Skocz do zawartości
IGNORED

LCD czy zwykła Panorama ?

MarCichy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanko... co kupić, nowy monitor LCD czy za podobne pieniądze tradycyjny kineskopowy w wersji 100 Hz. Oczywiście LCD jest droższy, ale mam taki monitor komputerowy i ta technologia mnie przekonywuje. Jeżeli się znacie ( na co liczę ) powiedzcie na jakie parametry matrycy zwracać uwagę... czyli ile powinien wynosić dobry kontrast dla takiego telewizora i jasność. Mam też pytanie jak się ogląda zwykłą telewizję na ekranie 16:9 i Panoramie... jakie są różnice w telewizji i filmie z DVD ?

https://www.audiostereo.pl/topic/15115-lcd-czy-zwyk%C5%82a-panorama/

Mar,

Ostatnio kupilem 30 calowy Westinghouse LCD o proporcji ekranu nie 16:9, ale 15:9. z rozdzielczoscia 1280x768. Jak przekonujaco wyjasnia Westinghouse, 1280x768 jako uklad czesto wystepujacy w innych monitorach/TV jest blednie, lub celowo blednie podawany/zaokraglany przez inne firmy do formatu 16:9 co jest praktyczna niemozliwoscia. ale to nie ma az tak duzego znaczenia. zwracalbym uwage, z perspektywy mojego malego w tym zakresie doswiadczenia na wybor 768 niz czesto spotykane 720, z tytulu zgodnosci nie tylko z rodzielczoscia kart graficznych w komputerach jesli zamierzasz rowniez uzyc dany monitor jako komputerowy, ale przy "up konwersji" sygnalu do przyjetego standardu HD w 1080i, lub 720p. Co do TV nie moge ci nic powiedziec o odbiorze PAL'u na LCD, poniewaz jestem w swiecie NTSC i HD. HD na Westinghouse ze zrodla lokalnego kabla TV oferujacego kilkanascie progranow w HD wyglada b. ladnie, chociaz Sharp i inne ekrany bardziej renomowanych firm maja o wiele ladniejsze wyniki, ale jest to kwestia tez ceny samego telewizora. Sharp jest jednym z drozszych modeli w calej ofercie. Panasonic rozwiez jest wg mnie lepszy od Westinghouse'a. Mam natomiast plazme 44 calowa 1024x1024 z osobnym tunerem PAL i wyniki nie sa zadna rewelacja, ale da sie ogladac. Sadze, ze istotnym elementem jest tak w wypadku plazmy jak i LCD dobrej jakosci odtwarzacz DVD z wbudowanym "scaler'em", ktory ci da i 1080 i 720 w polaczeniu z pasujaca rezolucja czy plazma, czy LCD. Interesowalem sie jedynie modelami Marantza oraz Sony. Nie pamietam coprawda modelu, ale Sony wypuszcza/wypuscil na rynek znakomicie wyposazony odtwarzacz za $399.- z w/w opcjami oraz naturalnie z polaczeniem (nie pamietam ile sztuk) DVI oraz HDMI. Wg moich spostrzezen do filmow wybralbym bezsprzecznie plazme. Uwzgledniajac zywotnosc, maly pobor mocy, brak efektu wypalen przy stalym obrazie, mala wage i gabaryty LCD jest wygodny, coprawda w moim wypadku HDTV z kabla wypada na nim lepiej niz DVD, ale to moze byc zwiazane z moim niezbyt doskonalym odtwarzaczem w obecnej konfiguracji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.