Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  112 członków

Lumin Klub
IGNORED

Klub użytkowników Lumina

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za opis swoich wrażeń. U mnie są podobne, chociaż wzmocnienie jest czysto tranzystorowe to dźwięk jest dynamiczny, skraje pasma rozciągnięte, scena rozbudowana i poukładana. 

Nie, uziemienia nie mam nigdzie dalej podpiętego. 

Powiem ci, że zdecydowanie przychylam się do opinii że kość nie gra tylko jej implementacja. Po ostatnich doświadczeniach nie mam co do tego wątpliwości. Producent w T2 zrobił super robotę . Kusi mnie jeszcze posłuchanie Denafrips Pontus II i jak się nadarzy okazja to dam znać ale na dzisiaj pasuje bo pytam sam siebie "czego chcieć więcej".? W moim torze mam PRE lampowe i z całością to się pięknie zgrało.
Co więcej, Bluesound Node słynie z bardzo stabilnego i bez pudła działającego softu i potwierdzam tak jest. Świetna aplikacja. W T2 aplikacja ciut trąci myszką ale u mnie bardzo stabilnie dziala czego się obawiałem. Możliwość odtwarzania bezpośrednio z appki Tidal I nie tylko w zasadzie załatwia sprawę.
Pozostaje słuchać

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

To są podobne wrażenia, w zasadzie zbieżne do moich. 
Odnośnie wpływu kości na granie - nie chcę specjalnie polemizować. Dla mnie liczą się fizyczne parametry jak SNR, dynamika i jeżeli to wszystko mierzalne jest lepsze niż w innej to znaczy, że na tej kości zrobi się sprzęt grający bliżej temu, co jest w muzyce na żywo. Chyba o to nam chodzi - nie o koloryzowanie, tylko gonienie za prawdą? Oczywiście, podobne wymagania są w stosunku do reszty toru - zasilanie, filtry, sekcja analogowa. 

W dniu 2.05.2022 o 14:04, Nowy25 napisał:

Mam pytanie do użytkowników Lumin T2  !!!

Czy testowaliście podłączenie router - Lumin T2 na różnych kabelkach ethernetowych ?  

Jaki kabel w waszej opinii warto sprawdzić ?

Generalnie, nie jestem wielkim fanem mówienia, że jeden kabel ETH jest lepszy od drugiego w kwestii jakości połączenia, bo to zależy od warunków. Tam, gdzie jest duże pole magnetyczne / zakłocenia EMI/EMC - na pewno warto mieć solidny kabel Cat6, z odpowiednią izolacją / oplotem, który dobrze "ściąga" zakłocenia. 

Osobiście, dla świętego spokoju używam przewodu Audioquest Vodka, który swego czasu był testowany kontra zwyklejszy kabelek LAN tej samej kategorii. Osoba testująca wskazała generalnie na brak większych różnic sonicznych - również odniosła się do podobnych maksymalnych transferów obu konstrukcji, ale podkreśliła właśnie temat dużo wyższych zdolności do absorpcji zniekształceń i szumów, co może gdzieś tam mieć znaczenie.

Generalnie, nie jestem wielkim fanem mówienia, że jeden kabel ETH jest lepszy od drugiego w kwestii jakości połączenia, bo to zależy od warunków. Tam, gdzie jest duże pole magnetyczne / zakłocenia EMI/EMC - na pewno warto mieć solidny kabel Cat6, z odpowiednią izolacją / oplotem, który dobrze "ściąga" zakłocenia. 

Osobiście, dla świętego spokoju używam przewodu Audioquest Vodka, który swego czasu był testowany kontra zwyklejszy kabelek LAN tej samej kategorii. Osoba testująca wskazała generalnie na brak większych różnic sonicznych - również odniosła się do podobnych maksymalnych transferów obu konstrukcji, ale podkreśliła właśnie temat dużo wyższych zdolności do absorpcji zniekształceń i szumów, co może gdzieś tam mieć znaczenie.

Ja na swojego czekam ale co do kabli to mam dystans . Nawet kabel CAT5 jest ekranowany i jego przepustowość starczy z dużym nadmiarem do słuchania nawet DSD. Nie neguję zasadnosci ale kwetai rozdzielczości ucha i systemu a
Oczywiście są tacy co dają zasilanie liniowe do switcha i routera ale nie wiem czy to slychac.
Ja w nowej instalacji - budowa od zera - oddzielam tylko router I switch na zasilaniu od reszty toru audio żeby nie siało bo to wszystko na impulsowych zasilaczach .

Panowie czy ktoś z was ma lub gdzieś czytal o upgrade Lumin T2 do zasilania liniowego ?

https://upscaleaudio.com/products/sbooster-lumin-connection-kit

Rozumiem że się odpina jego wewnętrzny zasilacz impulsowy i zastępując gniazdo 220v podłącza się zewnętrzny zasilacz liniowy 12v np. SBooster ale pewnie i każdy inny nisko szumowy dobrze zbudowany.

Ciekaw jestem jakie, jeśli jakieś, daje rezultaty soniczne. W przypadku Bluesound Node 2i I w nowszym również zmiana jest bardzo duża ale to inna liga więc jestem ostarizny z wnioskami 1:1.

T1 miała fajne zasilanie liniowe. Czyżby w przypadku T2 koszty ich zmusiły ? Czy brak miejsca w środku?
Co myślicie ?

8 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Panowie czy ktoś z was ma lub gdzieś czytal o upgrade Lumin T2 do zasilania liniowego ?

https://upscaleaudio.com/products/sbooster-lumin-connection-kit

Rozumiem że się odpina jego wewnętrzny zasilacz impulsowy i zastępując gniazdo 220v podłącza się zewnętrzny zasilacz liniowy 12v np. SBooster ale pewnie i każdy inny nisko szumowy dobrze zbudowany.

Ciekaw jestem jakie, jeśli jakieś, daje rezultaty soniczne. W przypadku Bluesound Node 2i I w nowszym również zmiana jest bardzo duża ale to inna liga więc jestem ostarizny z wnioskami 1:1.

T1 miała fajne zasilanie liniowe. Czyżby w przypadku T2 koszty ich zmusiły ? Czy brak miejsca w środku?
Co myślicie ?

Próbowałem poczytać coś na ten temat, bo szykuje się w tym roku do wymiany mojego Node2i i będę celował w Lumin D2 albo T2 (zależnie od tego, który lepiej wpasuje się w mój system i pokój - ostateczna decyzja po odsłuchach u siebie w domu). Zdecydowanie zmiana zasilania, to coś, co będę chciał w przyszłości w Lumin zrobić.

Na forach można wyczytać, że zmiana zasilacza powoduje większą przejrzystość, słychać więcej szczegółów, wyraźnie lepsza dynamika, mocniejszy bas oraz bardziej naturalnie brzmiące głosy. Wiem, że to niewiele mówi ale opieram się na tym, co udało mi się znaleźć, nie na własnousznych odsłuchach.

Dodatkowo na wspomianym przez Ciebie Upscale Audio masz podsumowanie, co wg nich daje wymiana zasilania w Lumin - w tym przypadku wersja z SBooster'em:
https://upscaleaudio.com/pages/copy-of-why-the-bits-is-bits-argument-utterly-misses-the-point

W Lumin jest fabrycznie zamontowany dość przeciętny zasilacz Meanwell, więc nawet jeśli jest bardzo dobrze zaimplementowany, to nie dziwie się, że zmiana zasilania znacząco poprawia jakość brzmienia. Dostępne gotowe zestawy produkuje nie tylko SBooster ale też m.in. Teddy Pardo czy Farad.

Jedna uwaga - niektórzy producenci w swoich instrukcjach wymiany pokazują konieczność przecięcia kabli wewnątrz Lumina podczas procesu demontażu fabrycznego zasilacza. Przeczytałem gdzieś, że nie jest to wcale konieczne i da się to zrobić poprzez wykręcenie kabli, co czyni cały proces całkowicie odwracalnym. Dodatkowo w przypadku konieczności jakiejkolwiek naprawy (czego nie życzę) Lumin musi być dostarczony w stanie fabrycznym, a więc z zamontowanym oryginalmym zasilaczem.

Próbowałem poczytać coś na ten temat, bo szykuje się w tym roku do wymiany mojego Node2i i będę celował w Lumin D2 albo T2 (zależnie od tego, który lepiej wpasuje się w mój system i pokój - ostateczna decyzja po odsłuchach u siebie w domu). Zdecydowanie zmiana zasilania, to coś, co będę chciał w przyszłości w Lumin zrobić.
Na forach można wyczytać, że zmiana zasilacza powoduje większą przejrzystość, słychać więcej szczegółów, wyraźnie lepsza dynamika, mocniejszy bas oraz bardziej naturalnie brzmiące głosy. Wiem, że to niewiele mówi ale opieram się na tym, co udało mi się znaleźć, nie na własnousznych odsłuchach.
Dodatkowo na wspomianym przez Ciebie Upscale Audio masz podsumowanie, co wg nich daje wymiana zasilania w Lumin - w tym przypadku wersja z SBooster'em:
https://upscaleaudio.com/pages/copy-of-why-the-bits-is-bits-argument-utterly-misses-the-point
W Lumin jest fabrycznie zamontowany dość przeciętny zasilacz Meanwell, więc nawet jeśli jest bardzo dobrze zaimplementowany, to nie dziwie się, że zmiana zasilania znacząco poprawia jakość brzmienia. Dostępne gotowe zestawy produkuje nie tylko SBooster ale też m.in. Teddy Pardo czy Farad.
Jedna uwaga - niektórzy producenci w swoich instrukcjach wymiany pokazują konieczność przecięcia kabli wewnątrz Lumina podczas procesu demontażu fabrycznego zasilacza. Przeczytałem gdzieś, że nie jest to wcale konieczne i da się to zrobić poprzez wykręcenie kabli, co czyni cały proces całkowicie odwracalnym. Dodatkowo w przypadku konieczności jakiejkolwiek naprawy (czego nie życzę) Lumin musi być dostarczony w stanie fabrycznym, a więc z zamontowanym oryginalmym zasilaczem.

No widzę że kolega konkretnie zgłębił temat . Dzięki za konstruktywne info.

Naprawdę w środku T2 za taaaaaką kasę jest zasilacz impulsowy Meanwell no to się nie postarali. Skoro obaj mamy BSN to pewnie w klubie widziales pomiary różnych zasilaczy. Meanwell chyba tez był no ale może dla Lumina zrobili ciut lepszy ? Pamiętam że Paweł też mierzył jakiś impulsowy do zastosowań medycznych który był o klasę lepszy no ale nie ma to jak liniowy.
W przypadku Lumina to musi być 12v myślę że przy takiej klasie sprzętu warto zainwestować. Zasilacz na pewno bede robił w PL. Może w PD Creative u Pawla jak się zgodzi. On naprawdę solidnie to robi i do tego każda sztuka ma certyfikat pomiarów szumu więc żadne czary Mary.
Obadam jak jest w środku bo jeśli układ zasilający jest na jakiś złączkach to nie powinno być trudne żeby go wpiąć. Oczywiście lutownica w pogotowiu tylko cholera gwarancja.

@MarcinQoo dawaj znać jak coś fajnego w necie znajdziesz w temacie a jak nie masz daleko do Wrocławia to wpadaj posłuchać T2.

Tym razem uogólniacie. Meanwell może i potrafi zrobić dobre zasilanie, ale faktycznie marka słynie zdecydowanie z rozwiązań tanich.

Z drugiej strony, znam się trochę na regulatorach LDO oraz przetwornicach niskoszumnych i wiem, że są też takie modele LT (teraz już Analog Devices), które biją parametrami nie tylko liniowe zasilanie, ale też i bateryjne.

Człowieka zawsze ciekawość bierze i pewnie posłuchałbym zmodyfikowanego T2 u kogoś, ale czy sam podjąłbym się tematu - nie jestem przekonany do końca. 

12 godzin temu, WuMike napisał:

Tym razem uogólniacie

Być może tak jest, bo opieram się na tym, co udało mi się w sieci wyszukać i wyczytać - czym się tutaj z Wami dzielę. Oczywiście użyty komponent to jedno, a sposób jego implementacji w konkretnym rozwiązaniu, to drugie. Zastosowanie tego samego zasilacza (i nie tylko zasilacza) przez dwóch różnych producentów urządzeń najczęściej nie jest porównywalne 1:1. Jeśli Lumin potrafi dobrze wykorzystać tani / budżetowy zasilacz, to chwała im za to. Załączam link do Meanwell użytego w T2: https://www.meanwell-web.com/en-gb/ac-dc-single-output-enclosed-power-supply-output-rs--25--12

W dniu 5.05.2022 o 08:44, MarcinQoo napisał:

Jedna uwaga - niektórzy producenci w swoich instrukcjach wymiany pokazują konieczność przecięcia kabli wewnątrz Lumina podczas procesu demontażu fabrycznego zasilacza. Przeczytałem gdzieś, że nie jest to wcale konieczne i da się to zrobić poprzez wykręcenie kabli, co czyni cały proces całkowicie odwracalnym.

Kolega posiada Lumin U1 mini i nie tak dawno dokupił zasilacz Sbooster. 
Nie potrzeba przecinać kabla aby podłączyć zasilacz. Podłączenie zasilacza liniowego jest banalnie proste. Operacja całkowicie odwracalna w każdej chwili i mamy sprzęt w stanie takim jak wyszedł z fabryki. Ja również słyszałem że należy przecinać kabel jednak okazało się, że na szczęście nie trzeba.

Wpływ zasilacza liniowego słyszalny wyraźnie.  Poprawia się w dźwięku dosłownie „wszystko”. Jednym słowem warto do urządzeń Lumin dokupić liniowy zasilacz.

34 minuty temu, doktor_mun napisał:

Nie potrzeba przecinać kabla aby podłączyć zasilacz. Podłączenie zasilacza liniowego jest banalnie proste. Operacja całkowicie odwracalna w każdej chwili i mamy sprzęt w stanie takim jak wyszedł z fabryki. Ja również słyszałem że należy przecinać kabel jednak okazało się, że na szczęście nie trzeba.

Wielkie dzięki za potwierdzenie

15 godzin temu, WuMike napisał:
Tym razem uogólniacie. Meanwell może i potrafi zrobić dobre zasilanie, ale faktycznie marka słynie zdecydowanie z rozwiązań tanich.
Z drugiej strony, znam się trochę na regulatorach LDO oraz przetwornicach niskoszumnych i wiem, że są też takie modele LT (teraz już Analog Devices), które biją parametrami nie tylko liniowe zasilanie, ale też i bateryjne.
Człowieka zawsze ciekawość bierze i pewnie posłuchałbym zmodyfikowanego T2 u kogoś, ale czy sam podjąłbym się tematu - nie jestem przekonany do końca. 

Oczywiście że możesz mieć rację . impulsowe też można porządnie zrobić i ... Tak po cichu liczę na to że w T2 jest jednak coś lepszego impulsowego, tym bardziej że się w opisach chwalą że jest to "super low noise ..." Ale wiesz jak jest z marketingiem i księgowymi. Niestety w wielu przypadkach właśnie na zasilaniu oszczędzają a wiemy jak krytyczna rolę odgrywa zasilanie w Audio. No może większe znaczenie ma we wzmaku / końcówce mocy czy PRE ale w źródle czy DAC to właśnie szumy są kluczowe.

Jak będzie ... Obadamy

Edytowane przez Marcin Wielgus

Wszyscy oszczędzają tam, gdzie tylko mogą. W sprzęcie za 50 tysięcy również są SMPS'y. Bardziej chodziło mi o to, że da się zrobić zasilacze impulsowe na porządnych podzespołach i ultra-niskoszumnych przetwornicach oraz regulatorach, które mogą być nawet lepsze, aniżeli niejedno trafo i liniówka. 

Jeżeli tutaj faktycznie siedzi tani Meanwell "z półki" to może rzeczywiście osobny zasilacz poprawić system, ale znowu - opinie są różne i ciężko to samemu zweryfikować, bez kupowania i tych drobnych "przeróbek".

Tak czy owak, z chęcią usłyszę od kogokolwiek na forum, że wykonał taki Mod i jest zadowolony / lub nie 😉

Edytowane przez WuMike
14 minut temu, WuMike napisał:

Wszyscy oszczędzają tam, gdzie tylko mogą. W sprzęcie za 50 tysięcy również są SMPS'y. Bardziej chodziło mi o to, że da się zrobić zasilacze impulsowe na porządnych podzespołach i ultra-niskoszumnych przetwornicach oraz regulatorach, które mogą być nawet lepsze, aniżeli niejedno trafo i liniówka. 

Jeżeli tutaj faktycznie siedzi tani Meanwell "z półki" to może rzeczywiście osobny zasilacz poprawić system, ale znowu - opinie są różne i ciężko to samemu zweryfikować, bez kupowania i tych drobnych "przeróbek".

Tak czy owak, z chęcią usłyszę od kogokolwiek na forum, że wykonał taki Mod i jest zadowolony / lub nie 😉

zdecydowanie masz racje np patrz Lyngdorf . robi w klasie D i z zasilaczami impulsowymi i ma pozycję na rynku co najmniej wysoką a w klasie D uwazam ze robią jedne z najlepszych. na pewno lipy nie wsadzają do środka bo by to tak dobrze nie grało. 

Wielkie dzięki za potwierdzenie

03c922fd45c5294542c1e0a812d1e9b0.jpg
79e10ad9de7f450420118b4f22be9afc.jpg
Też mi się tak zdaje że nic nie trzeba ciąć. Zdjęcia z netu . Model T2.
Trzeba nam tylko dobrego niskoszumowego zasilacza na 12-13v i widaczna na zdjęciu złączkę i do testu nic nie trzeba demontować ale jak dobrze wypadnie to później można zrobić "na elegancko".
Ja chwilowo zarobiony i zadowolony z wczoraj podłączonego T2

Panowie jakby ktoś szukał Lumin T1 w dobrej cenie to dajcie znać lub od razu walcie do Audio Atelier -Krzysztof -do właściciela.
Sztuka demo w idealnym stanie .

Kupiłem na testy d2 i mam pytanie jakie napięcie zasilania jest w d2 bo mam 5V Liniowy i zastanawiam się czy się nada?

chwilowy brak działalności w audio.

12 minut temu, antymalkontent napisał:

Kupiłem na testy d2 i mam pytanie jakie napięcie zasilania jest w d2 bo mam 5V Liniowy i zastanawiam się czy się nada?

Do D2 potrzebujesz zasilacza na napięcie 12V

W dniu 6.05.2022 o 14:02, Marcin Wielgus napisał:

zdecydowanie masz racje np patrz Lyngdorf . robi w klasie D i z zasilaczami impulsowymi i ma pozycję na rynku co najmniej wysoką a w klasie D uwazam ze robią jedne z najlepszych. na pewno lipy nie wsadzają do środka bo by to tak dobrze nie grało. 

03c922fd45c5294542c1e0a812d1e9b0.jpg
79e10ad9de7f450420118b4f22be9afc.jpg
Też mi się tak zdaje że nic nie trzeba ciąć. Zdjęcia z netu . Model T2.
Trzeba nam tylko dobrego niskoszumowego zasilacza na 12-13v i widaczna na zdjęciu złączkę i do testu nic nie trzeba demontować ale jak dobrze wypadnie to później można zrobić "na elegancko".
Ja chwilowo zarobiony i zadowolony z wczoraj podłączonego T2

Spokoju mi nie dawał ten wątek z koniecznością przecinania przewodów, że coś źle zapamiętałem i w błąd forumowicza wprowadziłem ale w końcu znalazłem. Chodzi o cięcie kabli od gniazda 230V do zasilacza, czyli to, co masz pod osłoną zakrywającą zasilacz (link do instrukcji Teddy'ego - patrz Step 5: https://teddypardo.com/wp-content/uploads/2021/01/Teddy-Pardo-Lumin-T2-Conversion-Kit-V1.pdf). Gdzieś wyczytałem, że obejście jest następujące: nie przecinaj tych kabli, tylko spróbuj wykręcić gniazdo 230V i wyłącznik, a jak nie będziesz miał jak podejść, to oznacz kabelki i odkręć je po stronie zasilacza (tam są przymocowane na wkręty). Mam nadzieję, że to wyjaśnienie plus wcześniejsza odpowiedź od @doktor_mun ostatecznie rozwiewają wątpliwości. 

No i napisz wreszcie, jak ten Twój nowy T2 gra 😀

Edytowane przez MarcinQoo

Dopytałem Kolegę jak to jest z tym przycinaniem kabla dokładnie w przypadku Lumin + zasilacz. Nie potrzeba przecinać kabla na 100%. Jeżeli zakupimy zasilacz liniowy musimy jeszcze dokupić taką „wtyczkę” i wtedy ta operacja jest jak najbardziej możliwa.

Poniżej link do wtyczki tak na szybko pierwsze z brzegu.

https://www.audiostyl.pl/sbooster-lumin-connection-kit-p-2794.html
https://koris.pl/sbooster-lumin-d2-connection-kit.html

Jak będę u Kolegi to mogę zrobić zdjęcie jak to jest zrobione. 
Jedank aby nie ciąć kabla należy wykosztować się jeszcze dodatkowo na ten konektor ale wtedy to już z górki 😀

Faktycznie, to dobra wiadomość, że istnieje taki adapter, który eliminuje większą ingerencję w sprzęt Lumina.

Czekamy zatem na opinie forumowiczów odnośnie możliwej poprawy w dźwięku, po podłączeniu liniowca do D2 lub T2 🙂

Godzinę temu, doktor_mun napisał:

Dopytałem Kolegę jak to jest z tym przycinaniem kabla dokładnie w przypadku Lumin + zasilacz. Nie potrzeba przecinać kabla na 100%. Jeżeli zakupimy zasilacz liniowy musimy jeszcze dokupić taką „wtyczkę” i wtedy ta operacja jest jak najbardziej możliwa.

Poniżej link do wtyczki tak na szybko pierwsze z brzegu.

https://www.audiostyl.pl/sbooster-lumin-connection-kit-p-2794.html
https://koris.pl/sbooster-lumin-d2-connection-kit.html

Jak będę u Kolegi to mogę zrobić zdjęcie jak to jest zrobione. 
Jedank aby nie ciąć kabla należy wykosztować się jeszcze dodatkowo na ten konektor ale wtedy to już z górki 😀

Pokazana "wtyczka" lub adapter jest dobierany pod konkretny model zasilacza, a dokładniej zastosowanego kabla pomiędzy zasilaczem a Luminem. Te pokazane na Twoich linkach pasują tylko i wyłącznie do SBoostera i nie są kompatybilne z innymi kablami.

5 minut temu, MarcinQoo napisał:

Pokazana "wtyczka" lub adapter jest dobierany pod konkretny model zasilacza, a dokładniej zastosowanego kabla pomiędzy zasilaczem a Luminem. Te pokazane na Twoich linkach pasują tylko i wyłącznie do SBoostera i nie są kompatybilne z innymi kablami.

To dlatego ze Kolega ma właśnie zasilacz Sbooster i stąd takie rozwiązanie. Zasilacze liniowe  są różne to i pewnie różne konektory trzeba dopasować. Ja nie posiadam Lumina także nie wiem jakie są wszystkie możliwe opcje. Ważne że nie potrzeba ciąć kabla.

Osobiscie do transportu plików używam zasilacz liniowy od muzgaudio. Gdybym zakupił urządzenie Lumin to odpowiednimi wtyczkami dopasuję posiadany zasilacz do Lumina. Nie wykluczam w przyszłości takiego rozwiązania i wiem, że jest możliwe ponieważ rozmawiałem na ten temat z muzgaudio.

Dokładnie tak jak napisałeś i jako taka nie ma związku z cięciem kabli bo każdy "jakaś wtyczkę " do swoich zasilaczy ma. Tu chodzi o demontaż gniazda 220v i przełącznika no i właśnie nie wiem po co w manualu sugerują cięcie kabli skoro jak napisałeś można je odkręcić od strony zasilacza i wówczas wszystko zdementować bez ciachania.
Ja na pewno będę zmieniał zasilanie. Zasięgnąłem opinii z "moich źródeł" które zawodowo zajmują się elektronika i z T2 zasilaczem miały doczynienia i wg nich koszt takiego zasilacza w masowej produkcji to max 20-25 zł (widać go na tym manualu który podesłales) . Detalicznie to może z 50zł. Tyle się dowiedziałem a teraz do rzeczy

Znacie :

https://pd-cf.pl/sklep/
To człowiek z naszego forum który już parę lat temu skonstruował później udoskonalił i sprzedaje na EU i nie tylko płytkę do Bluesound Node 2i i najnowszego . Również produkuje naprawdę niskoszumowe zasilacze do BSN - kazda sztuka ma certyfikat pomiarów i naprawdę na głowę bije to co na rynku często jest. Mam i używam .

I dobra wiadomość - zasilacze 12v są już dostępne a konwerter pod luminy m.in. T2 będą za około 2 tygodnie.
Druga dobra wiadomość - Pawel ma ceny "dla ludzi" a nie tylko audiofili .
Obie informacje dzisiaj pozyskałem.
Jak będzie dostępny komplet to ja na 100% kupię i jak ktoś nie pewny czy warto , to zaczekajcie na opis czy warto.
Zresztą spytam Pawla czy mierzył szum firmowego impulsowego i dam znać - już bardziej obiektywnie nie można. Jeśli nie mierzył to może da się namówić na pomiar bo kiedyś publikował pomiary różnych zasilaczy w wątku na forum.

Tyle newsów.

2 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

Znacie :
https://pd-cf.pl/sklep/
To człowiek z naszego forum który już parę lat temu skonstruował później udoskonalił i sprzedaje na EU i nie tylko płytkę do Bluesound Node 2i i najnowszego . Również produkuje naprawdę niskoszumowe zasilacze do BSN - kazda sztuka ma certyfikat pomiarów i naprawdę na głowę bije to co na rynku często jest. Mam i używam .
I dobra wiadomość - zasilacze 12v są już dostępne a konwerter pod luminy m.in. T2 będą za około 2 tygodnie.
Druga dobra wiadomość - Pawel ma ceny "dla ludzi" a nie tylko audiofili emoji1.png.
Obie informacje dzisiaj pozyskałem.
Jak będzie dostępny komplet to ja na 100% kupię i jak ktoś nie pewny czy warto , to zaczekajcie na opis czy warto.
Zresztą spytam Pawla czy mierzył szum firmowego impulsowego i dam znać - już bardziej obiektywnie nie można. Jeśli nie mierzył to może da się namówić na pomiar bo kiedyś publikował pomiary różnych zasilaczy w wątku na forum.
Tyle newsów.

To jest świetna informacja. Mam moduł zasilania liniowego do Node 2i od Pawła i jestem megazadowolony. 

Miałem swego czasu Node2 w wersji pudełkowej i grał bardzo średnio. Dużo lepszy jako transport był Moon 180 MiND. Nie pomyślałbym nawet o kupowaniu zewnetrznego zasilania wartego niewiele mniej, co sam BSN2, bo to chyba jednak niewiele zmieni.

Edytowane przez WuMike
Miałem swego czasu Node2 w wersji pudełkowej i grał bardzo średnio. Dużo lepszy jako transport był Moon 180 MiND. Nie pomyślałbym nawet o kupowaniu zewnetrznego zasilania wartego niewiele mniej, co sam BSN2, bo to chyba jednak niewiele zmieni.

Oj zmienia i to bardzo zapewniam cię. Najwiekszy wpływ ma na DAC ale na transport też. Ceny PD Creative były takie jak kupowałem że zasilanie wyszło ciut ponad 50% wartości. Najlepiej wydana kasa w audio

Spokoju mi nie dawał ten wątek z koniecznością przecinania przewodów, że coś źle zapamiętałem i w błąd forumowicza wprowadziłem ale w końcu znalazłem. Chodzi o cięcie kabli od gniazda 230V do zasilacza, czyli to, co masz pod osłoną zakrywającą zasilacz (link do instrukcji Teddy'ego - patrz Step 5: https://teddypardo.com/wp-content/uploads/2021/01/Teddy-Pardo-Lumin-T2-Conversion-Kit-V1.pdf). Gdzieś wyczytałem, że obejście jest następujące: nie przecinaj tych kabli, tylko spróbuj wykręcić gniazdo 230V i wyłącznik, a jak nie będziesz miał jak podejść, to oznacz kabelki i odkręć je po stronie zasilacza (tam są przymocowane na wkręty). Mam nadzieję, że to wyjaśnienie plus wcześniejsza odpowiedź od [mention=47287]doktor_mun[/mention] ostatecznie rozwiewają wątpliwości. 
No i napisz wreszcie, jak ten Twój nowy T2 gra 

Mailem napisać jak gra u mnie T2, ano GRA (uwaga nie jestem wiekszakletą więc opisy nie są rodem z żurnala audio)
Co się dość mocno zmieniło / poprawiło to :
1. Wpływ T2 na scenę . Może nie tyle że jest wielka bo i już po przesiadce z BAT VK-200 na VK-600SE powiększyła się bardzo, ale T2 dał takie poukładanie , precyzją lokalizację źródeł pozornych, głębię i hmm czarne tło? Chodzi o to że wszystko "ma swoją separację, kontur".
2. To wszystko powyżej podane analogowo z poprawioną detalicznoscią - to pewnie zasługa sabre - ale podana tak fajnie że nie kłuje w uszy. Jak są talerze to słychać każdy włos miotełki ale bez ostrości
3. W pewnych basowych rejestrach - zależnie od utworu - jest pogłębienie basu i jakby jeszcze lepsze zróżnicowanie ale to jak mówię pojawia się na niektórych nagraniach / niektórych rytmach bo u mnie basior jest best of best już od jakiegoś czasu z tym co mam
4. jakość wykonania - super
5. Tor w pełni symetryczny . U mnie wisienka na torcie bo mam już całość symetrycznie i to naprawdę dzięki BAT

A na minus
1. Człowiek do dobrego się przyzwyczaja za szybko. Co napisałem powyżej to słyszę zaraz po przesiadce a po paru dniach myślę "to tak ma być". Aż myślę żeby raz na jakiś czas go odłączyć i coś gorszego podłączyć aby docenić powrót
2. Brak wejścia cyfrowego więc nie można T2 użyć jako DAC - sorry dla mnie to całkowicie nie zrozumiałe, to wręcz błąd projektowy
3. Zasilacz impulsowy, jak w debacie powyżej , ale na razie nie mam porównania więc nie chcę "w ciemno krytykować". Zmienię - napiszę
4. niskiej jakości wyświetlacz. Mogli dać jakiegoś OLEDa w tej klasie sprzętu
5. cena katalogowa kosmos. Nie pamiętam w którym roku wszedł T2 ale postęp w tym segmencie jest duży i T2 już ciut odstaje (we / wy np. i2s itp.)
6. Utrata wartości na cyfrze jest największa no ale to generalna uwaga. Wejdzie T3 i będzie zjazd cenowy.
7. soft - miłe zaskoczenie . Stabilny i da się żyć. W Bluesound Node lepszy ale co tam ...

Z czego dzięki T2 , wyleczyłem :
1. Myslenia o Sabre że jest zimne, ostre , cyfrowe . Absolutnie T2 udowadnia że aplikacja a nie kość się liczy
2. Myslenia że np Sabre 9038 jest lepsze od 9028. Jak to ktoś na jednym z FB forum napisal - i zgadzam się - jest inne. Na papierze licząc kanały, rejestry itp itd jest pewnie lepsze ale nie ta się liczy tylko jak gra.
3. Jak wyżej , są takie techniczne rankingi DAC i T2 nie jest nr 1. I co z tego? Gustard X26PRO jest wyżej na 2x Sabre 9038 / miałem i oddałem do sklepu.

To by było na tyle .

P.s.
1. nadal po głowie chodzi mi dobre R2R jak Denafrips Pontus II lub któryś Audio-GD . Może kiedyś posłucham ale na razie jestem "wyleczony" a i ceny odleciały.
2. Z hifishark wywaliłem z obserwowanych wszystkie strumieniowce

28 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Mailem napisać jak gra u mnie T2, ano GRA emoji1.png (uwaga nie jestem wiekszakletą więc opisy nie są rodem z żurnala audio)
Co się dość mocno zmieniło / poprawiło to :
1. Wpływ T2 na scenę . Może nie tyle że jest wielka bo i już po przesiadce z BAT VK-200 na VK-600SE powiększyła się bardzo, ale T2 dał takie poukładanie , precyzją lokalizację źródeł pozornych, głębię i hmm czarne tło? Chodzi o to że wszystko "ma swoją separację, kontur".
2. To wszystko powyżej podane analogowo z poprawioną detalicznoscią - to pewnie zasługa sabre - ale podana tak fajnie że nie kłuje w uszy. Jak są talerze to słychać każdy włos miotełki ale bez ostrości
3. W pewnych basowych rejestrach - zależnie od utworu - jest pogłębienie basu i jakby jeszcze lepsze zróżnicowanie ale to jak mówię pojawia się na niektórych nagraniach / niektórych rytmach bo u mnie basior jest best of best już od jakiegoś czasu z tym co mam
4. jakość wykonania - super
5. Tor w pełni symetryczny . U mnie wisienka na torcie bo mam już całość symetrycznie i to naprawdę dzięki BAT

A na minus
1. Człowiek do dobrego się przyzwyczaja za szybko. Co napisałem powyżej to słyszę zaraz po przesiadce a po paru dniach myślę "to tak ma być". Aż myślę żeby raz na jakiś czas go odłączyć i coś gorszego podłączyć aby docenić powrót emoji1.png
2. Brak wejścia cyfrowego więc nie można T2 użyć jako DAC - sorry dla mnie to całkowicie nie zrozumiałe, to wręcz błąd projektowy
3. Zasilacz impulsowy, jak w debacie powyżej , ale na razie nie mam porównania więc nie chcę "w ciemno krytykować". Zmienię - napiszę
4. niskiej jakości wyświetlacz. Mogli dać jakiegoś OLEDa w tej klasie sprzętu
5. cena katalogowa kosmos. Nie pamiętam w którym roku wszedł T2 ale postęp w tym segmencie jest duży i T2 już ciut odstaje (we / wy np. i2s itp.)
6. Utrata wartości na cyfrze jest największa no ale to generalna uwaga. Wejdzie T3 i będzie zjazd cenowy.
7. soft - miłe zaskoczenie . Stabilny i da się żyć. W Bluesound Node lepszy ale co tam ...

Z czego dzięki T2 , wyleczyłem :
1. Myslenia o Sabre że jest zimne, ostre , cyfrowe . Absolutnie T2 udowadnia że aplikacja a nie kość się liczy
2. Myslenia że np Sabre 9038 jest lepsze od 9028. Jak to ktoś na jednym z FB forum napisal - i zgadzam się - jest inne. Na papierze licząc kanały, rejestry itp itd jest pewnie lepsze ale nie ta się liczy tylko jak gra.
3. Jak wyżej , są takie techniczne rankingi DAC i T2 nie jest nr 1. I co z tego? Gustard X26PRO jest wyżej na 2x Sabre 9038 / miałem i oddałem do sklepu.

To by było na tyle .

P.s.
1. nadal po głowie chodzi mi dobre R2R jak Denafrips Pontus II lub któryś Audio-GD . Może kiedyś posłucham ale na razie jestem "wyleczony" a i ceny odleciały.
2. Z hifishark wywaliłem z obserwowanych wszystkie strumieniowce emoji1.png

Dzięki za obszerny opis własnymi słowami. Fajnie, że nowy nabytek wpisał się w Twój system i jesteś zadowolony 😀

T2 cały czas przede mną i wciąż rozważam, czy już do jego zakupu podchodzić, czy może poczekać na następcę. Wiem, że nowy model będzie miał wszystkiego więcej i lepiej (poza tym, że dodatkowo drożej) ale to jeszcze chwila zanim się ukaże, bo teraz wymieniane są "jedynki" - U2 już czeka w kolejce, a potem (podobno?) X1. Mój Node2i wyraźnie odstaje od reszty gratów, więc jeśli pojawi się Lumin, to będzie coś na poziomie pozostałych komponentów i będę zadowolony - oczywiście dopóki "niecierpliwy audiofil" się nie włączy i nie będzie mi znowu siedział na ramieniu i szeptał, żeby coś zmienić. Będę dawał znać, jak tylko Lumin pojawi się w moim systemie.

P.S. Uprzedzając ewentualne pytania: @Marcin Wielgus i ja, to nie ta sama osoba pisząca do siebie z różnych kont 😇

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.