Skocz do zawartości
IGNORED

1sza listwa filtrująca do audio/video

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, McGyver napisał:

Nie Ty pierwszy: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
?

Mam taki, ale końcówka mocy po amatorsku padła?

Ukryta Zawartość

• 3 lata później...

Podpowiedzcie proszę. Rozkminiam już chwilę i w sumie nie mam pojęcia jak miałbym to prawidłowo pospinać.

Mam.

Zakładam, że prawidłowo wykonaną instalację - nowe budownictwo.

Jeden obwód kontakty salon prosto z rozdzielni. 16a. Kontakty wykłe legrand.

Cztery kontakty za szafką na sprzęt i tam gdzie wszystko gra.

Urządzenia:

Wzmacniacz

Madiacenter PC zasilanie bquiet

TV LCD Panasonic

Router wifi asus

Zasilacz led ikea.

Obecnie wzmak zwkły kabel.

Ikea listwa

Jak mówicie że można coś poprawić listwą kablem to ja chętnie.

Pytanie tylko jak. Lepszy kabel do wzmaka i prosto w ścianę a reszta gratów w jakąś listwę odszumiajacą? 

Graty w ikeę / ścianę a wzmak przez listwę z filtrem? 🙂 Pogubiony jestem.

Zakładam, że tu i teraz - podstawowe modele kabla z faktycznym ekranem czy po prostu odfiltrowanie szumu, jak prądowe kablarstwo działa, zadziała.

Uczcie proszę

4 godziny temu, fkzetor napisał:

Wzmacniacz

Wzmacniacz z reguły ,zasila się bezpośrednio ze ściany.

Kabel zasilający: jest tego sporo i jeżeli już chcesz ,to wybierz coś markowego.

Na osobnym gnieździe (przez listwę) podłączyłbym zasilacze impulsowe.

Urządzenia źródłowe,jak np. odtwarzacz cd,streamer można zasilić z listwy filtrowanej.

Kable wystarczy uporządkować,tak aby się nie krzyżowały ,nie były skręcone .Tam ,gdzie się da zastosować krótsze.

4 godziny temu, fkzetor napisał:

prądowe kablarstwo działa

Nie liczyłbym na cuda 🙂 Szkoda kasy jak źródłem jest telewizor .

Podpowiedzcie proszę. Rozkminiam już chwilę i w sumie nie mam pojęcia jak miałbym to prawidłowo pospinać.
Mam.
Zakładam, że prawidłowo wykonaną instalację - nowe budownictwo.
Jeden obwód kontakty salon prosto z rozdzielni. 16a. Kontakty wykłe legrand.
Cztery kontakty za szafką na sprzęt i tam gdzie wszystko gra.
Urządzenia:
Wzmacniacz
Madiacenter PC zasilanie bquiet
TV LCD Panasonic
Router wifi asus
Zasilacz led ikea.
Obecnie wzmak zwkły kabel.
Ikea listwa
Jak mówicie że można coś poprawić listwą kablem to ja chętnie.
Pytanie tylko jak. Lepszy kabel do wzmaka i prosto w ścianę a reszta gratów w jakąś listwę odszumiajacą? 
Graty w ikeę / ścianę a wzmak przez listwę z filtrem? Pogubiony jestem.
Zakładam, że tu i teraz - podstawowe modele kabla z faktycznym ekranem czy po prostu odfiltrowanie szumu, jak prądowe kablarstwo działa, zadziała.
Uczcie proszę

Jak mieszkasz w bloku to listwę zasilającą. Jak w domu lepiej kondycjoner. Wiem że zaraz będzie krzyk - nie będę walczył z tym. Sam miałem rozkmine co brać. Wziąłem 3 listwy zasilające pod lupę. Poczytałem i wybrałem jedną.
U mnie skończyło się na Nordost. Kwestia finansową oczywiście. Czasem można coś dorwać np na hifi.pl.
Kable jakie użyłem do całego sprzętu to wireworld silver electra. Czy coś zmieniło nie wiem. Dawno temu to było. Czy coś zmieni u Ciebie listwa - wątpię. Chyba że masz 16-20lat. To może usłyszysz. Nie mówię że to jakaś głupota kupowanie. Nie. Masz wszystko uporządkowane. Wiesz co masz. Cieszysz się że w końcu jeden Klocek siedzi w układance hi-fi. Powodzenia. Kupuj z głową nie na siłę - bo ktoś tak mówi. Zawsze możesz wypożyczyć listwę kondycjoner i sprawdzić.
5 minut temu, Kuniu napisał:

Jak mieszkasz w bloku to listwę zasilającą. Jak w domu lepiej kondycjoner. Wiem że zaraz będzie krzyk - nie będę walczył z tym. Sam miałem rozkmine co brać. Wziąłem 3 listwy zasilające pod lupę. Poczytałem i wybrałem jedną.
U mnie skończyło się na Nordost. Kwestia finansową oczywiście. Czasem można coś dorwać np na hifi.pl.
Kable jakie użyłem do całego sprzętu to wireworld silver electra. Czy coś zmieniło nie wiem. Dawno temu to było. Czy coś zmieni u Ciebie listwa - wątpię. Chyba że masz 16-20lat. To może usłyszysz. Nie mówię że to jakaś głupota kupowanie. Nie. Masz wszystko uporządkowane. Wiesz co masz. Cieszysz się że w końcu jeden Klocek siedzi w układance hi-fi. Powodzenia. Kupuj z głową nie na siłę - bo ktoś tak mówi. Zawsze możesz wypożyczyć listwę kondycjoner i sprawdzić.

Bardziej co do czego chce wiedzieć żeby było zgodnie ze sztuką

Kondycjoner jako aktywne urządzenie czy po prostu jakąś listwa z filtrami. Wrzuć proszę jakąś nazwą modelem linkiem. I czemu właśnie w domu kondycjoner 

22 minuty temu, baltfan napisał:

Wzmacniacz z reguły ,zasila się bezpośrednio ze ściany.

Kabel zasilający: jest tego sporo i jeżeli już chcesz ,to wybierz coś markowego.

Na osobnym gnieździe (przez listwę) podłączyłbym zasilacze impulsowe.

Urządzenia źródłowe,jak np. odtwarzacz cd,streamer można zasilić z listwy filtrowanej.

Kable wystarczy uporządkować,tak aby się nie krzyżowały ,nie były skręcone .Tam ,gdzie się da zastosować krótsze.

Nie liczyłbym na cuda 🙂 Szkoda kasy jak źródłem jest telewizor .

Media center pliki FLAC grammsobir bit perfectem na dac. Tv to tylko ekran do kompa.

Przy kablach rozważam też używki bo czemu nie. Nie napalam się na nie wiadomo co. Po prostu zamiast najprostszego beznadziejnego kabla wezmę pierwszy zrobiony z właściwego drutu i ekranu.

Edytowane przez fkzetor

Poczytaj jak Nordost podszedł do tematu. Wzmacniacz jako główny. Potem po bokach cyfra i analog.

Wg nich całe uziemienie i jakieś szumy zależą od głównego elementu. Czy to jest przedwzmacniacz czy integra. Działają na zasadzie gwiazdy.

Nie wiem czy to bełkot marketingowy czy prawda.
Poczytaj. Widzę że dużo firm używa nordosta jako formy separacji zasilania.
Również jestvtez puritan, inakustik enerr ifi czy gigawat.
Masz od zarąbania producentów.

Myślę że powinieneś odseparować od audio ledy router. U mnie tv router ledy działają na innej listwie w innym gniazdku. Audio ma „swoje zasilanie” jak można tak nazwać mieszkanie w bloku.

Powiem abyś tylko nie wkręcił się z rozkmina. Kwestia budżetu. Kup Ifi do tv itd i coś oddzielnego na audio.

No tak tylko to że nie grają na jednej listwie to nie znaczy się nie spotykają w ścianie. A każde gniazdko nie jest już oddzielnie do rozdzielni. Więc jak coś nie będzie filtrować to tak czy inaczej spotkają się metr kabla dalej. 

Czy ja dobrze myślę?

Zobacz co Ci napisałem wcześniej. Tu raczej nie ma elektrykow na forum. Więc jest jak z kablami bezpiecznikami itd. Składasz klocki i tyle. Elektryk Ci powie że możesz kupić sobie listwę z marketu i tak samo zadziała. Nie chce wchodzić w dyskusję z ludźmi którzy mocno wierzą w zmiany. Nie chce wyjść na ignoranta. Chcesz podłącz wszystko do jednego przedłużacza i tyle.
Jak chcesz zmian w dźwięku czy wiekszej separacji instrumentów pokombinuj z kolumnami, sweet spotem i lekką adaptacją akustyczną.
Moim zdaniem nic nie wskórasz z kablami zasiadającymi i listwa. To bym sobie zostawił na koniec.

Nie chce Ciebie zniechęcać. Ale zmian raczej nie doświadczysz. Nie mniej baw się dobrze.

2 godziny temu, Kuniu napisał:

Zobacz co Ci napisałem wcześniej. Tu raczej nie ma elektrykow na forum. Więc jest jak z kablami bezpiecznikami itd. Składasz klocki i tyle. Elektryk Ci powie że możesz kupić sobie listwę z marketu i tak samo zadziała. Nie chce wchodzić w dyskusję z ludźmi którzy mocno wierzą w zmiany. Nie chce wyjść na ignoranta. Chcesz podłącz wszystko do jednego przedłużacza i tyle.
Jak chcesz zmian w dźwięku czy wiekszej separacji instrumentów pokombinuj z kolumnami, sweet spotem i lekką adaptacją akustyczną.
Moim zdaniem nic nie wskórasz z kablami zasiadającymi i listwa. To bym sobie zostawił na koniec.

Nie chce Ciebie zniechęcać. Ale zmian raczej nie doświadczysz. Nie mniej baw się dobrze.

Akurat wskóra kablami zasilającymi oraz listwą filtrującą. 

Pod każde urządzenie (listwa, wzmacniacz, streamer, odtwarzacz ...) podpiąć (najlepiej) 2 metrowy kabel zasilający.

Potrzeba czasu, żeby się to wszystko w kablach, filtrach ułożyło, ale zmiany tak czy siak powinny być słyszalne. 

Oczywiście przede wszystkim musisz wiedzieć, czego Ci brakuje w dźwięku, żebyś mógł zrobić ten ostatni szlif. 

Polecam wypróbować i przekonać sie samemu na własnej skórze, to znaczy miało być uszach 😉

Popatrzyłem na to jaki kabel mam obecnie. 2x0,75 chińczyk 😄 wygrzebałem jakiś na oko solidniejszy 2x1.0.

Audioquest ma jakąś zabawkę Power Quest 2 już z dobrym kablem (700pln). Chińczyki robią Pawelle tp 80 (50usd ponoć seel na aliex, na olx 370pln). Podstawowe zabawki.

Nie wsłuchiwałbym się w to mocno i nie szukał różnicy - ot zapewnić to ma lepsze warunki pracy wzmaka. Nie mam high endu. Miło się zaskoczę jak będzie zmiana na plus. Przy tym co mam to nie spodziewam się zmian na minus.

Kabel zasilający wziąłbym jakiś też albo podstawowy - melodika? albo używki do 200 i tyle.

@Bukaj a czemu 2m? zakładam, że od tej listwy miałbym do wzmaka 50cm.

11 minut temu, fkzetor napisał:

Popatrzyłem na to jaki kabel mam obecnie. 2x0,75 chińczyk 😄 wygrzebałem jakiś na oko solidniejszy 2x1.0.

Audioquest ma jakąś zabawkę Power Quest 2 już z dobrym kablem (700pln). Chińczyki robią Pawelle tp 80 (50usd ponoć seel na aliex, na olx 370pln). Podstawowe zabawki.

Nie wsłuchiwałbym się w to mocno i nie szukał różnicy - ot zapewnić to ma lepsze warunki pracy wzmaka. Nie mam high endu. Miło się zaskoczę jak będzie zmiana na plus. Przy tym co mam to nie spodziewam się zmian na minus.

Kabel zasilający wziąłbym jakiś też albo podstawowy - melodika? albo używki do 200 i tyle.

@Bukaj a czemu 2m? zakładam, że od tej listwy miałbym do wzmaka 50cm.

Testowałem 1 m i 2 m pod względem brzmienia.

Największe pozytywne zmiany wprowadził kabel 2 metrowy.

Kabli szukałbym na aliexpress. Serio, nie trzeba płacić nie wiadomo ile...

Był tu gdzieś na forum jeden wypisany bodajże z firmy Ataudio. 

Znalazłem. 

Ukryta Zawartość

Są jeszcze inne dobre kable.

Poszukaj sobie na spokojnie, może coś jeszcze interesującego znajdziesz. 

Natomiast jeśli chodzi o listwę filtrującą również możesz poszukać na ali.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , a jeśli wolisz kupić w PL to choćby taka Taga pf 500/600 będzie spoko. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu masz na prawdę okazje.

Zobacz sobie cenę srebrnego

Ukryta Zawartość

Do tego kable ATaudio i masz super zestaw w niskich pieniądzach. 

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi