://www.luminmusic.com/lumin-m1.html

Czy ktoś to testował jak to gra, jak funkcjonuje w sensie wygody, czy jest saport do tego urządzenia. W sypialni nie ma dużych wymagań. Muzyka będzie grała głównie ze streamingu przy użyciu IPada. Ma być wygodnie i bezproblemowo.
Czy lepiej się nie interesować tak „starym” urządzeniem. Może jakieś inne ciekawe propozycje.

Witam i mam pytanko.

Znajomy posiada U1 mini w jednym z systemów, także wie co to jest Lumin. Zastanawia się nad jakimś all in one do sypialni do 3 systemu. 
Czy jest sens interesować się Luminem M1, który jest leciwy i jak widać nie kontynuowany. 
https://www.luminmusic.com/lumin-m1.html
Czy ktoś to testował jak to gra, jak funkcjonuje w sensie wygody, czy jest saport do tego urządzenia. W sypialni nie ma dużych wymagań. Muzyka będzie grała głównie ze streamingu przy użyciu IPada. Ma być wygodnie i bezproblemowo.
Czy lepiej się nie interesować tak „starym” urządzeniem. Może jakieś inne ciekawe propozycje.

Możesz zawęzić zakres, bo tak to od Mini paczuszki od Denona przez NADa, Naima, dzielonki pre+stremerem i końcówka od Atolla. Wszystkie są fajne i w sypialni by się sprawdziły. A no i głośniki trzeba .

Możesz zawęzić zakres, bo tak to od Mini paczuszki od Denona przez NADa, Naima, dzielonki pre+stremerem i końcówka od Atolla. Wszystkie są fajne i w sypialni by się sprawdziły. A no i głośniki trzeba .

W Audioplaza jest zestaw Naima Atom + focale Arie 906.

https://audioplaza.pl/products/36470-naim-uniti-atom-focal-aria-906-wzmacniacz-sieciowy-all-in-one-kolumny-podstawkowe-salon-poznan
14 godzin temu, krzysztof.filipak napisał:

A no i głośniki trzeba emoji3.png.

Kolega, który rozgląda się za jakimś all in one do sypialni posiada kilka par głośników. To będzie grało chyba z małymi jednodrożnymi monitorkami  Diatone. 
Widzę że ten M1 nie zdobył raczej żadnej popularności względem innych sprzętów od Lumin.
Ciekawi mnie czemu Lumin nie kontynuuje rozwoju klasycznych all in one i poprzestał tylko na tym M1.

Kolega, który rozgląda się za jakimś all in one do sypialni posiada kilka par głośników. To będzie grało chyba z małymi jednodrożnymi monitorkami  Diatone. 
Widzę że ten M1 nie zdobył raczej żadnej popularności względem innych sprzętów od Lumin.
Ciekawi mnie czemu Lumin nie kontynuuje rozwoju klasycznych all in one i poprzestał tylko na tym M1.

Musical Fidelity Też miało fajne all in one na bazie bardzo dobrego wzmaka M6si ale ... Też zaprzestali

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.