Skocz do zawartości
IGNORED

Tanie kable zasilające

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, Jareqw napisał:

649 zł za kabel zasilający to absolutnie nie jest cena HiEnd-owa. Ja nazwałbym ją rozsądną.

Ja kable wymieniłem bo usłyszałem różnicę w dźwięku, na plus oczywiście 😉 A że lepiej wyglądają, mają lepsze wtyki, solidniej siedzą w gniazdach to tylko dodatkowe "plusy dodatnie".

+1

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Nie wszystkie siedzą solidniej. To też warto sprawdzać. Kilka tych tańszych miałem u siebie i te firmowe niekiedy łatwiej wypadały. Ale brzmienie także słyszę i także jestem na tak. W tej cenie tani wireworld status jest na prawdę solidny.

14 godzin temu, Jareqw napisał:

649 zł za kabel zasilający to absolutnie nie jest cena HiEnd-owa. Ja nazwałbym ją rozsądną.

A ja wywalaniem pieniedzy w bloto.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

W dniu 19.12.2023 o 13:33, Jareqw napisał:

niestety sama listwa jest podłączona do gniazdka zwykłym kablem zasilającym z kompletu

A gniazdko dostaje prad czyms niezwyklym w scianie?

W dniu 19.12.2023 o 14:40, staropolanka2000 napisał:

jak robisz na wejściu wąskie gardło to potem następne kable nie ulepią z piachu

Jak daleko trzeba wymienic kable po drodze do elektrowni, zeby nie miec waskiego gardla na wejsciu?

4 godziny temu, ProjectPi napisał:

Jak daleko trzeba wymienic kable po drodze do elektrowni, zeby nie miec waskiego gardla na wejsciu?

Jeżeli uważasz,że ostatnie metry za gniazdkiem nie mają znaczenia dla dźwięku, to po co tu wchodzisz i gitarę zawracasz? 

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Nie wiem dlaczego,ale zawsze tak jest...stoi sobie kilku gości i rozmawia na temat jakichkolwiek przewodów i nagle bum, wjeżdża typ z łatą na spodniach i zaczyna wysuwać argumenty o elektrowniach, kablach w ścianie, transformatorach koło domu itp itd.

To musi chyba sprawiać jakąś chorą satysfakcję.

33 minuty temu, Jareqw napisał:

wjeżdża typ z łatą na spodniach i zaczyna

Łobuz jeden.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

W prawie każdym wątku tak jest. Normalne tutaj.

Policzmy, mam około siedem urządzeń z wymiennym kablem. Kabel, od którego można zaczynać to minimum 500zl. Więc tak na start to niecałe 4000zl, hmmm, miałbym inne pomysły jak poprawić dźwięk.

I rozumiem, że wg tych co słyszą, cena kabla powinna być adekwatna do urządzenia. Czyli do takiego, popularnego eversolo to kabel za 500zl a do znacznie droższych rose to już coś za ponad 1000zl ?

Podkreślam, że mówimy o zasilaniu.

No tego fenomenu za ch... nie rozumiem

Nie neguje, że panowie słyszą zmiany, tylko mam dziwnie wrażenie że jestem dymany na wartości. W całej branży audio najbardziej dymany na cenie zasilania. Wartości w miarę prostego druta zasilającego. Bezpośrednio połączonego do sieci różnych drutów.

Co do przedmówcy. Dla mnie to fenomen, że są tacy co twierdzą, że kabel w ścianie nie ma znaczenia. Przepraszam, czytałem nie raz dyskusje o wyższym stopniu wtajemniczenia jakim jest budowanie specjalnego obwodu zasilania dla audio. Szacunek dla takich panów. 

31 minut temu, ro35 napisał:

Czyli do takiego, popularnego eversolo to kabel za 500zl

Myślałem swego czasu podobnie...do czasu gdy nie wpiąłem kabla zasilającego Audioquesta do streamera Bluesound Node. No tu już różnicę in plus to głuchy powinien usłyszeć. W streamerach i DACach to bardzo ważny i poprawiający dźwięk w wyraźny sposób. Brak  do Eversolo zakupił Isoteka EVO3 Premier. Różnice są równie spektakularne, a nawet większe niż w przypadku Audioquesta(jest nieco jaśniej).

Nie chcę nikogo przekonywać ani odsądzać od czci i wiary, ale polecam wypożyczyć kabel i sprawdzić u siebie. Szczególnie do streamerów, DACow i preampów gramofonowych.

6 godzin temu, staropolanka2000 napisał:

Jeżeli uważasz,że ostatnie metry za gniazdkiem nie mają znaczenia dla dźwięku, to po co tu wchodzisz i gitarę zawracasz? 

Raczysz wylozyc logike tejze wypowiedzi w kontekscie tej, ktora zacytowalem?

49 minut temu, ProjectPi napisał:

Raczysz wylozyc logike tejze wypowiedzi w kontekscie tej, ktora zacytowalem?

Raczej w twoich wpisach logiki nie było ....

Tylko chęć spiny.

3 godziny temu, Jareqw napisał:

Nie wiem dlaczego,ale zawsze tak jest...stoi sobie kilku gości i rozmawia na temat jakichkolwiek przewodów i nagle bum, wjeżdża typ z łatą na spodniach i zaczyna wysuwać argumenty o elektrowniach, kablach w ścianie, transformatorach koło domu itp itd.

To musi chyba sprawiać jakąś chorą satysfakcję.

Co tak drazni, to, ze ktos smie komentowac? To, ze argumenty sprawiaja wyrazne problemy dyskutantom? Cos jeszcze innego?

Teraz, tedi02 napisał:

Przeczytaj swoje wpisy,

To ty postawiles zarzut wzgledem tychze wpisow, nie ja. Ciezar dowodu na tobie, nie na mnie.

Wroc moze do tematu, albo znajdz zajecie gdzies indziej? Merytoryki i tak tu raczej nie dostarczysz, wiec odpowiedz nasuwa sie sama.

Taka mnie naszła refleksja.

Wątek "Słońce kreci się dookoła Ziemii" ;). I dyskutują i opisują aż przychodzi gość i mówi "Ludzie, jest odwrotnie.Nawet można to naukowo udowodnić". A oni na to :

"Ochlon , nie trolluj.

Masz jakiekolwiek doświadczenie ?

"

42 minuty temu, JacekPlacek napisał:

Taka mnie naszła refleksja.

Wątek "Słońce kreci się dookoła Ziemii" ;). I dyskutują i opisują aż przychodzi gość i mówi "Ludzie, jest odwrotnie.Nawet można to naukowo udowodnić". A oni na to :

"Ochlon , nie trolluj.

Masz jakiekolwiek doświadczenie ?

"

O ile w Polsce fora audio to wylęgarnia ciemnoty i anty-nauki (podtrzymywana z chęcią przez administrację forum, bo pieniądze otrzymywane od dostawców cudownych wynalazków im nie śmierdzą), to jednak od 1905 roku wiemy, dzięki STW, że to zależy od punktu odniesienia. Stąd słowo względność. 🙂 Więc o ile chyba zgadzam się z ogólnym przekazem, to jednak jest on na tyle nieprecyzyjny, że można mu zarzucić, że to jednak "oni" mają rację. 🙂

Edytowane przez A co tam
4 godziny temu, ro35 napisał:

W prawie każdym wątku tak jest. Normalne tutaj.

Policzmy, mam około siedem urządzeń z wymiennym kablem. Kabel, od którego można zaczynać to minimum 500zl. Więc tak na start to niecałe 4000zl, hmmm, miałbym inne pomysły jak poprawić dźwięk.

I rozumiem, że wg tych co słyszą, cena kabla powinna być adekwatna do urządzenia. Czyli do takiego, popularnego eversolo to kabel za 500zl a do znacznie droższych rose to już coś za ponad 1000zl ?

Podkreślam, że mówimy o zasilaniu.

No tego fenomenu za ch... nie rozumiem

Nie neguje, że panowie słyszą zmiany, tylko mam dziwnie wrażenie że jestem dymany na wartości. W całej branży audio najbardziej dymany na cenie zasilania. Wartości w miarę prostego druta zasilającego. Bezpośrednio połączonego do sieci różnych drutów.

Co do przedmówcy. Dla mnie to fenomen, że są tacy co twierdzą, że kabel w ścianie nie ma znaczenia. Przepraszam, czytałem nie raz dyskusje o wyższym stopniu wtajemniczenia jakim jest budowanie specjalnego obwodu zasilania dla audio. Szacunek dla takich panów. 

Dobrze grający sprzęt zawsze był drogi i tani nie będzie. Chociaż fakt że w ostatnich latach jest coraz drożej, jakość spada a w tym wiele produktów z mocno zawyżonymi cenami lub wręcz drogie buble. 

Z kablami audio bawię się od 1992 roku a temat zasilających omijałem szerokim łukiem. Przyznam że pod nosem śmiałem się np ze Starego Audiofila który kiedyś tu twierdził że kable zasilające są bardzo ważne. Tak było do momentu jak za mną były dziesiątki różnych klamotów w różnych systemach i się w końcu skusiłem...

Od tego czasu nie wyobrażam sobie złożyć dobrze grający system bez doboru kabli zasilających bo tymi można zarówno wiele poprawić jak i wiele popsuć. Nie dobieram kabli na zasadzie proporcji ceny ale na zasadzie reakcji danego urządzenia na kable tego typu. Przykładowo jeden drogi wzmacniacz lampowy u mnie nie reagował na kabel zasilający ale znowu tani streamer tak. I to w obrębie klas. I tu warto mi było dać kabel 3x droższy od niego bo jakość brzmienia wyszła i tak lepiej niż cena droższego streamera ze zwykłym kablem.

Najważniejsze to znać na tyle rynek żeby wiedzieć co jest warte uwagi i sprawdzić u siebie i dla siebie zakres zmian oraz czy te zmiany warte są takiego wydatku.

Edytowane przez muda44
Godzinę temu, ProjectPi napisał:

Co tak drazni, to, ze ktos smie komentowac? To, ze argumenty sprawiaja wyrazne problemy dyskutantom? Cos jeszcze innego?

Nie drażni mnie, że ktoś komentuje. Nie drażnią, a nawet cieszą merytoryczne uwagi,argumenty, dyskusje. Drażnią natomiast uskuteczniane z premedytacją złośliwości.

23 minuty temu, muda44 napisał:

Dobrze grający sprzęt zawsze był drogi i tani nie będzie.

jedno małe sprostowanie. kabel a w szczególności zasilający NIE jest sprzętem grającym. jest to jeden z wielu elementów, przenoszących ENERGIĘ elektryczną do urządzenia w stopniu końcowym przetwarzającego SYGNAŁ elektryczny niskonapięciowy na fale dźwiękowe.

nie neguję, że może mieć jakiś wpływ, bo mamy wiele elementów wykonywanych przez domorosłych elektryków niezgodnie ze standardami czy normami.

bo mógłbym napisać, że taki kabel bezpośrednio podpięty jest poprzez eskę do licznika energii. i zastanawiam się czy mój dystrybutor ma w ofercie liczniki dla audiofili. bo według wielu taki licznik jest elementem toru audio i ma wpływ na dźwięk.

na szczęście nie ma takiej możliwości aby odbiorca mógł sobie wymienić licznik na taki który "zagra" lepiej 😉

Edytowane przez ro35
5 minut temu, Jareqw napisał:

Nie drażni mnie, że ktoś komentuje. Nie drażnią, a nawet cieszą merytoryczne uwagi,argumenty, dyskusje. Drażnią natomiast uskuteczniane z premedytacją złośliwości.

To jaka moglaby byc odpowiedz na uwage, ze prad w scianie z reguly idzie bardzo zwyklym kablem do gniazdka, a co za tym idzie niezrozumiale jest czemu od gniazdka do np. listwy nalezaloby miec cos bardziej niezwyklego?

Edytowane przez ProjectPi

3 minuty temu, ro35 napisał:

jedno małe sprostowanie. kabel a w szczególności zasilający NIE jest sprzętem grającym. jest to jeden z wielu elementów, przenoszących ENERGIĘ elektryczną do urządzenia w stopniu końcowym przetwarzającego SYGNAŁ elektryczny niskonapięciowy na fale dźwiękowe.

nie neguję, że może mieć jakiś wpływ, bo mamy wiele elementów wykonywanych przez domorosłych elektryków niezgodnie ze standardami czy normami.

Kabel zasilający jest jednym z elementów sprzętu grającego, zestawu i jak pokazuje moja wieloletnia praktyka kabel taki ma przeważnie znaczenie dla jakości brzmienia całości.

Jak też pokazało moje doświadczenie nie da się tego obejść coraz lepszym sprzętem bo w tym lepszym i najlepszym i tak taki kabel może mieć ogromne znaczenie dla jakości całości. 

Tak sobie teraz przypomniałem że już lata temu np Marantz w odtwarzaczu CD72, wersji specjalnej SE dawał lepszy kabel zasilający 🙂

14 minut temu, muda44 napisał:

Tak sobie teraz przypomniałem że już lata temu np Marantz w odtwarzaczu CD72, wersji specjalnej SE dawał lepszy kabel zasilający 🙂

a ja sobie przypominam, że producent mojego odtwarzacza cd zastosował filtrację na wejściu (przed trafo) i była adnotacja, że nie ma potrzeby stosowania drogich kabli.

mój ostatni zakup to dac w cenie ok 5000zl (szału nie ma) i na wejściu zastosowane jest również gniazdo z filtracją (po co). takie gniazdo to koszt ok 50zl, sprawdzałem.

i jestem zdania, że drogi sprzęt dlatego jest też drogi, bo inżynier tak powinien zaprojektować stopień zasilający aby wyeliminować wpływ zakłóceń z sieci zasilającej.

tak to wygląda:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ro35
2 minuty temu, ro35 napisał:

a ja sobie przypominam, że producent mojego odtwarzacza cd zastosował filtrację na wejściu (przed trafo) i była adnotacja, że nie ma potrzeby stosowania drogich kabli.

mój ostatni zakup to dac w cenie ok 5000zl (szału nie ma) i na wejściu zastosowane jest również gniazdo z filtracją (po co). takie gniazdo to koszt ok 50zl, sprawdzałem.

i jestem zdania, że drogi sprzęt dlatego jest też drogi, bo inżynier tak powinien zaprojektować stopień zasilający aby wyeliminować wpływ zakłóceń z sieci zasilającej.

Temat można rozwijać bez końca jak to już było robione wiele razy tylko po co.

Twój sprzęt, Twoje pieniądze, Twoja sprawa co z tym zrobisz. Jak mnie coś interesuje to sam sprawdzam i wyciągam z tego wnioski o których wyżej napisałem.

Miłego dnia Panowie.

25 minut temu, ProjectPi napisał:

To jaka moglaby byc odpowiedz na uwage, ze prad w scianie z reguly idzie bardzo zwyklym kablem do gniazdka, a co za tym idzie niezrozumiale jest czemu od gniazdka do np. listwy nalezaloby miec cos bardziej niezwyklego?

Odpowiedzią może być słuch. Szczególnie wyraźne zmiany na plus dało u mnie zmiana kabla w streamerze i w preampie gramofonowym.

2 minuty temu, Jareqw napisał:

Odpowiedzią może być słuch. Szczególnie wyraźne zmiany na plus dało u mnie zmiana kabla w streamerze i w preampie gramofonowym.

Co "sluch"? Bylbys w stanie przepinac kable zasilajace od gniazdka do listwy tak szybko, ze pamiec sluchowa moglaby miec zastosowanie?

Plus, jak to sie ma do, cytuje "jak robisz na wejściu wąskie gardło to potem następne kable nie ulepią z piachu"?

1 godzinę temu, ProjectPi napisał:

Co "sluch"? Bylbys w stanie przepinac kable zasilajace od gniazdka do listwy tak szybko, ze pamiec sluchowa moglaby miec zastosowanie?

Przy streamerze jak najbardziej, potrzeba ok 15 sekund i gwarantuje Ci ze też to usłyszysz.

Z wąskiego gardła wyciśniesz maksa, a po zmianie kabla z listwy może być tylko lepiej.

Ale tak naprawdę nie wiem po co to piszę skoro i tak nie wierzysz i będziesz negował cokolwiek nie powiem.

Looz.

• Pokaż nowe odpowiedzi