Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, mam pomieszczenie „kina domowego” muszę zdecydować jakiej wysokości będzie podloga na wylewce. 

pomieszczenie ma ok 4/7m wejście na krótszej przeciwległej ścianie do ekranu - chciałabym wygłuszyć wszystkie ściany i sufit oraz zadbać o podłogę - zastanawiam się czy podloga pływająca ma sens w 21m2 pomieszczeniu?

serdecznie pozdrawiam,

Dominika

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/151252-jaka-podloga-w-kinie-domowym/

Podłoga pływająca zdecydowanie. 

Co do wygłuszenia - rozróżniamy pojęcie wygłuszenia i adaptacji akustycznej - pierwsze to zadbanie od izolacji na dźwięki przychodzące z zewnątrz i wychodzace z wewnątrz, a drugie oznacza zadbanie o "dobre" rozchodzenie sie dzwieku po pomieszczeniu. 

Thiel CS2.4 - Wireworld Luna 8 - Hegel H300 - Tara Labs Apollo 2 - Marantz UD7007, Audioquest Big Sur - Topping D90 MQA

• 2 tygodnie później...
W dniu 7.07.2020 o 10:01, aliengbl napisał:

Podłoga pływająca zdecydowanie.

najlepszy bas mam w pomieszczeniu,gdzie lita deska jest przyklejona do wylewki-pływająca podloga będzie lepsza? jest jakieś uzasadnienie ?pytam,bo będę teraz robił duże pomieszczenie pod audio,prawie 70m2,planowana jest deska warstwowa,chciałem wykładzinę ,ale zostałem przegłosowany....

On 7/18/2020 at 3:09 PM, szpotek73 said:

najlepszy bas mam w pomieszczeniu,gdzie lita deska jest przyklejona do wylewki-pływająca podloga będzie lepsza? jest jakieś uzasadnienie ?

Tak - rodzaj podłogi nie determinuje zbytnio jakości akustycznej pokoju w zakresie niskich tonów. To inne rzeczy mają tu wielokrotnie większe znaczenie.

pozdrawiam i życzę czasu i chęci na sięgnięcie po wiedzę w zakresie akustyki - fajna zabawa i naprawdę przydatne nawet w codziennym życiu. 

Pływająca podłoga ma największe znaczenie dla izolacyjności akustycznej, a więc tego czy będzie Twój bas słychać w całym domu, czy tylko w połowie ? ale dla dźwięku w pomieszczeniu też. Z mojego doświadczenia, jeśli zastosujemy pływającą podłogę i wibroizolację kolumny, dużo łatwiej jest potem ten bas kontrolować - gra rzeczywiście kolumna, a nie pół pokoju, dużo łatwiej jest z pogłosem w niskich częstotliwościach i z rezonansami pomieszczenia. Ja bym robił

W dniu 6.07.2020 o 16:32, Live Touch napisał:

chciałabym wygłuszyć wszystkie ściany i sufit oraz zadbać o podłogę

Nie piszesz czy to mieszkanie w bloku gdzie ma się sąsiada pod sobą czy np. dom parterowy...

W dniu 18.07.2020 o 15:09, szpotek73 napisał:

pytam,bo będę teraz robił duże pomieszczenie pod audio,prawie 70m2

+1

Procesor ATMOS + końcówki mocy jest tym czego to pomieszczenie potrzebuje...

Edytowane przez Audiomono
  • 6 miesięcy później...

Pozwolę sobie dołączyć do rozmowy.

Jestem na etapie wykańczania domu i chciałbym przygotować jeden pokój aby uzyskać w nim mozliwie najlepszy dźwięk. Ma on nieregularny kształt i nawet skos, planuję wygłuszenie na ściany i pewnie jakiś gruby pulchny dywan na środek, jednak co dla mnie wydaje się dość istotne i od czego muszę zacząć do podłoga. Pokój znajduje się na piętrze nad salonem (strop betonowy), posiada ogrzewanie podłogowe i zastanawiam się czy wyłożyć go gresem czy panelami.

Do tej pory mój sprzęt grał na panelach i było ok, myślę jednak czy gres i gruby dywan nie poprawiłby nieco jakości?
Dodam że panele na resztę domu są już wybrane razem z ciężkim, solidnym podkładem który podobno izoluje dźwięk najlepiej na rynku:

"MULTIPRO 1.8 jest podkładem o wysokiej gęstości wytworzonym z naturalnych materiałów w 93% oraz ze spoiw poliuretanu, stanowiących warstwę paroizolacji. Zastosowanie: Wysoce wyciszający podkład został stworzony pod podłogi pływające oraz parkiety. Rekomendowany przy ogrzewaniu podłogowym. Właściwości: Izolacja akustyczna, wyciszenie odgłosu kroków, wysoka zdolność pochłaniania dźwięków."

Pytanie czy ten podkład właśnie nie "pochłonie" basu czy wręcz przeciwnie - odbije go? Troszkę się obawiam efektu i nie wiem czy po prostu nie wyłożyć podłogi granitem + dywan na to.

Z góry dzięki za rady!

• 1 miesiąc później...

Zamiast odpowiadać wprost - pozwól że posłużę się unikiem - statystyką. 

Wpisz w przeglądarkę hasła w stylu „high end audio listening room” i zobacz zdjęcia które dostaniesz w odpowiedzi.

Jasne, statystyka to wielkie kłamstwo w szczególe, które w ogólności staje się prawdziwe. Lecz myślę że i tak sam wyciągniesz wnioski co lepiej ?

A jak będziesz chciał poznać dlaczego to a nie tamto to odpowiedź znajdziesz w innych wpisach na tym forum oraz w literaturze.