Skocz do zawartości
IGNORED

Stolik dla Mcintosh-y (mc452+c2600)

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, maciek36 napisał:

kojarzę jakieś tombase i coś jeszcze, ale Rogoz o ile nie jest wg mnie szczytem dizajnu to chyba nikt nie ma uwag co do jakości.
sam mam ich standy i bez zasypania piaskiem tej stali, to dzwoni jak dzwony w kościele. 

Osobiście celowałbym coś z ramą drewnianą. 

Racja, tombase to byla ta firma. Fuszerka straszna. 

Wieza STEREO Technics :)

Stolik w wykonaniu właściciela Mc. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_20200509_094041.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 20.07.2020 o 21:52, Jasion1 napisał:

Witam forumowych kolegów. Przyszedł czas aby podnieść z podłogi mc452 ,a mianowicie poszukuję stolika 2 poziomowego wytrzymałość min. 100kg na półkę, który uniesie na dolnym poziomie postawione obok siebie (mc452 i c2600) 

Mam też pytanie ile powietrza (miejsca) wokół końcówki mocy i przedwzmacniacza potrzebuję aby się na tej półce od siebie nie nagrzewały. 

Czekam na wasze propozycje i odpowiedzi.

To na czym stoi sprzęt potrafi znacznie wpłynąć na jego brzmienie. Należy też pamiętać o wentylacji bo często widzę Maki w ciasnych półkach. 

Polecam Audio Philar Modern Line z granitu ale najlepiej osobne półki stojące na sobie czy obok i na tyle wysokie żeby można było modelować brzmienie poprzez to na czym będą klocki stały. Sam używam sklejek o których tu pisałem 3x18mm. 

• 2 tygodnie później...

Zainteresuj się szwedzkim Solid tech. Wykonanie pierwsza klasa, mają kilka linii wizualnych. Bardziej klasyczne i nowoczesne. Do Maca dobrze będzie pasować linia Radius. Mają też bardzo ciekawe rozwiązanie systemowe antywibracyjne i można je rozbudowywać dowolnie w miarę potrzeb, dokupując półki czy inne rozmiarowo filary. Mam od wielu lat właśnie model radius i teraz planuję dokupić kolejny na trzy urządzenia.  Nie jest to tanie, ale dużo rozsądniej wycenione niż 30 czy 50k.

W dniu 20.07.2020 o 21:52, Jasion1 napisał:

wytrzymałość min. 100kg na półkę, który uniesie na dolnym poziomie postawione obok siebie (mc452 i c2600) 

Postawienie końcówki mocy na tym samym stoliku co preamp to jedna z najgorszych rzeczy jakie można zrobić.

Postawienie końcówki mocy na tym samym stoliku co preamp to jedna z najgorszych rzeczy jakie można zrobić.
Jakies uzasadnienie techniczne?

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

3 minuty temu, p0is0n napisał:

Jakies uzasadnienie techniczne?

Końcówka jest największym źródłem wibracji w systemie. Idealnie każdy komponent powinien mieć swój stolik, oddzielenie końcówki od reszty to absolutne minimum, no chyba że nie zależy Ci na jakości dźwięku.

Zrobić u stolarza stolik za psie pieniądze. Bo to co wyprawiają firmy tzw.audiofilskie z cenami to skandal. 

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

To tak pasuje jak aluminiowe felgi do oldtimera z 30 lat
To raz, dwa chyba im grubsze rury tym większy hi end.
Tu tyle wg mnie i inżynierii antywbiracyjnej co w ruskim czołgu, choć czuję podskornie, że obrażam Sowietów.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

11 godzin temu, maciek36 napisał:

To raz, dwa chyba im grubsze rury tym większy hi end.
Tu tyle wg mnie i inżynierii antywbiracyjnej co w ruskim czołgu, choć czuję podskornie, że obrażam Sowietów.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

W ogole maly stolik, ktory wazy 70kg+... niedlugo trzeba bedzie budowac specjalne domy dla audiofili, bo stropy beda pekac tyle to wszystko wazy. 

Wieza STEREO Technics :)

Jak ktoś ma ochotę poczytać po angielsku, to w tym dokumencie przystępnym językiem są wyjaśnione zjawiska i ogólnie o co chodzi w konstrukcji stolików, to w sumie marketingowy materiał z niewieloma szczegółami ale warto przeczytać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ta firma Alpine to niech se, zatrudni jakiegoś plastyka-projektanta bo te ich stoliki a szczególnie standy to jakieś wizualne potworki. 

Sama jakoś wykonania jest ok - ale wzornictwo leży a i myśl techniczna (ta wibracyjna) słabo tam wygląda. 

Edytowane przez babatular

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

10 godzin temu, babatular napisał:

Ta firma Alpine to niech se, zatrudni jakiegoś plastyka-projektanta bo te ich stoliki a szczególnie standy to jakieś wizualne potworki. 

Sama jakoś wykonania jest ok - ale wzornictwo leży a i myśl techniczna (ta wibracyjna) słabo tam wygląda. 

mam zgoła odmienne zdanie.....mi się podoba wzornictwo....ale to kwestia gustu 

• Pokaż nowe odpowiedzi